Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για Pommes Anna, ένα κλασικό γαλλικό πιάτο με πατάτες, που αποκτά επιπλέον γεύση με την προσθήκη θυμαριού και τριμμένης παρμεζάνας. Η διαδικασία περιλαμβάνει το κόψιμο των πατατών σε λεπτές φέτες, το στρώσιμο τους σε σχήμα ροζέτας σε ένα βουτυρωμένο τηγάνι ή ταψί και την προσθήκη θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και παρμεζάνα μεταξύ των στρώσεων.
Ψήνονται καλυμμένες στους 200°C για 30 λεπτά, κατόπιν χωρίς κάλυμμα για άλλα 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Σερβίρονται ζεστές, κομμένες σε τρίγωνα.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
6 μεγάλες πατάτες (αμυλώδεις)
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη (ή άλλο σκληρό τυρί)
2–3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι (μόνο τα φύλλα)
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες με μαντολίνο. Τις στεγνώνουμε με καθαρή πετσέτα.
Βουτυρώνουμε τον πάτο ενός αντικολλητικού τηγανιού ή μικρού ταψιού. Στρώνουμε μια στρώση πατάτας σε σχήμα ροζέτας, πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και παρμεζάνα και περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο. Συνεχίζουμε στρώση–στρώση με την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν οι πατάτες.
Σκεπάζουμε το ταψί με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200°C για 30 λεπτά. Έπειτα αφαιρούμε το καπάκι, πιέζουμε ελαφρά τις πατάτες με σπάτουλα, πασπαλίζουμε με λίγη επιπλέον παρμεζάνα και συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλα 20–25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανές στις άκρες.
Αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε πιατέλα και σερβίρουμε ζεστό, κόβοντας σε τρίγωνα σαν πίτα.
Συνοπτικά
- Η συνταγή για Pommes Anna περιλαμβάνει πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες με προσθήκη θυμαριού και παρμεζάνας.
- Οι πατάτες τοποθετούνται σε στρώσεις σε βουτυρωμένο τηγάνι ή ταψί και πασπαλίζονται με θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και παρμεζάνα.
- Ψήνονται στους 200°C καλυμμένες για 30 λεπτά και επιπλέον 20-25 λεπτά χωρίς κάλυμμα μέχρι να ροδίσουν.
- Σερβίρονται ζεστές, κομμένες σε τρίγωνα, σαν πίτα.