Το άρθρο παρουσιάζει μια απλή και γευστική συνταγή για ψητό χαλούμι με σάλτσα ντομάτας. Τα στικ χαλουμιού αλείφονται με ελαιόλαδο και ψήνονται μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα και τραγανή υφή.
Η σάλτσα ντομάτας παρασκευάζεται με σοταρισμένο κρεμμύδι και σκόρδο, προσθήκη ντομάτας, πελτέ, ζάχαρης και μυρωδικών, και σιγοβράζεται μέχρι να δέσει. Το πιάτο σερβίρεται με φρέσκα μυρωδικά και συνοδεύεται ιδανικά με φρυγανισμένο ψωμί ή πιτάκια.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
Για το χαλούμι:
250 γρ. χαλούμι, κομμένο σε στικ
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά)
Για τη σάλτσα ντομάτας:
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
400 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες (φρέσκες ή από κονσέρβα)
1 κ.γ. πελτές ντομάτας (προαιρετικά)
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι
Αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μικρό κατσαρολάκι. Σοτάρετε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό. Ρίξτε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράστε για 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Προθερμάνετε τη σχάρα, σχαροτήγανο ή αντικολλητικό τηγάνι. Αλείψτε ελαφρά τα στικ χαλουμιού με ελαιόλαδο.
Ψήστε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και τραγανή υφή.
Σερβίρετε το χαλούμι με τη σάλτσα δίπλα. Γαρνίρετε με φρέσκο βασιλικό ή φύλλα ρίγανης. Συνοδεύεται ιδανικά με φρυγανισμένο ψωμί ή πιτάκια.
Συνοπτικά
- Η συνταγή περιλαμβάνει ψητό χαλούμι με σάλτσα ντομάτας, αρωματισμένη με μυρωδικά και ελαφρώς γλυκιά γεύση.
- Τα στικ χαλουμιού ψήνονται με ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα και τραγανή υφή.
- Η σάλτσα ντομάτας φτιάχνεται με σοταρισμένο κρεμμύδι και σκόρδο, συνδυάζοντας ντομάτες, πελτέ, ζάχαρη και μυρωδικά.
- Το πιάτο σερβίρεται με φρέσκα μυρωδικά και συνοδεύεται με φρυγανισμένο ψωμί ή πιτάκια.