Το ρόστο Νάξου είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που αποτυπώνει τις γευστικές συνήθειες των Ναξιωτών σε οικογενειακές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Η ονομασία του προέρχεται από την ιταλική λέξη “arrosto”, που σημαίνει ψητό, και η συνταγή περιλαμβάνει αργομαγειρεμένο χοιρινό μπούτι με σκόρδο, πελτέ ντομάτας, κόκκινο κρασί και δάφνη.
Η διαδικασία απαιτεί προσοχή και υπομονή για να επιτευχθεί η ιδανική γεύση, και το πιάτο σερβίρεται συνήθως με τηγανητές πατάτες ή μακαρόνια. Η συνταγή είναι της Νεκταρίας Κοκκινάκη και αναδεικνύει την αυθεντική γαστρονομία της Νάξου.
Διαβάστε παρακάτω
Το ρόστο Νάξου, ένα από τα πλέον παραδοσιακά πιάτα του μεγαλύτερου και πιο εύφορου νησιού των Κυκλάδων, σηματοδοτεί γευστικά όλες τις χαρούμενες, οικογενειακές ή συλλογικές, στιγμές των Ναξιωτών, από τους γάμους, τις γιορτές και τις βαπτίσεις τους, έως τα πανηγύρια και τα αποκριάτικα τραπέζια τους. Η ονομασία του προέρχεται από την ιταλική λέξη arrosto, που σημαίνει ψητό, γιατί η αλήθεια είναι πως το ρόστο είναι μεν κοκκινιστό χοιρινό κρέας, όμως όλη η τέχνη της νοστιμιάς του κρύβεται στο αργό και υπομονετικό μαγείρεμά του. Η συνταγή είναι της Νεκταρίας Κοκκινάκη .
Υλικά-ρόστο Νάξου
2 κιλά χοιρινό μπούτι ολόκληρο
150 ml ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές πελτέ ντομάτας
200 ml κόκκινο κρασί
4 φύλλα δάφνης
Αλάτι
Πιπέρι
2 κούπες νερό
Διαδικασία
Αρχικά πλένουμε το χοιρινό μπούτι και στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε αλατοπίπερο και ρίχνουμε τις σκελίδες του σκόρδου κομμένες σε φέτες. Προσθέτουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύουμε, ώστε να δημιουργήσουμε μία πάστα.
Με ένα μαχαίρι δημιουργούμε σε διάφορα σημεία στο χοιρινό χαρακιές και βάζουμε πιέζοντας την πάστα.
Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία φαρδιά κατσαρόλα. Σοτάρουμε το χοιρινό από όλες τις πλευρές μέχρι να κάνει κρούστα. Προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε στον πάτο της κατσαρόλας, μέχρι να κοκκινίσει το ελαιόλαδο και να βγάλει ο πελτές τα αρώματα του. Ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης και σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί.
Τέλος, προσθέτουμε δύο κούπες ζεστό νερό. Κλείνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1,5 ώρα.
Όταν έχει ψηθεί το χοιρινό και έχει δέσει η σάλτσα αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές ή μακαρόνια.