Ετοιμάστε το πιο αγαπημένο σάντουιτς παγκοσμίως

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το σαουάρμα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά δρόμου της Μέσης Ανατολής, γνωστό για το μαριναρισμένο κρέας του, που ψήνεται σε κάθετη σούβλα και σερβίρεται σε πίτα με λαχανικά και σάλτσες. Το 2025, το TasteAtlas το ανέδειξε ως το κορυφαίο σάντουιτς παγκοσμίως.

Μια σπιτική συνταγή περιλαμβάνει κοτόπουλο μαριναρισμένο με μεσοανατολίτικα μπαχαρικά, ψημένο και σερβιρισμένο σε πίτα με φρέσκα λαχανικά και σως γιαουρτιού-ταχινιού. Υπάρχουν παραλλαγές με αρνί, μοσχάρι ή ακόμα και vegan εκδοχές με μανιτάρια ή ρεβύθια.

Το σαουάρμα μπορεί να σερβιριστεί και σε πιατέλα με ρύζι και σαλάτα.

Διαβάστε παρακάτω

Το shawarma (σαουάρμα) είναι ένα από τα πιο διάσημα και αγαπημένα φαγητά δρόμου (street food) της Μέσης Ανατολής, με τεράστια παγκόσμια δημοτικότητα. Πρόκειται για μαριναρισμένο κρέας (παραδοσιακά αρνί, κοτόπουλο ή μοσχάρι) που ψήνεται σε κάθετη σούβλα, κόβεται σε λεπτές φέτες και σερβίρεται σε πίτα ή αραβικό ψωμί, με λαχανικά, σάλτσες και διάφορα συνοδευτικά. Είναι το αραβικό “αδελφάκι” του γύρου και του ντονέρ.

Το 2025, το shawarma αναδείχθηκε ως το κορυφαίο σάντουιτς στον κόσμο σύμφωνα με το TasteAtlas.

Σπιτική συνταγή Shawarma κοτόπουλου

ΥΛΙΚΑ
Για το κρέας:
1 κιλό φιλέτο κοτόπουλο (μπούτι ή στήθος), κομμένο σε λωρίδες

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Χυμός από 1 λεμόνι

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

1 κ.γ. κύμινο

1 κ.γ. πάπρικα

1/2 κ.γ. κανέλα

1/2 κ.γ. κουρκουμά

1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν ή μπούκοβο (προαιρετικά)

Αλάτι και πιπέρι

Για το σερβίρισμα:
Αραβικές πίτες ή κυπριακές πίτες

Ντομάτα, αγγουράκι, μαρούλι, κρεμμύδι

Πίκλες (ιδανικά τουρσί αγγουριού ή ραπανιού)

Για τη σως γιαουρτιού-ταχινιού (προαιρετικά):
1 κεσεδάκι γιαούρτι

1 κ.σ. ταχίνι

Χυμός από μισό λεμόνι

1 σκελίδα σκόρδο (τριμμένο)

Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μαρινάρισμα: Ανακατεύεις όλα τα υλικά της μαρινάδας και καλύπτεις καλά τις λωρίδες κοτόπουλου. Αφήνεις για τουλάχιστον 2 ώρες (ιδανικά 12 ώρες στο ψυγείο).

Ψήσιμο: Ψήσε το κοτόπουλο σε καυτό τηγάνι, σχαροτήγανο ή στο φούρνο (200°C για 20-25 λεπτά), μέχρι να ροδίσει καλά και να πάρει χρώμα.

Συναρμολόγηση: Ζέστανε τις πίτες. Γέμισε με κοτόπουλο, φρέσκα λαχανικά, πίκλες και τη σως. Τύλιξε σαν ρολό ή σέρβιρε ανοιχτό.

Παραλλαγές: Με αρνί ή μοσχάρι: Μαρινάρονται με παρόμοια μπαχαρικά, αλλά και με γιαούρτι για πιο τρυφερό αποτέλεσμα.

Vegan εκδοχή: Με μανιτάρια, jackfruit ή ρεβύθια.

Σερβίρισμα σε πιατέλα: Με ρύζι, σαλάτα ταμπουλέ και σως χούμους.

Συνοπτικά

  • Το σαουάρμα είναι ένα δημοφιλές φαγητό δρόμου της Μέσης Ανατολής με μαριναρισμένο κρέας, ψημένο σε κάθετη σούβλα.
  • Το 2025 αναδείχθηκε ως το κορυφαίο σάντουιτς παγκοσμίως σύμφωνα με το TasteAtlas.
  • Η σπιτική συνταγή περιλαμβάνει κοτόπουλο μαριναρισμένο με μπαχαρικά, σερβιρισμένο σε πίτα με λαχανικά και σως γιαουρτιού-ταχινιού.
  • Υπάρχουν παραλλαγές με αρνί, μοσχάρι ή vegan εκδοχές με μανιτάρια ή ρεβύθια, και μπορεί να σερβιριστεί και σε πιατέλα με ρύζι και σαλάτα.
Διαβάστε επίσης

Φλαμπέ πουτίγκα για τα Χριστούγεννα

Η χριστουγεννιάτικη φλαμπέ πουτίγκα είναι ένα εύκολο γλυκό που απαιτεί 5½ ώρες για την προετοιμασία του και μπορεί να σερβιριστεί σε 10-12 άτομα. Περιλαμβάνει αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, κράνμπερι...

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ