Πρωτεΐνη και υγιής γήρανση – Πώς να επιλέξετε τις καλύτερες πηγές – H Liz Weiss συμβουλεύει

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η πρωτεΐνη είναι θεμελιώδης για την υγιή γήρανση και τη διατήρηση της ευεξίας, όπως επισημαίνει η διαιτολόγος Liz Weiss. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους, αλλά οι μεγαλύτεροι ενήλικες ή οι αθλητές χρειάζονται περισσότερη για την αποφυγή απώλειας μυϊκής μάζας.

Η ποιότητα και η κατανομή της πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι κρίσιμη, με στόχο 20-30 γραμμάρια ανά γεύμα. Συνιστώνται ποιοτικές πηγές, όπως αυγά, κοτόπουλο και φυτικές πηγές, όπως φασόλια και κινόα.

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης συμβάλλει στη μυϊκή υγεία, τον έλεγχο βάρους και τη γενική ευεξία, προάγοντας μια πιο υγιή και μακρά ζωή.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Αν θέλετε να παραμείνετε δυνατοί, γεμάτοι ενέργεια και να υποστηρίξετε τη μακροζωία σας, η πρωτεΐνη πρέπει να γίνει προτεραιότητα. Αυτό το βασικό μακροθρεπτικό συστατικό παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε. Παρόλο που οι περισσότεροι καταναλώνουν επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, η ποιότητα και η κατανομή της μέσα στην ημέρα μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Η Liz Weiss είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και παθιασμένη με την υγιεινή διατροφή, την οικογενειακή διατροφή και τη ζωντανή ζωή εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια. Ας δούμε τι αναφέρει για τις πρωτεΐνες και από ποιες πηγές μπορούμε να τις πάρουμε…

Πόση Πρωτεΐνη Χρειαζόμαστε;

Η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (RDA) πρωτεΐνης είναι 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό σημαίνει περίπου 55 γραμμάρια ημερησίως για ένα άτομο 68 κιλών. Ωστόσο, αυτή η ποσότητα είναι το ελάχιστο για την πρόληψη ανεπάρκειας, όχι απαραίτητα το ιδανικό για τη βέλτιστη υγεία.

Οι ειδικοί προτείνουν 1,2 έως 2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους (ή 0,5 έως 0,9 γραμμάρια ανά λίβρα). Έτσι, για μια γυναίκα 68 κιλών, η πρόσληψη πρωτεΐνης θα πρέπει να κυμαίνεται από 80 έως 136 γραμμάρια ημερησίως.

Οι ανάγκες σε πρωτεΐνη διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και την κατάσταση της υγείας. Οι μεγαλύτεροι ενήλικες χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη για να προλάβουν την απώλεια μυϊκής μάζας, ενώ οι αθλητές και όσοι ασκούνται εντατικά απαιτούν επιπλέον πρωτεΐνη για αποκατάσταση και ανάπτυξη των μυών.

Πρωτεινική διατροφή.
Credit: 123RF

Γιατί Είναι Σημαντική η Πρωτεΐνη;

Η πρωτεΐνη δεν αφορά μόνο τους μύες· υποστηρίζει πολλές λειτουργίες του οργανισμού, όπως:
Διατήρηση της μυϊκής μάζας: Προστατεύει από τη σαρκοπενία, συμβάλλοντας στη διατήρηση της κινητικότητας και της ανεξαρτησίας.

  • Αποκατάσταση και ανάπτυξη των μυών: Βοηθά στη μυϊκή αναδόμηση μετά την άσκηση.
  • Υγεία των οστών: Συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
  • Έλεγχος βάρους: Αυξάνει τον κορεσμό και τον μεταβολικό ρυθμό, διευκολύνοντας τη διατήρηση υγιούς βάρους.
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού: Τα αμινοξέα της πρωτεΐνης είναι απαραίτητα για τη δημιουργία αντισωμάτων και κυττάρων του ανοσοποιητικού.
  • Σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου: Επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης, βοηθώντας στη ρύθμιση της ινσουλίνης.
  • Υγεία δέρματος, μαλλιών και νυχιών: Απαραίτητη για την ανάπτυξη και ανανέωσή τους.
  • Υποστήριξη της εγκεφαλικής λειτουργίας: Βοηθά στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία.
  • Γενική υγεία και μακροζωία: Η πρωτεΐνη βοηθά στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων, υποστηρίζοντας έναν πιο υγιή τρόπο ζωής.
Kετογονική δίαιτα.
Kετογονική δίαιτα. Credit: 123RF

Καλές Πηγές Πρωτεΐνης

Για να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες σας, επιλέξτε ποιοτικές πηγές πρωτεΐνης:
Ζωικές Πηγές

  • Αυγά: 1 μεγάλο/6 γρ.
  • Κοτόπουλο/γαλοπούλα: 85 γρ. / 28 γρ. πρωτεΐνη
  • Μοσχάρι (άπαχο): 85 γρ. / 24 γρ. πρωτεΐνη
  • Σολομός/τόνος: 85 γρ. / 22 γρ. πρωτεΐνη
  • Γαρίδες: 85 γρ. / 20 γρ. πρωτεΐνη
  • Χοιρινό: 85 γρ. / 22 γρ. πρωτεΐνη
  • Γαλακτοκομικά: 1 φλιτζάνι γάλα / 8 γρ., 30γρ. τυρί / 7 γρ., 170 γρ. γιαούρτι / 18 γρ.
Πρωτεινική διατροφή.
Credit: 123RF

Φυτικές Πηγές

  • Τόφου: 85 γρ. / 9 γρ.
  • Σόγια: 1 φλιτζάνι γάλα σόγιας – 7-8 γρ.
  • Edamame: 1/2 φλιτζάνι – 9 γρ.
  • Μαύρα φασόλια: 1/2 φλιτζάνι – 8 γρ.
  • Ρεβίθια: 1/2 φλιτζάνι – 7 γρ.
  • Φακές: 1/2 φλιτζάνι – 9 γρ.
  • Κινόα: 1/2 φλιτζάνι – 4 γρ.
  • Cottage cheese: 1/2 φλιτζάνι – 14 γρ.
  • Φυστικοβούτυρο: 2 κ.σ. – 8 γρ.
  • Καρύδια: 30 γρ. / 4 γρ.
  • Σπόροι chia: 2 κ.σ. – 5 γρ.
  • Κολοκυθόσποροι: 30 γρ / 9 γρ.
Πρωτεινική διατροφή.
Credit: 123RF

Πώς να διανείμετε την πρωτεΐνη σας μέσα στην ημέρα

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη της πρωτεΐνης, καταναλώστε την ισορροπημένα μέσα στην ημέρα. Στόχος: 20-30 γρ. πρωτεΐνης ανά γεύμα, με μικρά snacks ενδιάμεσα.

Ιδέες για γεύματα

Πρωινό: Ομελέτα με 2 αυγά (12 γρ.), μανιτάρια, πιπεριές, 30γρ. τυρί (7 γρ.) & smoothie με 1/2 φλιτζάνι γάλα σόγιας (4 γρ.). Σύνολο: 23 γρ.

Μεσημεριανό: Σαλάτα με 60 γρ. κοτόπουλο (18,6 γρ.), 1/2 φλιτζάνι edamame (9 γρ.), αγγούρι, ντομάτα, dressing. Σύνολο: 27,5 γρ.

Βραδινό: Ψητός σολομός 120 γρ. (30 γρ.), με μπρόκολο και κουνουπίδι, συν 1/2 φλιτζάνι κινόα (4 γρ.). Σύνολο: 34 γρ.

Kετογονική δίαιτα. Συστατικά για την επιλογή υγιεινών τροφίμων σε λευκό τσιμεντένιο φόντο.
Kετογονική δίαιτα. Συστατικά για την επιλογή υγιεινών τροφίμων σε λευκό τσιμεντένιο φόντο. Credit: 123RF

Δώστε Προτεραιότητα στην Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι βασικός σύμμαχος της υγείας σας. Εστιάζοντας στην επαρκή και ποιοτική πρόσληψη, μπορείτε να ενισχύσετε τη μυϊκή και οστική σας υγεία, να υποστηρίξετε τον μεταβολισμό σας και να επωφεληθείτε από μια πιο υγιή και μακρά ζωή. Μικρές αλλαγές, όπως η προσθήκη ενός επιπλέον αυγού στο πρωινό ή η αντικατάσταση του ρυζιού με κινόα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Η υγεία σας το αξίζει!

Πηγή: Liz’s Healthy Table

Διαβάστε επίσης

Πώς οι μυρωδιές μας συνδέουν στενά με τις αναμνήσεις μας;

Το άρθρο αναλύει τη στενή σχέση μεταξύ μυρωδιών και αναμνήσεων, εξηγώντας πώς οι οσμές μπορούν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα και αναμνήσεις λόγω της άμεσης σύνδεσής τους με το μεταιχμιακό...

«Αγκαλιάζοντας τη στιγμή και τον ρόλο»: Η Ειρήνη Μάκιου αποκαλύπτει την τέχνη του μακιγιάζ στην Parallaxi

Η Ειρήνη Μάκιου, μια επιτυχημένη make up artist, μοιράζεται το πάθος της για το μακιγιάζ, μια τέχνη που πιστεύει ότι αξίζει μεγαλύτερη αναγνώριση. Με συνεργασίες που περιλαμβάνουν διάσημους καλλιτέχνες...

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Γιατί πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους, με τους επιστήμονες να εξετάζουν την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ως πιθανό παράγοντα. Παρά τη μείωση των κρουσμάτων σε ηλικίες...

ΜΕΛΕΤΗ: Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Νοσοκομεία με σοβαρές ελλείψεις

Το άρθρο αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καταδεικνύοντας την αντίθεση μεταξύ της εικόνας που παρουσιάζει το υπουργείο Υγείας και της πραγματικότητας...

Υπνική παράλυση: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται;

Η υπνική παράλυση είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από προσωρινή απώλεια ελέγχου των μυών, συνοδευόμενη συχνά από ανησυχητικές ψευδαισθήσεις και αίσθημα ασφυξίας. Τα επεισόδια διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα...

Καινοτόμα μέσα διάγνωσης και θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη

Το άρθρο εξετάζει τις τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στους άνδρες. Παρουσιάζονται νέες διαγνωστικές τεχνικές, όπως η...

ΙΣΘ: Στους… δρόμους οι γιατροί της Ελλάδας

Οι εργαστηριακοί γιατροί στην Ελλάδα κινητοποιούνται ενάντια στο μέτρο του "clawback", το οποίο θεωρούν άδικο και καταστροφικό για τη βιωσιμότητα των ιατρείων τους. Το μέτρο αυτό επιβάλλει την επιστροφή...

“Τα 7 σφάλματα που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο”

Το άρθρο επισημαίνει τα επτά κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο για να εξασφαλίσουν ασφαλείς και αποτελεσματικές προπονήσεις. Η σωστή άσκηση είναι ζωτικής...

“Η μούχλα στα τρόφιμα προκαλεί καρκίνο και νευρικές βλάβες”

Το άρθρο επισημαίνει τους κινδύνους που προκύπτουν από την κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων, τα οποία μπορεί να περιέχουν τοξίνες που προκαλούν σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο και νευρικές βλάβες. Οι μύκητες και...

Ερευνητές ανακάλυψαν μέθοδο για καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο

Ερευνητές από το King's College του Λονδίνου έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για επεμβατικές...

Κρυολόγημα, γρίπη ή κορονοϊός: Πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα

Το άρθρο εξετάζει πώς να ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορονοϊού, καθώς αυτά συχνά αλληλεπικαλύπτονται. Η γρίπη χαρακτηρίζεται από ξαφνική εμφάνιση, εξάντληση, πυρετό και ξηρό...

Πώς η πνευμονική εμβολή κόστισε τη ζωή της 16χρονης στο Γκάζι

Η 16χρονη στο Γκάζι έχασε τη ζωή της από πνευμονική εμβολή, μια σοβαρή κατάσταση όπου ένας θρόμβος αίματος μεταφέρεται στους πνεύμονες, προκαλώντας απόφραξη της πνευμονικής αρτηρίας. Η πάθηση αυτή...

Μελέτη: 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν παχυσαρκία και καπνίζουν

Μια νέα μελέτη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αποκαλύπτει ότι 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας και καπνίζουν, ποσοστά που είναι σημαντικά υψηλότερα από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η έρευνα,...

Μελέτη: Η κατανάλωση ζάχαρης στην παιδική ηλικία επηρεάζει την καρδιακή υγεία ως ενήλικες

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The BMJ» υπογραμμίζει ότι η περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών...

Πώς το ιαπωνικό περπάτημα κατέκτησε τη σκηνή του fitness;

Το ιαπωνικό περπάτημα, μια μέθοδος διαλειμματικής άσκησης που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία πριν από είκοσι χρόνια, έχει κατακτήσει τη σκηνή του fitness λόγω της απλότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Απαιτεί...

Αιτίες των συνεχόμενων ιατρικών σφαλμάτων στα κρατικά νοσοκομεία

Το άρθρο αναλύει τα συνεχόμενα ιατρικά λάθη στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, επισημαίνοντας σοβαρά περιστατικά όπως η χορήγηση λάθος φαρμάκων και οι λάθος μεταγγίσεις αίματος. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτά τα...

Δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods που προστατεύουν τον οργανισμό σαν «ασπίδα»

Το άρθρο παρουσιάζει δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods, την κολοκύθα και τις γλυκοπατάτες, που λειτουργούν ως «ασπίδα» για τον οργανισμό. Η κολοκύθα, πλούσια σε νερό, βιταμίνη Α και β-καροτίνη, ενυδατώνει,...

Αιματολογική εξέταση εντοπίζει πάνω από 50 είδη καρκίνου

Μια νέα ελπιδοφόρα αιματολογική εξέταση, γνωστή ως Galleri, έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει πάνω από 50 τύπους καρκίνου, επιταχύνοντας τη διάγνωσή τους, σύμφωνα με μελέτη στη Βόρεια Αμερική. Η...

Πιπίλες: Ανακαλύφθηκε χημική ουσία που σχετίζεται με καρκίνο και υπογονιμότητα

Χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA), η οποία συνδέεται με διαταραχές υγείας όπως καρκίνος και υπογονιμότητα, βρέθηκε σε πιπίλες από τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι διαφημίζονταν ως...

Επιστήμη: Η ιδανική στιγμή για το βραδινό σου γεύμα

Η ιδανική στιγμή για το βραδινό γεύμα παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, επηρεάζοντας την πέψη, τον ύπνο και το βάρος. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε το δείπνο μεταξύ...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ