Χοιρινές μπριζόλες με πουρέ μελιτζάνας και μήλα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για χοιρινές μπριζόλες συνοδευόμενες από πουρέ μελιτζάνας και μήλα. Η διαδικασία περιλαμβάνει την προετοιμασία και ψήσιμο των μπριζολών, την παρασκευή του πουρέ μελιτζάνας με γραβιέρα και την προετοιμασία των μήλων, τα οποία μπορούν να μαγειρευτούν είτε σοταρισμένα είτε sous vide.

Επιπλέον, δίνεται συνταγή για τη δημιουργία ζωμού και σάλτσας χοιρινού, που προσθέτει γεύση και πολυπλοκότητα στο πιάτο. Το τελικό στήσιμο περιλαμβάνει το ζέσταμα και την παρουσίαση των συστατικών σερβιρισμένων με τη σάλτσα.

Διαβάστε παρακάτω

Του Μιχάλη Ντουνέτα

ΥΛΙΚΑ

Καρέ από γουρουνάκι γάλακτος, 2 κιλά και 1 κιλό λαιµό µε το κόκαλο

Μαντζουράνα

Θυµάρι

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

40 ml σάλτσα χοιρινού

Για τον πουρέ µελιτζάνας:

120 ml ελαιόλαδο

1 κρεµµύδι ξηρό

4 σκελίδες σκόρδου

1 κλαδάκι θυµάρι

1 κλαδάκι µαντζουράνα

300 ml ζωµός κοτόπουλου

6 µελιτζάνες

1 κόκκινη ψηµένη πιπεριά ξεφλουδισµένη

150-180 γρ. γραβιέρα τριµµένη

Για τα µήλα:

6 µικρά σφιχτά µήλα

ελαιόλαδο-βούτυρο

Για τη βάση χοιρινού ζωµού:

Άκρες από χοιρινό 1,5 κιλό

120 γρ. κρεµµύδι

500 γρ. χοιρινός λαιµός

5 σκελίδες σκόρδου

150 γρ. βούτυρο

2,5 λίτρα ζωµός κοτόπουλου

Για τη σάλτσα χοιρινού:

500 γρ. χοιρινός λαιµός

1 κιλό άκρες χοιρινού

150 ml ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξηρό

1 σκελίδα σκόρδου

120 γρ. βούτυρο, θυµάρι

20 γρ. κόκκους πιπεριού

10 γρ. σκόνη κακάο

30 ml ζωµός κοτόπουλου

2 λίτρα βάση χοιρινού ζωµού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίστε το καρέ, αφαιρέστε το κοµµάτι της πανσέτας, το χτένι και κόψτε το σε διπλές µπριζόλες. Κρατήστε τις σε ψυγείο. Ροδοκοκκινήστε τις µπριζόλες από όλες τις πλευρές σε ελαιόλαδο. Αφήστε τις να κρυώσουν. Ψήστε τις σε 58 βαθµούς για 24 ώρες. Μετά κρυώστε τις σε νερό µε πάγο για 3 ώρες.

Για τον πουρέ µελιτζάνας: Καθαρίζετε τις µελιτζάνες. Τις κόβετε στα τέσσερα κατά µήκος, τις αλατοπιπερώνετε και τις λαδώνετε. Προσθέτετε σκόρδο, µαντζουράνα, θυµάρι, ελαιόλαδο και τις ψήνετε µαζί σε φούρνο στους 80οC για 30-40 λεπτά τις µπάρες µελιτζάνας και 1 ώρα τις άκρες µελιτζάνας έως ότου να γίνουν σαν πουρές. Κρυώνετε τις σακούλες σε παγόνερο. Σοτάρετε σε ελαιόλαδο τις µπάρες µελιτζάνας και σε ελαιόλαδο µε το κρεµµύδι, το σκόρδο και την πιπεριά την ψηµένη σε καρεδάκια τον πουρέ µελιτζάνας. ∆ιορθώνετε στη γεύση και προσθέτετε στον πουρέ και λίγη τριµµένη γραβιέρα.

Για τα µήλα: Τα κόβετε στα δύο και τα τουρνάρετε. Τα κρατάτε σε νερό µε λεµόνι. Τα στραγγίζετε και τα σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο, τους προσθέτετε λίγο βούτυρο και τα τελειώνετε στο φούρνο στους 150οC. Μπορείτε αλλιώς να ψήσετε ολόκληρα µήλα µε λίγο βούτυρο σε φούρνο στους 80οC για 1 ώρα (sous vide).

Για τον ζωµό: Κρατάτε τα κόκαλα κοµµένα σε κοµµάτια και τις ακρούλες του χοιρινού (5εκ.Χ5εκ). Κόβετε το κρεµµύδι στα 6. Σε µια κατσαρόλα µε λίγο ελαιόλαδο ροδίζετε τα κόκαλα και το κρέας, προσθέτετε το κρεµµύδι, το σκόρδο και το βούτυρο, χαµηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε να περιχύνετε µε το βούτυρο χωρίς να κάψετε τα κόκαλα. Σουρώνετε την κατσαρόλα (κρατάτε το λίπος) και µετά ντεγλασάρετε σταδιακά 3 φορές µε το ζωµό κοτόπουλου. Σκεπάζετε µε τον υπόλοιπο ζωµό και σιγοβράζετε για 1 ώρα και 15 λεπτά. Σουρώνετε και κρυώνετε.

Για τη σάλτσα: Κόβετε τα κόκαλα και τον λαιµό σε κυβάκια 3 εκ.Χ3 εκ.. Ροδίζετε τα κόκαλα και τον λαιµό, προσθέτετε το βούτυρο, το κρεµµύδι εµινσέ, το σκόρδο, το θυµάρι, το πιπέρι και την σκόνη κακάο. Σιγανοροδίζετε για 1 ώρα και 15 λεπτά µέχρις ότου έχετε µια δεµένη σάλτσα. Σουρώνετε. (Μπορείτε στο τέλος να τη δέσετε µε µε λίγο βούτυρο). ∆οκιµάζετε το αλατοπίπερο.

Στήσιµο πιάτου: Ζεσταίνετε σε φούρνο στους 180οC-200οC για 8-10 λεπτά τις µπριζόλες, τις περιχύνετε µε τη σάλτσα. Σε ένα τηγανάκι σοτάρετε τις µπάρες µελιτζάνας, σε άλλο τον πουρέ µελιτζάνας και σε άλλο τα µήλα σοτέ. Αν έχετε µήλα (sous vide) τα ζεσταίνετε στον φούρνο.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιλαμβάνει χοιρινές μπριζόλες με πουρέ μελιτζάνας και μήλα.
  • Ο πουρές μελιτζάνας παρασκευάζεται με γραβιέρα και αρωματικά βότανα.
  • Η σάλτσα χοιρινού προσθέτει επιπλέον γεύση και πολυπλοκότητα στο πιάτο.
  • Τα μήλα μπορούν να μαγειρευτούν είτε σοταρισμένα είτε sous vide.
Διαβάστε επίσης

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια μοναδική συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού, προσφέροντας έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό γεύσεων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την επίστρωση της φέτας με αλεύρι, αυγό και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ