Γιγαντιαία Μαμούλια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής των γιγαντιαίων μαμουλιών, ενός γλυκού με βάση το σιμιγδάλι και γέμιση από χαλεπιανόψιχα. Αρχικά, το σιμιγδάλι αναμειγνύεται με λιωμένο βούτυρο και αφήνεται να σταθεί, ενώ έπειτα προστίθενται αλεύρι, μπέικινγκ πάουτερ και ζάχαρη άχνη.

Η ζύμη ζυμώνεται με γάλα και μαγιά, και αφήνεται να φουσκώσει ελαφρά. Η γέμιση ετοιμάζεται με χαλεπιανόψιχα, ζάχαρη και ανθόνερο, και τοποθετείται μέσα στη ζύμη που διαμορφώνεται σε ρολά.

Τα ρολά κόβονται σε κομμάτια και ψήνονται στο φούρνο μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα μαμούλια μπορούν να σερβιριστούν με ζάχαρη άχνη ή σκέτα.

Διαβάστε παρακάτω

Υλικά (για 35-40 μαμούλια)

250 γρ σιμιγδάλι ψιλό

125 γρ βούτυρο ανάλατο, λιωμένο

120 γρ αλέυρι φαρίνα

¼ κουταλάκι αλάτι

¼ κουταλάκι baking powder

60 ml γάλα, χλιαρό

30 ml (2 κουταλιές) νερό

50 γρ ζάχαρη άχνη

½ κουταλάκι μαγιά ξηρή

1 κουταλάκι ζάχαρη

Για τη γέμιση:

250 γρ χαλεπιανόψιχα «Λειβαδιώτη»

95 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

1 φακελάκι βανίλια

2 κουταλιές ανθόνερο

1 κουταλιά νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε το σιμιγδάλι σε ένα μπολ. Περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε καλά. Το σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε να σταθεί για 12-24 ώρες.

Αφού σταθεί, το ανακατεύετε ξανά με τα χέρια σας να αφρατέψει. Προσθέστε το αλεύρι, το μπέικινγκ πάουτερ και τη ζάχαρη άχνη και ανακατέψτε ξανά.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνετε κατά μέρος για 10 λεπτά να φουσκώσει λίγο. Στη συνέχεια το προσθέτετε στο μείγμα με το σιμιγδάλι. Ανακατεύετε μέχρι το μείγμα να ενωθεί και να μπορεί να πλάθετε. Αν είναι πολύ βρεγμένο προσθέστε λίγο αλεύρι. Αν είναι πολύ στεγνό και σπάει, προσθέστε λίγο νερό. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και εύπλαστη.

Σκεπάστε ξανά το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε να σταθεί για 3 ώρες. Η ζύμη δεν θα φουσκώσει πολύ απλά θα αφρατέψει.

Για να ετοιμάστε τη γέμιση αλέθετε τα χαλεπιανά μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να είναι πολύ ψιλοκομμένα. Προσθέστε το ανθόνερο και το νερό. Ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να ενωθεί και να θυμίζει αμυγδαλόπαστα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα. Στρώνετε 2 ταψιά φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.

Χωρίστε τη ζύμη και γέμιση σε τρία μέρη. Πάρτε το 1/3 από την ζύμη και απλώστε την με τα χέρια σας σε ένα ορθογώνιο περίπου 12 χ 13 εκατοστά. Πάρτε το 1/3 από τη γέμιση και φτιάξτε ένα χοντρό σκοινί μήκους 13 εκατοστά όσο και η ζύμη σας. Ακουμπήστε τη γέμιση στο κέντρο της ζύμης. Κλείνετε τη γέμιση στη ζύμη ώστε να φτιάξετε ένα ρολό. Με τα χέρια σας ανοίγετε το ρολό ώστε να μακρύνη και να λεπτύνει (θα γίνει 2,5 – 3 εκ. πάχος).

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε διαγώνια τις δύο άκριες του ρολού. Στη συνέχεια κόβετε το ρολό διαγώνια, σε διαστήματα 2 εκατοστών περίπου. Με το μαχαίρι σας κάνετε 4-5 παράλληλες χαρακιές στο κάθε κομμάτι.

Ψήνετε τα μαμούλια στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα στις άκριες. Τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Αν θέλετε μπορείτε να τα πασπαλήσετε με επιπλέον ζάχαρη άχνη ή να τα σερβίρετε σκέτα.

Συνοπτικά

  • Η παρασκευή των γιγαντιαίων μαμουλιών ξεκινά με την ανάμειξη σιμιγδαλιού και λιωμένου βουτύρου, που αφήνονται να σταθούν για 12-24 ώρες.
  • Η ζύμη περιλαμβάνει αλεύρι, μπέικινγκ πάουτερ, ζάχαρη άχνη, γάλα και μαγιά, και αφήνεται να φουσκώσει ελαφρά πριν τη χρήση.
  • Η γέμιση από χαλεπιανόψιχα, ζάχαρη και ανθόνερο τοποθετείται μέσα στη ζύμη, που διαμορφώνεται σε ρολά και κόβεται σε κομμάτια.
  • Τα μαμούλια ψήνονται στο φούρνο και μπορούν να σερβιριστούν με ζάχαρη άχνη ή σκέτα.
Διαβάστε επίσης

Φλαμπέ πουτίγκα για τα Χριστούγεννα

Η χριστουγεννιάτικη φλαμπέ πουτίγκα είναι ένα εύκολο γλυκό που απαιτεί 5½ ώρες για την προετοιμασία του και μπορεί να σερβιριστεί σε 10-12 άτομα. Περιλαμβάνει αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, κράνμπερι...

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ