Τηγανητό κοτόπουλο αρωματισμένο με σαφράν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κοτόπουλο με σαφράν στο τηγάνι, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία μαγειρέματος. Αρχικά, το κοτόπουλο ξεπαγώνεται, αλατοπιπερώνεται και τηγανίζεται μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Στη συνέχεια, στο ίδιο τηγάνι σοτάρονται σκόρδο, κρεμμύδι και ξύσμα λεμονιού, πριν προστεθούν λευκό κρασί και κουμανταρία για να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ο ζωμός κοτόπουλου με σαφράν, μουστάρδα, θυμάρι, κρέμα γάλακτος και κάπαρη προστίθενται στο μείγμα, και το κοτόπουλο επανέρχεται στο τηγάνι για να σιγοβράσει.

Το πιάτο σερβίρεται με ρύζι ή πατάτες πουρέ, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία με αρωματικές νότες σαφράν.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

8-10 μπουτάκια κοτόπουλο με κόκαλο και δέρμα

50 γρ. βούτυρο, ανάλατο

2 κουταλιές ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 λεμόνι, ξύσμα και 2 κουταλιές χυμό

125 ml λευκό κρασί

60 ml κουμανταρία ή port wine

Μια πρέζα κλωστές σαφράν

250 ml ζωμό κοτόπουλου

1 κουταλιά μουστάρδα

6-7 κλωναράκια θυμάρι

150 ml κρέμα γάλακτος

2 κουταλιές κάπαρη (κουτρούβι)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μεταφέρετε το κοτόπουλο από την κατάψυξη στο ψυγείο, μέχρι να ξεπαγώσει εντελώς. Το βάζετε σε ένα δίσκο με την πέτσα προς τα κάτω και το πασπαλίζετε με το epic spice.  Στη συνέχεια βάζετε αλάτι και πιπέρι και στις δύο πλευρές.

Βάζετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, σε μέτρια δυνατή φωτιά. Μόλις λιώσει το βούτυρο, βάζετε μέσα το μισό κοτόπουλο, με το δέρμα προς τα κάτω. Αφήνετε να τηγανιστεί καλά μέχρι η πέτσα να έχει χρυσαφένιο χρώμα (4-5 λεπτά περίπου). Το γυρίζετε από την άλλη για άλλα 2 λεπτά και μετά το βγάζετε σε ένα σκεύος. Επαναλάβετε τη διαδικασία με το υπόλοιπο κοτόπουλο.

Βάζετε στο τηγάνι, τα σκόρδα, το ξύσμα λεμονιού και το κρεμμύδι. Σοτάρετε ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε το κρασί και τη κουμανταρία. Αφήστε να πάρουν μια βράση να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Βάζετε το σαφράν στον ζωμό και προσθέτετε στο τηγάνι.  Βάζετε τη μουστάρδα, θυμάρι, κρέμα γάλακτος και κάπαρη. Ανακατεύετε να αναμειχθούν. Βάζετε πίσω στο τηγάνι το κοτόπουλο, με το δέρμα προς τα πάνω, μαζί με ό,τι ζουμιά έχει στο σκεύος του.

Σιγοβράζετε το κοτόπουλο για 25 λεπτά περίπου μέχρι να είναι ψημένο (ελέγξετε εκεί που είναι το κόκαλο) και η σος να είναι λίγο πιο παχύρευστη. Αν δείτε ότι η σος δεν έδεσε αρκετά, τότε δυναμώστε λίγο τη φωτιά μέχρι να γίνει λίγο πιο παχύρευστη.

Σερβίρετε με ρύζι ή πατάτες πουρέ.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιλαμβάνει κοτόπουλο με σαφράν, σκόρδο και κρεμμύδι, τηγανισμένα μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  • Προστίθενται λευκό κρασί και κουμανταρία, ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ πριν το κοτόπουλο επανέλθει στο τηγάνι.
  • Στον ζωμό κοτόπουλου προστίθενται σαφράν, μουστάρδα, θυμάρι, κρέμα γάλακτος και κάπαρη για να δημιουργηθεί μια αρωματική σάλτσα.
  • Το πιάτο σερβίρεται με ρύζι ή πατάτες πουρέ, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία με έντονα αρώματα σαφράν.
Διαβάστε επίσης

Φλαμπέ πουτίγκα για τα Χριστούγεννα

Η χριστουγεννιάτικη φλαμπέ πουτίγκα είναι ένα εύκολο γλυκό που απαιτεί 5½ ώρες για την προετοιμασία του και μπορεί να σερβιριστεί σε 10-12 άτομα. Περιλαμβάνει αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, κράνμπερι...

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ