Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για νόστιμα μύδια με τραγανές πατάτες.
Τα μύδια, φρέσκα και καθαρισμένα, μαγειρεύονται με ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο, λευκό κρασί και μπαχαρικά, ενώ οι πατάτες τηγανίζονται μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
Η διαδικασία περιλαμβάνει το σωστό καθάρισμα των μυδιών και την προετοιμασία των πατατών, και το πιάτο σερβίρεται με σάλτσα, λεμόνι και προαιρετικά ψωμί ή κρασί.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
Για τα μύδια:
1 κιλό φρέσκα μύδια με κέλυφος από τις Ψαραγορές BLUE ISLAND
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί (100 ml)
1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα μπούκοβο (προαιρετικά)
Χυμός από ½ λεμόνι
Για τις πατάτες τηγανητές:
3-4 μέτριες πατάτες
Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Αλάτι χοντρό
Ρίγανη (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζετε τα μύδια. Τα ξεπλένετε καλά κάτω από κρύο νερό. Με σφουγγάρι ή μαχαίρι αφαιρείτε τα «γένια» και καθαρίζετε τα κελύφη. Πετάτε όσα είναι ανοιχτά και δεν κλείνουν όταν τα χτυπάτε ελαφρά.
Σε βαθιά ή πλατιά κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά. Προσθέτετε τα μύδια και ανακατεύετε. Σβήνετε με το λευκό κρασί. Σκεπάζετε και μαγειρεύετε σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα κελύφη. Αφαιρείτε όσα μύδια δεν άνοιξαν. Προσθέτετε μαϊντανό, πιπέρι, μπούκοβο (αν θέλετε) και χυμό λεμονιού.
Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε μπαστουνάκια. Τις ξεπλένετε και τις σκουπίζετε καλά με χαρτί κουζίνας. Ζεσταίνετε το λάδι σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα στους 170-180°C και τηγανίζετε τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν. Τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί και τις πασπαλίζετε με αλάτι και ρίγανη αν επιθυμείτε.
Σερβίρετε τα μύδια σε βαθύ πιάτο μαζί με λίγη από τη σάλτσα τους. Δίπλα τοποθετείτε τις φρεσκοτηγανισμένες πατάτες.
Συνοδεύετε με λεμόνι ή αϊόλι, και προαιρετικά με ψωμί ή κρασί.
Συνοπτικά
- Τα μύδια μαγειρεύονται με ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο και λευκό κρασί για πλούσια γεύση.
- Οι πατάτες τηγανίζονται μέχρι να γίνουν τραγανές και ροδιστές.
- Η διαδικασία περιλαμβάνει σωστό καθάρισμα των μυδιών και προετοιμασία των πατατών.
- Το πιάτο σερβίρεται με σάλτσα, λεμόνι και προαιρετικά ψωμί ή κρασί.