Οι 5 καλύτεροι συνδυασμοί τροφίμων για να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η υγεία του εντέρου είναι ουσιώδης για τη συνολική ευημερία μας, και οι συνδυασμοί τροφίμων παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτήν. Στο άρθρο αυτό, αναλύονται πέντε κορυφαίοι συνδυασμοί τροφίμων που μπορούν να ενισχύσουν την εντερική υγεία, όπως η προσθήκη μελιού στο γιαούρτι και η συνδυαστική κατανάλωση κουρκουμά με μαύρο πιπέρι. Με μικρές τροποποιήσεις στη διατροφή μας, μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για το έντερό μας και να υποστηρίξουμε τα ευεργετικά βακτήρια.

Το κλειδί για τη βέλτιστη υγεία του εντέρου δεν βρίσκεται μόνο στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, αλλά στον τρόπο που συνδυάζουμε αυτά τα τρόφιμα. Άλλωστε, η σημασία της υγείας του εντέρου συνδέεται με τη συνολική μας ευημερία, από το ανοσοποιητικό μας σύστημα μέχρι και τη διάθεσή μας.

«Ο συνδυασμός ορισμένων τροφών μεταξύ τους μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο όφελος που αποκομίζει το έντερο μας από αυτές», εξηγεί η Laura Southern, διατροφολόγος και ιδρύτρια του London Food Therapy. «Μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και των αντιοξειδωτικών από τα συστατικά, καθώς και να βοηθήσει τα καλά βακτήρια να επιβιώσουν από τη διαδικασία της πέψης».

Ακόμη και οι μικρές τροποποιήσεις στα γεύματά μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ακολουθούν πέντε κορυφαίες προτάσεις συνδυασμών που θα μεγιστοποιήσουν την προστασία του εντέρου μας.

Προσθέστε μέλι στο γιαούρτι

Γυναίκα τρώει μέλι
Credit: 123RF

Το “ζωντανό” γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή προβιοτικών και βακτηρίων. Οι ζυμώσεις του είναι ικανές να αποκαταστήσουν την ισορροπία του μικροβιώματος. Αλλά για να φτάσουν αυτοί οι μικροοργανισμοί ζωντανοί στο παχύ έντερο, πρέπει να επιβιώσουν στο “ταξίδι” μέσω του στόματος, του στομάχου και του λεπτού εντέρου, όπου τα πεπτικά ένζυμα τα διασπούν.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι η προσθήκη μελιού στο γιαούρτι είχε σημαντική προστατευτική επίδραση στο B. animalis, το μικρόβιο που περιέχεται στο γιαούρτι, κατά τη διάρκεια της πέψης. Από τα τέσσερα είδη μελιού που δοκίμασαν, το μέλι τριφυλλιού είχε τη μεγαλύτερη επίδραση.

«Το μέλι έχει πρεβιοτικές ιδιότητες, επομένως τροφοδοτεί και υποστηρίζει τα προβιοτικά στο γιαούρτι καθώς αφομοιώνεται», εξηγεί η Southern. Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πεπτικών παθήσεων εδώ και χιλιετίες, καθώς και για τη μείωση των λοιμώξεων και της φλεγμονής. Ένας αυξανόμενος  όγκος στοιχείων υποδηλώνει ότι το πρεβιοτικό του δυναμικό θα μπορούσε να το κάνει σούπερ-τροφή για το έντερο.

Συνδυάστε μαύρο πιπέρι με κουρκουμά

Credit:Unsplash.com

Ο κουρκουμάς, το μπαχαρικό με την κίτρινη απόχρωση που βρίσκεται συχνά στην ινδική κουζίνα, έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, ακόμη και αντικαρκινικές ιδιότητες, σύμφωνα με  έρευνα. Επίσης ενισχύει τον εντερικό φραγμό, βοηθά στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος και στην πέψη. Αυτές οι ιδιότητες οφείλονται στην κουρκουμίνη, το δραστικό συστατικό της.

Η κατανάλωση του μπαχαρικού σε κάρυ ή ακόμα και πασπαλισμένο πάνω από σούπα, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενισχύσετε την υγεία του εντέρου – αλλά ο συνδυασμός του με μαύρο πιπέρι κάνει τα οφέλη πολύ πιο ισχυρά. Η πιπερίνη, η ένωση στο μαύρο πιπέρι, μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση της κουρκουμίνης έως και 2.000%.

«Έχει αποδειχθεί ότι το μαύρο πιπέρι ενισχύει την ικανότητά μας να απορροφούμε βιταμίνες και μέταλλα, επομένως αξίζει να το προσθέσουμε στα λαχανικά», λέει η Southern.

Εάν δεν σας αρέσει η γεύση του ενός ή και των δύο, διατίθενται συμπληρώματα που περιέχουν τα δύο μπαχαρικά.

Ρίξτε ελαιόλαδο στις σαλάτες

Γυναίκα ετοιμάζει στην κουζίνα φαγητό
Credit: 123RF

Για να βελτιώσουμε την υγεία του εντέρου μας, πρέπει να τρώμε περισσότερα χόρτα, τα οποία περιέχουν τις φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη διατροφή των «καλών» βακτηρίων του εντέρου και τον περιορισμό της ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων.

Το να φάμε ένα πιάτο σαλάτας χωρίς ντρέσινγκ λόγω… δίαιτας δεν σημαίνει ότι κάνει καλό στον οργανισμό μας. Αν προσθέσουμε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη σαλάτα ή στα λαχανικά είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να υποστηρίξουμε το έντερο και να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε όλα τα διατροφικά οφέλη από αυτό που τρώμε», επισημαίνει η Southern.

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες και η ικανότητα του ελαιολάδου να μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και να αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» είναι γνωστές. Μελέτες έχουν επίσης βρει ότι οι πολυφαινόλες που περιέχει μπορούν να απορροφηθούν άμεσα από το έντερο. Αυτά έχουν  αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα ευεργετικά βακτήρια όπως τα Bifidobacteria στο έντερο.

Όταν τρώγονται μαζί, το λάδι βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, D, E και K, οι οποίες βοηθούν στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος. Οι βιταμίνες Α και D συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση της ακεραιότητας του εντερικού φραγμού, ο οποίος προστατεύει το σώμα από τις επιβλαβείς τοξίνες.

Προσθέστε κανέλα σε βρασμένο μήλο

Κανέλα
Credit:123RF

Το βράσιμο μήλου σε μια κατσαρόλα με μικρή ποσότητα νερού και λίγη σταφίδα – για γλυκύτητα – έχει καταπραϋντικά αποτελέσματα για το έντερο. Την ίδια ώρα, αν προσθέσετε και κανέλα, θα έχετε ακόμα πιο φιλικά αποτελέσματα για το έντερο.

Τα μήλα περιέχουν πολυφαινόλες που ενισχύουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων και μειώνουν τη φλεγμονή, την κύρια αιτία προβλημάτων όπως το IBS και το IBD. Η διαλυτή τους ίνα, η πηκτίνη, χρησιμεύει επίσης ως πρεβιοτικό, το οποίο παρέχει τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου. Το μαγείρεμά τους απελευθερώνει αυτή την ίνα, καθιστώντας τα μήλα πιο εύκολα στην πέψη, καθώς και λιγότερο όξινα και πολύ πιο ήπια για το πεπτικό σύστημα.

«Η προσθήκη κανέλας κάνει τα μήλα να έχουν γλυκιά και νόστιμη γεύση, αλλά επίσης ενισχύει την αντιφλεγμονώδη επίδρασή τους, βελτιώνει την απορρόφηση των θρεπτικών τους συστατικών και εξισορροπεί την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα που μπορεί να προκαλέσουν τα μήλα», λέει η Southern.

Προτιμήστε λιναρόσπορο και chia

Νερό με chia
Credit: Happybitesbyat/Instagram

Ένα ζεστό μπολ με κουάκερ είναι το πρωινό που προτιμούν πολλοί Βρετανοί τα κρύα πρωινά του χειμώνα και η βρώμη είναι μια εξαιρετική επιλογή για την υγεία του εντέρου, αρκεί να προτιμάτε την πιο χοντρή, λιγότερο επεξεργασμένη εκδοχή.

«Οι φυτικές ίνες της βρώμης κουάκερ, η βήτα-γλυκάνη, μπορούν να λειτουργήσουν ως πρεβιοτικά, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο», τονίζει η Southern. «Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης την πέψη και τη λειτουργία του εντέρου. Η βήτα-γλυκάνη σχηματίζει μια σύσταση που μοιάζει με τζελ στο έντερο, η οποία βοηθά στη διατήρηση της κίνησης. Αυτό σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι/ες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωση της».

Προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο και σπόρους chia, συγχρόνως προσθέτετε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τον καρκίνο, βελτιώνουν σημαντικά τη διατροφική αξία του γεύματος και ενισχύουν τα οφέλη του για το έντερο.

Και οι δύο τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εντέρου. «Όταν αναμιγνύονται σε χυλό, οι σπόροι chia σχηματίζουν ένα τζελ, το οποίο ενισχύει την τόνωση της κίνησης του εντέρου. Αυτός ο τύπος διαλυτών ινών τροφοδοτεί επίσης τα καλά βακτήρια του εντέρου».

Το Chia και ο αλεσμένος λιναρόσπορος, είναι μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. «Τα καλά λιπαρά στους σπόρους επιβραδύνουν την πέψη της βρώμης, σταθεροποιώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα ωμέγα-3 μπορούν επίσης να αυξήσουν τα καλά βακτήρια στο έντερο και να μειώσουν τη φλεγμονή» καταλήγει η διατροφολόγος Laura Southern.

Διαβάστε επίσης

Πώς οι μυρωδιές μας συνδέουν στενά με τις αναμνήσεις μας;

Το άρθρο αναλύει τη στενή σχέση μεταξύ μυρωδιών και αναμνήσεων, εξηγώντας πώς οι οσμές μπορούν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα και αναμνήσεις λόγω της άμεσης σύνδεσής τους με το μεταιχμιακό...

«Αγκαλιάζοντας τη στιγμή και τον ρόλο»: Η Ειρήνη Μάκιου αποκαλύπτει την τέχνη του μακιγιάζ στην Parallaxi

Η Ειρήνη Μάκιου, μια επιτυχημένη make up artist, μοιράζεται το πάθος της για το μακιγιάζ, μια τέχνη που πιστεύει ότι αξίζει μεγαλύτερη αναγνώριση. Με συνεργασίες που περιλαμβάνουν διάσημους καλλιτέχνες...

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Γιατί πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους, με τους επιστήμονες να εξετάζουν την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ως πιθανό παράγοντα. Παρά τη μείωση των κρουσμάτων σε ηλικίες...

ΜΕΛΕΤΗ: Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Νοσοκομεία με σοβαρές ελλείψεις

Το άρθρο αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καταδεικνύοντας την αντίθεση μεταξύ της εικόνας που παρουσιάζει το υπουργείο Υγείας και της πραγματικότητας...

Υπνική παράλυση: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται;

Η υπνική παράλυση είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από προσωρινή απώλεια ελέγχου των μυών, συνοδευόμενη συχνά από ανησυχητικές ψευδαισθήσεις και αίσθημα ασφυξίας. Τα επεισόδια διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα...

Καινοτόμα μέσα διάγνωσης και θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη

Το άρθρο εξετάζει τις τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στους άνδρες. Παρουσιάζονται νέες διαγνωστικές τεχνικές, όπως η...

ΙΣΘ: Στους… δρόμους οι γιατροί της Ελλάδας

Οι εργαστηριακοί γιατροί στην Ελλάδα κινητοποιούνται ενάντια στο μέτρο του "clawback", το οποίο θεωρούν άδικο και καταστροφικό για τη βιωσιμότητα των ιατρείων τους. Το μέτρο αυτό επιβάλλει την επιστροφή...

“Τα 7 σφάλματα που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο”

Το άρθρο επισημαίνει τα επτά κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο για να εξασφαλίσουν ασφαλείς και αποτελεσματικές προπονήσεις. Η σωστή άσκηση είναι ζωτικής...

“Η μούχλα στα τρόφιμα προκαλεί καρκίνο και νευρικές βλάβες”

Το άρθρο επισημαίνει τους κινδύνους που προκύπτουν από την κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων, τα οποία μπορεί να περιέχουν τοξίνες που προκαλούν σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο και νευρικές βλάβες. Οι μύκητες και...

Ερευνητές ανακάλυψαν μέθοδο για καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο

Ερευνητές από το King's College του Λονδίνου έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για επεμβατικές...

Κρυολόγημα, γρίπη ή κορονοϊός: Πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα

Το άρθρο εξετάζει πώς να ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορονοϊού, καθώς αυτά συχνά αλληλεπικαλύπτονται. Η γρίπη χαρακτηρίζεται από ξαφνική εμφάνιση, εξάντληση, πυρετό και ξηρό...

Πώς η πνευμονική εμβολή κόστισε τη ζωή της 16χρονης στο Γκάζι

Η 16χρονη στο Γκάζι έχασε τη ζωή της από πνευμονική εμβολή, μια σοβαρή κατάσταση όπου ένας θρόμβος αίματος μεταφέρεται στους πνεύμονες, προκαλώντας απόφραξη της πνευμονικής αρτηρίας. Η πάθηση αυτή...

Μελέτη: 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν παχυσαρκία και καπνίζουν

Μια νέα μελέτη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αποκαλύπτει ότι 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας και καπνίζουν, ποσοστά που είναι σημαντικά υψηλότερα από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η έρευνα,...

Μελέτη: Η κατανάλωση ζάχαρης στην παιδική ηλικία επηρεάζει την καρδιακή υγεία ως ενήλικες

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The BMJ» υπογραμμίζει ότι η περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών...

Πώς το ιαπωνικό περπάτημα κατέκτησε τη σκηνή του fitness;

Το ιαπωνικό περπάτημα, μια μέθοδος διαλειμματικής άσκησης που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία πριν από είκοσι χρόνια, έχει κατακτήσει τη σκηνή του fitness λόγω της απλότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Απαιτεί...

Αιτίες των συνεχόμενων ιατρικών σφαλμάτων στα κρατικά νοσοκομεία

Το άρθρο αναλύει τα συνεχόμενα ιατρικά λάθη στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, επισημαίνοντας σοβαρά περιστατικά όπως η χορήγηση λάθος φαρμάκων και οι λάθος μεταγγίσεις αίματος. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτά τα...

Δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods που προστατεύουν τον οργανισμό σαν «ασπίδα»

Το άρθρο παρουσιάζει δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods, την κολοκύθα και τις γλυκοπατάτες, που λειτουργούν ως «ασπίδα» για τον οργανισμό. Η κολοκύθα, πλούσια σε νερό, βιταμίνη Α και β-καροτίνη, ενυδατώνει,...

Αιματολογική εξέταση εντοπίζει πάνω από 50 είδη καρκίνου

Μια νέα ελπιδοφόρα αιματολογική εξέταση, γνωστή ως Galleri, έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει πάνω από 50 τύπους καρκίνου, επιταχύνοντας τη διάγνωσή τους, σύμφωνα με μελέτη στη Βόρεια Αμερική. Η...

Πιπίλες: Ανακαλύφθηκε χημική ουσία που σχετίζεται με καρκίνο και υπογονιμότητα

Χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA), η οποία συνδέεται με διαταραχές υγείας όπως καρκίνος και υπογονιμότητα, βρέθηκε σε πιπίλες από τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι διαφημίζονταν ως...

Επιστήμη: Η ιδανική στιγμή για το βραδινό σου γεύμα

Η ιδανική στιγμή για το βραδινό γεύμα παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, επηρεάζοντας την πέψη, τον ύπνο και το βάρος. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε το δείπνο μεταξύ...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ