Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών BEUC και 16 άλλες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΠΟΙΖΩ, καταγγέλλουν τις αθέμιτες χρεώσεις που επιβάλλουν επτά αεροπορικές εταιρείες για χειραποσκευές, παραβιάζοντας απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ.
Η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, τόνισε ότι οι επιβάτες αιφνιδιάζονται από τις κρυφές χρεώσεις, ζητώντας από την Κομισιόν να κατοχυρώσει το δικαίωμα μεταφοράς μιας χειραποσκευής χωρίς επιπλέον κόστος και να καθορίσει σαφώς τις διαστάσεις που επιτρέπονται.
Η Ισπανία έχει ήδη επιβάλει πρόστιμα σε εταιρείες που ακολουθούν παρόμοιες πρακτικές.
Διαβάστε παρακάτω
Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών BEUC και 16 ευρωπαϊκές οργανώσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και η ΕΚΠΟΙΖΩ, προχώρησαν σε μια σημαντική καταγγελία που αφορά το ζήτημα της χρέωσης των χειραποσκευών στα αεροπλάνα.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η πρόεδρος της ελληνικής οργάνωσης καταναλωτών, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, η καταγγελία αφορά τις αθέμιτες και παραπλανητικές πρακτικές που παραβιάζουν απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία ο επιβάτης έχει το δικαίωμα να μεταφέρει μία χειραποσκευή εύλογου βάρους και διαστάσεων χωρίς επιπλέον κόστος, στο πλαίσιο της τιμής του εισιτηρίου.
«Είναι μια αθέμιτη εμπορική πρακτική, την οποία δυστυχώς εφαρμόζουν επτά αεροπορικές εταιρείες, μεταξύ αυτών τρεις βρίσκονται και στη χώρα μας», δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η κα Καλαποθαράκου. Και όπως είπε, «αιφνιδιάζεται ο καταναλωτής όταν προσέλθει στο αεροδρόμιο» χαρακτηρίζοντας τις κρυφές χρεώσεις που εφαρμόζονται κατά κόρον ως «αδικαιολόγητες».
«Εν όψει και της επικείμενης αναθεώρησης του σχετικού κανονισμού για τους επιβάτες, ζητούμε η Κομισιόν να κατοχυρώσει το δικαίωμα κάθε επιβάτη να μεταφέρει δωρεάν μία χειραποσκευή, καταργώντας οριστικά αυτή την πρακτική», δήλωσε. Μιλώντας για την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, εξήγησε ότι η οποία απόφαση έκρινε ότι θα πρέπει με το εισιτήριο να μπορεί να μεταφέρει μια χειραποσκευή ο καταναλωτής και συνεπώς θα πρέπει να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να επιβάλει τη νομιμότητα.
«Οι περισσότερες εταιρείες δίνουν ένα πλαίσιο διαστάσεων, όπως 50x45x25 εκατοστά, αλλά πολλές από αυτές δεν επιτρέπουν ούτε αυτές τις αποσκευές. Δέχονται μόνο μια μικρή τσάντα χειρός. Δηλαδή, μια γυναίκα μπορεί να έχει την τσάντα της, αλλά όχι και μία δεύτερη χειραποσκευή», επεσήμανε η κ. Καλαποθαράκου.
Η ίδια ανέφερε ότι ήδη η Ισπανία έχει κινηθεί αυστηρά κατά αυτής της πρακτικής, επιβάλλοντας πρόστιμα ύψους 179 εκατομμυρίων ευρώ σε πέντε ισπανικές εταιρείες.
Πηγή: Έθνος