Ο βασιλικός είναι ένα δημοφιλές φυτό που απαιτεί προσεκτική φροντίδα για να ευδοκιμήσει. Στο άρθρο αναλύονται τα συνηθέστερα λάθη που κάνουν οι καλλιεργητές, όπως η ακατάλληλη συγκομιδή και το υπερβολικό πότισμα.
Για να διατηρήσετε τον βασιλικό σας υγιή, χρειάζεται άφθονο ηλιακό φως, σωστή σπορά, μέτριο πότισμα και τακτικό κλάδεμα. Συνιστάται η φύτευση σε αποστάσεις για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα, ενώ μπορείτε να τον καλλιεργείτε είτε σε γλάστρες είτε σε εξωτερικούς χώρους.
Τέλος, προτείνονται μέθοδοι αποθήκευσης, όπως η κατάψυξη, για να απολαμβάνετε τη γεύση του καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Διαβάστε παρακάτω
Πώς να καλλιεργήσετε βασιλικό – τον πρωταγωνιστή κάθε μεσογειακού πιάτου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει επίσης μια θέση στο περβάζι της αστικής κουζίνας. Αλλά παρόλο που μοιάζει με ένα απλό φυτό που χρειάζεται μόνο λίγο ήλιο και νερό, στην πραγματικότητα είναι μια πολύ πιο κακομαθημένη κυρία. Αν δεν της φερθούμε σωστά, γρήγορα μετατρέπεται σε ένα κίτρινο, θλιμμένο, άψυχο κοτσάνι.
Πολλοί άνθρωποι κάνουν ένα μοιραίο λάθος όταν μαζεύουν τα φύλλα του βασιλικού. Για να μην αναφέρουμε το ακατάλληλο πότισμα, τις σκιερές γωνίες και τις ασφυκτικές ρίζες. Αλλά μην πανικοβάλλεστε – με τα σωστά κόλπα, ο βασιλικός σας θα ευδοκιμήσει σαν σε ιταλική γαστρονομική διαφήμιση, κάθε μήνα του χρόνου.

Πώς να καλλιεργήσετε τον βασιλικό ώστε να αναπτύσσεται όλο το χρόνο – Τα κόλπα που γνωρίζουν μόνο οι κηπουροί
Σωστή σπορά: Το θεμέλιο κάθε επιτυχημένης ιστορίας
Ξεκινώντας με τα βασικά – το έδαφος πρέπει να είναι αέρινο, χαλαρό και πλούσιο σε οργανική ουσία. Σπείρετε τους σπόρους βασιλικού ρηχά, καθώς χρειάζονται φως για να βλαστήσουν. Η ζέστη είναι το κλειδί – ιδανικά μεταξύ 20 και 25°C – και τα πρώτα βλαστάρια θα εμφανιστούν σε περίπου μία εβδομάδα. Τα πρώτα φύλλα δεν είναι ακόμα τα πραγματικά, οπότε περιμένετε μέχρι να αναπτυχθούν τουλάχιστον δύο «πραγματικές» πλάκες φύλλων πριν τα μαζέψετε ή τα μεταφυτεύσετε.

Ήλιος, ήλιος και πάλι ήλιος
Ο βασιλικός λατρεύει το φως. Τοποθετήστε τον σε μέρος που θα δέχεται τουλάχιστον 6 έως 8 ώρες άμεσου ηλιακού φωτός κάθε μέρα. Αν τον καλλιεργείτε σε εσωτερικό περβάζι, ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό είναι ιδανικό. Χωρίς ήλιο, το φυτό θα είναι χλωμό και θα ξεραθεί γρήγορα.
Πότισμα με μέτρο
Ο βασιλικός είναι ευαίσθητος στις ακραίες συνθήκες – δεν του αρέσει η ξηρασία, αλλά ακόμα λιγότερο δεν του αρέσει το πολύ νερό. Ποτίστε τον τακτικά, αλλά όχι υπερβολικά. Το χώμα πρέπει να είναι ελαφρώς υγρό. Το πότισμα το πρωί είναι καλύτερο, καθώς επιτρέπει στα φύλλα να στεγνώνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αποφεύγεται η σήψη.

Τακτικό κλάδεμα για πλούσια ανάπτυξη
Το πιο συνηθισμένο λάθος; Το ξερίζωμα των κατώτερων φύλλων. Αντιθέτως, πρέπει να κλαδεύετε πάντα τις κορυφαίες άκρες. Αυτό ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων βλαστών και διατηρεί το φυτό θαμνώδες, όχι ψηλό και αραιό. Κλαδέψτε πάνω από έναν κόμβο φύλλων – στο σημείο που τέμνονται τα κλαδιά. Και να θυμάστε τον χρυσό κανόνα: ποτέ μην κόβετε πάνω από το ένα τρίτο του φυτού κάθε φορά.
Σωστή απόσταση φύτευσης
Εάν φυτέψετε πολλά φυτά μαζί, διατηρήστε μια απόσταση μεταξύ τους περίπου 25 έως 30 εκατοστά. Αυτό θα εξασφαλίσει καλή κυκλοφορία του αέρα, η οποία αποτρέπει την ανάπτυξη μούχλας και άλλων ασθενειών.

Καλλιέργεια σε γλάστρες ή στον κήπο
Μπορείτε να καλλιεργήσετε τον βασιλικό τόσο σε εξωτερικούς χώρους όσο και σε γλάστρες – οι τελευταίες είναι ιδιαίτερα βολικές επειδή μπορείτε να τον μεταφέρετε στο μπαλκόνι το καλοκαίρι και μέσα στο σπίτι το χειμώνα. Απλώς βεβαιωθείτε ότι οι γλάστρες έχουν καλή αποστράγγιση. Φυτέψτε τον σε εξωτερικούς χώρους, αφού περάσουν οι πολύ κρύες ημέρες.
Παντοπωλείο γεύσεων – όλο το χρόνο
Όταν έχετε πολύ βασιλικό, μπορείτε εύκολα να τον αποθηκεύσετε για μελλοντική κατανάλωση:
Η κατάψυξη σε ελαιόλαδο σε παγοκύβους είναι ιδανική για την παρασκευή σάλτσας ή σούπας.
Η σάλτσα πέστο, φτιαγμένη από φρέσκα φύλλα, σκόρδο και ελαιόλαδο, μπορεί να καταψυχθεί και να την απολαύσετε ακόμη και στη μέση του χειμώνα.
Η αποξήρανση είναι η λιγότερο ενδεδειγμένη, καθώς ο βασιλικός χάνει μεγάλο μέρος του αρώματός του, αλλά εξακολουθεί να είναι καλύτερη από το τίποτα.

Με λίγη γνώση και πολλή αγάπη, ο βασιλικός θα σας ανταμείψει με φρέσκα, αρωματικά φύλλα όλο το χρόνο. Και ποιος ξέρει – ίσως κατακτήσετε ακόμη και την τέχνη του πέστο, που θα δώσει στα ζυμαρικά σας τη γεύση μιας πραγματικής ιταλικής τρατορίας. Μόνο μη μαδήσετε τα φύλλα, παρακαλώ.
Αν βρήκατε ενδιαφέρον το θέμα μας, μπορείτε να ανακαλύψετε περισσότερα στη στήλη Deco αλλά και στη στήλη taste & style του instyle.gr