Το άρθρο παρουσιάζει τη συνταγή για το παραδοσιακό ισπανικό πιάτο "Arroz Con Pollo", δηλαδή ρύζι με κοτόπουλο. Η συνταγή περιλαμβάνει υλικά όπως κοτόπουλο, ρύζι Καρολίνα, ζωμό κότας, ντομάτα, πιπεριές και μπαχαρικά.
Η διαδικασία μαγειρέματος περιλαμβάνει το σοτάρισμα του κοτόπουλου και του ρυζιού, την προσθήκη λαχανικών και την αργή βράση για να δέσουν οι γεύσεις. Το αποτέλεσμα είναι ένα νόστιμο και αρωματικό πιάτο που σερβίρεται απευθείας από το σκεύος, με τη δυνατότητα προσθήκης μαϊντανού.
Διαβάστε παρακάτω
Υλικά
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
4 ολόκληρα πόδια (τέταρτα) κοτόπουλου, με πέτσα και κόκαλο, χωρισμένα στην κλείδωση στα δυο, ξεπλυμένα και καλά στεγνωμένα
½ φλ. αλεύρι για πασπάλισμα
1 κ.γ. πάπρικα για πασπάλισμα
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κόκκινη + 1 πράσινη πιπεριά, σε ψιλά τετραγωνάκια/ζάρια
1 πράσινη καυτερή πιπερίτσα, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 φλ. ρύζι Καρολίνα (ιδανικό για παέγια)
3 φλ. ζωμός κότας (σπιτικός ή φτιαγμένος με κύβο και νερό)
1 φλ. ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας, ή 1 φλ. τριμμένες φρέσκιες ντομάτες
½ κοφτό κ.γ. ρίγανη
1 φλ. κατεψυγμένα και ξεπαγωμένα μπιζέλια (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι, ψιλοκομμένος μαϊντανός για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ανακατεύετε σε ένα πιάτο το αλεύρι με την πάπρικα. Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο και το αλευρώνετε. Ζεσταίνετε σε μέτρια/δυνατή φωτιά 3 κουταλιές από το ελαιόλαδο (στο ειδικό σκεύος «παέγια» ή ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι με καπάκι που να του ταιριάζει) και κοκκινίζετε μέσα το κοτόπουλο, μέχρι να ροδίσει καλά. Το βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και το κρατάτε στην άκρη.
Βάζετε στο σκεύος λίγο ακόμα λάδι, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο και προσθέτετε το ρύζι. Το σοτάρετε μέχρι να αρχίσει να ροδίζει ελαφρά και βάζετε μέσα το κρεμμύδι, τις πιπεριές και την καυτερή πιπερίτσα (αν θα βάλετε). Τα σοτάρετε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο, προσθέτετε το σκόρδο και το σοτάρετε και αυτό για 1 λεπτό.
Επιστρέφετε στο σκεύος το κοτόπουλο, τοποθετώντας το πάνω από το ρύζι. Προσθέτετε τον ζωμό, την ντομάτα, και ρίγανη και τα μπιζέλια, αν θα βάλετε. Αφήνετε το φαγητό να κοχλάσει, χαμηλώνετε εντελώς την φωτιά και σκεπάζετε το σκεύος με το καπάκι και σιγοβράζετε το φαγητό για 20-25 λεπτά, ή μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο και να μαλακώσει το ρύζι. Ελέγχετε το αλατοπίπερο προς το τέλος του μαγειρέματος. Σερβίρετε το φαγητό απευθείας μέσα στο σκεύος, πασπαλίζοντάς το, αν θέλετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Συνοπτικά
- Η συνταγή "Arroz Con Pollo" περιλαμβάνει κοτόπουλο, ρύζι Καρολίνα, ζωμό κότας, ντομάτα, πιπεριές και μπαχαρικά.
- Η διαδικασία περιλαμβάνει σοτάρισμα του κοτόπουλου και του ρυζιού, προσθήκη λαχανικών και αργή βράση για δέσιμο των γεύσεων.
- Το πιάτο σερβίρεται απευθείας από το σκεύος, με προαιρετική προσθήκη μαϊντανού για άρωμα.
- Η συνταγή προσφέρει ένα νόστιμο και αρωματικό αποτέλεσμα που συνδυάζει παραδοσιακές ισπανικές γεύσεις.