Κολοκυθάκια ογκρατέν με χαλούμι και άρωμα δυόσμου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κολοκυθάκια ογκρατέν με χαλούμι και άρωμα δυόσμου, ιδανική για ένα πλούσιο και γευστικό γεύμα. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν κολοκύθια, κρεμμύδι, σκόρδο, χαλούμι, αυγά, γάλα ή κρέμα γάλακτος, και φρέσκο δυόσμο.

Η διαδικασία περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών, την ανάμειξη με το μείγμα αυγών και χαλουμιού, και το ψήσιμο στον φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύεται ιδανικά από χωριάτικη σαλάτα ή γιαούρτι.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

4 μέτρια κολοκύθια (περίπου 700 γρ.), κομμένα σε λεπτές φέτες

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

200 γρ. χαλούμι, τριμμένο ή κομμένο σε μικρούς κύβους

2 αυγά

150 ml γάλα (ή κρέμα γάλακτος για πιο πλούσια γεύση)

3 κ.σ. φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος (ή 1½ κ.σ. αποξηραμένος)

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά ή ψίχα ψωμιού (για το ταψί)

Αλάτι και πιπέρι

1/4 φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα για το τελείωμα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.

Σε μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο και τις φέτες κολοκυθιού και σοτάρετε για άλλα 5-6 λεπτά, μέχρι να μειώσουν τον όγκο τους και να μαλακώσουν ελαφρώς. Αλατοπιπερώστε και αφήστε να κρυώσουν λίγο.

Σε μπολ, χτυπήστε τα αυγά με το γάλα ή την κρέμα. Προσθέστε τον ψιλοκομμένο δυόσμο, το χαλούμι και, αν θέλετε, λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι. Ανακατέψτε καλά.

Προσθέστε τα σοταρισμένα κολοκύθια στο μείγμα αυγών-χαλλουμιού και ανακατέψτε απαλά.

Αλείψτε ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος (περίπου 25×20 εκ.) με τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και πασπαλίστε με φρυγανιά. Ρίξτε μέσα το μείγμα.

Ψήστε στον φούρνο για 35-40 λεπτά, μέχρι να πήξει το μείγμα και να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια. Αν θέλετε, προς το τέλος πασπαλίστε με λίγη ακόμα φρυγανιά ή κεφαλοτύρι και ψήστε για 5 λεπτά ακόμα στο γκριλ.

Αφήστε το να σταθεί 10 λεπτά πριν το κόψετε. Σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, ιδανικά με χωριάτικη σαλάτα ή γιαούρτι.

Συνοπτικά

  • - Η συνταγή περιλαμβάνει κολοκυθάκια, χαλούμι, αυγά, γάλα ή κρέμα γάλακτος, και φρέσκο δυόσμο για πλούσια γεύση.
  • - Τα λαχανικά σοτάρονται και αναμειγνύονται με το μείγμα αυγών και χαλουμιού πριν ψηθούν στον φούρνο.
  • - Σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, συνοδευόμενο ιδανικά από χωριάτικη σαλάτα ή γιαούρτι.
  • - Το γεύμα είναι εύκολο στην παρασκευή και προσφέρει μια γευστική εμπειρία με άρωμα δυόσμου.
Διαβάστε επίσης

Φλαμπέ πουτίγκα για τα Χριστούγεννα

Η χριστουγεννιάτικη φλαμπέ πουτίγκα είναι ένα εύκολο γλυκό που απαιτεί 5½ ώρες για την προετοιμασία του και μπορεί να σερβιριστεί σε 10-12 άτομα. Περιλαμβάνει αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, κράνμπερι...

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ