Μήλο κέικ με τραγανή επικάλυψη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για κέικ μήλου με τραγανή επικάλυψη, ιδανικό για επιδόρπιο. Αρχικά, τα μήλα καθαρίζονται, κόβονται και ραντίζονται με χυμό λεμονιού.

Στη συνέχεια, ένα μείγμα από αυγά, ζάχαρη, βούτυρο και αλεύρι συνδυάζεται με τα μήλα και ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο. Η επικάλυψη δημιουργείται με αμύγδαλα, ζάχαρη και αλεύρι, προσδίδοντας μια τραγανή υφή.

Το κέικ ψήνεται για μία ώρα και σερβίρεται είτε σκέτο είτε με παγωτό βανίλιας.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

6 μήλα

Χυμό από 1 λεμόνι

185 γρ. βούτυρο, λιωμένο

3 μεγάλα αυγά

220 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

45 γρ. ζάχαρη καστανή

1 βανίλια

60 ml γάλα πλήρες

150 γρ. αλεύρι φαρίνα

50 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα

½ κουταλάκι αλάτι

1 κουταλάκι μπέικινγκ πάουντερ

¼ κουταλάκι μαγειρική σόδα

½ κουταλάκι κανέλα

Για την κρούστα:

75 γρ. αμύγδαλα, χοντροαλεσμένα

55 γρ. αλεύρι φαρίνα

45 γρ. μαλακή καστανή ζάχαρη

1 κουταλιά (15 γρ.) ζάχαρη κρυσταλλική

60 γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο

Μια πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς στον αέρα. Καλύπτετε τη βάση ενός ταψιού 26 εκ. με αφαιρούμενα τοιχώματα με αντικολλητικό χαρτί. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε τη βάση και τα τοιχώματα.

Λιώνετε το βούτυρο και το αφήνετε κατά μέρος να κρυώσει λίγο.

Καθαρίζετε και κόβετε τα μήλα σε φέτες 3 χιλιοστών περίπου. Τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ και ραντίζετε με τον χυμό λεμονιού.

Σε ένα μικρό μπλεντεράκι, αλέθετε τα αμύγδαλα με 2 κουταλιές περίπου από το αλεύρι.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάτε τα αυγά με τα δύο είδη ζάχαρης και τη βανίλια να αφρατέψουν. Προσθέτετε το γάλα και το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάτε να αναμειχθούν.

Κοσκινίζετε κατευθείαν στο μίγμα το αλεύρι, το μπείκινγκ πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και την κανέλα. Προσθέτετε τα αλεσμένα αμύγδαλα και αναμειγνύετε απαλά με μια σπάτουλα. Προσθέτετε τα μήλα στο μπολ και ανακατεύετε καλά.Μεταφέρετε το μίγμα στο ταψί.

Για να φτιάξετε την κρούστα, αναμειγνύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Πασπαλίζετε το κέικ με την κρούστα θρυμματιμένη. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Καλύπτετε το κέικ χαλαρά με ασημόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο άλλα 30 λεπτά.

Περνάτε ένα μαχαιράκι γύρω-γύρω στα τοιχώματα του ταψιού. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει στο ταψί για 30 λεπτά. Αφαιρείτε τα τοιχώματα του ταψιού και κρυώστε το κέικ εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου.

Μεταφέρετε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος. Σερβίρετε σκέτο ή με παγωτό βανίλιας.

Συνοπτικά

  • Το κέικ μήλου παρασκευάζεται με συνδυασμό μήλων, λεμονιού και βασικών υλικών κέικ.
  • Η επικάλυψη από αμύγδαλα, ζάχαρη και αλεύρι προσθέτει τραγανή υφή στο κέικ.
  • Το κέικ ψήνεται για συνολικά μία ώρα, με την επικάλυψη να προστίθεται στο μέσο της διαδικασίας.
  • Μπορεί να σερβιριστεί σκέτο ή με συνοδευτικό παγωτό βανίλιας.
Διαβάστε επίσης

Αχλαδόπιτα συνοδευόμενη από παγωτό

Η συνταγή για αχλαδόπιτα με παγωτό καραμέλας περιλαμβάνει μια βάση από αλεύρι, βούτυρο, αβγό και ζάχαρη, η οποία ψύχεται πριν χρησιμοποιηθεί. Η γέμιση αποτελείται από αχλάδια, ζάχαρη, κανέλα, χυμό λεμονιού...

“Πόσο έγκυρα είναι τα τεστ για τροφική δυσανεξία;”

Τα τεστ τροφικής δυσανεξίας έχουν κερδίσει δημοτικότητα μεταξύ ατόμων με ανεξήγητα συμπτώματα, όμως η επιστημονική κοινότητα αμφισβητεί την αξιοπιστία τους. Σε αντίθεση με τις τροφικές αλλεργίες, οι δυσανεξίες προκαλούν...

Η διαδρομή του μουσακά: Από την Ανατολή στην ελληνική κληρονομιά

Ο μουσακάς, αν και σήμερα αποτελεί σύμβολο της ελληνικής κουζίνας, έχει τις ρίζες του στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Αρχικά ήταν μια σαλάτα με μελιτζάνες και ντομάτα,...

Γλυκοκαραμελωμένα παϊδάκια χοιρινού

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για γλυκοκαραμελωμένα χοιρινά παϊδάκια. Χρειάζονται χοιρινά παϊδάκια, αλάτι και πιπέρι, καθώς και μια σος από σος τεριγιάκι με μέλι, σόγια σος, γλυκιά σάλτσα τσίλι...

Μπισκότα με χαρουπόμελο (Τερτζιελλούθκια)

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για τα παραδοσιακά κυπριακά κουλουράκια, γνωστά ως τερτζιελλούθκια, τα οποία παρασκευάζονται με χωριάτικο αλεύρι, ελαιόλαδο, αλάτι και χλιαρό νερό, ενώ ολοκληρώνονται με χαρουπόμελο. Η διαδικασία...

Αυτό είναι το πιο αγαπημένο ελληνικό τυρί

Η γραβιέρα Νάξου αναδείχθηκε ως το πιο αγαπημένο ελληνικό τυρί από την πλατφόρμα TasteAtlas, ξεπερνώντας διάσημα πιάτα όπως ο μουσακάς και τα σουβλάκια. Η κατάταξη βασίστηκε σε περισσότερες από 26.000...

Ομελέτα με ντοματίνια και λάντσιον μιτ

Η συνταγή αυτή περιγράφει πώς να φτιάξετε μια γευστική ομελέτα με ντοματίνια και λάντσιον μιτ. Χρησιμοποιώντας υλικά όπως ελαιόλαδο, κόκκινο κρεμμύδι, χαλλούμι, λάντσιον μιτ Ma Ling, ντοματίνια, τυρί ένταμ, αυγά...

Γαλακτομπούρεκο με άρωμα καρύδας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για γαλακτομπούρεκο με άρωμα καρύδας, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση της παρασκευής του. Χρησιμοποιώντας φρέσκο γάλα, ζάχαρη, κορν φλάουρ και βανίλια, το μείγμα...

Χοιρινό φλαμπέ με ζιβανία

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για χοιρινό φλαμπέ με ζιβανία, ξεκινώντας με τη μαρινάδα του κρέατος σε ζιβανία, αλάτι και κρύο νερό, την οποία αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον...

Ναπολέον αναρρόφησης

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός γλυκού που ονομάζεται "Ναπολέων αναρρόφησης", το οποίο συνδυάζει φύλλα κρούστας με κρέμα αναρής και γαρνιτούρες από γλυκό καρυδάκι, κηρήθρα, φρέσκα σύκα και...

Ποια ελληνικά πιάτα έχουν οθωμανικές ρίζες;

Το άρθρο εξετάζει τις οθωμανικές ρίζες πολλών ελληνικών πιάτων, τονίζοντας τη μακραίωνη σχέση μεταξύ ελληνικής και τουρκικής κουζίνας λόγω ιστορικών και πολιτισμικών επιρροών. Πολλά φαγητά που θεωρούνται παραδοσιακά ελληνικά,...

Καουμπόικος «χαβιάρι» σαλάτας από την Αμερική

Η καουμπόικη σαλάτα από το Τέξας είναι μια εύκολη και γευστική επιλογή που συνδυάζει πρωτεΐνες και βιταμίνες, συνοδευόμενη από τσιπς τορτίγια. Προετοιμάζεται με ντοματίνια, φρέσκο κρεμμύδι, κονσέρβα φασόλια και...

Γλυκές πίτες με μέλι, χαλούμι λουκουμά, αναρή, κυδώνι γλυκό, καρύδια και αμύγδαλα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για γλυκές πίτες με συστατικά όπως μέλι, χαλούμι, αναρή, κυδώνι γλυκό, καρύδια και αμύγδαλα. Η διαδικασία ξεκινά με την παρασκευή της ζύμης, η οποία...

Ποια καρυκεύματα περιλαμβάνει το taco seasoning;

Το παραδοσιακό μεξικανικό μείγμα μπαχαρικών, γνωστό ως taco seasoning, αποτελείται από έναν αρωματικό συνδυασμό που προσφέρει θερμότητα, βάθος και καπνιστό χαρακτήρα, ιδανικό για πιάτα όπως τάκο, φαχίτας και μαριναρισμένα...

Οι πιο γνωστές σάλτσες στον κόσμο

Το άρθρο αναλύει τη σημασία των ντρέσινγκ, τονίζοντας ότι δεν είναι απλά σάλτσες για σαλάτες, αλλά προσδίδουν χαρακτήρα, ένταση και ισορροπία σε ένα πιάτο. Εξετάζει διάφορα διάσημα ντρέσινγκ από όλο...

Πουρέκια αναρής µε μαστιχωτό παγωτό και γλυκό καρύδι

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών πουρεκιών με αναρή, συνοδευόμενα από μαστιχωτό παγωτό και γλυκό καρύδι. Τα πουρέκια γίνονται με μια αφράτη ζύμη από αλεύρι, λάδι και αλάτι, και...

Λιγκουίνι µε γαρίδες και πικάντικο τσορίθο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λιγκουίνι με γαρίδες και πικάντικο τσορίθο. Τα υλικά περιλαμβάνουν λουκάνικο τσορίθο, κόκκινο κρεμμύδι, σκόρδο, βότκα, ντομάτες, πελτέ ντομάτας, πάπρικα, κρέμα γάλακτος, μαϊντανό, γαρίδες...

Μπιφτέκια με ψήσιμο

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για νόστιμα μπιφτέκια, χρησιμοποιώντας χοιρινό κιμά και μια μοναδική σύνθεση υλικών όπως τριμμένο κρεμμύδι, ελαιόλαδο, ξύδι, έψημα (πετιμέζι), φρυγανιά, αυγό και κόλιαντρο. Η διαδικασία...

Νόστιμες κροκέτες με τόνο

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη και αγαπημένη συνταγή για κροκέτες με τόνο, ιδανική για μικρούς και μεγάλους. Οι κροκέτες φτιάχνονται με τόνο, πατάτες, φρέσκα κρεμμυδάκια και μαϊντανό, ενώ μπορούν...

Φουρνιστά μακαρόνια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για φουρνιστά μακαρόνια με κιμά και σάλτσα μπεσαμέλ. Αρχικά, σοτάρουμε τον κιμά με κρεμμύδι και μπαχαρικά, προσθέτοντας κρασί και ντοματοχυμό για γεύση. Τα μακαρόνια μαγειρεύονται...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ