Η δρ. Loana Andrade Pelayo προειδοποιεί ότι η κατανάλωση υδατανθράκων με άδειο στομάχι μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς προκαλεί απότοκες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Σύμφωνα με έρευνες, η σειρά με την οποία καταναλώνουμε τις τροφές είναι κρίσιμη για τη διαχείριση της ινσουλίνης και την πρόληψη παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2. Συνιστάται να καταναλώνονται πρώτα πρωτεΐνες και λαχανικά, πριν από τους υδατάνθρακες, ώστε να επιτευχθεί καλύτερος έλεγχος του σακχάρου.
Απλές αλλαγές στο πρωινό γεύμα μπορούν να συμβάλουν σε ένα πιο υγιές ξεκίνημα της ημέρας.
Διαβάστε παρακάτω
Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι απ’ όλα τα γεύματα δεν πρέπει να παραλείπουμε το πρωινό. Κι ενώ παντού βλέπουμε προτάσεις για τις τροφές που θα πρέπει να απολαμβάνουμε στο πρωινό μας γεύμα, νέες έρευνες φέρνουν στο φως πιο εξειδικευμένες πληροφορίες για το τι να αποφεύγουμε και πώς να συνδυάζουμε τις τροφές για βέλτιστη υγεία.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, μία γιατρός συνέστησε να αποφεύγουμε την κατανάλωση υδατανθράκων με άδειο στομάχι, τονίζοντας ότι αυτή η μικρή αλλαγή μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Όπως δημοσιεύει η Mirror, εξήγησε πως η σειρά με την οποία καταναλώνουμε τις τροφές μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και να προλάβει ορισμένες παθήσεις.
Η δρ. Loana Andrade Pelayo ανέφερε: «Σ’ αυτό το παράδειγμα, βλέπουμε ότι όταν καταναλώθηκε πρώτα το ρύζι (ο υδατάνθρακας), ακολούθησε η πρωτεΐνη και τα λαχανικά, και προκλήθηκε μεγάλη αιχμή στο σάκχαρο. Όταν όμως η σειρά άλλαξε, με λαχανικά πρώτα, μετά πρωτεΐνη και στο τέλος υδατάνθρακες, το γράφημα έδειξε ότι η καμπύλη του σακχάρου εξομαλύνθηκε», όπως αναφέρει η La Vanguardia.
«Αυτό που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε είναι να διαχειριστούμε την έκκριση ινσουλίνης», πρόσθεσε η γιατρός. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βεβαιωθούμε πως η σειρά με την οποία καταναλώνουμε τις τροφές είναι ευεργετική, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας να λειτουργεί καλύτερα -και να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο πρόληψης για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Η Επιστημονική Υποστήριξη και οι Επιπτώσεις
Η έρευνα υποστηρίζει τους ισχυρισμούς της, καθώς μια μελέτη ανέφερε ότι το πρωινό συνήθως προκαλεί τη μεγαλύτερη αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση φαγητού, σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Ένα πρωινό χαμηλό σε υδατάνθρακες και πλούσιο σε λιπαρά βοηθά στη μείωση των αιχμών του σακχάρου μετά το φαγητό. Αυτή η απλή αλλαγή μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση των συνολικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη βελτίωση της σταθερότητας του σακχάρου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Δημοσιευμένη στο Nature, μια άλλη μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση υδατανθράκων με άδειο στομάχι προκαλεί ταχεία αύξηση των επιπέδων γαλακτικού οξέος.
Συνολικά 15 συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε δοκιμασία ανοχής γλυκόζης από το στόμα έπειτα από νηστεία 12 ωρών, καταναλώνοντας 75 γραμμάρια γλυκόζης διαλυμένα σε νερό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα γαλακτικού οξέος άρχισαν να αυξάνονται μέσα σε μόλις πέντε λεπτά, ενώ τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξήθηκαν περίπου 30 λεπτά αργότερα. Η μελέτη καταδεικνύει ότι η κατανάλωση υδατανθράκων με άδειο στομάχι οδηγεί στη μετατροπή της γλυκόζης σε γαλακτικό οξύ στο έντερο, το οποίο στη συνέχεια απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αυξημένη παραγωγή γαλακτικού οξέος μετά την κατανάλωση υδατανθράκων με άδειο στομάχι είναι μια φυσιολογική μεταβολική απόκριση. Ωστόσο, σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, ειδικά σε άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας ή υπό συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, αυτή η αύξηση μπορεί να συμβάλει στην γαλακτική οξέωση, μια σοβαρή μεταβολική κατάσταση που απαιτεί ιατρική παρακολούθηση. Για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, η κύρια ανησυχία αφορά τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης.
Πρακτικές συμβουλές για ένα ισορροπημένο πρωινό
Με βάση αυτά τα δεδομένα, πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε το πρωινό μας;
Ξεκινήστε με πρωτεΐνη και λαχανικά: Πριν καταναλώσετε υδατάνθρακες, δοκιμάστε να φάτε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
Πρακτικά παραδείγματα
Αντί για σκέτο τοστ, ξεκινήστε με αυγά και λίγα λαχανικά (π.χ., ντομάτα, πιπεριά) και μετά φάτε μια μικρή ποσότητα ψωμιού ολικής άλεσης.
Εάν τρώτε γιαούρτι, προσθέστε πρώτα ξηρούς καρπούς και σπόρους (π.χ., λιναρόσπορο, τσία) και μετά προσθέστε λίγα φρούτα.
Προτιμήστε πρωτεϊνικές πηγές όπως αυγά, τυρί κότατζ, γιαούρτι ή smoothies με πρωτεΐνη.
Αυτές οι μικρές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να διαχειριστεί καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης, συμβάλλοντας σε ένα πιο υγιές ξεκίνημα της ημέρας.
Σημείωση: Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή. Για οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία σχετικά με την υγεία σας, συμβουλευτείτε πάντα τον γιατρό ή διατροφολόγο σας.