Το «Summer in Greece» σβήνει για τη νέα γενιά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο αναδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η νεολαία στην Ελλάδα για να απολαύσει τις καλοκαιρινές διακοπές, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αυξανόμενης ακρίβειας. Οι νέοι, με κατώτατο μισθό γύρω στα 743 ευρώ, δυσκολεύονται να αποταμιεύσουν για διακοπές που κοστίζουν 500-700 ευρώ ανά άτομο.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί επιλέγουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, να κατασκηνώσουν ή να επισκεφτούν εξοχικά φίλων. Σύμφωνα με έρευνες, σχεδόν 4 στους 10 Έλληνες δεν έκαναν διακοπές φέτος, ενώ οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα φαίνονται απλησίαστοι για τη νέα γενιά.

Οι νέοι αναζητούν οικονομικές εναλλακτικές, όπως οι ανοργάνωτες παραλίες και η διαμονή σε Airbnb, προκειμένου να μπορέσουν να απολαύσουν τη θερινή τους απόδραση χωρίς να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό τους.

Διαβάστε παρακάτω

Λέξεις: Μυρτώ Τούλα, Χρυσάνθη Αρχοντίδου

Με την ακρίβεια να χτυπά την πόρτα σε κάθε σπίτι, τον κατώτατο μισθό να αγγίζει τα 743 ευρώ, τα ενοίκια στην καλύτερη των περιπτώσεων τα 450, τους μηνιαίους λογαριασμούς τα 180 ευρώ και τα μηνιαία ψώνια τα 100 ευρώ, η Γενιά Ζ δυσκολεύεται να κάνει αποταμίευση για τις καλοκαιρινές διακοπές, ειδικότερα, όταν αυτές κοστολογούνται γύρω στα 500-700 ευρώ, ανά άτομο. Γυρνούν την πλάτη στα ελληνικά νησιά, επιλέγουν το εξωτερικό, απορρίπτουν τα ξενοδοχεία, επικεντρώνονται στο camping, ενώ πολλοί από αυτούς λόγω έλλειψης χρημάτων προτιμούν να πηγαίνουν διακοπές στα εξοχικά τους ή των φίλων τους.

Οι θεαματικές διακοπές του γαλάζιου στην Ελλάδα δεν μοιάζουν να είναι ιδανικές για τους Μillenials και τους Genzers, ενώ οι γενιές αυτές, δεν έχουν ζήσει το αίσθημα ξεγνοιασιάς στο ελληνικό νησί. Οι νέες γενιές, προσαρμόζουν τα σχέδια τους στις οικονομικές συνθήκες της εποχής. Οι αυξήσεις στις τιμές για διαμονή, ακόμα και στις φθηνότερες επιλογές όπως τα Airbnb και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα κόστη των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για το «πήγαινε – έλα» από τη Βόρεια Ελλάδα, η ελάχιστη κατανάλωση και τα 100 ευρώ για δύο ξαπλώστρες σε beach bar, σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση της νεολαίας σήμερα, κάνουν άπιαστο όνειρο το λεγόμενο «summer in Greece».

Τα δημοφιλή ελληνικά νησιά γεμίζουν με τουρίστες και αποκλείονται από τον χάρτη των Ελλήνων, ενώ τα παραθαλάσσια μέρη κοντά στους τόπους διαμονής τους, μοιάζουν ο ιδανικός προορισμός, όπου με την ομπρέλα και τις καρέκλες στο χέρι περνούν μία εβδομάδα σε ανοργάνωτες παραλίες ή όπου έχει χώρο στα ατελείωτα beach bar που πλέον καταλαμβάνουν σχεδόν το 70% των θαλασσών στην Ελλάδα.  Γι’ αυτούς που αποφασίζουν ότι θέλουν να επενδύσουν χρήματα στις διακοπές τους σε ένα ελληνικό νησί, οι ημέρες είναι περιορισμένες, οι διακοπές των 6 διανυκτερεύσεων δεν υφίστανται πλέον. Τρία με τέσσερα βράδια είναι αρκετά για τα χρήματα που αποταμίευσαν.

Σύμφωνα με έρευνα της Prorata, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 800 ατόμων, ηλικίας άνω των 17 ετών, το καλοκαίρι του 2024, τέσσερις στους δέκα Έλληνες δεν έκαναν διακοπές. Συγκεκριμένα, το 61% των Ελλήνων πήγε διακοπές, με τoν αριθμό των ημερών διαμονής να διαφέρει, καθώς το 31% δήλωσε ότι έλειψε τον ίδιο αριθμό ημερών με το καλοκαίρι του 2023. Ωστόσο, το 39% απάντησε ότι δεν παραθέρισε, δηλαδή οι τέσσερις στους δέκα. Στην ίδια έρευνα αναδεικνύεται το γεγονός ότι μόνο το 26% πλήρωσε διαμονή σε ξενοδοχείο για να παραθερίσει, με το 47% των Ελλήνων – δηλαδή σχεδόν οι μισοί – να καταφεύγει σε σπίτια και εξοχικά, δικά τους ή οικείων τους.

Στην έρευνα της Revolut,  το 2024 αναφέρεται πως  7 στους 10 Έλληνες πέρασαν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, το 15% ταξίδεψε σε προορισμούς στην Ευρώπη, ενώ μόλις το 2% ταξίδεψε εκτός της ηπείρου. Οι αγαπημένοι προορισμοί όσων ταξίδεψαν στην Ευρώπη ήταν η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία, με τους ερωτηθέντες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη να είναι κυρίως άτομα ηλικίας 25-34 ετών (24%).

Η Parallaxi πραγματοποίησε τη δική της έρευνα στην οποία συμμετείχαν 600 άτομα ηλικίας 18-30.

Το 69% των συμμετεχόντων δήλωσε πως θα πάει διακοπές το καλοκαίρι στην Ελλάδα, ενώ το 33% απάντησε αρνητικά. Το 97% των νέων θεωρεί τα ελληνικά νησιά ακριβά ενώ το 3% όχι. Το 60% των ερωτηθέντων προτιμά να κάνει διακοπές στο εξωτερικό λόγω φθηνότερων πακέτων, ενώ το 44% προτιμά την Ελλάδα. Το 98% των συμμετεχόντων θεωρεί πως ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα (743 ευρώ) αν μένει κάποιος μόνος του, δεν φτάνει για διακοπές στην Ελλάδα, ενώ μόλις το 2% δηλώνει πως μπορεί να πάει διακοπές με τα χρήματα αυτά. Το 23% των νέων προτιμά το κάμπινγκ για διαμονή στις διακοπές για να “γλιτώσει” κάποια έξοδα, το 34% επιλέγει τα Airbnb, το 25% κάποιο φθηνό ξενοδοχείο που να συμπεριλαμβάνεται το πρωινό ενώ το 17% επιλέγει ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το 82% δηλώνει πως δεν είναι εύκολο να πας σε κάποιο ελληνικό νησί στην Ελλάδα ενώ το 18% θεωρεί πως είναι. Το 84% των νέων φέτος, θα πάει διακοπές σε εξοχικό σπίτι της κατοχής του ή κάποιου φίλου λόγω έλλειψης χρημάτων ενώ το 16% θα απολαύσει τις διακοπές του εκτός εξοχικού σπιτιού. Το 85% προτιμά την ανοργάνωτη παραλία για εξοικονόμηση χρημάτων, ενώ το 15% τα beach bar.

Εσύ πού θα πας διακοπές φέτος το καλοκαίρι;

O Nίκος είναι 26 ετών και αισθάνεται πως πλέον το καλοκαίρι του διαρκεί μόνο μια βδομάδα:

«Στην Ελλάδα του 2025, το να πας καλοκαιρινές διακοπές μοιάζει περισσότερο με project logistics παρά με ξέγνοιαστο όνειρο. Αν δεν τα κλείσεις όλα από τον Φεβρουάριο, καλή τύχη να βρεις δωμάτιο με λιγότερα από εκατό ευρώ τη βραδιά. Κι αν το βρεις, πιθανότατα θα είναι πιο κοντά σε συνεργείο παρά σε παραλία.

Πλέον οι διακοπές δεν είναι απλώς υπόθεση οργάνωσης —είναι θέμα οικονομικής επιβίωσης. Ακτοπλοϊκά, βενζίνες, διαμονή, φαγητό, καφές σε πλαστικό των 4,50 ευρώ. Για τον μέσο εργαζόμενο που ζει με βασικό μισθό, μια εβδομάδα σε νησί απαιτεί θυσίες μηνών. Να μετράς κάθε delivery, να κόβεις καφέδες, να αναβάλλεις οδοντίατρους. Όλα για να νιώσεις μια στιγμή πως “φεύγεις”.

Κι ύστερα έρχεται η επιστροφή. Γεμάτος φωτογραφίες αλλά άδειος λογαριασμός. Με τον Σεπτέμβρη να σε κοιτάει με βλέμμα αυστηρού λογιστή. Είναι αυτό διακοπές; Εδώ είναι που αρχίζεις να εκτιμάς τα εξοχικά – δικά σου ή φίλων, δεν έχει σημασία. Όχι για το luxury, αλλά γιατί προσφέρουν κάτι ανεκτίμητο: επιλογή. Μπορείς να προσαρμόσεις τα έξοδα, να πας ένα τριήμερο, να ξαναπάς τον επόμενο μήνα. Δεν είναι το ίδιο με τις Κυκλάδες, αλλά είναι κάτι πιο βιώσιμο. Πιο “δικό σου”.

Όσο για τα beach bar… Δεν είμαι από αυτούς που τα δαιμονοποιούν, ούτε κι από τους φανατικούς υποστηρικτές. Ο καφές στην ξαπλώστρα έχει τη χάρη του, όταν δεν συνοδεύεται από ελάχιστη κατανάλωση 50€. Έτσι, ψάχνουμε «κόλπα». Ερημικές παραλίες, ψάθα από το πορτμπαγκάζ, παγωμένα κεφτεδάκια σε τάπερ, ψυγειάκι με καρπούζι. Καμιά φορά βάζουμε και λίγη μουσική στο κινητό, έτσι για το κέφι. Και μένουμε εκεί, μέχρι να δύσει ο ήλιος. Μέχρι να πούμε «ήταν μια καλή μέρα», χωρίς να χρειαστεί να ξεπαραδιαστούμε για να την έχουμε. Γιατί στο τέλος, αυτό που ψάχνουμε δεν είναι το τέλειο story στο Instagram. Είναι η αίσθηση ότι δεν χρειάζεται να γκρεμίσεις τη χρονιά σου για να ζήσεις ένα καλοκαίρι». 

O Aλέξης είναι 30, μένει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό:

«Όταν πλησιάζει η περίοδος των διακοπών και ιδίως των καλοκαιρινών, το μυαλό μου πάει αυτόματα στην Ελλάδα. Ας μην γελιόμαστε, οι ομορφιές του τόπου μας είναι αξιοζήλευτες ενώ το πακέτο που προσφέρει πολύ δύσκολα κοντράρεται. Ίσως να είναι η αγάπη για το μέρος, ίσως το δέσιμο.

Παρ’ όλα αυτά τα τελευταία χρόνια οι τιμές έχουν ανέβει κατακόρυφα, ιδιαίτερα τα ακτοπλοϊκά, τα οποία αν χρειαστεί να κλείσεις τότε το ταξίδι γίνεται αυτομάτως αρκετά πιο ακριβό, αν συνυπολογίσεις και τα αεροπορικά στην περίπτωση μου, για να έρθω Ελλάδα. Υπάρχει πλέον μονοπώλιο και οι τιμές σε σχέση με πέρυσι πολλές φορές αυξήθηκαν έως και 50%.

Φέτος θα επισκεφτώ την Ελλάδα δύο φορές το καλοκαίρι λόγω ενός γάμου όπου θα πάμε στη Σίφνο. Ενδεικτικά το εισιτήριο Πειραιάς- Σίφνος είναι 68 ευρώ. Προφανώς και θα σκεφτώ διπλά να ξαναπάω σε κάποιο νησί στις Κυκλάδες, με τέτοιες τιμές. Γι’ αυτό το λόγο για τις διακοπές μου τον Αύγουστο προσπάθησα να αποφύγω τα ακτοπλοϊκά και να ψάξω προορισμούς με αεροδρόμιο. Στην Κρήτη για παράδειγμα, μπορείς να βρεις πτήσεις σε καλές τιμές, ενώ γλιτώνεις και την ταλαιπωρία με το πλοίο».

Η Νικολέττα είναι 24 και θεωρεί πως οι καλοκαιρινές διακοπές είναι πολύ σημαντικές:

«Ξεχνάς όλες τις υποχρεώσεις που τρέχουν και κάνεις ένα καλό reset. Αυτό που δεν ήξερα μικρή και συνειδητοποίησα μεγαλώνοντας, είναι το ποσό δύσκολο είναι να οργανώσεις τις διακοπές σου με βάση το budget και όχι τον προορισμό. Σήμερα οι περισσότεροι τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας είναι απλησίαστοι, καθώς απαιτούν ολόκληρο τον βασικό μισθό για ένα διάστημα 4-5 ημερών.

Θα ακούσω συχνά από φίλους και γνωστούς πως θα πάνε σεζόν, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για να πάνε στο νησί, που δεν μπορούν να επισκεφθούν μόνο για διακοπές. Σίγουρα όσοι έχουν τη δυνατότητα εξοχικών ή φίλων και γνωστών με εξοχικά, θα προτιμήσουν να έχουν εξασφαλισμένο το έξοδο αυτό και να κάνουν εκεί τις διακοπές τους. Αλλά και πάλι είναι πολύ στενάχωρο το γεγονός πως για το μεγαλύτερο μέρος των νέων – και όχι μόνο – οι διακοπές δεν αποτελούν πια επιλογή.

Βέβαια και υπάρχουν εναλλακτικές τόσο στο κομμάτι της διαμονής, δηλαδή αντί για ξενοδοχείο να διαλέξεις κάποιο δωμάτιο ή και κάμπινγκ αλλά και πάλι εξακολουθεί να είναι κάτι που θα αποφύγουν οι πιο πολλοί γιατί το κόστος είναι αρκετά υψηλό. Από τις τελευταίες μου διακοπές στην Χαλκιδική, αυτό που αντίκρισα τόσο στα μαγαζιά όσο και στα beach bar με λίγη παραλία δίπλα είναι κάτι πολύ απόκοσμο. Όλα θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους, δεν μπορείς να βρεις παραλία που δεν έχει εκμεταλλευτεί πλήρως, επικρατεί κυρίως αυτή η εικόνα της μιας ξαπλώστρας δίπλα στην άλλη, που μάλιστα απαιτεί ένα αρκετά υψηλό και σεβαστό πόσο που όλο και αυξάνεται, κάνοντάς με να θέλω να σκεφτώ αν θα επισκεφτώ παραθαλάσσιο μέρος, γιατί δεν είμαι και τόσο σίγουρη πια ότι αξίζει όλη αυτή η ταλαιπωρία»

Η Ισμήνη, είναι 28 παίρνει κάθε μήνα 800 ευρώ και επιλέγει να πηγαίνει διακοπές στο εξωτερικό άνοιξη και φθινόπωρο:

«Είμαι από τους σχετικά τυχερούς γιατί έμενα μέχρι τα 25 με τους γονείς μου, εργαζόμουν παράλληλα με το πανεπιστήμιο μου και έχω εξοχικό σπίτι στην Χαλκιδική οπότε μπόρεσα και αποταμίευσα αρκετά χρήματα για την ενήλικη ζωή μου. Βέβαια τώρα που μένω με τον σύντροφο μου και πληρώνουμε 500 ευρώ στο ενοίκιο ενώ τα έξοδα του σπιτιού αγγίζουν τα 550 κάθε μήνα μπορώ να πω πως αντιλαμβάνομαι πλήρως την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Από τα 18 μου, συνειδητά επιλέγω να επενδύω την άδεια και τα χρήματα μου στο εξωτερικό και όχι στις high season του καλοκαιριού. Εξάλλου για να κάνω διακοπές στην Ελλάδα, τις μέρες που επισκέπτομαι το εξωτερικό τα χρήματα που έχω αποταμιεύσει δεν μου φτάνουν. Προσπαθώ να κρατώ περίπου 700 ευρώ κάθε χρόνο για τα ταξίδια αυτά, ενώ το καλοκαίρι με τους φίλους μου πηγαίνουμε για 10 μέρες στην Χαλκιδική στο εξοχικό μου.

Όταν λέω πως επιλέγω το εξωτερικό συνειδητά, το εννοώ από τα βάθη της ψυχής μου, κι αυτό γιατί, οι Έλληνες έχουμε την τάση να εκμεταλλευόμαστε την ησυχία, την ομορφιά και την παράδοση ενός τόπου στο έπακρο σε σημείο που αμαυρώνουμε ό,τι μοιάζει με το καλοκαιρινό όνειρο. Επιχειρήσαμε με την παρέα μου μία φορά να κοιτάξουμε αεροπορικά για Ρόδο, στα τέλη Αυγούστου, 183 ευρώ πάνε-έλα, όταν στο Βουκουρέστι πετάξαμε με 80 ευρώ. Τα δωμάτια ήταν απλησίαστα και κάπως έτσι δεν ξανακοιτάξαμε τίποτε.

Μετά διαβάζεις για 10 ευρώ ένα σάντουιτς με γύρο, 100 ευρώ η ξαπλώστρα, σνομπάρεις και τους μαγαζάτορες γιατί δεν πληρώνουν τα παιδιά που δουλεύουν σεζόν ή εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, οπότε λες τι να πάω να κάνω. Την ίδια στιγμή που μπορεί να τρως ένα σάντουιτς στο εξωτερικό με ένα τάλιρο.

Πραγματικά, θα ήθελα να ζω κι εγώ στην εποχή που οι γονείς μου ήταν νέοι και πρόλαβαν να γνωρίσουν τα ελληνικά νησιά πριν γίνουν luxury, τότε που τα ακτοπλοϊκά ήταν προσιτά ακόμη και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα ταβερνάκια σέρβιραν φρέσκιες πατάτες και όχι προτηγανισμένες, που όλα ήταν πιο αυθεντικά και όχι τόσο πολυτελή στημένα. Δεν χρειάζεται να επισκεφθώ κάποιο ελληνικό νησί για να αντιληφθώ τι συμβαίνει στην Ελλάδα το καλοκαίρι, αρκεί μία μέρα σε παραλία της Χαλκιδικής που άλλοτε ήταν άδεια από beach bar με ελάχιστη κατανάλωση 30-40 ευρώ το άτομο και τώρα δεν βρίσκεις ελεύθερο χώρο. Μεγάλο ερώτημα για το ποιος δίνει τόσες άδειες σε μία παραλία που είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο.

Υπάρχουν πολλοί σαν την δική μου παρέα που επενδύουν στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα κι αυτό γιατί πλέον η χώρα μας, ανήκει στους τουρίστες. Στο συγκρότημα που μένω το καλοκαίρι, εκεί που υπήρχαν μονάχα οικογένειες, πλέον βλέπω μόνο ξένους επενδυτές. Ακόμη και το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής καταστράφηκε. Μην μπω καν στην διαδικασία να πω πως από Θεσσαλονίκη για να φτάσεις στις Κυκλάδες χρειάζεσαι μία ολόκληρη ημέρα είτε επιλέξεις καράβι από εδώ, είτε από Αθήνα, άρα από τις ημέρες που θα πάρεις άδεις πρέπει να αφαιρέσεις τις 2 για το πάνε – έλα».

Η Σοφία είναι 21 και επιλέγει για διακοπές τα χωριά:

«Το καλοκαίρι έχουμε καθιερώσει τα τελευταία χρόνια να μαζευόμαστε με φίλους και να πηγαίνουμε στα χωριά μας, που το κάθε χωριό βρίσκεται είτε σε ορεινή, είτε σε παραθαλάσσια περιοχή. Επίσης συνήθως δουλεύουμε οι περισσότεροι και είναι πιο δύσκολο να βρούμε κάποιο διάστημα που έχουν όλοι άδεια για μία μεγαλύτερη εκδρομή.

Για εξωτερικό βρίσκεις πιο οικονομικές ευκαιρίες, συνήθως όχι την περίοδο του καλοκαιριού και παίζει μεγάλο ρόλο το ότι προτιμάμε τον χειμώνα λόγω του καιρού, ειδικά στους νότιους προορισμούς. Δύσκολα θα πάμε στην Ιταλία με 40 βαθμούς. Τέλος, τα beach bar έχουν ανέβει στα ύψη, ακόμη και ως οικογένεια δεν τα προτιμούσαμε ποτέ, ιδίως τώρα. Με τις παρέες της ίδιας ηλικίας, γύρω στα 18-25, θεωρούμε πως το να διαλέξουμε να κάτσουμε σε ένα beach bar είναι κάτι σπέσιαλ. Ενώ σε ελεύθερη παραλία έχεις την ελευθερία να κουβαλήσεις ό,τι φαγητό και ποτό θες και να κάτσεις φυσικά όσο θες, μερικοί από τους λόγους που τα προτιμάμε».

Ο Ιάσονας είναι 29 και πάντα θα προτιμά το εξωτερικό: “Τα καλοκαίρια στην Ελλάδα ήταν κάποτε ιεροτελεστία. Οι παραλίες, τα νησιά, τα παγωμένα φραπέ και τα ηλιοβασιλέματα πλάι στη θάλασσα ήταν σχεδόν αυτονόητα για κάθε νέο. Όμως, τα τελευταία χρόνια, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Δεν είναι ότι δεν θέλουμε να κάνουμε διακοπές – το αντίθετο. Απλώς πλέον, η έννοια του “καλοκαιρινού break” έχει μεταμορφωθεί σε κάτι πιο δύσκολο, πιο ακριβό και, σε πολλές περιπτώσεις, λιγότερο ελκυστικό.

<div class="__fb-light-mode x1n2onr6″ role=”row”>

<div class="__fb-light-mode x1n2onr6″ role=”row”>

<div class="__fb-light-mode x1n2onr6″ role=”row”>

<div class="__fb-light-mode x1n2onr6″ role=”row”>

Ο ταξιδιωτικός πράκτορας Γιώργος Γιαλαμάς, αναλύει τους λόγους για τους οποίους οι νέοι δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι καθώς και τους εναλλακτικούς τρόπους που επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους: 

«Το κόστος μεταφοράς σε αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια ανεβαίνει συνεχώς και αποτελεί το κύριο εμπόδιο για τα τα ταξίδια των νέων το καλοκαίρι. Οι τιμές στα καταλύματα δεν έχουν αυξηθεί σε τόσο ραγδαίο βαθμό, όσο η πρόσβαση στα νησιά, πόσο μάλιστα όταν μιλάμε για νεαρότερες ηλικίες που το budget είναι χαμηλότερο. Πάνω από το 50% των εξόδων για τις διακοπές έχει φτάσει να είναι το κόστος της μεταφοράς και όταν αυτό “ξεφεύγει”, το συνολικό πακέτο των διακοπών αυξάνεται στην τιμή, με τους νέους να προσπαθούν να κάνουν όσες περισσότερες περικοπές μπορούν από διαμονή, ημέρες και διασκέδαση.

Αναγκάζονται να περιορίσουν αρκετά τη διάρκεια των διακοπών τους, με το αρχικό και ίσως το μοναδικό τους κριτήριο να είναι το οικονομικό. Πρώτα κοιτούν το κόστος της εκδρομής και σε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προορισμού έρχονται σε δεύτερη μοίρα».

Η μεταφορά από τη Βόρεια Ελλάδα σε δημοφιλή ελληνικά νησιά είναι πολύ δύσκολη, γι’ αυτό και οι νέοι προτιμούν τις αποδράσεις στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον κ. Γιαλαμά: 

«Από τη Βόρεια Ελλάδα δυστυχώς, δεν έχουμε πρόσβαση σε νησιά, αν εξαιρέσουμε τα λιγοστά δρομολόγια από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Οι υπόλοιπες επιλογές μας είναι αεροπορικά, είτε μέσω Αθηνών, είτε απευθείας σε μερικά νησιά, στα οποία πετάνε μικρά αεροσκάφη και γι’ αυτό ανεβαίνει το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων.

Τα ταξίδια στο εξωτερικό έχουν καταλήξει να είναι οικονομικότερα την περίοδο του καλοκαιριού, από ότι οι διακοπές στα ελληνικά νησιά. Οι οικονομικές διαφορές στα ταξιδιωτικά πακέτα Ελλάδας – εξωτερικού, είναι εμφανείς από την πρώτη στιγμή. Η Βαρκελώνη είναι από τους top καλοκαιρινούς προορισμούς για τους νέους, επειδή μπορεί να συνδυαστεί με πτήσεις σε νησιά όπως η Ίμπιζα και η Μαγιόρκα. Στην ίδια μοίρα είναι και οι προορισμοί της νότιας Ιταλίας, όπως η εκδρομή στη Νάπολη με συνδυασμό Κάπρι, με οικονομικά εισιτήρια αφού υπάρχουν σχεδόν καθημερινά πτήσεις από Θεσσαλονίκη από εταιρείες χαμηλού κόστους.

Όσον αφορά τους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς για τους νέους, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μεγάλη κίνηση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπως η Λήμνος, η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Αλόννησος, καθώς είναι προσβάσιμα από τα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Καβάλας».

Από την πλευρά του, ο ταξιδιωτικός πράκτορας, Μιχάλης Ζορπίδης, επισημαίνει ότι οι νέοι προτιμούν πλέον τις καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό, λόγω του υψηλού κόστους της διαμονής στα δημοφιλή ελληνικά νησιά: 

«Οι προτιμήσεις των νέων ανθρώπων και ειδικά των Ελλήνων, έχουν αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια. Λόγω της οικονομικής κατάστασης που δεν τους ευνοεί, προτιμούν οι καλοκαιρινές τους διακοπές να είναι στο εξωτερικό, παρά στην Ελλάδα και ειδικά στα δημοφιλή ελληνικά νησιά, τα οποία είναι απρόσιτα για τους περισσότερους φοιτητές και νέους με βασικό μισθό. Αυτό συμβαίνει γιατί οι τιμές στην Ελλάδα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Γι αυτό και οι περισσότεροι νέοι στρέφονται σε χώρες του εξωτερικού, με τα δημοφιλέστερα πακέτα να αφορούν τη Γαλλία, την Ισπανία και γενικότερα την Ευρώπη. Αν πάει κάποιος σε δημοφιλή ελληνικά νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, θέλει γύρω στα 800 ευρώ. Με ένα τέτοιο ποσό, μπορεί να ταξιδέψει και στο εξωτερικό.

Αυτό που κοιτάνε πλέον οι νέοι, είναι να κάνουν όσο το δυνατόν οικονομικότερες διακοπές. Δεν επιλέγουν ξενοδοχεία πέντε αστέρων, αντ’ αυτού βρίσκουν ξενοδοχεία με χαμηλές τιμές, ενοικιαζόμενα δωμάτια και Airbnb. Στην Ελλάδα, πολλοί νέοι ως εναλλακτικό και οικονομικό προορισμό αποφασίζουν να κάνουν τον γύρο της Πελοποννήσου, ενώ τα νησιά όπως η Κέρκυρα, η Κρήτη, η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά προτιμούνται τα τελευταία χρόνια, αν και οι τιμές στη διαμονή είναι αυξημένες, με περισσότερα από 100 ευρώ για ένα βράδυ». 

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Ενοικίαση αυτοκίνητου στις διακοπές: Κρυφές αλήθειες και επικίνδυνες παγίδες που πρέπει να γνωρίζεις

Το άρθρο αναλύει τις προκλήσεις και τις παγίδες που κρύβει η ενοικίαση αυτοκινήτου κατά τις καλοκαιρινές διακοπές. Με τις διακοπές να γίνονται ολοένα και πιο οικονομικά απαιτητικές, οι ταξιδιώτες...

Το κρυμμένο διαμαντένιο ελληνικό νησί που μαγεύει τον εαυτό του και τους επισκέπτες του

Η Δονούσα, ένα μικρό «διαμάντι» των Κυκλάδων, προσφέρει στους επισκέπτες της μια ήρεμη και αυθεντική εμπειρία καλοκαιρινών διακοπών. Με καθαρές παραλίες, εντυπωσιακά τοπία και φιλόξενους κατοίκους, το νησί προσελκύει...

Οι χώρες με τα μαγευτικότερα τοπία του πλανήτη

Η έρευνα του DiscoverCars.com κατατάσσει την Ελλάδα στην τέταρτη θέση παγκοσμίως για τα ομορφότερα τοπία, με σκορ 9.23 στα 10, ισοβαθμώντας με την Κροατία. Η αξιολόγηση προήλθε από 6.449...

Ποιο ελληνικό νησί αναδείχθηκε κορυφαίος πολιτιστικός θησαυρός παγκοσμίως;

Η Σύρος αναδείχθηκε ως κορυφαίος πολιτιστικός προορισμός παγκοσμίως για το 2025, σύμφωνα με την τουριστική ιστοσελίδα «Travel and Tour World». Το νησί, γνωστό για την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά, θα...

Προκαταβολή και ακύρωση κράτησης σε ξενοδοχείο – Όσα πρέπει να γνωρίζετε οπωσδήποτε

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας παρέχει σημαντικές πληροφορίες στους καταναλωτές σχετικά με τα δικαιώματα τους κατά την κράτηση καταλυμάτων. Οι ξενοδόχοι υποχρεούνται να τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως η έγκαιρη...

Η γοητεία της μοναχικής περιπλάνησης

Το άρθρο «Η γοητεία της μοναχικής περιπλάνησης» εξετάζει τα πλεονεκτήματα των solo ταξιδιών, αναδεικνύοντας την ελευθερία και την προσωπική ανάπτυξη που προσφέρουν. Μέσα από τις εμπειρίες ταξιδιωτών όπως ο Σταύρος,...

Μια ονειρική κινηματογραφική εμπειρία με θέα το απέραντο γαλάζιο στο Ekies All Senses Resort

Το Ekies All Senses Resort φιλοξένησε στις 14 Ιουνίου μια μοναδική βραδιά κινηματογράφου, συμμετέχοντας στο τρίτο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του οργανισμού «Oceanic Global». Οι προβολές, που πραγματοποιήθηκαν μπροστά στη...

Rosewood Mandarina: Το εντυπωσιακό θέρετρο που επαναπροσδιορίζει τη Riviera Nayarit

Το Rosewood Mandarina, το νεόδμητο θέρετρο στη Riviera Nayarit του Μεξικού, συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία πολυτέλειας. Απλωμένο σε μια εντυπωσιακή...

Η Airbnb επιρρίπτει ευθύνες στα ξενοδοχεία για τον υπερτουρισμό στην Ευρώπη

Η Airbnb κατηγορεί την ξενοδοχειακή βιομηχανία για τον υπερτουρισμό στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι οι τοπικές αρχές την χρησιμοποιούν ως αποδιοπομπαίο τράγο. Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Theo Yedinsky, ανέφερε ότι η...

Οι ιδανικότεροι προορισμοί παγκοσμίως για διακοπές με τον τετράποδο φίλο σας

Το άρθρο αναδεικνύει τους δέκα πιο φιλικούς προορισμούς παγκοσμίως για διακοπές με σκύλους, σύμφωνα με έρευνα της Compare the Market. Στην κορυφή βρίσκεται το Σαν Φρανσίσκο, ακολουθούμενο από το...

Ζαραβίνα: Η μαγευτική παραλία-θαύμα στην καρδιά των βουνών

Η παραλία της λίμνης Ζαραβίνας στην Ήπειρο, που βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μέτρων, έχει κερδίσει την προτίμηση Ελλήνων και ξένων τουριστών, σημειώνοντας ρεκόρ επισκεψιμότητας. Η λίμνη, γνωστή και ως Νεζερός,...

Βαρκελώνη: Ακτιβιστές εξοπλίζονται με νεροπίστολα σε μαζική διαμαρτυρία κατά του υπερτουρισμού

Στη Βαρκελώνη, ακτιβιστές κατά του υπερτουρισμού ετοιμάζουν μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, με στόχο να διαμαρτυρηθούν για τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού...

Οι μυστικοί καλοκαιρινοί παράδεισοι που θα σε μαγέψουν στη Λάρισα

Η Λάρισα, γνωστή κυρίως για τον καφέ και την πεδιάδα της, αποκαλύπτει φέτος ένα νέο πρόσωπο, προσφέροντας μαγευτικούς καλοκαιρινούς προορισμούς. Πίσω από τις πλαγιές του Κισσάβου, εκτείνεται μια κρυφή ακτογραμμή...

Μακριά από τα πλήθη – Περιπλάνηση στις πιο απόκρυφες και μαγευτικές γωνιές του πλανήτη

Το άρθρο αναδεικνύει δέκα μοναδικούς προορισμούς που προσφέρουν την ευκαιρία να αποδράσετε από τη φασαρία της καθημερινότητας και να συνδεθείτε με τη φύση. Αυτοί οι προορισμοί, από ξύλινες καλύβες και...

Το μαγευτικό νησί του Αιγαίου με εξωπραγματικές παραλίες και κρυμμένα αρχαία μυστικά

Η Μήλος, ένα από τα πιο μαγευτικά νησιά των Κυκλάδων, εντυπωσιάζει με τις πολύχρωμες παραλίες και την πλούσια ιστορία της. Το ηφαιστειογενές τοπίο της προσφέρει μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς, όπως...

Τα αποτυπώματα της χριστιανοσύνης στο Ιζνίκ της Τουρκίας, 1700 χρόνια μετά το ορόσημο της Α’ Οικουμενικής Συνόδου

Η πόλη Ιζνίκ στην Τουρκία, γνωστή στην αρχαιότητα ως Νίκαια, αναδεικνύεται ως σημαντικός προορισμός για την χριστιανική κληρονομιά, καθώς φέτος γιορτάζει την 1700η επέτειο της Α’ Οικουμενικής Συνόδου. Ο...

1 ώρα και 20 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη: Ένα μαγευτικό «διαμάντι» σαν καρτ ποστάλ σε μια δροσερή καταπράσινη όαση

Το άρθρο αναδεικνύει το Αρκοχώρι Ημαθίας, ένα γραφικό ορεινό χωριό μόλις 95 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, ιδανικό για φυσιολάτρες και λάτρεις της παράδοσης. Το Αρκοχώρι, περιτριγυρισμένο από πλούσια βλάστηση και...

Ποιο ελληνικό νησί φιγουράρει στα 24 σημεία με τους μαγευτικότερους φάρους παγκοσμίως

Η Άνδρος ξεχώρισε πρόσφατα σε έναν διεθνή κατάλογο με 24 από τους πιο μαγευτικούς φάρους του κόσμου, καταλαμβάνοντας την 10η θέση με τον φάρο Τουρλίτη. Η γαλλική ταξιδιωτική ιστοσελίδα generationvoyage.fr...

Η “μυστική” παραλία με τις εντυπωσιακές σπηλιές ανάμεσα στα βράχια – Αποκαλύπτουμε πού βρίσκεται

Η παραλία Φακίστρα, που βρίσκεται στην Τσαγκαράδα του Πηλίου, είναι μια κρυμμένη ομορφιά με αμμουδιά και διάφανα νερά, περιτριγυρισμένη από ψηλούς βράχους και σπηλιές. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός...

«Καφέ Αεροπλάνο»: το θρυλικό στέκι που απογειώθηκε στην Εθνική Οδό τη δεκαετία του ’80

Το «Καφέ Αεροπλάνο», ένα μοναδικό στέκι που λειτουργούσε στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Κατερίνης από τη δεκαετία του ’80 έως το 2010, ήταν φτιαγμένο από ένα πελώριο DC-3 που είχε μετατραπεί...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ