Myrtos by Asimakis: Πολυτελής ελληνική γαστρονομία στο κέντρο του Λονδίνου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Έλληνας σεφ Ασημάκης Χανιώτης άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο, Myrtos, στο South Kensington του Λονδίνου, προσφέροντας μια ανανεωμένη προσέγγιση στην ελληνική κουζίνα. Το εστιατόριο εστιάζει σε κλασικές ελληνικές γεύσεις με σύγχρονες τεχνικές, χρησιμοποιώντας ελληνικά υλικά και δίνοντας έμφαση στην καθαρότητα της γεύσης.

Βρίσκεται σε μια περιοχή με υψηλή αισθητική και αναγνωρίσιμους γαστρονομικούς προορισμούς, ενώ το μενού περιλαμβάνει παρασκευές όπως Lamb moussaka και Lobster Giouvetsi. Το Myrtos έχει ήδη κερδίσει την προσοχή βρετανικών μέσων, με κριτικούς να επαινούν την ισορροπία μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας.

Ο Χανιώτης, ο νεότερος Έλληνας σεφ με αστέρι Michelin στο Λονδίνο, συνεχίζει να προωθεί την ελληνική γαστρονομική κουλτούρα με επιμονή και προσοχή στη λεπτομέρεια.

Διαβάστε παρακάτω

Ο Έλληνας σεφ Ασημάκης Χανιώτης εγκαινίασε το πρώτο δικό του εστιατόριο στο South Kensington, προσθέτοντας μια ελληνική πρόταση στο χάρτη της λονδρέζικης εστίασης.

Το Myrtos βρίσκεται στην Brompton Road και λειτουργεί με σαφή προσανατολισμό στις ανανεωμένες κλασικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας. Κλασικά πιάτα προσεγγίζονται εκ νέου, με σεβασμό στην παράδοση αλλά και σύγχρονες τεχνικές που στοχεύουν στην καθαρότητα της γεύσης. Η αφήγηση εστιάζει στην έμπνευση από το Ιόνιο Πέλαγος, όπως προδίδει και το όνομά του που παραπέμπει στη διάσημη παραλία της Κεφαλονιάς, ως φόρος τιμής στις ρίζες και τα παιδικά καλοκαίρια του σεφ στο νησί.

Η επιλογή της τοποθεσίας, στη δυτική πλευρά του κεντρικού Λονδίνου, δεν είναι τυχαία: Το South Kensington συγκεντρώνει κοινό που αναζητά μεσογειακές επιρροές με προσεγμένη αισθητική, ενώ η συγκεκριμένη διεύθυνση τοποθετεί το εστιατόριο δίπλα σε καταστήματα υψηλού προφίλ και αναγνωρίσιμους γαστρονομικούς προορισμούς.

Στο μενού, η ομάδα του Χανιώτη παρουσιάζει γνώριμες ελληνικές γεύσεις μέσα από σύγχρονες τεχνικές και εκλεπτυσμένη παρουσίαση. Παρασκευές με βάση το αρνί, θαλασσινά, πίτες και ορεκτικά που παραπέμπουν σε παραδοσιακούς μεζέδες, καθώς και γλυκά με ελληνικό αποτύπωμα. Ανάμεσά τους το Lamb moussaka, το Pink Bream fricassee, το Lobster Giouvetsi, με ιδιαίτερη έμφαση στα ελληνικής προέλευσης υλικά, καθώς και σε τυριά όπως το μετσοβόνε, η μυζήθρα και το κρασοτύρι από την Κω. Η οινική λίστα επικεντρώνεται σε ελληνικές ποικιλίες, όπως το Ασύρτικο και το Ξινόμαυρο, καθώς και γλυκά κρασιά από Σάμο και Σαντορίνη, με σεβασμό στην ηθική και βιώσιμη παραγωγή.

Την προσέγγιση αυτή έχουν ήδη σχολιάσει βρετανικά μέσα και κριτικοί, σημειώνοντας ότι το Myrtos υπηρετεί την «ηλιόλουστη» μεσογειακή κουζίνα. Σε πρόσφατη κριτική στους Financial Times, ο Jay Rayner επαινεί πιάτα όπως τα ντολμαδάκια, την ταραμοσαλάτα και τον μουσακά, με αναφορά στη «θεατρική» εκδοχή της χωριάτικης σαλάτας – ένδειξη ότι το εστιατόριο δοκιμάζει τα όρια ανάμεσα στην παράδοση και τη δημιουργική ανασύνθεση.

Η έναρξη του Myrtos σηματοδοτεί και το επόμενο βήμα στη συνεχώς ανοδική πορεία του Ασημάκη Χανιώτη. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα, καταξιώθηκε στο Λονδίνο από νεαρή ηλικία. Κατέκτησε αστέρι Michelin ως επικεφαλής στο Pied à Terre σε ηλικία 28 ετών (διάκριση που τον κατέστησε τον νεαρότερο Έλληνα σεφ με αστέρι στο Λονδίνο). Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Omikron, τόνισε πως η διαδρομή του συνδέεται με συστηματική εργασία, επιμονή και προσήλωση στη λεπτομέρεια, ενώ οι γευστικές του επιρροές παντρεύουν την κλασική γαλλική τεχνική με ελληνικά προϊόντα. Όπως ανέφερε στη δημοσιογράφο Νταϊάνα Αζά, «Κάθε πιάτο που φτιάχνω θέλω να είναι τέλειο, για τα δικά μου δεδομένα. Όταν κάτι δεν με καλύπτει απόλυτα, δεν το βάζω στο μενού, αφού θέλω να έχω αυτοπεποίθηση για το τι θα πάει στον πελάτη».

Myrtos by Asimakis, 260–262 Brompton Road, South Kensington, London SW3 2AS.

Συνοπτικά

  • Ο Έλληνας σεφ Ασημάκης Χανιώτης άνοιξε το εστιατόριο Myrtos στο South Kensington, προσφέροντας ανανεωμένη ελληνική κουζίνα με σύγχρονες τεχνικές.
  • Το μενού περιλαμβάνει κλασικά ελληνικά πιάτα όπως Lamb moussaka και Lobster Giouvetsi, χρησιμοποιώντας ελληνικά υλικά και δίνοντας έμφαση στην καθαρότητα της γεύσης.
  • Το εστιατόριο βρίσκεται σε μια περιοχή με υψηλή αισθητική, προσελκύοντας κοινό που αναζητά μεσογειακές επιρροές και προσεγμένη αισθητική.
  • Η προσπάθεια του Χανιώτη έχει κερδίσει επαίνους από βρετανικά μέσα, με κριτικούς να σημειώνουν την ισορροπία μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας.
Διαβάστε επίσης

Φλαμπέ πουτίγκα για τα Χριστούγεννα

Η χριστουγεννιάτικη φλαμπέ πουτίγκα είναι ένα εύκολο γλυκό που απαιτεί 5½ ώρες για την προετοιμασία του και μπορεί να σερβιριστεί σε 10-12 άτομα. Περιλαμβάνει αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, κράνμπερι...

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ