Το κορυφαίο φαγητό παγκοσμίως για το 2025

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το κορυφαίο φαγητό παγκοσμίως για το 2025, σύμφωνα με το TasteAtlas, είναι η Lechona, ένα παραδοσιακό κολομβιανό πιάτο με ψητό χοιρινό γεμιστό με ρύζι, αρακά και βότανα, που κέρδισε την πρώτη θέση με βαθμολογία 4,78/5. Η Lechona, γνωστή για την τραγανή πέτσα και το αρωματικό εσωτερικό της, είναι βαθιά ριζωμένη στην παράδοση της επαρχίας Tolima και σερβίρεται σε μεγάλες γιορτές και φεστιβάλ.

Η συνταγή περιλαμβάνει χοιρινή σπάλα μαριναρισμένη με μπαχαρικά και γεμιστή με ρύζι και λαχανικά, ψήνεται αργά για να αποκτήσει τη χαρακτηριστική της υφή. Το πιάτο αυτό ξεπέρασε την Pizza Napoletana και την Picanha σε διεθνή κατάταξη, ενώ στην κατηγορία των σάντουιτς πρωτοπορεί το shawarma.

Διαβάστε παρακάτω

Σύμφωνα με το TasteAtlas, το νούμερο 1 πιάτο στον κόσμο για το 2025 είναι η Lechona — ένα κλασικό κολομβιανό πιάτο με ψητό χοιρινό γεμιστό με ρύζι, αρακά, κρεμμύδι και βότανα, με εξαιρετική βαθμολογία 4,78/5.

Η Lechona προπορεύεται της διάσημης Pizza Napoletana (2η θέση, 4,75) και της Picanha από τη Βραζιλία (3η θέση, 4,69), σε σύνολο άνω των 11.000 πιάτων που αξιολογήθηκαν από τη διεθνή κοινότητα χρηστών. Αντίθετα, στην ξεχωριστή κατάταξη για sandwiches, πρώτη είναι το shawarma — ένα πλούσιο, μαριναρισμένο κρεατόπιτα, με κορυφαία δημοτικότητα από το κοινό .

Το Lechona είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που έχει τις ρίζες του κυρίως στην επαρχία Tolima, και θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά εθνικά φαγητά της χώρας. Πρόκειται για ολόκληρο χοιρινό γεμισμένο με ρύζι, αρακά, κρεμμύδι, σκόρδο, μπαχαρικά και μυρωδικά, που ψήνεται αργά στον φούρνο για πολλές ώρες μέχρι να αποκτήσει τραγανή πέτσα και τρυφερό, αρωματικό εσωτερικό. Η παραδοσιακή παρασκευή του Lechona γίνεται σε μεγάλες γιορτές, γάμους και θρησκευτικά φεστιβάλ, καθώς είναι ένα εντυπωσιακό και πλούσιο πιάτο που μπορεί να θρέψει δεκάδες άτομα.

Παραδοσιακή συνταγή Lechona (απλοποιημένη εκδοχή για οικιακή χρήση)

ΥΛΙΚΑ

2,5 κιλά χοιρινή σπάλα χωρίς κόκαλο, με το λίπος

2 φλ. ρύζι μακρύκοκκο

1 φλ. αρακάς (βρασμένος ή κονσέρβα)

2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1 κ.γ. κύμινο

1/2 κ.γ. πάπρικα

2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό

Αλάτι και μαύρο πιπέρι

3 κ.σ. φυτικό λάδι ή λίπος από το χοιρινό

Προαιρετικά: κύβοι χοιρινού συκωτιού ή λεπτοκομμένο δέρμα για τραγανό topping

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μαρινάρισμα: Κόψτε τη σπάλα σε μεγάλα κομμάτια και τρίψτε με αλάτι, πιπέρι, κύμινο και πάπρικα. Αφήστε στο ψυγείο για 2-3 ώρες (ή ιδανικά όλη τη νύχτα).

Γέμιση: Σοτάρετε σε τηγάνι το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε για 1-2 λεπτά. Ρίξτε τον αρακά, τον κόλιανδρο και 3 φλ. ζεστό νερό. Μαγειρέψτε το ρύζι στο μισό χρόνο (να παραμείνει al dente). Αφήστε να κρυώσει.

Συναρμολόγηση: Σε ένα μεγάλο ταψί, απλώστε το χοιρινό (με το λίπος προς τα πάνω) και γεμίστε το κέντρο με το μείγμα ρυζιού. Αν περισσέψει, το τοποθετείτε γύρω από το κρέας.

Ψήσιμο: Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε στους 160°C για περίπου 4-5 ώρες. Στη συνέχεια αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε στους 200°C για 20-30 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή η επιφάνεια.

Σερβίρισμα: Κόβετε σε χοντρές φέτες με γέμιση και συνοδεύετε με arepas (παραδοσιακά καλαμποκόψωμα), φέτες λεμονιού ή πικάντικο ají colombiano (σάλτσα με τσίλι και κόλιανδρο).

Tip: Η αυθεντική Lechona ψήνεται μέσα στο ίδιο το δέρμα του γουρουνιού, ραμμένο με βελόνα, αλλά αυτή η απλοποιημένη εκδοχή φέρνει τη γεύση του πιάτου στο σπίτι σας χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό.

Συνοπτικά

  • Η Lechona ανακηρύχθηκε κορυφαίο πιάτο παγκοσμίως για το 2025 από το TasteAtlas με βαθμολογία 4,78/5.
  • Πρόκειται για παραδοσιακό κολομβιανό πιάτο με χοιρινό γεμιστό με ρύζι, αρακά και βότανα, γνωστό για την τραγανή του πέτσα.
  • Ξεπέρασε την Pizza Napoletana και την Picanha σε διεθνή κατάταξη, ενώ στην κατηγορία των σάντουιτς, το shawarma βρέθηκε στην κορυφή.
  • Η Lechona είναι εμβληματικό φαγητό της επαρχίας Tolima και σερβίρεται σε μεγάλες γιορτές και φεστιβάλ.
Διαβάστε επίσης

Σαλάτα μαρουλιού με γλυκό χαρουπόμελο

Η σαλάτα μαρουλιού με γλυκό χαρουπόμελο είναι μια φρέσκια και νόστιμη επιλογή που συνδυάζει απλά υλικά όπως πράσινο μαρούλι, φρέσκο κρεμμυδάκι, δυόσμο και αχλάδια, τα οποία αρωματίζονται με μια...

3+1 κόλπα για τέλειες τραγανές πατάτες τηγανητές

Οι τέλειες τραγανές τηγανητές πατάτες απαιτούν σωστή τεχνική και όχι τύχη. Ξεκινάμε με την επιλογή πατατών πλούσιων σε άμυλο, όπως οι κυπριακές, οι russet ή οι agria. Αφού καθαριστούν...

Μαρούλι ή ρόκα στη σαλάτα μου; Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Το άρθρο συγκρίνει το μαρούλι και τη ρόκα ως συστατικά για σαλάτες, τονίζοντας ότι η επιλογή εξαρτάται από τις προτιμήσεις στη γεύση και τις διατροφικές ανάγκες. Η ρόκα υπερέχει...

Στικ χαλούμι ψητό με ντομάτα σάλτσα

Το άρθρο παρουσιάζει μια απλή και γευστική συνταγή για ψητό χαλούμι με σάλτσα ντομάτας. Τα στικ χαλουμιού αλείφονται με ελαιόλαδο και ψήνονται μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα και τραγανή...

Σαλάτα με καραμελωμένο χαλούμι, κόκκινα σταφύλια και φρέσκο μαϊντανό

Το άρθρο παρουσιάζει μια φρέσκια και γευστική συνταγή για σαλάτα με καραμελωμένο χαλούμι, κόκκινα σταφύλια και φρέσκο μαϊντανό. Η συνταγή περιλαμβάνει ψήσιμο του χαλουμιού σε αντικολλητικό τηγάνι για να...

Κολοκυθάκια ογκρατέν με χαλούμι και άρωμα δυόσμου

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κολοκυθάκια ογκρατέν με χαλούμι και άρωμα δυόσμου, ιδανική για ένα πλούσιο και γευστικό γεύμα. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν κολοκύθια, κρεμμύδι, σκόρδο, χαλούμι, αυγά,...

Χαλούμι με τραγανή κρούστα, μέλι και σουσάμι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για χαλούμι με τραγανή κρούστα, μέλι και σουσάμι. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως χαλούμι, μπύρα, αλεύρι, ξηρός δυόσμος και ηλιέλαιο. Το χαλούμι κόβεται σε κομμάτια, βουτάται σε...

Γεύση Καλοκαιριού: Ο απόλυτος καλοκαιρινός οδηγός-έκδοση

Το περιοδικό Taste παρουσιάζει μια ειδική καλοκαιρινή ψηφιακή έκδοση, λειτουργώντας ως οδηγός διασκέδασης για το νησί, με 100 προτεινόμενες διευθύνσεις και επιλογές ψυχαγωγίας. Περιλαμβάνει τα καλύτερα εστιατόρια βραβευμένα με...

Γευστική αστακομακαρονάδα

Η αστακομακαρονάδα είναι ένα γευστικό πιάτο που συνδυάζει ζυμαρικά, προτιμότερα λιγκουίνι, με αστακό και μια αρωματική σάλτσα ντομάτας. Για την παρασκευή της, βράζουμε τα ζυμαρικά και τον αστακό ξεχωριστά, ενώ...

Μακαρόνια με κιμά από κοτόπουλο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μακαρόνια με κιμά από κοτόπουλο, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία μαγειρέματος. Για τον κιμά, χρησιμοποιείται ελαιόλαδο, κρεμμύδι, κιμάς κοτόπουλου, άσπρο κρασί,...

Γεωγραφικό κέικ με διπλή σοκολάτα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γευστικό κέικ με διπλή σοκολάτα, που συνδυάζει λευκή και μαύρη σοκολάτα. Αρχικά, προετοιμάζουμε τα υλικά, συμπεριλαμβανομένων του αλευριού, του μπέικιν πάουντερ και...

Γλυκό crumble με βρώμη και ζουμερά κεράσια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γλυκό crumble με βρώμη και ζουμερά κεράσια. Αρχικά, ετοιμάζετε μια βάση από κεράσια, ζάχαρη, νερό και ξύσμα λεμονιού, που μαγειρεύεται σε μέτρια...

Τορτελίνι με πορτσίνι και σάλτσα από κόκκινο κρασί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τορτελίνι με πορτσίνι και σάλτσα από κόκκινο κρασί. Αρχικά, τα τορτελίνι βράζονται και τα μανιτάρια πορτσίνι ενυδατώνονται. Στη συνέχεια, σε ένα τηγάνι, σοτάρεται σκόρδο...

Τηγανητό μπράουνι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για τηγανητό μπράουνι, η οποία συνδυάζει πλούσια υλικά όπως βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, εκχύλισμα βανίλιας, αλεύρι, κακάο, νέσκαφε και λιωμένη κουβερτούρα γάλακτος. Η διαδικασία περιλαμβάνει...

Παραδοσιακό ισπανικό ρύζι με κοτόπουλο (Arroz Con Pollo)

Το άρθρο παρουσιάζει τη συνταγή για το παραδοσιακό ισπανικό πιάτο "Arroz Con Pollo", δηλαδή ρύζι με κοτόπουλο. Η συνταγή περιλαμβάνει υλικά όπως κοτόπουλο, ρύζι Καρολίνα, ζωμό κότας, ντομάτα, πιπεριές...

Λαχταριστά καναπεδάκια σολομού

Το άρθρο παρουσιάζει μια απλή και γευστική συνταγή για καναπεδάκια σολομού, ιδανική για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Με καπνιστό σολομό και πατέ σολομού, η συνταγή συνδυάζει τυρί κρέμα, βούτυρο, λεμόνι,...

Ζουμερό κέικ σοκολάτας

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ζουμερό κέικ σοκολάτας, περιλαμβάνοντας τα απαραίτητα συστατικά και τα βήματα παρασκευής. Για το κέικ χρειάζεστε βασικά υλικά όπως βούτυρο, αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και...

Ρολάκι με προσούτο και χαλλούμι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ρολό κιμά κοτόπουλου γεμιστό με προσούτο και τυριά χαλλούμι και μοτσαρέλα. Περιγράφει τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής, τονίζοντας τη σημασία του καλού...

Μους με μαστίχα και φιστίκια χαλεπίου

Η συνταγή για μους με μαστίχα και φιστίκια χαλεπίου συνδυάζει αρωματικά συστατικά και γεύσεις για ένα ιδιαίτερο επιδόρπιο. Ξεκινά με την προετοιμασία ενός αρωματικού σιροπιού με μαστίχα και ανθόνερο,...

Φουρνιστή ομελέτα με λουκάνικα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για φουρνιστή ομελέτα με λουκάνικα. Ξεκινάμε καθαρίζοντας και κόβοντας πατάτες, τις οποίες ανακατεύουμε με ελαιόλαδο και τις απλώνουμε σε ταψί. Προσθέτουμε λεπτές φέτες λουκάνικου ανάμεσα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ