Το τέλος του μπουφέ στα ξενοδοχεία είναι κοντά; – Ανακαλύψτε το γιατί

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο εξετάζει την πιθανή κατάργηση των πρωινών μπουφέδων στα ξενοδοχεία λόγω της σπατάλης τροφίμων και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνεπάγεται αυτή η πρακτική. Οι μπουφέδες, σύμβολο πολυτέλειας, παράγουν υπερβολικά απορρίμματα, με αποτέλεσμα η σπατάλη τροφίμων να αποτελεί πλέον σημαντικό ζήτημα.

Ξενοδοχεία ανά τον κόσμο υιοθετούν πρακτικές για τη μείωση της σπατάλης, όπως μικρότερα πιάτα και προσυσκευασμένες μερίδες. Η βιωσιμότητα γίνεται προτεραιότητα για τους σύγχρονους ταξιδιώτες και οι αλυσίδες ξενοδοχείων, όπως η Hilton, δεσμεύονται να μειώσουν τα απορρίμματα τροφίμων.

Παράλληλα, η τεχνολογία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, συμβάλλει στη διαχείριση των αποβλήτων.

Διαβάστε παρακάτω

Στοίβες από τηγανίτες, «πυραμίδες» γλυκισμάτων και «πύργοι» από ομελέτες· ατελείωτες επιλογές φρούτων, αλλαντικών και τυριών. Οι μπουφέδες του πρωινού στα ξενοδοχεία ανά τον κόσμο υπόσχονται αφθονία και συχνά συνοδεύονται από υπερβολή. Ομως πίσω από τη γοητεία κρύβεται μια πιο σκοτεινή αλήθεια: η σπατάλη τροφίμων.

Ενα διαχρονικό «σήμα κατατεθέν» της πολυτέλειας, ο μπουφές έχει τεθεί στο μικροσκόπιο περιβαλλοντικών οργανώσεων και σεφ, εξαιτίας των συνεπειών υπερκατανάλωσης και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνοδεύουν την υπηρεσία.

Σύμφωνα με την Εκθεση για τον Δείκτη Σπατάλης Τροφίμων 2024 του UNEP, 1,05 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων πετάχτηκαν, πέρυσι, παγκοσμίως, με το 28% να προέρχεται από τον κλάδο της εστίασης. Τα πρωινά μπουφέ είναι από τους χειρότερους «συνεργούς», παράγοντας υπερδιπλάσια απορρίμματα σε σχέση με τα πρωινά που σερβίρονται σε συγκεκριμένες μερίδες – περίπου 300 γραμμάρια έναντι 130 γραμμαρίων για γεύματα κατόπιν παραγγελίας.

«Στην Ελλάδα σπαταλάμε περισσότερα τρόφιμα από πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες»

«Η σπατάλη τροφίμων σημαίνει σπατάλη πόρων όπως γης, νερού, ενέργειας και εργασίας· και όταν τα τρόφιμα καταλήγουν σε χωματερές, εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου που βλάπτουν τον πλανήτη και τη βιοποικιλότητα», εξηγεί η Τζόσελιν Ντόιλ, επικεφαλής μάρκετινγκ και επικοινωνίας της Ενωσης Βιώσιμων Εστιατορίων. «Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι ένας σημαντικός τρόπος να κάνουμε τη διαφορά και το πρωινό είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσει κανείς».

Ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο υιοθετούν διάφορες διακριτικές πρακτικές για να πετύχουν αυτόν τον στόχο. Η Scandic Hotels στη Βόρεια Ευρώπη μειώνει το μέγεθος σε κέικ, γλυκίσματα και μάφιν, δίνοντας στους φιλοξενούμενούς της τη δυνατότητα να επιστρέψουν για επιπλέον μερίδες. Τα Ibis Hotels, μια γαλλική αλυσίδα οικονομικών ξενοδοχείων με δραστηριότητα σε 70 χώρες, χρησιμοποιούν μικρότερα πιάτα για να περιορίσουν την υπερβολή· ενώ το Hilton Frankfurt σερβίρει σε έτοιμες μερίδες τρόφιμα όπως γιαούρτι και φρουτοσαλάτες. Το Novotel Bangkok Sukhumvit έχει μία ευγενική υπενθύμιση δίπλα από κάθε πάγκο: «Πάρτε μόνο ό,τι μπορείτε να φάτε».

Η πολυβραβευμένη Ταϊλανδο-αμερικανίδα σεφ Πιτσάγια Σουντορνιανάκιζ θεωρεί εξαιρετικά επίκαιρη τη συζήτηση. «Το all-you-can-eat πρωινό μπουφέ είναι σύμβολο μιας συγκεκριμένης εποχής στη φιλοξενία, μιας εποχής που γιόρταζε την αφθονία ως ένδειξη πολυτέλειας», λέει. Ομως η έννοια της πολυτέλειας έχει εξελιχθεί. «Δεν αφορά πλέον την ποσότητα ή την υπερβολή· αφορά τη σκέψη, την ποιότητα και τη φροντίδα, όχι μόνο για τους πελάτες αλλά και για τον πλανήτη».

Σύμφωνα με την δρα Κέλι Χοζ, ειδικό στην καταναλωτική συμπεριφορά, τα μπουφέ συχνά οδηγούν σε υπερφαγία λόγω του «φαινομένου ποικιλίας» – περισσότερες επιλογές ενθαρρύνουν μεγαλύτερη κατανάλωση. «Το ότι οι θαμώνες σερβίρονται από μόνοι τους οδηγεί επίσης σε υπερμεγέθεις μερίδες καθώς υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους για κατανάλωση», εξηγεί, προσθέτοντας ότι η αφθονία του πρωινού σε στυλ μπουφέ κάνει τους καταναλωτές να «παίρνουν περισσότερο φαγητό, να τρώνε περισσότερο φαγητό και να αισθάνονται λιγότερη ενοχή για το ότι το πετούν».

Η επιθυμία να «βγάλει κανείς τα λεφτά του» από έναν μπουφέ με σταθερή τιμή ενισχύει την παρόρμηση για υπερφαγία. Ακόμη και όσοι είναι ενήμεροι για τα κλιματικά ζητήματα μπορεί να υποτιμούν τον αντίκτυπο της δικής τους σπατάλης. «Τα ταξίδια πυροδοτούν μια “νοοτροπία διακοπών”, όπου η απόλαυση μοιάζει δικαιολογημένη», σημειώνει η Χοζ.

Εδώ είναι που μικρές αλλά στρατηγικές παρεμβάσεις βοηθούν στη μείωση της σπατάλης χωρίς να θίγεται η ικανοποίηση του πελάτη. Μικρότερα πιάτα και περιορισμένες στοίβες καθαρών σκευών ενθαρρύνουν τον πελάτη να πάρει λιγότερη τροφή. Οι μικρότερες μερίδες, μαζί με πινακίδες που τονίζουν τη δυνατότητα επιστροφής στον μπουφέ για «περισσότερα», μπορούν επίσης να περιορίσουν το φαινόμενο της υπερφαγίας. Οι προσυσκευασμένες μερίδες βοηθούν επίσης, αν και χρειάζεται μια χρυσή τομή, σε σχέση με τα απόβλητα των συσκευασιών.

Πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης μειώνει τη σπατάλη τροφίμων

Αλλες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την τοποθέτηση πιο ελαφριών επιλογών όπως οι σαλάτες, στην αρχή των μπουφέδων, και των πιο θερμιδογόνων και χορταστικών στο τέλος.

Αυτή η μετατόπιση ταιριάζει στον σύγχρονο ταξιδιώτη για τον οποίο η βιωσιμότητα δεν είναι πια ήσσονος σημασίας. Σύμφωνα με νέα έκθεση του Booking.com, το 84% των ταξιδιωτών παγκοσμίως θεωρεί τη βιωσιμότητα σημαντική, με πολλούς να αναζητούν τρόπους για να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Η Hilton Worldwide, με σχεδόν 6.000 ξενοδοχεία σε περισσότερες από 100 χώρες, στοχεύει να μειώσει κατά 50% τα τρόφιμα που καταλήγουν σε χωματερές, έως το 2030, στόχος που είναι ευθυγραμμισμένος με την Ατζέντα Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030 του ΟΗΕ.

Για να το πετύχει, το Hilton Tokyo Bay περιορίζει τη σπατάλη με κουζίνες που λειτουργούν με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης· το Conrad Centennial Singapore προτιμά να σερβίρει «άσχημα λαχανικά» που συνήθως πετιούνται, ενώ το Hilton Shenzhen Shekou Nanhai διαθέτει έξυπνο εξοπλισμό διαχείρισης αποβλήτων κουζίνας για να ξεχωρίζει τα απορρίμματα σε πηγές διοξειδίου του άνθρακα, νερού και οργανικά λιπάσματα. Επιπλέον, όλα τα Hilton σε Φιλιππίνες και Ινδονησία δωρίζουν το φαγητό που περισσεύει σε τοπικές τράπεζες τροφίμων και συσσίτια.

Πηγή BBC

Συνοπτικά

  • Η πιθανή κατάργηση των μπουφέδων στα ξενοδοχεία οφείλεται στη σπατάλη τροφίμων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
  • Ξενοδοχεία υιοθετούν πρακτικές όπως μικρότερα πιάτα και προσυσκευασμένες μερίδες για μείωση της σπατάλης.
  • Η τεχνολογία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, βοηθά στη διαχείριση των αποβλήτων και τη βιωσιμότητα.
  • Η Hilton δεσμεύεται να μειώσει κατά 50% τα τροφικά απορρίμματα έως το 2030, ευθυγραμμιζόμενη με την Ατζέντα Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Διαβάστε επίσης

“Η μαγευτική παραλία για βουτιές κοντά στη Λάρισα”

Η παραλία κοντά στη Λάρισα, μόλις 15 χλμ. από τον Αγιόκαμπο, κρύβει φυσικές ομορφιές και ιστορικά ερείπια από ένα παλιό εργοστάσιο τάλκη που λειτούργησε από το 1920 έως το...

Ποιο ελληνικό νησί μπορεί να σώσει τη Μεσόγειο;

Το άρθρο των Financial Times αναδεικνύει την Αμοργό ως παράδειγμα για τη σωτηρία της Μεσογείου, όπου οι τοπικοί ψαράδες, αντιμετωπίζοντας την περιβαλλοντική υποβάθμιση και τη μείωση των ψαριών, ανέλαβαν...

ΒΙΝΤΕΟ: Τοποθεσία στη Λέσβο όπου κάθε βήμα σε μεταφέρει στην αρχαία Ελλάδα

Η Μέσα, ένα μικροσκοπικό χωριό στη Λέσβο με μόλις 20 κατοίκους, ξεχωρίζει χάρη στην εγγύτητά της στον αρχαιολογικό χώρο του Μεσό, όπου βρίσκεται ένας εντυπωσιακός μετακλασικός ναός. Αυτός ο ναός...

Όταν η Χαλκιδική έστελνε σήμα κινδύνου για τη δική της αλλοίωση

Το ρεπορτάζ της ΕΡΤ από το 1979 εξετάζει την ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της Χαλκιδικής τη δεκαετία του '70, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που προέκυψαν από την ανεξέλεγκτη οικοδόμηση και την...

Η «Κόπα Καμπάνα» της Μακεδονίας ανακαλύπτεται στις Σέρρες

Οι παραλίες του νομού Σερρών, με μήκος ακτογραμμής περίπου 12 χιλιομέτρων, προσφέρουν έναν γοητευτικό και ήσυχο προορισμό μακριά από την πολυκοσμία, προσελκύοντας ντόπιους και τουρίστες που αναζητούν καθαρά νερά...

Η κρυφή παραλία στη Θράκη με τα διάφανα νερά που αξίζει να επισκεφθείς

Η παραλία Καγκέλες στη Μαρώνεια Ροδόπης είναι ένας κρυμμένος θησαυρός της Θράκης, γνωστός για τα κρυστάλλινα νερά και τα λευκά βότσαλα. Παρά την αυξημένη προσέλευση επισκεπτών, κυρίως τον Αύγουστο, η...

Αυτά είναι τα ελληνικά νησιά που καταρρίπτουν ρεκόρ το 2025

Η τουριστική περίοδος του 2025 για τη Ρόδο και τα μικρά νησιά του νοτίου Αιγαίου καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο, καθιστώντας την περιοχή κορυφαίο προορισμό στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρά την αύξηση...

Από Αύγουστο χειμώνα: Γιατί αυξάνεται η τάση για κρατήσεις χριστουγεννιάτικων ταξιδιών από τώρα

Μετά την πανδημία, παρατηρείται αυξανόμενη τάση για προγραμματισμό χριστουγεννιάτικων ταξιδιών από το καλοκαίρι, με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων και την εξασφάλιση καλύτερων επιλογών. Οι ταξιδιώτες επωφελούνται από τις early...

ΒΙΝΤΕΟ: Το μαγευτικό χωριό στη Λέσβο, τέλειο για όσους αναζητούν την απόλυτη γαλήνη

Η Νάπη, ένα μικρό και γραφικό χωριό κοντά στην Αγία Παρασκευή στη Λέσβο, προσφέρει την απόλυτη γαλήνη και μια αυθεντική εμπειρία αγροτικής ζωής. Περιτριγυρισμένο από ελαιώνες, αμπελώνες και καλλιεργήσιμα χωράφια,...

ΒΙΝΤΕΟ: Η Παναγία η Θαλασσινή και οι εορτασμοί του Δεκαπενταύγουστου

Ο Δεκαπενταύγουστος, γνωστός και ως «Πάσχα του καλοκαιριού», είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας και γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στην Ελλάδα. Στην Άνδρο, η ημέρα αυτή έχει...

Ανακαλύψτε τα κτήρια της ιταλικής κυριαρχίας στη Ρόδο

Το άρθρο εξετάζει την ιταλική αρχιτεκτονική κληρονομιά στη Ρόδο κατά την περίοδο της ιταλικής κατοχής των Δωδεκανήσων (1912-1943). Η ιταλική κυριαρχία χωρίζεται σε δύο φάσεις: την πρώτη (1912-1923), με...

Εξοχικές κατοικίες στη Χαλκιδική: Οι Έλληνες πουλούν, οι Βαλκάνιοι επενδύουν και υπενοικιάζουν

Η αγορά εξοχικής κατοικίας στη Χαλκιδική έχει μετατραπεί σε ένα πεδίο επενδύσεων από αλλοδαπούς, κυρίως από τα Βαλκάνια, καθώς πολλοί Έλληνες πωλούν τα ακίνητά τους λόγω οικονομικών δυσκολιών. Οι ξένοι...

Αυτό το ελληνικό νησί λατρεύουν οι Ιταλοί για οικονομικές διακοπές

Η Αλόννησος, ένα από τα μαγευτικά νησιά των Σποράδων, αναδείχθηκε από ιταλικό σάιτ ως κορυφαίος προορισμός για οικονομικές διακοπές, προσελκύοντας Ιταλούς τουρίστες με τη φυσική της ομορφιά και τις...

Δεκαπενταύγουστος: Τελευταίες προτάσεις για κοντινές αποδράσεις από Θεσσαλονίκη – Πόσο θα πληρώσεις

Το άρθρο προτείνει κοντινούς προορισμούς για ένα τριήμερο απόδρασης από τη Θεσσαλονίκη κατά τον Δεκαπενταύγουστο, με έμφαση σε οικονομικές επιλογές και συνδυασμό φυσικής ομορφιάς και πολιτισμικών εμπειριών. Προτείνονται προορισμοί όπως...

Βανέσα Αρχοντίδου: Μια Θεσσαλονικιά ορειβάτισσα στον Ισημερινό με μήνυμα για την κλιματική αλλαγή

Η Βανέσα Αρχοντίδου, μια Θεσσαλονικιά ορειβάτισσα και πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, βρίσκεται στις Άνδεις για να προετοιμαστεί για την ανάβαση στο όρος Τσιμποράσο στον Ισημερινό, με...

Η γενναία κωφή που επισκέφθηκε 89 χώρες: «Ονειρεύομαι και παρακινώ»

Η Κούλα Σωμαράκη, μια γυναίκα με σύνδρομο Usher που επηρεάζει την ακοή και την όραση, έχει ταξιδέψει σε 89 χώρες, αποδεικνύοντας ότι η αναπηρία δεν αποτελεί εμπόδιο για την...

Φυσική γοητεία, γαλήνη, ανανέωση – Μια κατάδυση στην παραλία της Χαλκιδικής με τις δύο όψεις

Η Κομίτσα, μια παραλία στη Χαλκιδική, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες που αναζητούν φυσική ομορφιά και γαλήνη. Αποτελείται από δύο παραλίες, με τη μία να είναι οργανωμένη...

Ποιες ελληνικές ακτές προστέθηκαν στη «μαύρη λίστα» με τα περισσότερα παράπονα

Σύμφωνα με έκθεση της Cloudwards, πολλές ευρωπαϊκές παραλίες, συμπεριλαμβανομένων ελληνικών, συγκεντρώνουν παράπονα για υπερπληθυσμό, βρωμιά και θόρυβο. Η Λιμνοθάλασσα του Μπάλου και η Ελαφονήσι στην Κρήτη είναι ανάμεσα στις...

Μόλυβος: Η μαγευτική πόλη στη βόρεια πλευρά της Λέσβου

Η Μήθυμνα, γνωστή και ως Μόλυβος, είναι μια μαγευτική πόλη στη βόρεια ακτή της Λέσβου, διάσημη για το μεσαιωνικό της κάστρο και την εκπληκτική θέα στο Αιγαίο. Οι επισκέπτες γοητεύονται...

Σάλι: Η παραμελημένη είσοδος στην Κασσάνδρα – Μια κρυφή όψη της σύγχρονης Χαλκιδικής

Το άρθρο αναδεικνύει την ιστορική σημασία του Σάλι, μιας πλωτής κατασκευής που λειτουργούσε ως το μοναδικό μέσο σύνδεσης της Κασσάνδρας με την υπόλοιπη Χαλκιδική πριν την κατασκευή σταθερής γέφυρας...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ