Στο άρθρο αναλύονται τέσσερα ψάρια που προσφέρουν σημαντικά διατροφικά οφέλη και είναι οικονομικότερα από τον σολομό. Το σκουμπρί, πλούσιο σε ωμέγα-3 και βιταμίνες, είναι γρήγορο στην προετοιμασία και διαθέσιμο σε διάφορες μορφές.
Οι σαρδέλες ξεχωρίζουν για την υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και βιταμίνες, ενώ οι αντζούες προσφέρουν θρεπτικά συστατικά σε μικρές ποσότητες. Τέλος, η πέστροφα είναι μια υγιεινή επιλογή γλυκού νερού, πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε τοξίνες.
Όλα αυτά τα ψάρια αποτελούν υγιεινές και προσιτές εναλλακτικές για την καρδιά.
Διαβάστε παρακάτω
Ο σολομός δεν είναι πλέον πολυτέλεια. Είναι τάση. Όλοι μιλούν γι’ αυτόν, όλοι τον προτείνουν. Αλλά υπάρχουν ψάρια που τον ξεπερνούν. Διατροφικά ισχυρότερα και φθηνότερα, ενώ παράλληλα προστατεύουν και την καρδιά σας πιο αποτελεσματικά.
Οι περισσότεροι άνθρωποι τα παραβλέπουν στα σούπερ μάρκετ και στις ψαραγορές.. Δεν έχουν την ιδιότητα της υπερτροφής. Αλλά το περιεχόμενό τους τα λέει όλα. Είναι γεμάτα ωμέγα-3 λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα, έχουν λιγότερο υδράργυρο, μαγειρεύονται πιο γρήγορα και κοστίζουν τη μισή τιμή.
Σκουμπρί – Η ξεχασμένη βασίλισσα
Το σκουμπρί είναι ένα λιπαρό ψάρι, πλούσιο σε λιπαρά οξέα EPA και DHA, που φροντίζει τους καρδιακούς μύες και τα αγγειακά τοιχώματα. Επιπλέον, αποτελεί πηγή σεληνίου, βιταμινών D και Β12. Η προετοιμασία είναι γρήγορη, η γεύση είναι έντονη. Η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά είναι συγκρίσιμη με τον σολομό, αλλά η τιμή του είναι σημαντικά χαμηλότερη.

Το σκουμπρί διατίθεται σε φρέσκια, κατεψυγμένη ή κονσερβοποιημένη μορφή, και οι τρεις από τις οποίες διατηρούν τη θρεπτική του αξία.
Σαρδέλες – Θρεπτική δύναμη σε μικρή συσκευασία
Περιέχουν περισσότερο ασβέστιο ανά γραμμάριο από το γάλα. Οι σαρδέλες είναι γεμάτες ωμέγα-3, πρωτεΐνες, σίδηρο και βιταμίνη D. Λόγω του μεγέθους τους, δεν συσσωρεύουν υδράργυρο, γεγονός που τις καθιστά ασφαλέστερες για τακτική κατανάλωση.
Είναι εξαιρετικές ψητές, στο φούρνο ή κονσερβοποιημένες. Επίσης μπορείτε να τις προσθέσετε σε σαλάτες και ζυμαρικά ή να τις απολαύσετε ως αυτόνομο πιάτο. Εκτός από τα θρεπτικά τους συστατικά, αποτελούν επίσης μια φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, καθώς είναι ένα ψάρι που αναπτύσσεται γρήγορα και αλιεύεται με βιώσιμο τρόπο.

Αντζούες – Μικρές αλλά γεμάτες θρεπτικά συστατικά
Οι αντζούες είναι μικρά ψάρια, με μήκος που κυμαίνεται από 2 έως 40 εκατοστά. Έχουν μακρύ, λεπτό, ασημί σώμα και ζουν κοντά στις παράκτιες περιοχές. Οι αντζούες είναι πλούσιες σε ωμέγα-3, ασβέστιο, φώσφορο και νιασίνη. Έχουν έντονη γεύση, οπότε δεν χρειάζεται να τρώτε πολλές από αυτές. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα επηρεάζει την πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών και ωφελεί τα αιμοφόρα αγγεία.

Αυτά τα ψάρια είναι χρήσιμα ως προσθήκη σε ζεστά πιάτα, κρύα σνακ ή ως αρωματική βάση για σάλτσες. Είναι ανθεκτικά, προσιτά και πολύ ευέλικτα στην κουζίνα.
Πέστροφα – Ένας τοπικός, ήσυχος νικητής
Η πέστροφα είναι μια εναλλακτική λύση γλυκού νερού που συχνά την αγνοούμε. Έχει τρυφερό κρέας, υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυσικά λιπαρά. Χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη περιεκτικότητα σε τοξίνες, καθώς δεν είναι θηρευτής μεγαλύτερων ψαριών. Είναι κατάλληλη για φούρνο, τηγάνι ή ψήσιμο στη σχάρα. Περιέχει επίσης βιταμίνη Α, κάλιο και μαγνήσιο.
