Απολαυστικό Satay με μοσχάρι ή αρνί και σάλτσα φιστικιού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για απολαυστικό Satay με μοσχάρι ή αρνί, συνοδευόμενο από σάλτσα φιστικιού. Αρχικά, το κρέας μαρινάρεται με ελαιόλαδο, σκόρδο, σάλτσα σόγιας και μπαχαρικά, πριν ψηθεί σε δυνατή φωτιά.

Η σάλτσα φιστικιού ετοιμάζεται αναμειγνύοντας φυστικοβούτυρο, σκόρδο, τζίντζερ και σάλτσα σόγιας, αραιωμένη με νερό ή γάλα καρύδας. Το πιάτο σερβίρεται πάνω σε φύλλα μπανάνας ή με κίτρινο ρύζι και φρέσκα λαχανικά, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία γεμάτη αρώματα.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ (για 4–6 μερίδες)

Για το κρέας:

1 κιλό μοσχάρι (sirloin, flank ή rump) ή αρνί (σπάλα/μπουτί), κομμένο σε λεπτές λωρίδες (5 εκ.)

Για τη μαρινάδα:

2–3 κ.σ. ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας

1 κ.σ. χυμός lime ή λεμόνι

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες

2 κ.σ. σάλτσα σόγιας

1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη ή palm sugar

1 κ.γ. κουρκουμάς

1 κ.γ. κύμινο

1 κ.γ. κόλιανδρος τριμμένος

½ κ.γ. πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)

Ξύλινα καλαμάκια μουλιασμένα σε νερό (για να μην καούν)

Για τη σάλτσα φιστικιού:

200 γρ. φυστικοβούτυρο (χωρίς ζάχαρη, καλύτερα crunchy)

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο

2 κ.σ. σάλτσα σόγιας

1 κ.σ. χυμός lime

1 κ.σ. καφέ ζάχαρη ή μέλι

½ κ.γ. σάλτσα τσίλι (π.χ. sriracha) – προαιρετικά

100–150 ml ζεστό νερό ή γάλα καρύδας, για αραίωση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανάμειξε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε μπολ. Ρίξε το κρέας και ανακάτεψε καλά για να καλυφθεί παντού. Σκέπασε και βάλε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2–4 ώρες (ή όλη νύχτα για δυνατότερο άρωμα). Πέρασε το κρέας στα καλαμάκια. Ψήσε σε δυνατή φωτιά ή γκριλ. Σε σχάρα με κάρβουνα ή BBQ 2–3 λεπτά ανά πλευρά. Σε τηγάνι grill ή γκριλ φούρνου 3–4 λεπτά ανά πλευρά. Το κρέας πρέπει να καραμελώσει εξωτερικά και να μείνει ζουμερό μέσα.

Για τη σάλτσα φιστικιού (Peanut Satay Sauce), ανακάτεψε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Πρόσθεσε το νερό/γάλα σταδιακά μέχρι να έχει υφή σαν πηχτή σάλτσα. Δοκίμασε και προσαρμόσε: περισσότερο lime για πιο όξινη γεύση, περισσότερη σόγια γα πιο αλμυρή γεύση.

Σέρβιρε τα satay πάνω σε πράσινα φύλλα μπανάνας ή σε πιατέλα με Nasi Kuning (κίτρινο ρύζι καρυκευμένο με κουρκουμά και γάλα καρύδας) με φέτες αγγουριού και κρεμμυδιού, φρεσκοκομμένο κόλιανδρο ή φιστίκια για γαρνίρισμα.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιγράφει την παρασκευή Satay με μοσχάρι ή αρνί, μαριναρισμένο με μπαχαρικά και ελαιόλαδο.
  • Η σάλτσα φιστικιού παρασκευάζεται με φυστικοβούτυρο, σκόρδο, τζίντζερ και σάλτσα σόγιας, αραιωμένη με νερό ή γάλα καρύδας.
  • Το κρέας ψήνεται σε δυνατή φωτιά για να καραμελώσει εξωτερικά και να παραμείνει ζουμερό.
  • Το πιάτο σερβίρεται με φύλλα μπανάνας ή κίτρινο ρύζι και φρέσκα λαχανικά για μια γευστική εμπειρία.
Διαβάστε επίσης

Μπακαλιάρος µε καραµελωµένο λάχανο και πικάντικη σος

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μπακαλιάρο με καραμελωμένο λάχανο και πικάντικη σος, προσφέροντας όλα τα απαραίτητα υλικά και βήματα εκτέλεσης. Ο μπακαλιάρος τηγανίζεται σε χυλό από αλεύρι, κορν...

Tuna Tataki Steak με γλυκά καραμελωμένα σπαράγγια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για Tuna Tataki Steak συνοδευόμενο από γλυκά καραμελωμένα σπαράγγια. Αναλύει τα υλικά που απαιτούνται, όπως φρέσκο τόνο, σησαμέλαιο, σόγια σος και σπαράγγια, καθώς και...

Νόστιμη τσιπούρα πλακί στο φούρνο

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη και νόστιμη συνταγή για τσιπούρα πλακί στο φούρνο. Απαιτούνται φρέσκιες τσιπούρες, πατάτες, ντομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο, ελαιόλαδο, λευκό κρασί, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Η διαδικασία περιλαμβάνει...

Λαβράκι με μουστάρδα και φρέσκο σπανάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λαβράκι με μουστάρδα και φρέσκο σπανάκι. Αρχικά, προτείνονται τα υλικά για τη σάλτσα με μουστάρδα Dijon, βούτυρο, χυμό και ξύσμα λεμονιού, καθώς και...

Απολαυστικός σολομός τεριγιάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για απολαυστικό σολομό τεριγιάκι, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο φιλέτο σολομού και μια γευστική σάλτσα από σόγια, oyster sauce και σάλτσα τεριάκι. Η διαδικασία περιλαμβάνει την προετοιμασία...

Κλασικό Κέικ Victoria με Κρέμα και Μαρμελάδα

Το άρθρο παρουσιάζει τη συνταγή για το κλασικό κέικ Victoria, ένα αφράτο γλυκό που συνδυάζει κρέμα και μαρμελάδα φράουλα. Η διαδικασία περιλαμβάνει την παρασκευή του κέικ με βούτυρο, ζάχαρη,...

Νόστιμο πολύσπορο ψωμί και δροσερό ντιπ με τόνο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για νόστιμο πολύσπορο ψωμί και δροσερό ντιπ με τόνο. Για το ψωμί, αναφέρονται τα υλικά όπως αλεύρι, καρύδια και σπόροι, καθώς και τα βήματα...

Η θαυμαστή δύναμη του καρότου στην υγεία μας

Το καρότο, πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως βελτίωση της όρασης, υποστήριξη του πεπτικού συστήματος και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Είναι χαμηλό σε θερμίδες...

Πόσες μέρες αντέχει το γιαούρτι στο ψυγείο;

Το στραγγιστό γιαούρτι διατηρείται στο ψυγείο για 5 έως 7 ημέρες μετά το άνοιγμα, εφόσον τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Η θερμοκρασία του ψυγείου πρέπει να είναι κάτω από 4°C, και...

Καλαμαράκια γεμιστά με εξωτική κινόα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για καλαμαράκια γεμιστά με κινόα, προσφέροντας μια εξωτική παραλλαγή του κλασικού πιάτου. Αρχικά, τα καλαμάρια μαρινάρονται με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια,...

Χταπόδι με καμένο έψημα και αρωματικό πουργούρι πιλάφι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για χταπόδι με καμένο έψημα και αρωματικό πουργούρι πιλάφι. Τα υλικά περιλαμβάνουν χταπόδι, κόκκινο κρασί, ελαιόλαδο, έψημα, ξύδι, μπαχαρικά και πουργούρι. Η διαδικασία ξεκινάει με...

κέικ σοκολάτα αμαρέτο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα κέικ σοκολάτας με αμαρέτο, ιδανικό για γλυκιές απολαύσεις.Τα υλικά περιλαμβάνουν αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη, αβγά, μαύρη σοκολάτα, γάλα και λικέρ αμαρέτο, ενώ η...

Το σπάνιο όσπριο με διπλάσια θρεπτική αξία από τα άλλα

Το λούπινο, ένα σπάνιο όσπριο που συναντάται κυρίως στη Μεσόγειο και σε περιοχές της Αμερικής και της Ασίας, προσφέρει διπλάσια θρεπτική αξία σε σχέση με άλλα γνωστά όσπρια, όπως...

Εξωτικές γαρίδες με κρεμώδες φιστικοβούτυρο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για εξωτικές γαρίδες με κρεμώδες φιστικοβούτυρο. Οι γαρίδες μαρινάρονται σε μια γευστική σος που περιλαμβάνει ελαιόλαδο, κρεμμύδι, τζίντζερ, σκόρδο, καυτερές πιπερίτσες, φιστικοβούτυρο, γάλα καρύδας,...

Λαχταριστές τηγανίτες με χειροποίητη πραλίνα φουντουκιού

Αυτό το άρθρο προσφέρει μια αναλυτική συνταγή για να φτιάξετε αφράτες τηγανίτες συνοδευόμενες από σπιτική πραλίνα φουντουκιού. Οι τηγανίτες παρασκευάζονται με απλά υλικά όπως αλεύρι, αυγό, γάλα και βούτυρο, ενώ...

Ψητές τσιπούρες με αρωματικό κόλιανδρο και λαχταριστές πράσινες ελιές

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ψητές τσιπούρες με αρωματικό κόλιανδρο και πράσινες ελιές. Περιγράφει τα απαραίτητα υλικά για τη σάλτσα και το ψάρι, καθώς και τα βήματα εκτέλεσης. Αρχικά,...

Καλοκαιρινή γλύκα

Το άρθρο "Καλοκαιρινή γλύκα" παρουσιάζει μια ανανεωμένη εκδοχή της κλασικής αγγλικής τράιφλ, που συνδυάζει φρέσκα φραγκοστάφυλα και κουμανταρία για μια δροσερή γεύση. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως ζελέ βατόμουρου,...

Υπέροχη Τάρτα Σοκολάτας

Η συνταγή για την υπέροχη τάρτα σοκολάτας περιλαμβάνει μια νόστιμη βάση από θρυμματισμένα μπισκότα σοκολάτας, βούτυρο και λιωμένη σοκολάτα, που ψύχεται για να σταθεροποιηθεί. Η γέμιση, ή γκανάζ, φτιάχνεται από...

Φαγκρί με τραγανές πατάτες αντιναχτές στον φούρνο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για φαγκρί με τραγανές πατάτες αντιναχτές στον φούρνο. Τα υλικά περιλαμβάνουν πατάτες, ελαιόλαδο, λεμόνι, φρέσκο φαγκρί, μαϊντανό και λευκό κρασί. Η διαδικασία ξεκινά με το...

Κρεμώδες ριζότο με γαρίδες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κρεμώδες ριζότο με γαρίδες, ιδανικό για γεύμα. Περιγράφει τα απαραίτητα υλικά, όπως γαρίδες, ελαιόλαδο, σκόρδο και φρέσκα κρεμμυδάκια, και εξηγεί βήμα-βήμα τη διαδικασία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ