Γιγαντιαία Μαμούλια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής των γιγαντιαίων μαμουλιών, ενός γλυκού με βάση το σιμιγδάλι και γέμιση από χαλεπιανόψιχα. Αρχικά, το σιμιγδάλι αναμειγνύεται με λιωμένο βούτυρο και αφήνεται να σταθεί, ενώ έπειτα προστίθενται αλεύρι, μπέικινγκ πάουτερ και ζάχαρη άχνη.

Η ζύμη ζυμώνεται με γάλα και μαγιά, και αφήνεται να φουσκώσει ελαφρά. Η γέμιση ετοιμάζεται με χαλεπιανόψιχα, ζάχαρη και ανθόνερο, και τοποθετείται μέσα στη ζύμη που διαμορφώνεται σε ρολά.

Τα ρολά κόβονται σε κομμάτια και ψήνονται στο φούρνο μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα μαμούλια μπορούν να σερβιριστούν με ζάχαρη άχνη ή σκέτα.

Διαβάστε παρακάτω

Υλικά (για 35-40 μαμούλια)

250 γρ σιμιγδάλι ψιλό

125 γρ βούτυρο ανάλατο, λιωμένο

120 γρ αλέυρι φαρίνα

¼ κουταλάκι αλάτι

¼ κουταλάκι baking powder

60 ml γάλα, χλιαρό

30 ml (2 κουταλιές) νερό

50 γρ ζάχαρη άχνη

½ κουταλάκι μαγιά ξηρή

1 κουταλάκι ζάχαρη

Για τη γέμιση:

250 γρ χαλεπιανόψιχα «Λειβαδιώτη»

95 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

1 φακελάκι βανίλια

2 κουταλιές ανθόνερο

1 κουταλιά νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε το σιμιγδάλι σε ένα μπολ. Περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε καλά. Το σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε να σταθεί για 12-24 ώρες.

Αφού σταθεί, το ανακατεύετε ξανά με τα χέρια σας να αφρατέψει. Προσθέστε το αλεύρι, το μπέικινγκ πάουτερ και τη ζάχαρη άχνη και ανακατέψτε ξανά.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνετε κατά μέρος για 10 λεπτά να φουσκώσει λίγο. Στη συνέχεια το προσθέτετε στο μείγμα με το σιμιγδάλι. Ανακατεύετε μέχρι το μείγμα να ενωθεί και να μπορεί να πλάθετε. Αν είναι πολύ βρεγμένο προσθέστε λίγο αλεύρι. Αν είναι πολύ στεγνό και σπάει, προσθέστε λίγο νερό. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και εύπλαστη.

Σκεπάστε ξανά το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε να σταθεί για 3 ώρες. Η ζύμη δεν θα φουσκώσει πολύ απλά θα αφρατέψει.

Για να ετοιμάστε τη γέμιση αλέθετε τα χαλεπιανά μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να είναι πολύ ψιλοκομμένα. Προσθέστε το ανθόνερο και το νερό. Ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να ενωθεί και να θυμίζει αμυγδαλόπαστα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα. Στρώνετε 2 ταψιά φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.

Χωρίστε τη ζύμη και γέμιση σε τρία μέρη. Πάρτε το 1/3 από την ζύμη και απλώστε την με τα χέρια σας σε ένα ορθογώνιο περίπου 12 χ 13 εκατοστά. Πάρτε το 1/3 από τη γέμιση και φτιάξτε ένα χοντρό σκοινί μήκους 13 εκατοστά όσο και η ζύμη σας. Ακουμπήστε τη γέμιση στο κέντρο της ζύμης. Κλείνετε τη γέμιση στη ζύμη ώστε να φτιάξετε ένα ρολό. Με τα χέρια σας ανοίγετε το ρολό ώστε να μακρύνη και να λεπτύνει (θα γίνει 2,5 – 3 εκ. πάχος).

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε διαγώνια τις δύο άκριες του ρολού. Στη συνέχεια κόβετε το ρολό διαγώνια, σε διαστήματα 2 εκατοστών περίπου. Με το μαχαίρι σας κάνετε 4-5 παράλληλες χαρακιές στο κάθε κομμάτι.

Ψήνετε τα μαμούλια στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα στις άκριες. Τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Αν θέλετε μπορείτε να τα πασπαλήσετε με επιπλέον ζάχαρη άχνη ή να τα σερβίρετε σκέτα.

Συνοπτικά

  • Η παρασκευή των γιγαντιαίων μαμουλιών ξεκινά με την ανάμειξη σιμιγδαλιού και λιωμένου βουτύρου, που αφήνονται να σταθούν για 12-24 ώρες.
  • Η ζύμη περιλαμβάνει αλεύρι, μπέικινγκ πάουτερ, ζάχαρη άχνη, γάλα και μαγιά, και αφήνεται να φουσκώσει ελαφρά πριν τη χρήση.
  • Η γέμιση από χαλεπιανόψιχα, ζάχαρη και ανθόνερο τοποθετείται μέσα στη ζύμη, που διαμορφώνεται σε ρολά και κόβεται σε κομμάτια.
  • Τα μαμούλια ψήνονται στο φούρνο και μπορούν να σερβιριστούν με ζάχαρη άχνη ή σκέτα.
Διαβάστε επίσης

Σοκολατένιες κρέπες γεμιστές σαν σούσι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για σοκολατένιες κρέπες γεμιστές σαν σούσι, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Οι κρέπες φτιάχνονται με κακάο και σερβίρονται γεμιστές με...

“Βασιλική Σαρλότ”

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής μιας Βασιλικής Σαρλότ, ενός γλυκού που συνδυάζει παντεσπάνι και γέμιση φράουλας. Για το παντεσπάνι, τα αυγά χτυπιούνται με ζάχαρη και λεμόνι, ψήνονται και...

Νόστιμοι ρεβιθοκεφτέδες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για νόστιμους ρεβιθοκεφτέδες, ξεκινώντας από την προετοιμασία των ρεβιθιών από το προηγούμενο βράδυ με μούλιασμα σε νερό και μαγειρική σόδα. Στη συνέχεια, τα ρεβίθια...

Λεµονάτο τιραµισού

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα δροσερό και καλοκαιρινό λεμονάτο τιραμισού, ιδανικό για να σερβιριστεί μετά από θαλασσινά. Η διαδικασία περιλαμβάνει την προετοιμασία ενός σιροπιού με λεμόνι, καβουρδισμένα...

Trifle με σάλτσα ακτινίδιο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για trifle με σάλτσα ακτινίδιο, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Αρχικά, ετοιμάζεται η κρέμα με γάλα, αβγά και ζάχαρη, η οποία ψύχεται...

Λιβανέζικο μαχαλεπί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το λιβανέζικο μαχαλεπί, ένα γλυκό που βασίζεται σε γάλα, ζάχαρη και νισεστέ, αρωματισμένο με ανθόνερο ή ροδόνερο. Η διαδικασία περιλαμβάνει το καβούρδισμα ψίχας χαλεπιανών...

Κρεμ Μπρουλέ με φρούτο του πάθους

Η συνταγή για κρεμ μπρουλέ με φρούτο του πάθους περιλαμβάνει κρέμα γάλακτος, κροκάδια, ζάχαρη, βανίλια και κομματάκια passion fruit. Αρχικά, ζεσταίνουμε την κρέμα και αναμειγνύουμε με το μείγμα κροκάδια,...

St. Louis style ψητά παϊδάκια μπάρμπεκιου

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για St. Louis style ψητά παϊδάκια μπάρμπεκιου, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Τα χοιρινά spare-ribs προετοιμάζονται με καρυκεύματα και ψήνονται στο φούρνο,...

Αχλαδόπιτα συνοδευόμενη από παγωτό

Η συνταγή για αχλαδόπιτα με παγωτό καραμέλας περιλαμβάνει μια βάση από αλεύρι, βούτυρο, αβγό και ζάχαρη, η οποία ψύχεται πριν χρησιμοποιηθεί. Η γέμιση αποτελείται από αχλάδια, ζάχαρη, κανέλα, χυμό λεμονιού...

“Πόσο έγκυρα είναι τα τεστ για τροφική δυσανεξία;”

Τα τεστ τροφικής δυσανεξίας έχουν κερδίσει δημοτικότητα μεταξύ ατόμων με ανεξήγητα συμπτώματα, όμως η επιστημονική κοινότητα αμφισβητεί την αξιοπιστία τους. Σε αντίθεση με τις τροφικές αλλεργίες, οι δυσανεξίες προκαλούν...

Η διαδρομή του μουσακά: Από την Ανατολή στην ελληνική κληρονομιά

Ο μουσακάς, αν και σήμερα αποτελεί σύμβολο της ελληνικής κουζίνας, έχει τις ρίζες του στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Αρχικά ήταν μια σαλάτα με μελιτζάνες και ντομάτα,...

Γλυκοκαραμελωμένα παϊδάκια χοιρινού

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για γλυκοκαραμελωμένα χοιρινά παϊδάκια. Χρειάζονται χοιρινά παϊδάκια, αλάτι και πιπέρι, καθώς και μια σος από σος τεριγιάκι με μέλι, σόγια σος, γλυκιά σάλτσα τσίλι...

Μπισκότα με χαρουπόμελο (Τερτζιελλούθκια)

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για τα παραδοσιακά κυπριακά κουλουράκια, γνωστά ως τερτζιελλούθκια, τα οποία παρασκευάζονται με χωριάτικο αλεύρι, ελαιόλαδο, αλάτι και χλιαρό νερό, ενώ ολοκληρώνονται με χαρουπόμελο. Η διαδικασία...

Αυτό είναι το πιο αγαπημένο ελληνικό τυρί

Η γραβιέρα Νάξου αναδείχθηκε ως το πιο αγαπημένο ελληνικό τυρί από την πλατφόρμα TasteAtlas, ξεπερνώντας διάσημα πιάτα όπως ο μουσακάς και τα σουβλάκια. Η κατάταξη βασίστηκε σε περισσότερες από 26.000...

Ομελέτα με ντοματίνια και λάντσιον μιτ

Η συνταγή αυτή περιγράφει πώς να φτιάξετε μια γευστική ομελέτα με ντοματίνια και λάντσιον μιτ. Χρησιμοποιώντας υλικά όπως ελαιόλαδο, κόκκινο κρεμμύδι, χαλλούμι, λάντσιον μιτ Ma Ling, ντοματίνια, τυρί ένταμ, αυγά...

Μήλο κέικ με τραγανή επικάλυψη

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για κέικ μήλου με τραγανή επικάλυψη, ιδανικό για επιδόρπιο. Αρχικά, τα μήλα καθαρίζονται, κόβονται και ραντίζονται με χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, ένα μείγμα από αυγά,...

Γαλακτομπούρεκο με άρωμα καρύδας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για γαλακτομπούρεκο με άρωμα καρύδας, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση της παρασκευής του. Χρησιμοποιώντας φρέσκο γάλα, ζάχαρη, κορν φλάουρ και βανίλια, το μείγμα...

Χοιρινό φλαμπέ με ζιβανία

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για χοιρινό φλαμπέ με ζιβανία, ξεκινώντας με τη μαρινάδα του κρέατος σε ζιβανία, αλάτι και κρύο νερό, την οποία αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον...

Ναπολέον αναρρόφησης

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός γλυκού που ονομάζεται "Ναπολέων αναρρόφησης", το οποίο συνδυάζει φύλλα κρούστας με κρέμα αναρής και γαρνιτούρες από γλυκό καρυδάκι, κηρήθρα, φρέσκα σύκα και...

Ποια ελληνικά πιάτα έχουν οθωμανικές ρίζες;

Το άρθρο εξετάζει τις οθωμανικές ρίζες πολλών ελληνικών πιάτων, τονίζοντας τη μακραίωνη σχέση μεταξύ ελληνικής και τουρκικής κουζίνας λόγω ιστορικών και πολιτισμικών επιρροών. Πολλά φαγητά που θεωρούνται παραδοσιακά ελληνικά,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ