Το άρθρο αναδεικνύει τους κινδύνους που ενέχουν οι γαλακτωματοποιητές, όπως το Πολυσορβικό 80, που χρησιμοποιούνται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του παγωτού.
Επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτοί οι χημικοί παράγοντες μπορεί να βλάψουν το μικροβίωμα του εντέρου, να προκαλέσουν φλεγμονές και να συνεισφέρουν σε σοβαρές καταστάσεις, όπως η νόσος του Crohn και ο καρκίνος.
Παρά τις επιφυλάξεις σχετικά με την έρευνα που έχει γίνει κυρίως σε ποντίκια, οι ειδικοί προειδοποιούν για την ανάγκη περαιτέρω μελετών και ενδεχόμενης ρύθμισης της χρήσης τους.
Διαβάστε παρακάτω
Αν ένα παγωτό που αντιστέκεται στο λιώσιμο δεν είναι θαύμα της τεχνολογίας τροφίμων, τότε τι είναι;
Σε ένα βίντεο που εξηγεί την επιστήμη πίσω από αυτό, ένας πωλητής χημικών τροφίμων δείχνει μπάλες παγωτού να διατηρούν το σχήμα τους κάτω από καυτό φως. Το σούπερ συστατικό; Πολυσορβικό 80.
Το Πολυσορβικό 80 είναι ένας γαλακτωματοποιητής, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της συνοχής χιλιάδων προϊόντων του σούπερ μάρκετ. Άλλοι ευρέως χρησιμοποιούμενοι γαλακτωματοποιητές ή σταθεροποιητές περιλαμβάνουν καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη, καραγενάνη και μαλτοδεξτρίνη, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.
Πρόσφατα, τα συστατικά αυτά εμφανίστηκαν σε επιστημονικές μελέτες για έναν άλλο λόγο, καθώς οι ερευνητές σημειώνουν ότι μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας.
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι γαλακτωματοποιητές μπορούν να μεταβάλλουν το μείγμα των βακτηρίων στο έντερο, γνωστό ως μικροβίωμα ή μικροβιόκοσμος, να βλάψουν την επένδυση του γαστρεντερικού σωλήνα και να προκαλέσουν φλεγμονή, συμβάλλοντας ενδεχομένως σε προβλήματα σε άλλα σημεία του σώματος.