Το άρθρο “Χρυσαφένιες μαρίδες” παρουσιάζει μια συνταγή για τηγανητές μαρίδες, χρησιμοποιώντας φρέσκα ψάρια από τις Ψαραγορές BLUE ISLAND.
Η διαδικασία περιλαμβάνει το ξέπλυμα και το στέγνωμα των μαρίδων, την επικάλυψή τους με ένα μείγμα αλευριού και μπαχαρικών, και το τηγάνισμά τους σε καυτό λάδι.
Οι μαρίδες τηγανίζονται μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές, σερβίρονται ζεστές με φρέσκο λεμόνι και προτάσεις για συνοδευτικά όπως χωριάτικη σαλάτα ή πατάτες τηγανητές.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. μαρίδες φρέσκες από τις Ψαραγορές BLUE ISLAND
½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλ. αλεύρι καλαμποκιού (ή σιμιγδάλι ψιλό, προαιρετικά για έξτρα τραγανότητα)
1 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα πάπρικα (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Λεμόνι για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αν οι μαρίδες είναι φρέσκες, ξεπλύνετέ τες πολύ καλά με κρύο νερό. Μπορείτε να τις τηγανίσετε ολόκληρες με το κεφάλι και το κέλυφος, αν είναι μικρές – αυτό είναι το παραδοσιακό. Διαφορετικά, αφαιρέστε το κεφάλι και τα εντόσθια.
Τοποθετήστε τις μαρίδες σε σουρωτήρι και αφήστε τες να στραγγίξουν καλά. Σκουπίστε τες με χαρτί κουζίνας για να φύγει η υγρασία – αυτό βοηθά στην τραγανότητα.
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τα δύο άλευρα, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα. Ρίξτε λίγες λίγες τις μαρίδες μέσα και ανακατέψτε να καλυφθούν ομοιόμορφα.
Ζεστάνετε άφθονο λάδι σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρολάκι στους 180°C περίπου. Δοκιμάστε τη θερμοκρασία με μία μαρίδα – αν αρχίσει αμέσως να «τσιτσιρίζει», είναι έτοιμο.
Τηγανίστε τις μαρίδες σε δόσεις (για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού), μέχρι να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανές – περίπου 3-4 λεπτά ανά δόση.
Βγάλτε τις με τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε τες σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι.
Σερβίρετε αμέσως με φρέσκο λεμόνι και συνοδευτικά όπως χωριάτικη σαλάτα, πατάτες τηγανητές ή ταραμοσαλάτα.
Συνοπτικά
- Παρουσιάζεται μια συνταγή για τηγανητές μαρίδες με φρέσκα ψάρια από τις Ψαραγορές BLUE ISLAND.
- Η διαδικασία περιλαμβάνει ξέπλυμα, στέγνωμα και επικάλυψη των μαρίδων με αλεύρι και μπαχαρικά.
- Οι μαρίδες τηγανίζονται σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
- Σερβίρονται ζεστές με φρέσκο λεμόνι και προτάσεις για συνοδευτικά όπως χωριάτικη σαλάτα ή πατάτες τηγανητές.