Φυτικές Ίνες: 30 εύκολοι τρόποι για να χορτάσετε με ένα θρεπτικό συστατικό που αλλάζει τη ζωή σας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο αναδεικνύει τη σημασία των φυτικών ινών στη διατροφή, υπογραμμίζοντας ότι η χαμηλή πρόσληψή τους αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για πολλές ασθένειες. Παρά τα οφέλη τους, όπως η μείωση του κινδύνου καρδιοπαθειών και διαβήτη, η κατανάλωση φυτικών ινών παραμένει χαμηλή σε πολλές χώρες, με μόλις το 3% των Καναδών και το 5% των Αμερικανών να πληρούν τις συστάσεις.

Το άρθρο παρέχει 30 πρακτικούς τρόπους για να αυξήσει κανείς την πρόσληψη φυτικών ινών, προτείνοντας την ενσωμάτωσή τους σε κάθε γεύμα και την προτίμηση σε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά. Οι ειδικοί τονίζουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία και να προάγει μια πιο βιώσιμη διατροφή.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Εικόνα: Unsplash

Ποιος είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή; Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα; Πολύ αλάτι, ζάχαρη ή λίπος;

Σύμφωνα με συστηματική ανάλυση που δημοσιεύθηκε το 2022, είναι η χαμηλή πρόσληψη δημητριακών ολικής άλεσης. Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, ωμέγα-3 λιπαρά, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά και μικροθρεπτικά συστατικά.

Και, κυρίως, είναι γεμάτα με φυτικές ίνες.

«Οι φυτικές ίνες μοιάζουν με το ξεχασμένο θρεπτικό συστατικό», λέει η Δρ Samantha Gill, ειδική διαιτολόγος γαστρεντερολογίας της Βρετανικής Ένωσης Διαιτολόγων. «Έχουν τη φήμη ότι είναι άνοστες, βαρετές και έχουν γεύση σαν χαρτόνι. Συν τοις άλλοις, οι φυτικές ίνες συχνά σχετίζονται με το φούσκωμα και τον μετεωρισμό».

Με μια τέτοια εικόνα, δεν είναι περίεργο που δεν τρώμε αρκετές από αυτές. Στις περισσότερες χώρες η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών για τους ενήλικες ανέρχεται σε 30 γραμμάρια- το Ηνωμένο Βασίλειο αύξησε τον στόχο του από 24 σε 30 γραμμάρια πριν από μια δεκαετία. Όλες οι χώρες υπολείπονται. Μόλις το 3% των ανθρώπων στον Καναδά, το 5% των ανθρώπων στις ΗΠΑ και το 9% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές. Ακόμη και στη Γερμανία, όπου οι άνθρωποι τρώνε τις περισσότερες φυτικές ίνες στην Ευρώπη, η πρόσληψη φτάνει περίπου τα 25g. «Υπάρχει ένα μεγάλο κενό στις φυτικές ίνες», λέει ο Gill. «Στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταναλώνουμε μόνο περίπου 19 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως».

Όμως οι φυτικές ίνες είναι πολύ περισσότερα από το να σας κρατούν τακτική. Μια μελέτη-ορόσημο που δημοσιεύθηκε το 2019 έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 16-24%. Το 2015, η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Διατροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι κάθε 7 γραμμάρια καθημερινής αύξησης των φυτικών ινών (μισή κονσέρβα φασόλια φούρνου) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μη μεταδοτικών ασθενειών έως και 9%. Πιο πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι φυτικές ίνες συμβάλλουν επίσης σε ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου και στον εγκέφαλο.

«Ο λόγος για τον οποίο οι ίνες μπορούν να επηρεάσουν τόσους πολλούς τομείς της υγείας είναι ότι δεν είναι μια ενιαία οντότητα», λέει ο Gill. «Οι φυτικές ίνες είναι ένας όρος-ομπρέλα και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι που συμπεριφέρονται με διαφορετικούς τρόπους όταν φτάνουν στο έντερο».

Ωστόσο, παρά αυτά τα πολλαπλά οφέλη, η κατανάλωση φυτικών ινών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραμείνει στατική, λέει η Bridget Benelam, υπεύθυνη επικοινωνίας του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής (BNF): «Από τότε που άλλαξαν οι κατευθυντήριες γραμμές το 2015, δεν υπήρξε καμία αύξηση στην πρόσληψη φυτικών ινών. Δεν έχουμε μετατοπίσει καθόλου τον επιλογέα. Αν το κάναμε, θα υπήρχαν τόσα πολλά οφέλη για την υγεία και πιθανότατα θα ήταν μια πιο βιώσιμη διατροφή».

Ο James Collier, συνιδρυτής της Huel και συγγραφέας του Well Fed, πιστεύει ότι αντιμετωπίζουμε κρίση φυτικών ινών: «Οι φυτικές ίνες δεν είναι πολύ σέξι, έτσι δεν είναι; Προέρχομαι από τη σκηνή του γυμναστηρίου, όπου όλοι μιλούν για τις πρωτεΐνες. Κανείς δεν λέει: ‘Ω, έχεις φάει τις φυτικές ίνες σου σήμερα;’. Αλλά γιατί όχι, γιατί είναι θεμελιώδους σημασίας για να ζούμε καλά». Επιπλέον, προσθέτει, «στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο δύσκολο να παίρνεις 30 γρ. την ημέρα. Αν κάνετε μια διατροφή πλούσια σε φυτά, είναι πανεύκολο».

Είναι; Μια μελέτη που εξέτασε κατά πόσον τα 30 γραμμάρια την ημέρα είναι εφικτά, διαπίστωσε εμπόδια όπως «έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα οφέλη των φυτικών ινών για την υγεία πέραν της υγείας του εντέρου» και «αρνητικές αντιλήψεις για τα αμυλούχα τρόφιμα», τα οποία συχνά θεωρούνται παχυντικά.

«Δυστυχώς, η σύγχρονη δίαιτα είναι μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες», λέει ο Gill. «Συνήθως, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι δίαιτες είναι πλούσιες σε αλάτι, ζάχαρη και λίπος». Μόνο το 27% των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου καταναλώνουν τα 5-a-day, σύμφωνα με την BDA. Κοιτάζοντας τη θετική πλευρά, αυτό αφήνει πολλά περιθώρια βελτίωσης. «Τα πράγματα που πρέπει να μειώσουμε στη διατροφή μας είναι συχνά μπροστά στο μυαλό μας», λέει ο Benelam, “αλλά η κατανάλωση φυτικών ινών είναι ένα πιο θετικό μήνυμα”.

Στη Δανία, η δανική σύμπραξη ολικής άλεσης δημητριακών, μια δημόσια και ιδιωτική επιχείρηση για την αύξηση της κατανάλωσης ολικής άλεσης δημητριακών, έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία. Μεταξύ 2008 και 2019, η μέση ημερήσια πρόσληψη δημητριακών ολικής άλεσης αυξήθηκε κατά 128% και το ποσοστό του πληθυσμού που καταναλώνει τη συνιστώμενη ποσότητα δημητριακών ολικής άλεσης καθημερινά αυξήθηκε από 6% σε 54%.

Ελλείψει παρόμοιου προγράμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, πώς μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών;

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να το κάνετε σταδιακά για να αποφύγετε παρενέργειες όπως δυσφορία, φούσκωμα και αέρια, και να πίνετε πολύ νερό (οι φυτικές ίνες τραβούν νερό στο έντερο, οπότε μπορεί να αφυδατωθείτε αν δεν πίνετε αρκετά). Όσοι πάσχουν από παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να διαπιστώσουν ότι η ανοχή τους ποικίλλει, αλλά για όλους τους άλλους, λέει ο Gill, «όσο περισσότερες φυτικές ίνες τόσο το καλύτερο».

Τριάντα τρόποι για να παίρνετε τα 30 γρ. την ημέρα

1. Βασιστείτε και στα τρία γεύματα σε αμυλούχες τροφές – κυρίως δημητριακά ολικής άλεσης και πατάτες με φλούδα.

2. Επιδιώξτε οκτώ μερίδες λαχανικών και φρούτων την ημέρα (πέντε δεν αρκούν!).

3. Τρώτε μερικά σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες την ημέρα: ανάλατους ξηρούς καρπούς και σπόρους, φέτες φρούτων βουτηγμένες σε βούτυρο ξηρών καρπών (το χοντροκομμένο έχει περισσότερες φυτικές ίνες από το λείο), φέτες λαχανικών βουτηγμένες σε χούμους, κράκερ ολικής άλεσης, φρυγανισμένα φύκια…

4. Κουνηθείτε περισσότερο. Μελέτες από την Ιρλανδία διαπίστωσαν ότι όσοι πληρούν τη σύσταση για τις φυτικές ίνες τρώνε συνολικά περισσότερο φαγητό, οπότε πρέπει να σας ανοίγει η όρεξη.

5. Αν τρώτε δημητριακά πρωινού, επιλέξτε κουάκερ/ολονύκτια βρώμη, μούσλι χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, Weetabix, Shredded Wheat, Bran Flakes ή παρόμοια. Κάντε το μισό-μισό με τα κανονικά σας δημητριακά, αν αυτό σας διευκολύνει. Προσθέστε φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

6. Φάτε ολόκληρο το φρούτο. Αυτό είναι πολύ καλύτερο από το να πίνετε χυμό, ο οποίος δεν έχει φυτικές ίνες. Τα smoothies έχουν μια μικρή ποσότητα – περισσότερη αν φτιάξετε τα δικά σας και προσθέσετε βρώμη, βούτυρο ξηρών καρπών και σπόρους. Η μέγιστη ημερήσια μερίδα smoothie ή χυμού είναι 150ml, πιθανώς μικρότερη από ό,τι νομίζετε.

7. Κοιτάξτε την ετικέτα. Ένα τρόφιμο είναι «πλούσιο σε φυτικές ίνες» αν περιέχει τουλάχιστον 6g ανά 100g, ή «πηγή φυτικών ινών» αν περιέχει τουλάχιστον 3g/100g. Οι φυτικές ίνες αναγράφονται συνήθως στο πίσω μέρος της συσκευασίας.

8. Μην ξεφλουδίζετε τις πατάτες σας. Οι ψητές πατάτες, οι βραστές καινούργιες πατάτες και οι γλυκοπατάτες είναι όλες καλές. Αν σας αρέσει ο πουρές, βγάλτε τη σάρκα από τις ψητές πατάτες και φάτε τη φλούδα μια άλλη φορά. Κρατήστε τη φλούδα και σε άλλα φρούτα και λαχανικά, όποτε μπορείτε, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών με ρίζες, των ακτινιδίων, του αγγουριού, των μήλων και της μελιτζάνας.

9. Προτιμήστε ψωμί ολικής άλεσης, σίκαλης ή δημητριακών. Για να απεξαρτηθείτε από το λευκό, δοκιμάστε ένα ψωμί 50/50. Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, επιλέξτε λευκό ψωμί με πρόσθετες φυτικές ίνες. Γεμίστε τα σάντουιτς με σαλάτα.

10. Το λευκό ρύζι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες – αλλάξτε το σε καστανό, ή ακόμα καλύτερα σε μαύρο ή κόκκινο. Το ίδιο ισχύει και για τα ζυμαρικά: ξεφορτωθείτε τα λευκά και αντικαταστήστε τα ολικής άλεσης. Αν δεν σας αρέσει το ολικής άλεσης, δοκιμάστε ζυμαρικά με βάση τα όσπρια, φτιαγμένα από κόκκινες φακές ή πράσινο αρακά.

11. Τρώτε πολλά λαχανικά: σε σάλτσες, μαγειρευτά και κάρυ, ως συνοδευτικά, σε σαλάτες. Τρώτε το ουράνιο τόξο – στα λαχανικά με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες περιλαμβάνονται τα παστινάκια, το μπρόκολο, ο αρακάς, τα πράσινα φασόλια, το γλυκό καλαμπόκι, τα καρότα, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι.

12. Στην πραγματικότητα, γίνετε χορτοφάγοι! Εντάξει, αυτό μπορεί να είναι λίγο ακραίο για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες τείνουν να είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Ίσως να σκεφτείτε μερικές ημέρες με βάση τα φυτά κάθε εβδομάδα.

13. Με τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, τα φρέσκα, τα κατεψυγμένα, τα αποξηραμένα και τα κονσερβοποιημένα (σε φυσικούς χυμούς/νερό) όλα μετράνε. Κάντε τη ζωή σας πιο εύκολη με μια κατάψυξη γεμάτη κατεψυγμένα μπιζέλια, σπανάκι και μούρα και ένα ντουλάπι γεμάτο με κονσέρβες γλυκού καλαμποκιού και φασολιών.

14. Δοκιμάστε τακτικά νέα φρούτα ή λαχανικά για να καλύψετε όλες τις βάσεις των φυτικών ινών. Για παράδειγμα, το ραδίκι και οι αγκινάρες Ιερουσαλήμ αποτελούν πηγή ολιγοσακχαριτών, ένα είδος πρεβιοτικού. Μην ξεχνάτε τους μύκητες – τα μανιτάρια είναι μια συχνά παραγνωρισμένη αλλά πλούσια πηγή φυτικών ινών.

15. Αλλάξτε τα δημητριακά ολικής άλεσης: δοκιμάστε το πλιγούρι, το κριθάρι, τη σίκαλη, το φαγόπυρο, την κινόα και το κουσκούς.

16. Φάτε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα ή κονσερβοποιημένα φρούτα σε φυσικό χυμό για επιδόρπιο. Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν συνήθως υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από τα φρέσκα, αλλά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τερηδόνας, οπότε είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ως μέρος ενός γεύματος και όχι ως σνακ. Στα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες περιλαμβάνονται τα σύκα, τα μούρα, τα αχλάδια, τα μήλα, οι μπανάνες, τα πεπόνια, το αβοκάντο, τα αποξηραμένα βερίκοκα, οι σταφίδες και τα δαμάσκηνα.

17. Χρησιμοποιήστε πολλά βότανα (φρέσκα και αποξηραμένα) και μπαχαρικά.

18. Οι απλές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά, λέει η BNF. Για πρωινό, ανταλλάξτε δύο φέτες λευκό τοστ με μαρμελάδα και ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού (1,6 g συνολικών φυτικών ινών) με δύο φέτες τοστ ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο και ένα πορτοκάλι (8,3 g). Αν δεν μπορείτε να παραιτηθείτε από τη μαρμελάδα, ανακατέψτε μερικούς σπόρους chia.

19. Ως πρωινό σνακ, αντί για απλό γιαούρτι (χωρίς φυτικές ίνες), προσθέστε μερικές φράουλες και αμύγδαλα (5,5g).

20. Το μεσημέρι, αντί για λευκά μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας (3,9g), φάτε μακαρόνια ολικής άλεσης με σάλτσα από φακές και ντομάτα (10,9g).

21. Κατά τη διάρκεια μιας απογευματινής ύφεσης, αντί για κράκερς κρέμας με τυρί τσένταρ (0,9g), φάτε κράκερς σικάλεως με χούμους (8,5g).

22. Για δείπνο, αντί για στήθος κοτόπουλου, πουρέ πατάτας και καρότα (4,7 g), φάτε στήθος κοτόπουλου, ψητή πατάτα, καρότα και φασολάκια (11,2 g). Συνολικά, αυτές οι αλλαγές αυξάνουν την ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών από 11,2g σε 44,4g. Για περισσότερες ιδέες, δείτε το επταήμερο πρόγραμμα γεύματος 30g φυτικών ινών του BNF.

23. Προσθέστε όσπρια. Αν φτιάχνετε ένα πιάτο με βάση τον κιμά, όπως σπαγγέτι μπολονέζ, λαζάνια, τσίλι κον καρνέ ή πίτα του βοσκού, αντικαταστήστε το μισό κρέας με όσπρια, όπως ρεβίθια ή φακές. (Για κεφτεδάκια, χρησιμοποιήστε 50% βρώμη.) Προσθέστε φασόλια σε σούπες και βραστά και πασπαλίστε σπόρους στην κορυφή.

24. Βιάζεστε; Δύο φέτες τοστ ολικής άλεσης με ψητά φασόλια παρέχουν περισσότερο από το ένα τρίτο της ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών.

25. Χρησιμοποιήστε διατροφική μαγιά αντί για παρμεζάνα στα ζυμαρικά, στο πέστο ή οπουδήποτε θέλετε ένα τυρί.

26. Θέλετε μια πίτσα; Προσθέστε γαρνιτούρες με λαχανικά και απολαύστε την με μια σαλάτα στο πλάι.

27. Χρησιμοποιήστε ταχίνι σε σπιτικό χούμους, σάλτσες και επιδόρπια – το σουσάμι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες.

28. Αν ψήνετε ψωμί, κέικ ή μπισκότα, χρησιμοποιήστε αλεύρι ολικής άλεσης ή βρώμης ή αναμείξτε το 50:50 με λευκό αλεύρι. Αναζητήστε συνταγές που χρησιμοποιούν φρούτα και λαχανικά: ψωμί μπανάνας, brownies από παντζάρι ή αβοκάντο, κέικ από καρότο ή παστινάκι …

29. Στις λιχουδιές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες περιλαμβάνονται τα flapjack, η μαύρη σοκολάτα και το ποπ κορν. Ακόμη και τα πατατάκια περιέχουν λίγες φυτικές ίνες – αναζητήστε ποικιλίες με λαχανικά ρίζας και με πέτσα.

30. Μην ξοδεύετε χρήματα σε συμπληρώματα φυτικών ινών (εκτός αν σας το συστήσει ο γιατρός). Οι πατάτες, η βρώμη, οι φακές και τα φασόλια είναι μερικές από τις φθηνότερες, πιο χορταστικές τροφές που υπάρχουν – και ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε τις φυτικές σας ίνες.

*Με πληροφορίες από Guardian 

Διαβάστε επίσης

Έγκριση για την πρώτη συσκευή κατάθλιψης στο σπίτι – Λειτουργία και οφέλη

Η συσκευή FL-100 της Flow Neuroscience, που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, έλαβε έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αποτελώντας την πρώτη συσκευή του είδους...

Οι πιο προσιτές πηγές πρωτεΐνης

Το άρθρο αναδεικνύει την πρωτεΐνη ως βασικό στοιχείο της διατροφής και προσφέρει οικονομικές λύσεις για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών χωρίς υψηλό κόστος. Παρουσιάζει τόσο φυτικές όσο και ζωικές πηγές...

Αγωνία με τον Δανό δότη σπέρματος – Τι αποκαλύπτει καθηγητής για τον κίνδυνο καρκίνου

Ένα σοκαριστικό περιστατικό έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ευρώπη, καθώς ένας Δανός δότης σπέρματος αποδείχθηκε φορέας γονιδιακής μετάλλαξης που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, επηρεάζοντας παιδιά που γεννήθηκαν από το γενετικό...

Li-Fraumeni: Το σύνδρομο που σχετίζεται με τον καρκίνο – Πώς διαδόθηκε το σπέρμα του δότη

Ένας Δανός δότης σπέρματος, εν αγνοία του φορέας γενετικής μετάλλαξης που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, έχει γίνει πατέρας τουλάχιστον 197 παιδιών στην Ευρώπη, εκ των οποίων 18 γεννήθηκαν στην...

Πάνω από 40.000 Ευρωπαίοι ανέπτυξαν καρκίνο εξαιτίας της δουλειάς τους σε μια δεκαετία

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, από το 2013 έως το 2023 αναγνωρίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 40.538 περιστατικά καρκίνου που σχετίζονται με το εργασιακό περιβάλλον. Το 2023 καταγράφηκαν 3.500 νέες...

Άνδρας υπέστη εγκεφαλικό λόγω ενεργειακών ποτών – Κατανάλωνε 8 ημερησίως

Ένας άνδρας περίπου 50 ετών υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης ενεργειακών ποτών, καταναλώνοντας οκτώ την ημέρα, γεγονός που προκάλεσε την πρόσληψη 1.200 mg καφεΐνης ημερησίως, τριπλάσια από...

Γρίπη: Πώς το στέλεχος H3N2 απειλεί την Ευρώπη

Το νέο στέλεχος της γρίπης Α, H3N2, έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ευρώπη, με τη Μεγάλη Βρετανία να αντιμετωπίζει ήδη αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 56% σε σχέση με πέρυσι....

Δότης σπέρματος με γονίδιο καρκίνου απέκτησε τουλάχιστον 197 παιδιά στην Ευρώπη – Συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα

Ένας ανώνυμος δότης σπέρματος στην Ευρώπη, που έφερε εν αγνοία του μια σπάνια γενετική μετάλλαξη αυξάνοντας δραματικά τον κίνδυνο καρκίνου, έχει αποκτήσει τουλάχιστον 197 παιδιά, συμπεριλαμβανομένων και στην Ελλάδα....

Η FDA διερευνά ενδεχόμενους θανάτους από τα εμβόλια Covid-19

Ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων (FDA) διερευνά πιθανούς θανάτους από τα εμβόλια COVID-19, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ. Η έρευνα αφορά διάφορες ηλικιακές ομάδες και έρχεται σε...

Ποιοι δεν απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη από τον χυμό πορτοκαλιού;

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι γνωστός για τα οφέλη του στην υγεία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C. Ωστόσο, νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο...

Συνδέεται η απώλεια ακοής με την άνοια;

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η απώλεια ακοής, αν και συχνά θεωρείται φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Μελέτη στο JAMA Network Open αναφέρει ότι άτομα με...

ΕΟΦ: Συναγερμός για βρεφικό γάλα – Συσχέτιση με περιστατικά αλλαντίασης

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με το βρεφικό γάλα ByHeart Whole Nutrition Infant Formula, το οποίο συνδέεται με περιστατικά αλλαντίασης σε βρέφη στις ΗΠΑ. Το προϊόν πωλείται...

Καρκίνος προστάτη: Ποια είναι τα αρχικά προειδοποιητικά σημάδια;

Το άρθρο εξετάζει τα αρχικά προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του προστάτη, υπογραμμίζοντας τη σημασία του προληπτικού ελέγχου με το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) για την ανίχνευση της νόσου σε...

Έρευνα: Πώς τα κινητά τηλέφωνα σχετίζονται με την παχυσαρκία και ψυχικά προβλήματα στα παιδιά

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics, αποκαλύπτει ότι η πρώιμη κατοχή smartphone από παιδιά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ψυχικών προβλημάτων και παχυσαρκίας. Η μελέτη, η οποία ανέλυσε...

«Αποκομμένοι και ευάλωτοι»: Οι ιστορίες πίσω από την πτώση των υπηρεσιών HIV

Το άρθρο εξετάζει τον αρνητικό αντίκτυπο των περικοπών στη διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση του HIV, ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική. Λόγω των μειώσεων στη χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, το...

Πώς θα αλλάξει η ζωή σας αν απέχετε από τα social media για μία εβδομάδα

Μια πρόσφατη μελέτη ανέλυσε την επίδραση των social media στην ψυχική υγεία 373 νέων ηλικίας 18-24 ετών στις ΗΠΑ, αναδεικνύοντας ότι η «προβληματική» χρήση τους συνδέεται με άγχος, κατάθλιψη...

Δύο Έλληνες δημιουργοί πρωτοποριακής τεχνικής για την αντιμετώπιση παιδικών όγκων

Δύο Έλληνες επιστήμονες, η Δρ. Ελίζα Κονοφάγου και ο Δρ. Στέργιος Ζαχαρούλης, έχουν αναπτύξει μια πρωτοποριακή μέθοδο για τη θεραπεία παιδικών εγκεφαλικών όγκων, χρησιμοποιώντας εστιακούς υπερήχους για να επιτρέψουν τη...

“Συγχρονίζονται πραγματικά οι κύκλοι των γυναικών;”

Το άρθρο εξετάζει τον μύθο της «εμμηνορροϊκής συγχρόνισης», την πεποίθηση δηλαδή ότι οι γυναίκες που ζουν μαζί συγχρονίζουν τους εμμηνορροϊκούς τους κύκλους. Παρά την ευρεία διάδοση αυτής της ιδέας,...

FDA: Συνδέει τους θανάτους 10 παιδιών με τα εμβόλια για τον κορονοϊό

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προκαλεί ανησυχία, καθώς σε εσωτερικό υπόμνημα αναφέρει ότι τουλάχιστον 10 παιδιά μπορεί να πέθαναν λόγω εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, πιθανόν εξαιτίας μυοκαρδίτιδας....

Η κρυφή όψη του διαλογισμού: Από την ηρεμία στην ψύχωση

Το άρθρο εξετάζει την κρυφή πλευρά των σιωπηλών σεμιναρίων διαλογισμού Vipassana, τα οποία, αν και προσελκύουν χιλιάδες ανθρώπους ετησίως για την επίτευξη ψυχικής γαλήνης, ενδέχεται να οδηγήσουν σε σοβαρές...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ