Ποιοι δεν απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη από τον χυμό πορτοκαλιού;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι γνωστός για τα οφέλη του στην υγεία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C. Ωστόσο, νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο αποκαλύπτει ότι ο χυμός επηρεάζει διαφορετικά το σώμα αναλόγως με το βάρος του ατόμου.

Σε άτομα με παραπάνω κιλά, ο χυμός ενεργοποιεί γονίδια που σχετίζονται με το λίπος, ενώ σε άτομα με φυσιολογικό βάρος μειώνει τη φλεγμονή. Παρά τις διαφορές, κοινά γονίδια επηρεάζονται και στις δύο ομάδες, υποδεικνύοντας ότι ο χυμός μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της καρδιαγγειακής λειτουργίας.

Η μελέτη προτείνει την ανάγκη για εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις.

Διαβάστε παρακάτω

Ο χυμός πορτοκάλι είναι αναμφισβήτητα ο πιο δημοφιλής χυμός φρούτων παγκοσμίως, αγαπητός για τη γλυκιά, εσπεριδοειδή γεύση του και τα οφέλη του στην υγεία, όπως η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Ωστόσο, νέα μελέτη υποστηρίζει ότι ο ίδιος χυμός μπορεί να επηρεάζει διαφορετικά στο σώμα μας, ενεργοποιώντας εντελώς άλλες βιολογικές οδούς ανάλογα με το αν κάποιος έχει φυσιολογικό βάρος ή επιπλέον κιλά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο ζήτησαν από 20 υγιείς ενήλικες να πίνουν δύο ποτήρια χυμό πορτοκαλιού κάθε μέρα για δύο μήνες. Πριν και μετά, ανέλυσαν δείγματα αίματος και εξέτασαν ποια γονίδια ενεργοποιούνται και ποια «ρίχνουν» τη δραστηριότητα στα ανοσοκύτταρα.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Molecular Nutrition & Food Research, ήταν εντυπωσιακά: πάνω από 1.700 γονίδια — μαζί με δεκάδες άλλους γενετικούς ρυθμιστές — παρουσίασαν αλλαγές. Αυτές οι γενετικές μεταβολές αφορούσαν ρυθμίσεις που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση, τον τρόπο που το σώμα διαχειρίζεται τα λιπαρά, αλλά και τους μηχανισμούς φλεγμονής.

Και όταν οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες ανάλογα με το βάρος τους, προέκυψαν δύο τελείως διαφορετικές «ιστορίες».

Σε άτομα με παραπάνω κιλά: ενεργοποίηση γονιδίων που σχετίζονται με το λίπος

Στην ομάδα των συμμετεχόντων με παραπάνω κιλά, ο χυμός φαίνεται να επηρέασε κυρίως γονίδια που σχετίζονται με:

την παραγωγή και διάσπαση των λιποκυττάρων

<glomex-integration integration-id="40599w17mggcy6o3" playlist-id="auto“>

την επεξεργασία των λιπαρών

ρυθμιστές (microRNAs) που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα δημιουργεί ή «καίει» λίπος

Μάλιστα, ορισμένα γονίδια που συνήθως εμφανίζονται αυξημένα στην παχυσαρκία… υποχώρησαν. Ακόμη και ένα γονίδιο που βοηθά στη δημιουργία λίπους μειώθηκε αισθητά.

Σε άτομα με φυσιολογικό βάρος: μείωση της φλεγμονής

Το τοπίο αλλάζει εντελώς σε άτομα υγιούς βάρους.

Εκεί, ο χυμός επηρέασε κυρίως γονίδια που σχετίζονται με:

φλεγμονώδεις μηχανισμούς

σηματοδοτικά μόρια όπως οι ιντερλευκίνες

βασικούς ρυθμιστές φλεγμονής όπως ο NF-κB, που μειώθηκε

Γονίδια όπως τα STAT3, MAPK1 και BCL2, τα οποία συνδέονται με πτυχές της φλεγμονώδους αντίδρασης, παρουσίασαν σημαντικές αλλαγές. Με απλά λόγια, ο χυμός λειτούργησε σαν… «ηρεμιστικό» για τη φλεγμονή που υπάρχει σε όλους μας.

Οι κοινοί παρονομαστές

Παρά τις διαφορές, υπήρχαν και κοινά σημεία. Περίπου 950 γονίδια άλλαξαν με παρόμοιο τρόπο σε όλα τα άτομα.

Μεταξύ αυτών ξεχώρισε το γονίδιο SGK1, του οποίου η μειωμένη δραστηριότητα φαίνεται να βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η επίδραση αυτή ίσως εξηγεί γιατί προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού με καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία.

Πώς ακριβώς επηρεάζει ο χυμός πορτοκάλι τα γονίδια;

Ο χυμός πορτοκάλι περιέχει φλαβονόνες (flavanones), φυτικά συστατικά που διασπώνται στον οργανισμό και περνούν στο αίμα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις για να δουν αν αυτά τα προϊόντα διάσπασης μπορούν να «κολλήσουν» σε πρωτεΐνες που λειτουργούν σαν γενετικοί διακόπτες.

Το αποτέλεσμα; Πολλά από αυτά τα μικρά μόρια φαίνεται ότι όντως αλληλεπιδρούν με τέτοιες πρωτεΐνες, πάνω από 38 γενετικούς ρυθμιστές συνολικά. Έτσι, μια σχετικά μικρή ποσότητα φλαβονονών μπορεί να επηρεάζει ολόκληρα δίκτυα γονιδίων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την υγεία;

Οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν συνδέονται με παράγοντες που σχετίζονται με:

καρδιαγγειακά νοσήματα

υπέρταση

μεταβολικές διαταραχές

αντίσταση στην ινσουλίνη

Η μελέτη είναι μικρή και σε πρώιμο στάδιο, όμως ανοίγει ένα σημαντικό ερώτημα: Μήπως πρέπει οι διατροφικές συστάσεις να προσαρμόζονται περισσότερο στις ατομικές μας ανάγκες;

* Πηγή: Vita

Συνοπτικά

  • Ο χυμός πορτοκαλιού επηρεάζει διαφορετικά άτομα με παραπάνω κιλά και άτομα με φυσιολογικό βάρος.
  • Σε άτομα με παραπάνω κιλά, ο χυμός ενεργοποιεί γονίδια που σχετίζονται με το λίπος.
  • Σε άτομα με φυσιολογικό βάρος, ο χυμός μειώνει τη φλεγμονή.
  • Η μελέτη υποδεικνύει την ανάγκη για εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις.
Διαβάστε επίσης

«Αποκομμένοι και ευάλωτοι»: Οι ιστορίες πίσω από την πτώση των υπηρεσιών HIV

Το άρθρο εξετάζει τον αρνητικό αντίκτυπο των περικοπών στη διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση του HIV, ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική. Λόγω των μειώσεων στη χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, το...

Πώς θα αλλάξει η ζωή σας αν απέχετε από τα social media για μία εβδομάδα

Μια πρόσφατη μελέτη ανέλυσε την επίδραση των social media στην ψυχική υγεία 373 νέων ηλικίας 18-24 ετών στις ΗΠΑ, αναδεικνύοντας ότι η «προβληματική» χρήση τους συνδέεται με άγχος, κατάθλιψη...

Δύο Έλληνες δημιουργοί πρωτοποριακής τεχνικής για την αντιμετώπιση παιδικών όγκων

Δύο Έλληνες επιστήμονες, η Δρ. Ελίζα Κονοφάγου και ο Δρ. Στέργιος Ζαχαρούλης, έχουν αναπτύξει μια πρωτοποριακή μέθοδο για τη θεραπεία παιδικών εγκεφαλικών όγκων, χρησιμοποιώντας εστιακούς υπερήχους για να επιτρέψουν τη...

“Συγχρονίζονται πραγματικά οι κύκλοι των γυναικών;”

Το άρθρο εξετάζει τον μύθο της «εμμηνορροϊκής συγχρόνισης», την πεποίθηση δηλαδή ότι οι γυναίκες που ζουν μαζί συγχρονίζουν τους εμμηνορροϊκούς τους κύκλους. Παρά την ευρεία διάδοση αυτής της ιδέας,...

FDA: Συνδέει τους θανάτους 10 παιδιών με τα εμβόλια για τον κορονοϊό

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προκαλεί ανησυχία, καθώς σε εσωτερικό υπόμνημα αναφέρει ότι τουλάχιστον 10 παιδιά μπορεί να πέθαναν λόγω εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, πιθανόν εξαιτίας μυοκαρδίτιδας....

Η κρυφή όψη του διαλογισμού: Από την ηρεμία στην ψύχωση

Το άρθρο εξετάζει την κρυφή πλευρά των σιωπηλών σεμιναρίων διαλογισμού Vipassana, τα οποία, αν και προσελκύουν χιλιάδες ανθρώπους ετησίως για την επίτευξη ψυχικής γαλήνης, ενδέχεται να οδηγήσουν σε σοβαρές...

Ινστιτούτο Παστέρ: Η μετάλλαξη του ιού της γρίπης των πτηνών ενδέχεται να προκαλέσει πανδημία πιο σοβαρή από τον κορονοϊό

Το Ινστιτούτο Παστέρ προειδοποιεί για τον κίνδυνο μετάλλαξης του ιού της γρίπης των πτηνών, που θα μπορούσε να προκαλέσει μια πανδημία πιο σοβαρή από την COVID-19, εάν ο ιός...

Ελλάδα: Περίπου το 70% των πολιτών έχει υπερβολικό βάρος – Η επιδημία της παχυσαρκίας

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας, με σχεδόν το 70% των πολιτών να έχει υπερβολικό βάρος, κατατάσσοντάς την υψηλά στην Ευρώπη. Οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη για πρόληψη και...

Η μυστική δίαιτα που μειώνει τη χοληστερίνη

Η δίαιτα portfolio, που αναπτύχθηκε από τον δρ Ντέιβιντ Τζένκινς, βασίζεται στην κατανάλωση διαφόρων τροφών που μειώνουν τη χοληστερίνη, όπως όσπρια, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά. Αυτή η...

Πώς η καρδιακή ανεπάρκεια ενισχύει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας

Η καρδιακή ανεπάρκεια συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας, ιδιαίτερα στους άνδρες, σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια Καρδιολογίας Χριστίνα Χρυσοχόου. Η σχέση αυτή οφείλεται σε μικρά εγκεφαλικά επεισόδια, χαμηλή...

Αγωνία για τη γρίπη: Όσα ξέρουμε για το καινούργιο υποστέλεχος Κ

Η φετινή εποχική γρίπη εμφανίζεται νωρίτερα στην Ευρώπη με την εμφάνιση του νέου υποστελέχους Κ του ιού Α(H3N2), το οποίο ενδέχεται να είναι πιο μεταδοτικό. Τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας...

Πώς εκτοξεύονται οι καρκίνοι σε άτομα 20-49 ετών – Οι εξηγήσεις των ειδικών

Το άρθρο αναλύει την ανησυχητική αύξηση των καρκίνων σε άτομα ηλικίας 20-49 ετών, φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλές χώρες και ειδικά στις ανεπτυγμένες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι καρκίνοι πρώιμης...

Έξαρση ιώσεων τις γιορτές: Ποια είναι η αλήθεια για τα εμβόλια;

Το άρθρο αναφέρεται στην επερχόμενη έξαρση των ιώσεων κατά τη χειμερινή περίοδο, με τον καθηγητή Στέλιο Λουκίδη να επισημαίνει ότι, παρά τις ανησυχίες, δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα αυξημένη δραστηριότητα...

Ξαφνικός καρδιακός θάνατος πλήττει νέους 20 και 30 ετών – Το προειδοποιητικό σύμπτωμα

Το άρθρο αναφέρεται στον ξαφνικό καρδιακό θάνατο νεαρών ατόμων, όπως ο 30χρονος Λούκα Κουίν, που πλήττει άτομα χωρίς εμφανή καρδιακά προβλήματα και αποδίδεται συχνά στο Σύνδρομο Αιφνίδιου Αρρυθμικού Θανάτου...

Ο εφευρέτης του ChatGPT αναπτύσσει το πρώτο χάπι για την… «αιώνια νεότητα»

Η Retro Biosciences, υποστηριζόμενη από τον CEO της OpenAI Σαμ Άλτμαν, ετοιμάζεται να δοκιμάσει ένα πειραματικό χάπι, το RTR242, που ενδέχεται να αναστρέψει το Αλτσχάιμερ και να έχει αντιγηραντική...

Ποιος είναι ο λόγος της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων καρκίνου του θυρεοειδούς παγκοσμίως;

Το άρθρο εξετάζει την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του θυρεοειδούς παγκοσμίως, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα ποσοστά έχουν υπερτριπλασιαστεί από το 1980. Αν και ο καρκίνος του...

Εποχική γρίπη: Πόσες μέρες είναι μεταδοτική – Ποια τα συμπτώματα της

Η εποχική γρίπη φέτος εμφανίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα και νωρίτερα στο νότιο ημισφαίριο, ενώ στη χώρα μας αναμένεται να ξεκινήσει μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας...

Συνήγορος του Καταναλωτή: Ποια τα ζητήματα για ασθενείς στην υγεία και την ιδιωτική ασφάλιση

Στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, η ειδική επιστήμονας του Συνηγόρου του Καταναλωτή, Ελένη Αθανασίου, ανέλυσε τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς-καταναλωτές στις ασφαλιστικές και υγειονομικές υπηρεσίες. Παρά τις...

Η εκτόξευση των πρωτεϊνούχων shakes: Πώς μια «κρεατένια λάσπη» μετατράπηκε σε βιομηχανία δισεκατομμυρίων;

Το άρθρο εξετάζει την εξέλιξη και την άνθηση της βιομηχανίας των πρωτεϊνικών ροφημάτων, που ξεκίνησε το 1865 με προϊόντα από "λιωμένα βοοειδή δέρματα" και σήμερα αποτελεί μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων....

Οι κορυφαίες «έξυπνες» τροφές: Τι να προσθέσετε στο πιάτο σας για ενισχυμένη μνήμη

Το άρθρο εξετάζει πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη και προτείνει την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών για την ενίσχυσή της. Επισημαίνει ότι η κούραση, το άγχος και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ