Βαγγέλης Νίκας: «Επιθυμώ να εκμεταλλευτώ τις απλές πρώτες ύλες με τον προσωπικό μου τρόπο στο fine dining»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σου με την μαγειρική;

Ξεκίνησα να μαγειρεύω από ανάγκη στα 9 μου χρόνια, καθώς η μητέρα μου εργαζόταν όλη την ημέρα. Είδα ότι μου άρεσε πολύ η ενασχόληση  με την κουζίνα  και στην πορεία  αποφάσισα ότι θέλω να το σπουδάσω και να το ακολουθήσω σαν  επάγγελμα.

Οπότε, το φαγητό είναι μνήμες;  

Το φαγητό για μένα δεν είναι τόσο μνήμες, είναι κυρίως  βιώματα τα οποία μετατρέπω σε φαγητό με την αγάπη μου προς τους γύρω μου. Θέλω να τους δώσω να δοκιμάσουν κάτι  νόστιμο, με τη δική μου σφραγίδα.

Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί σταθμοί στην πορεία σου;

Ξεκίνησα την πορεία μου στην Αθήνα πολύ νωρίς, στα 18 μου, δίπλα   σε βραβευμένους σεφ όπως ο Γ. Μπαξεβάνης και Φ. Μπουλιάνι. Στη συνέχεια δούλεψα στο Μandarin στην Πολιτεία, με  σεφ τον  Βασίλη Τζίμα, ο οποίος με βοήθησε πολύ να εξελιχθώ πνευματικά και μαγειρικά. Πάντοτε ήθελα να φύγω στο εξωτερικό και ονειρευόμουν  να δουλέψω δίπλα σε θρύλους της γαστρονομίας και αυτό ήταν το αγαπημένο θέμα συζήτησης μου  με τον   σεφ.  Αποφάσισα να φύγω στο Λονδίνο,  αφού με πρότεινε ο διακεκριμένος pastry chef Θανάσης Τσαγκλιώτης. Μετά από δύσκολά δοκιμαστικά, το όνειρο μου άρχισε να γίνεται πραγματικότητα!

Δούλεψα σε όλα τα τμήματα  του 5αστερου The Dorchester και στη συνέχεια μεταπήδησα στα εστιατόριοo του Alain Ducasse με 3 αστέρια Μισελέν. Εκεί έμαθα να έχω σεβασμό στην καλή πρώτη ύλη και στην φυσικότητα της, έχω κρατήσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της μαγειρικής μου φιλοσοφίας από αυτό το εστιατόριο.

Μετά εργάστηκα στο Dinner by Heston Blumenthal με 2 αστέρια Μισελέν, το εστιατόριο τους ξενοδοχείου  Μandarin oriental.   Έμαθα πιο εξειδικευμένα πράγματα σε πολύ μεγάλο όγκο δουλειάς, κάνοντας πάρα πολλά κουβέρ καθημερινά.  Σε  αυτά τα εστιατόρια απαιτείται μεγάλη πειθαρχία και οι ώρες εργασίας φτάνουν και τις 16 ημερησίως!

Στη συνέχεια δούλεψα στο Αtrium του The Nomad hotel  με τον  Daniel Humm. Εκεί ξεκινήσαμε το εστιατόριο από την  αρχή και ήταν ξεχωριστή  εμπειρία γιατί έμαθα πάρα πολλές γαλλικές τεχνικές  οι οποίες με βοηθάνε στην σύνθεση των μενού μου ακόμα και τώρα. Συμπερασματικά μπορώ να πω ότι σε αυτά τα παγκοσμίου φήμης εστιατόρια διαμόρφωσα τις βάσεις στη  μαγειρική  μου κουλτούρα και τη μαγειρική μου παιδεία, που με καθόρισαν ως σεφ αλλά και ως άνθρωπο.

Αισθάνομαι ευγνώμων που μου δόθηκαν οι παραπάνω ευκαιρίες, να εργαστώ σκληρά αλλά και αποδοτικά για  επτά  χρόνια με τους τρεις κορυφαίους σεφ της παγκόσμιας γαστρονομίας στα πρώτα μου βήματα. Έζησα μια μοναδική μαγειρική εμπειρία, που για άλλους μάγειρες  είναι στόχος ζωής:  το να γνωρίσουν, έστω και για λίγο,  έναν από αυτούς τους διακεκριμένους σεφ.

Πού απολαμβάνουμε τις γεύσεις σου αυτή την περίοδο;

Είμαι ο head chef του rooftop εστιατορίου Pasithea, στο καινούριο 5αστερο ξενοδοχείο The Athenaeum.

Με λίγες λέξεις πως θα χαρακτήριζες τη μαγειρική σου φιλοσοφία;

Η φιλοσοφία μου είναι να αξιοποιώ κυρίως τα ελληνικά, εποχικά προϊόντα, δυσεύρετα και περιζήτητα στις άλλες χώρες,  συνδυάζοντας τα με τις τεχνικές που έμαθα στο εξωτερικό. Φιλοδοξία μου είναι αξιοποιήσω τις απλές πρώτες ύλες με τον δικό μου τρόπο στο λεγόμενο fine dining. Θα ήθελα να αφήσω τη σφραγίδα μου σε αυτό…

Ποιο ειναι το αγαπημένο σου υλικό;

Τα αγαπημένα μου υλικά είναι ο τραχανάς, η άγουρη πράσινη ντομάτα, τα μυρώνια, το ξινοτύρι και το μέλι.

Αλεξάνδρα Νικολαΐδου: Η σύντροφος του Ντέμη Νικολαΐδη αποκάλυψε τη μάχη της με τον καρκίνο – Η συγκινητική ανάρτηση και το σχόλιο της Καινούργιου

Έλληνες επώνυμοι που έχουν κάνει πιπεράτες αποκαλύψεις για τα ερωτικά τους – Από τον Γιάννη Αϊβάζη στην Κατερίνα Στικούδη

Η γη της ελιάς spoiler: Ο Στάθης μπλέκει άσχημα και χάνει τον εαυτό του

Κόνι Μεταξά: Το νέο της σπίτι μετά τον χωρισμό της από τον Μάριο Καπότση

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Το γιουβετσάκι της Μπαρμπαρίγου είναι θεϊκή απόλαυση!

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες σεφ της Ελλάδας, παρουσιάζει τη συνταγή της για το παραδοσιακό αρνί γιουβετσάκι στο φούρνο, ένα ιδανικό οικογενειακό πιάτο. Η διαδικασία περιλαμβάνει σοτάρισμα...

Αυτό το γλυκό είναι αμαρτία – Λαχταριστά ταρτάκια από μπισκότο

Η Νεκταρία Κοκκινάκη μας δείχνει πώς να φτιάξουμε λαχταριστά ταρτάκια από μπισκότο με γέμιση κρέμας και μαρμελάδας φράουλα. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως μπισκότα τύπου digestive, βούτυρο, γάλα,...

Η πιο δροσερή μακαρονάδα με μόλις λίγα υλικά

Ο Πέτρος Συρίγος μας προτείνει μια δροσερή και εύκολη καλοκαιρινή μακαρονάδα με ελάχιστα υλικά, ιδανική για ζεστές μέρες. Η συνταγή περιλαμβάνει σπαγγέτι, βούτυρο, λεμόνι, σκόρδο και παρμεζάνα, δημιουργώντας μια...

Φτιάχνουμε αυθεντικά παλληκάρια ή εντυπωσιακά φωτοκόλυβα

Το άρθρο παρουσιάζει τη συνταγή για τα παραδοσιακά «παλληκάρια» ή «φωτοκόλυβα», ένα νόστιμο μείγμα οσπρίων που σερβίρεται ως σούπα ή σαλάτα και έχει ισχυρή θέση στην ελληνική διατροφή, λόγω...

Η μηλόπιτα επαναπροσδιορίζεται… Ανατρέψτε όλα τα δεδομένα

Η Νεκταρία Κοκκινάκη επαναστατεί στη κλασική μηλόπιτα, προτείνοντας μια νέα συνταγή για τάρτα μήλου με κρέμα και καραμέλα. Το άρθρο περιγράφει αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής, από την...

Ανακαλύψτε το μυστικό του φαγητού σύζουμα

Το άρθρο αναφέρεται στη συνταγή για τα παραδοσιακά κρητικά σύζουμα, που είναι μακαρόνια σε ζωμό κρέατος, με συνταγή της Νεκταρίας Κοκκινάκη. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν 1 κιλό κρέας (ζυγούρι...

Μακαρόνια με κιμά, η ακαταμάχητη απόλαυση

Η συνταγή του Πέτρου Συρίγου για μακαρόνια με κιμά συνδυάζει γεύσεις και αρώματα που κάνουν αυτό το πιάτο αγαπημένο για όλους. Με κύρια υλικά όπως σπαγγέτι, μοσχαρίσιο κιμά, φρέσκες ντομάτες...

Αυτά τα παστουρμαδοπιτάκια θα σε μαγέψουν και θα χάσεις τα λογικά σου

Τα παστουρμαδοπιτάκια της Νεκταρίας Κοκκινάκη συνδυάζουν παραδοσιακές γεύσεις και υλικά, προσφέροντας μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Η συνταγή περιλαμβάνει φύλλο κρούστας, παστουρμά, λαχανικά όπως κρεμμύδι, ντομάτες και πιπεριές, καθώς και...

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τα κέικ – Αποκαλύπτουμε τη μαγική συνταγή

Η Νεκταρία Κοκκινάκη μας προτείνει μια πρωτότυπη συνταγή για κέικ με σπανάκι, ιδανικό για μικρούς και μεγάλους. Τα υλικά περιλαμβάνουν φρέσκο σπανάκι, κρεμμυδάκια, άνηθο, αυγά, γάλα, ελαιόλαδο, αλεύρι, μπέικιν...

Ανακαλύψτε τις αγνόπιτες: Η γευστική αποκάλυψη που θα σας μαγέψει

Οι αγνόπιτες, οι νόστιμες και εύκολες κρητικές πιτούλες, είναι μια γευστική αποκάλυψη που μπορείτε να απολαύσετε σκέτες ή με μέλι. Η συνταγή της Νεκταρίας Κοκκινάκη περιλαμβάνει απλά υλικά όπως...

H πιο δροσερή μακαρονάδα που θα σας μαγέψει

Η συνταγή για τις πένες τουρλού με κοτόπουλο και λαχανικά, που προτείνει ο Πέτρος Συρίγος, συνδυάζει την άνοιξη με γεύσεις και χρώματα. Η διαδικασία περιλαμβάνει βράσιμο των πενών, τηγάνισμα λαχανικών...

Μόνο με τρία υλικά απολαύστε το πιο λαχταριστό και αστραπιαίο γεύμα

Το άρθρο προτείνει μια απλή και νόστιμη συνταγή για κιμά με τηγανητές πατάτες, ιδανική για όλη την οικογένεια, χρησιμοποιώντας μόνο τρία υλικά: κιμά που έχει περισσέψει, πατάτες τηγανητές και...

Το ακαταμάχητο σουβλάκι είναι αυτό με το αρνί από το Πάσχα – Θα σε ξετρελάνει

Το άρθρο προτείνει έναν νόστιμο τρόπο να αξιοποιήσετε το υπόλοιπο αρνί από το Πάσχα, προτείνοντας τη συνταγή για σουβλάκι. Με απλά υλικά όπως λεπτοκομμένο αρνί, πίτες, ντομάτα, τζατζίκι και...

Πασχαλινή πίτα με κρέας και αυγά – Το μυστικό γευστικό θησαυρό των περισσευμάτων

Η πασχαλινή πίτα με κρέας και αυγά αποτελεί μια ιδανική λύση για τη χρήση των περισσευμάτων που μένουν από το Πάσχα, όπως αρνί, κόκκινα αυγά και τσουρέκια. Συνδυάζοντας εύκολα...

Τι απολαμβάνουμε τη Μεγάλη Παρασκευή – Παραδοσιακές μοναστηριακές συνταγές νηστείας

Η Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα κορύφωσης του Θείου Δράματος, είναι μια περίοδος νηστείας για τους πιστούς, οι οποίοι αποφεύγουν ακόμη και το λάδι. Το άρθρο προτείνει παραδοσιακές μοναστηριακές συνταγές νηστείας,...

Κοκορέτσι και αρνί στη σούβλα – Τα χρυσά μυστικά ψησίματος από τον μετρ Πέτρο Συρίγο

Ο Πέτρος Συρίγος αποκαλύπτει τα μυστικά για το τέλειο ψήσιμο κοκορετσιού και αρνιού στη σούβλα, δύο παραδοσιακά πιάτα του Πάσχα. Προτείνει τεχνικές όπως η χρήση καπνοδόχου για τα κάρβουνα,...

Greek salad και αμβροσία! Ντάκος και χωριάτικη στέφονται βασίλισσες των σαλατών παγκοσμίως

Ο διαδικτυακός οδηγός Taste Atlas ανακήρυξε τον ντάκο ως την καλύτερη σαλάτα στον κόσμο, ακολουθούμενο από τη χωριάτικη σαλάτα, γνωστή διεθνώς ως "greek salad". Ο ντάκος, ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο,...

Κόκκινα αβγά τη Μεγάλη Πέμπτη – Το πανάρχαιο έθιμο που επιβίωσε και η μυστική συνταγή για τέλειο αποτέλεσμα

Το άρθρο εστιάζει στο παραδοσιακό έθιμο της βαφής των κόκκινων αβγών τη Μεγάλη Πέμπτη, μια πρακτική που συμβολίζει τη Σταύρωση του Χριστού και την Ανάσταση. Αναφέρεται στην ιστορική σημασία των...

Μεγάλη Τετάρτη και το σπίτι πλημμυρίζει από αρώματα πασχαλινών κουλουριών

Στο άρθρο με τίτλο "Μεγάλη Τετάρτη και το σπίτι πλημμυρίζει από αρώματα πασχαλινών κουλουριών", αναδεικνύεται η παράδοση των ελληνικών νοικοκυριών να ψήνουν πασχαλινά κουλούρια την Μεγάλη Τετάρτη, γεμίζοντας τα...

Taste Atlas: Θριάμβευσαν οι ελληνικές σαλάτες – Ανακαλύψτε τη λίστα

Στη νέα λίστα του Taste Atlas με τις «50 καλύτερες σαλάτες στον κόσμο», η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη και δεύτερη θέση, με τη σαλάτα Ντάκος και τη χωριάτικη σαλάτα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ