Το μυστικό των Ιταλών: Απολαμβάνουν ζυμαρικά χωρίς να παχαίνουν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο εξετάζει το μυστικό των Ιταλών που απολαμβάνουν ζυμαρικά χωρίς να παχαίνουν, εστιάζοντας στη σημασία του μαγειρέματος τους. Σύμφωνα με τον βαριατρικό χειρουργό Λεονάρντο Ρεγιόν, η επιλογή του al dente, δηλαδή η ελαφρώς σφιχτή υφή των ζυμαρικών, είναι πιο υγιεινή καθώς μειώνει την απορρόφηση του αμύλου και τον γλυκαιμικό δείκτη.

Τα ζυμαρικά al dente προσφέρουν οφέλη όπως χαμηλότερη αύξηση σακχάρου στο αίμα, μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού και καλύτερη πέψη, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση υγιούς βάρους. Η σωστή προετοιμασία και κατανάλωση τους στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής είναι το κλειδί για μια υγιεινή ζωή.

Διαβάστε παρακάτω

Αν αγαπάτε τα μακαρόνια, αυτή η ανακάλυψη θα σας εκπλήξει: ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύονται τα ζυμαρικά μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία σας.

Σύμφωνα με τον βαριατρικό χειρουργό Λεονάρντο Ρεγιόν, οι Ιταλοί καταφέρνουν να διατηρούν τη γραμμή τους παρότι καταναλώνουν ζυμαρικά σε καθημερινή βάση, επειδή ξέρουν ακριβώς πώς να τα μαγειρεύουν. Κι αυτό δεν είναι απλώς αποτέλεσμα γαστρονομικής παράδοσης – η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει τα οφέλη του σωστού τρόπου παρασκευής.

Al dente ή καλά βρασμένα: Τι είναι πιο υγιεινό;

Ο Ρεγιόν εξηγεί ότι υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι μαγειρέματος των ζυμαρικών:

  • Αl dente, δηλαδή «στο δόντι», όταν παραμένουν ελαφρώς σφιχτά.
  • Πλήρως βρασμένα, όπου είναι μαλακά και εύκολα μασήσιμα.

Το al dente θεωρείται η πιο υγιεινή επιλογή, καθώς σ’ αυτή τη μορφή το άμυλο των ζυμαρικών δεν απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό. Αντίθετα, μετατρέπεται μερικώς σε φυτική ίνα. Αντιθέτως, τα πλήρως βρασμένα ζυμαρικά απελευθερώνουν περισσότερο άμυλο, αυξάνοντας τον γλυκαιμικό δείκτη του γεύματος και κατά συνέπεια τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τα οφέλη των ζυμαρικών al dente

Το να καταναλώνει κανείς ζυμαρικά al dente προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία:

  • Χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης: Το σώμα απορροφά πιο αργά τα σάκχαρα, κάτι που βοηθά στον έλεγχο της γλυκόζης και μειώνει τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα.
  • Μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού: Επειδή η πέψη γίνεται πιο αργά, η πείνα καθυστερεί να εμφανιστεί, κάτι που μειώνει την υπερκατανάλωση φαγητού.
  • Βελτιωμένη πέψη: Η σφιχτή υφή των ζυμαρικών al dente απαιτεί καλύτερη μάσηση, κάτι που ενεργοποιεί τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  • Έλεγχος βάρους: Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω συμβάλλει στον περιορισμό της όρεξης και στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.

Αυτοί οι παράγοντες, σύμφωνα με τον Rejón, εξηγούν γιατί οι Ιταλοί, αν και καταναλώνουν τακτικά μακαρόνια, σπάνια αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας που συνδέονται με αυτό το τρόφιμο.

Η ισορροπία βρίσκεται στο σωστό μαγείρεμα

Η παράδοση της ιταλικής κουζίνας βασίζεται όχι μόνο στη γεύση, αλλά και στην ισορροπία. Το πώς μαγειρεύουμε, πόσο μαγειρεύουμε και με τι συνοδεύουμε τα ζυμαρικά μπορεί να κάνει τη διαφορά. Όταν τα ζυμαρικά καταναλώνονται σωστά μαγειρεμένα, με μέτρο και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορούν να είναι μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής – και όχι απλώς μια «ένοχη απόλαυση».

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΟΥ: Στα βασικά φάρμακα τα σκευάσματα κατά της παχυσαρκίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενέταξε φάρμακα τύπου GLP-1 στη λίστα με τα βασικά φάρμακα, προκειμένου να βελτιώσει την παγκόσμια πρόσβαση σε αυτά, ειδικά στις φτωχότερες χώρες. Αυτά περιλαμβάνουν...

Οι καλύτερες τροφές για έναν πιο ξεκούραστο ύπνο!

Το άρθρο εξετάζει πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου, προτείνοντας ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και τρυπτοφάνη μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο. Συγκεκριμένα, τρόφιμα...

ΠΟΥ: Τέλος συναγερμού για την ευλογιά των πιθήκων – «Δεν είναι πια έκτακτη ανάγκη»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η ευλογιά των πιθήκων (Mpox) δεν θεωρείται πλέον διεθνής έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία, λόγω της σημαντικής μείωσης των κρουσμάτων σε χώρες...

Ο ΕΟΦ κρούει τον κώδωνα για ραγδαία αύξηση στις πωλήσεις παράνομων φαρμάκων στην ΕΕ

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για την αυξημένη πώληση παράνομων φαρμάκων στην ΕΕ, ιδιαίτερα στην κατηγορία των αγωνιστών GLP-1, όπως η σεμαγλουτίδη, η λιραγλουτίδη και η τιρζεπατίδη, που χρησιμοποιούνται για την...

Στυτική δυσλειτουργία: Καινοτόμος θεραπεία με βλαστοκύτταρα από το ΑΠΘ

Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί συχνό πρόβλημα για άνδρες όλων των ηλικιών, ιδιαίτερα μετά τα 70. Στην Ελλάδα, καταγράφονται ετησίως 300.000 νέες περιπτώσεις. Οι θεραπείες συνήθως είναι συμπτωματικές, όμως μια καινοτόμος...

«Απάτη και κοροϊδία» – Οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης διαδηλώνουν πριν τη ΔΕΘ

Οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν πριν τα εγκαίνια της 89ης ΔΕΘ, ζητώντας βελτιώσεις στη δημόσια υγεία και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Με κεντρικό σύνθημα «Ασφάλεια στην περίθαλψη – αξιοπρέπεια στην εργασία»,...

Από πράσινο τσάι μέχρι κανέλα: 8 βότανα «φρούριο» για τη χοληστερίνη

Το άρθρο επικεντρώνεται στη χρήση οκτώ βοτάνων που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της χοληστερίνης, προτείνοντας εναλλακτικές φυσικές λύσεις για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Αναφέρει το πράσινο τσάι, ταραξάκο,...

Το “άγχος της διατροφής” στα social: Τι καταναλώνουμε για το Instagram αντί για τον εαυτό μας

Το άρθρο εξετάζει το αυξανόμενο "άγχος της διατροφής" που προκαλείται από την επιρροή των social media, όπως το Instagram και το TikTok, στις διατροφικές συνήθειες των χρηστών. Πολλοί influencers,...

Καρδιακή ανακοπή: Τα δύο σημάδια που προειδοποιούν μία μέρα πριν

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Digital Health, η καρδιακή ανακοπή μπορεί να μην είναι τόσο αιφνίδια όσο πιστεύεται, καθώς ένας στους δύο πάσχοντες παρουσίασε τουλάχιστον ένα...

Ο κίνδυνος πίσω από την «ιδανική» γυμναστική των social media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μετατραπεί σε πηγή γυμναστικής έμπνευσης, αλλά κρύβουν και κινδύνους για τη σωματική και ψυχική υγεία των χρηστών, ιδιαίτερα των νέων. Πολλοί influencers, χωρίς πιστοποίηση,...

Ερευνητές του ΑΠΘ ανακαλύπτουν λύσεις για καρδιακές ασθένειες μέσω οργανοειδών

Ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αξιοποιούν οργανοειδή, δηλαδή μικροσκοπικά αντίγραφα ιστών που δημιουργούνται από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα, για να βρουν λύσεις στις καρδιακές παθήσεις, οι οποίες αποτελούν κύρια...

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές

Περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να προειδοποιεί για την ανάγκη επείγουσας και συντονισμένης δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ψυχικές...

Ποιες ψυχικές ασθένειες μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια ζωής έως και 20 χρόνια

Το άρθρο αναδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η σχιζοφρένεια, και της μειωμένης διάρκειας ζωής, κυρίως λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σύμφωνα με μελέτη που...

Ανησυχία στον ΠΟΥ: Ένας στους 100 θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε αυτοκτονία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι οι αυτοκτονίες αποτελούν το 1% των θανάτων παγκοσμίως, με περίπου 727.000 θανάτους το 2021. Παρά την παγκόσμια προσπάθεια,...

Επιστήμη: Είναι εφικτή η μετατροπή των καρκινικών κυττάρων σε υγιή;

Νοτιοκορεάτες επιστήμονες στο KAIST, με επικεφαλής τον καθηγητή Kwang-Hyun Cho, ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο επαναπρογραμματισμού καρκινικών κυττάρων, μετατρέποντάς τα σε υγιή χωρίς τη χρήση χημειοθεραπείας ή ακτινοβολίας. Χρησιμοποιώντας υπολογιστικά...

Αυτά τα τρόφιμα προκαλούν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Το άρθρο εξετάζει πώς ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, επηρεάζοντας την παραγωγικότητα. Τροφές πλούσιες σε τυραμίνη, αλάτι, ζάχαρη, λιπαρά, αλκοόλ και καφεΐνη μπορεί...

Ποια είναι τα αρχικά ευρήματα για την αποτίμηση των υπηρεσιών υγείας στα κρατικά νοσοκομεία

Ένα νέο ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσοκομεία τέθηκε σε λειτουργία στις 14 Ιουλίου, επιτρέποντας στους ασθενείς να εκφράσουν την εμπειρία τους. Μέχρι στιγμής,...

Το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα εμβόλια κατά του έρπητα ζωστήρα μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, με τους εμβολιασμένους ενήλικες να έχουν 18% χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρών...

Αυξημένη χοληστερόλη: Μπορεί να είναι κληρονομική;

Η αυξημένη χοληστερόλη μπορεί να είναι κληρονομική, ιδιαίτερα στην περίπτωση της οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας (FH), όπου η αιτία είναι γενετική. Η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών,...

Αυτές οι 4 τροφές μειώνουν την πίεση

Η υπέρταση αποτελεί μια από τις πιο συχνές και επικίνδυνες παθήσεις, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η αντιμετώπισή της μπορεί να ενισχυθεί μέσω της διατροφής, με συγκεκριμένες τροφές να συμβάλλουν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ