Το θαυματουργό φυσικό προβιοτικό για θωράκιση του ανοσοποιητικού – Αρκεί ένα ποτήρι την ημέρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο αναδεικνύει το κεφίρ ως ένα φυσικό προβιοτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει τη γενική υγεία. Με καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού, το κεφίρ προάγει την πέψη, αυξάνει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου και των λιπιδίων στο αίμα.

Επιπλέον, έχει θετική επίδραση στο δέρμα και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Η σωστή επιλογή κεφίρ, χωρίς ζάχαρη και πρόσθετα, είναι σημαντική για την επίτευξη των ωφελειών του, ενώ η κατανάλωσή του μπορεί να γίνει συνήθεια για καλύτερη ευεξία και ζωτικότητα.

Διαβάστε παρακάτω

Ξεχάστε τα συμπληρώματα με τα περίεργα ονόματα και τις υψηλές τιμές. Αν νομίζετε ότι χρειάζεστε κάψουλες για να διατηρήσετε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, ξανασκεφτείτε το. Το καλύτερο φυσικό προβιοτικό για να θρέφετε το έντερό σας καθημερινά και να χτίζετε αθόρυβα το ανοσοποιητικό σας είναι ταπεινό, φθηνό και υπάρχει ήδη στο ψυγείο σας. Και όχι – δεν είναι το γιαούρτι.

Το καλύτερο φυσικό προβιοτικό – το κεφίρ – δεν είναι απλώς άλλη μια μόδα ή μια υγιεινή τάση που έρχεται και φεύγει. Είναι κάτι που πραγματικά λειτουργεί – αθόρυβα, αποτελεσματικά, κάθε μέρα.

Σιωπηλές διεργασίες λαμβάνουν χώρα στο σώμα μας συνέχεια. Ο μεταβολισμός, η πέψη, η άμυνα. Όταν ένα από αυτά τα συστήματα αποδυναμώνεται, το νιώθουμε γρήγορα. Υπάρχει όμως μια τροφή που μπορεί να υποστηρίξει και τα τρία. Και μάλιστα χωρίς περίπλοκους κανόνες.

Κεφίρ σε μπουκαλι
Credit:123RF

Ζυμωμένο γάλα που ξεπερνά όλα τα κανονικά γιαούρτια

Το κεφίρ δεν είναι κάτι καινούριο, απλά αρχίζουμε να το εκτιμούμε ξανά. Είναι ένα ρόφημα από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση, πλούσιο σε καλά βακτήρια και ζύμες που δρουν ως ρυθμιστές στο σώμα – αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά. Βοηθούν τον οργανισμό να χωνέψει τις τροφές, προάγουν τον καλύτερο μεταβολισμό και, όπως αποδεικνύεται, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του σωματικού βάρους.

Κάθε φλιτζάνι κεφίρ είναι γεμάτο πρωτεΐνες, ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του σώματος και του νου.

Πέψη, μεταβολισμός και απώλεια βάρους – όλα συνδέονται μεταξύ τους

Η χλωρίδα του εντέρου δεν είναι μόνο θέμα ευεξίας. Συνδέεται με την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, με τη διάθεση, ακόμη και με τον τρόπο που το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια. Όταν το μικροβίωμα βρίσκεται σε ισορροπία, η ευεξία αυξομειώνεται λιγότερο, ο μεταβολισμός λειτουργεί καλύτερα και το σώμα χρησιμοποιεί το λίπος πιο εύκολα. Το κεφίρ είναι σαν τακτική βοήθεια σε αυτό – όχι δραστική, αλλά επίμονη.

γυναίκα που πονάει το στομάχι της
Credit: 123RF

Το κεφίρ προωθεί τη διάσπαση της τροφής, αυξάνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και μειώνει το φούσκωμα – πράγμα που σημαίνει περισσότερη ενέργεια και λιγότερη κόπωση μετά τα γεύματα.

Κάτι περισσότερο από ένα φυσικό προβιοτικό

Η τακτική κατανάλωση κεφίρ δεν είναι μόνο «για την πέψη». Έχει επίσης αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου και των λιπιδίων στο αίμα, κάτι που είναι βασικό όταν θέλετε να χάσετε βάρος ή να διατηρηθείτε σε συγκεκριμένα κιλά.

Ταυτόχρονα, έχει θετική επίδραση στο δέρμα – ειδικά για όσους παλεύουν με χρόνιες φλεγμονές, όπως η ψωρίαση. Το σώμα λειτουργεί καλύτερα όταν δεν συσσωρεύεται υπερβολική εσωτερική ένταση – και σε αυτό το σημείο το κεφίρ κάνει τη διαφορά.

Πότε να πίνετε κεφίρ για να το αξιοποιήσετε στο έπακρο;

Το πρωί, με άδειο στομάχι, είναι μια εξαιρετική επιλογή – ξυπνάει την πέψη με ήπιο τρόπο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να το συμπεριλάβετε ως αυτόνομο γεύμα ή με μερικά φρούτα, σπόρους chia και χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Μπορείτε ακόμα να το καταναλώσετε και το βράδυ, αντί για δείπνο. Το σώμα σας θα σας ευχαριστεί.

Credit: Freepik

Πώς να επιλέξετε το σωστό κεφίρ;

Υπάρχουν πολλές επιλογές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Επιλέξτε ένα που δεν περιέχει ζάχαρη, δεν περιέχει τεχνητά πρόσθετα και έχει σαφή επισήμανση με προβιοτικές καλλιέργειες. Ο κανόνας 3-4-3 (3% λιπαρά, 4% ζάχαρη, 3% πρωτεΐνες).

Για καλύτερο αποτέλεσμα, μπορείτε να αντικαταστήσετε το κεφίρ με φυσικό γιαούρτι κάθε δεύτερη μέρα – με αυτόν τον τρόπο αυξάνετε την ποικιλομορφία των μικροοργανισμών και υποστηρίζετε την ποικιλομορφία της εντερικής χλωρίδας.

Ένα φλιτζάνι την ημέρα. Αυτό είναι όλο. Αλλά αν αυτό γίνει συνήθεια, θα παρατηρήσετε όλες τις θετικές αλλαγές: καλύτερη πέψη, λιγότερες φλεγμονές, περισσότερη ζωτικότητα, λιγότερες εναλλαγές της διάθεσης.

Διαβάστε επίσης

Αντιμέτωπα με έλλειψη γιατρών για 48 ώρες τα νοσοκομεία – Παραμένουν κλειστά την Παρασκευή τα ιδιωτικά εργαστήρια

Τα νοσοκομεία της Ελλάδας αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις λόγω της 48ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών και της πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Οι κινητοποιήσεις αυτές, που περιλαμβάνουν συγκεντρώσεις...

Πώς οι μυρωδιές μας συνδέουν στενά με τις αναμνήσεις μας;

Το άρθρο αναλύει τη στενή σχέση μεταξύ μυρωδιών και αναμνήσεων, εξηγώντας πώς οι οσμές μπορούν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα και αναμνήσεις λόγω της άμεσης σύνδεσής τους με το μεταιχμιακό...

«Αγκαλιάζοντας τη στιγμή και τον ρόλο»: Η Ειρήνη Μάκιου αποκαλύπτει την τέχνη του μακιγιάζ στην Parallaxi

Η Ειρήνη Μάκιου, μια επιτυχημένη make up artist, μοιράζεται το πάθος της για το μακιγιάζ, μια τέχνη που πιστεύει ότι αξίζει μεγαλύτερη αναγνώριση. Με συνεργασίες που περιλαμβάνουν διάσημους καλλιτέχνες...

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Γιατί πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους, με τους επιστήμονες να εξετάζουν την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ως πιθανό παράγοντα. Παρά τη μείωση των κρουσμάτων σε ηλικίες...

ΜΕΛΕΤΗ: Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Νοσοκομεία με σοβαρές ελλείψεις

Το άρθρο αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καταδεικνύοντας την αντίθεση μεταξύ της εικόνας που παρουσιάζει το υπουργείο Υγείας και της πραγματικότητας...

Υπνική παράλυση: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται;

Η υπνική παράλυση είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από προσωρινή απώλεια ελέγχου των μυών, συνοδευόμενη συχνά από ανησυχητικές ψευδαισθήσεις και αίσθημα ασφυξίας. Τα επεισόδια διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα...

Καινοτόμα μέσα διάγνωσης και θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη

Το άρθρο εξετάζει τις τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στους άνδρες. Παρουσιάζονται νέες διαγνωστικές τεχνικές, όπως η...

ΙΣΘ: Στους… δρόμους οι γιατροί της Ελλάδας

Οι εργαστηριακοί γιατροί στην Ελλάδα κινητοποιούνται ενάντια στο μέτρο του "clawback", το οποίο θεωρούν άδικο και καταστροφικό για τη βιωσιμότητα των ιατρείων τους. Το μέτρο αυτό επιβάλλει την επιστροφή...

“Τα 7 σφάλματα που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο”

Το άρθρο επισημαίνει τα επτά κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο για να εξασφαλίσουν ασφαλείς και αποτελεσματικές προπονήσεις. Η σωστή άσκηση είναι ζωτικής...

“Η μούχλα στα τρόφιμα προκαλεί καρκίνο και νευρικές βλάβες”

Το άρθρο επισημαίνει τους κινδύνους που προκύπτουν από την κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων, τα οποία μπορεί να περιέχουν τοξίνες που προκαλούν σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο και νευρικές βλάβες. Οι μύκητες και...

Ερευνητές ανακάλυψαν μέθοδο για καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο

Ερευνητές από το King's College του Λονδίνου έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για επεμβατικές...

Κρυολόγημα, γρίπη ή κορονοϊός: Πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα

Το άρθρο εξετάζει πώς να ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορονοϊού, καθώς αυτά συχνά αλληλεπικαλύπτονται. Η γρίπη χαρακτηρίζεται από ξαφνική εμφάνιση, εξάντληση, πυρετό και ξηρό...

Πώς η πνευμονική εμβολή κόστισε τη ζωή της 16χρονης στο Γκάζι

Η 16χρονη στο Γκάζι έχασε τη ζωή της από πνευμονική εμβολή, μια σοβαρή κατάσταση όπου ένας θρόμβος αίματος μεταφέρεται στους πνεύμονες, προκαλώντας απόφραξη της πνευμονικής αρτηρίας. Η πάθηση αυτή...

Μελέτη: 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν παχυσαρκία και καπνίζουν

Μια νέα μελέτη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αποκαλύπτει ότι 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας και καπνίζουν, ποσοστά που είναι σημαντικά υψηλότερα από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η έρευνα,...

Μελέτη: Η κατανάλωση ζάχαρης στην παιδική ηλικία επηρεάζει την καρδιακή υγεία ως ενήλικες

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The BMJ» υπογραμμίζει ότι η περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών...

Πώς το ιαπωνικό περπάτημα κατέκτησε τη σκηνή του fitness;

Το ιαπωνικό περπάτημα, μια μέθοδος διαλειμματικής άσκησης που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία πριν από είκοσι χρόνια, έχει κατακτήσει τη σκηνή του fitness λόγω της απλότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Απαιτεί...

Αιτίες των συνεχόμενων ιατρικών σφαλμάτων στα κρατικά νοσοκομεία

Το άρθρο αναλύει τα συνεχόμενα ιατρικά λάθη στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, επισημαίνοντας σοβαρά περιστατικά όπως η χορήγηση λάθος φαρμάκων και οι λάθος μεταγγίσεις αίματος. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτά τα...

Δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods που προστατεύουν τον οργανισμό σαν «ασπίδα»

Το άρθρο παρουσιάζει δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods, την κολοκύθα και τις γλυκοπατάτες, που λειτουργούν ως «ασπίδα» για τον οργανισμό. Η κολοκύθα, πλούσια σε νερό, βιταμίνη Α και β-καροτίνη, ενυδατώνει,...

Αιματολογική εξέταση εντοπίζει πάνω από 50 είδη καρκίνου

Μια νέα ελπιδοφόρα αιματολογική εξέταση, γνωστή ως Galleri, έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει πάνω από 50 τύπους καρκίνου, επιταχύνοντας τη διάγνωσή τους, σύμφωνα με μελέτη στη Βόρεια Αμερική. Η...

Πιπίλες: Ανακαλύφθηκε χημική ουσία που σχετίζεται με καρκίνο και υπογονιμότητα

Χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA), η οποία συνδέεται με διαταραχές υγείας όπως καρκίνος και υπογονιμότητα, βρέθηκε σε πιπίλες από τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι διαφημίζονταν ως...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ