12 υπερτροφές που θωρακίζουν τη μνήμη μας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο αναλύει τη σημασία της χολίνης για τη μνήμη και τη γνωσιακή λειτουργία, επισημαίνοντας ότι η έλλειψή της μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ. Διάφορες τροφές όπως τα αυγά, το συκώτι και το ψάρι είναι πλούσιες σε χολίνη και μπορούν να βελτιώσουν τη νοητική απόδοση.

Ειδικότερα, η χολίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνης, που επηρεάζει τη μνήμη. Οι ερευνητές συνιστούν ημερήσια πρόσληψη 550 mg χολίνης, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων, ιδίως για άτομα με περιορισμένη πρόσληψη τροφής.

Διαβάστε παρακάτω

Η έλλειψη χολίνης, ουσία η οποία σχετίζεται με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και της έκπτωσης των γνωσιακών λειτουργιών.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόφιμα με τα οποία μπορούμε να την αυξήσουμε και να βελτιώσουμε τις νοητικές λειτουργίες μας.

Συχνά ακούμε ότι το ψάρι είναι τροφή για τον εγκέφαλο. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά το ίδιο ισχύει και για τα αυγά, το μοσχαρίσιο φιλέτο και το συκώτι. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνη Β και τελικά σε χολίνη.

«Η χολίνη είναι εξαιρετικά σημαντική για διάφορες λειτουργίες του οργανισμού και του εγκεφάλου», λέει ο Ramon Velazquez, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας Νευροεκφυλιστικών Νόσων του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στο Tempe.

Αποτελεί μέρος όλων των κυτταρικών μεμβρανών και τα τελευταία χρόνια υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις που τη συνδέουν με καλύτερη γνωσιακή λειτουργία και ακόμη και με χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, περίπου το 90% των ανθρώπων δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα.

Η επίδραση στη μνήμη

Ο εγκέφαλος χρειάζεται χολίνη για να παράγει ακετυλοχολίνη, έναν νευροδιαβιβαστή.

«Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ουσίες που χτίζουν και συνδέουν τους νευρώνες (νευρικά κύτταρα) στον εγκέφαλο και τον υπόλοιπο οργανισμό, και τους επιτρέπουν να επικοινωνούν μεταξύ τους», λέει ο Thomas B. Shea, καθηγητής βιολογικών επιστημών στο UMass Lowell.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα της ακετυλοχολίνης μειώνονται φυσιολογικά με την ηλικία και ότι τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ έχουν χαμηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα.

«Η σύνδεση παρατηρείται τόσο στην ηλικιακή γνωσιακή έκπτωση όσο και στη νόσο Αλτσχάιμερ», λέει ο Velazquez.

«Τα χαμηλά επίπεδα ακετυλοχολίνης μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα σχηματισμού και ανάκλησης αναμνήσεων, καθώς και την ανάκληση λέξεων και τη συγκέντρωση», συμπληρώνει ο ίδιος.

Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Behavioral Neurology διαπίστωσε ότι τα άτομα που λάμβαναν 188 έως 400 mg χολίνης την ημέρα είχαν 40% μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν χαμηλή γνωστική λειτουργία, σε σύγκριση με εκείνα που λάμβαναν λιγότερη.

Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι συγκεκριμένοι τύποι χολίνης μπορεί να είναι πιο ευεργετικοί από άλλους.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη του 2019 που περιελάμβανε σχεδόν 500 άνδρες, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, κάθε 50 mg φωσφατιδυλοχολίνης που καταναλώνονταν καθημερινά συνδέονταν με 10% μείωση του κινδύνου άνοιας.

Τα αυγά ήταν η κύρια πηγή φωσφατιδυλοχολίνης στη διατροφή των ανδρών. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 169 mg χολίνης, περίπου το 70% της οποίας είναι φωσφατιδυλοχολίνη.

Υπάρχει ακόμη και η πιθανότητα ότι η αύξηση της πρόσληψης χολίνης μετά τη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ μπορεί να βοηθήσει.

«Σε μελέτες σε άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο, έχουμε διαπιστώσει ότι η συμπλήρωση με χολίνη μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου», λέει ο Velazquez.

Υπάρχουν και άλλα οφέλη στον οργανισμό από την προσθήκη τροφίμων με άφθονη χολίνη.

Το πρώτο είναι ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στο μεταβολισμό του λίπους, όσο και της γλυκόζης. «Η ανεπαρκής πρόσληψη χολίνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λιπώδους ηπατικής νόσου, διαβήτη τύπου 2 και άλλων μεταβολικών ασθενειών», λέει ο Velazquez.

Η επαρκής χολίνη μπορεί επίσης να προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, βοηθώντας στον έλεγχο της φλεγμονής που συμβάλλει σε αυτές τις παθήσεις.

Πόση χολίνη χρειάζεστε για γερή μνήμη

«Ο οργανισμός σας παράγει κάποια ποσότητα χολίνης, αλλά δεν είναι καθόλου αρκετή για να εκτελέσει όλες αυτές τις κρίσιμες λειτουργίες», λέει ο Velazquez.

Η ημερήσια τιμή για τη χολίνη είναι 550 mg και πρέπει να προέρχεται από τα τρόφιμα ή τα συμπληρώματα.

«Δεν είναι δύσκολο να λάβετε τη χολίνη που χρειάζεστε μέσω της διατροφής», λέει ο Shea.

Πολλά τρόφιμα περιέχουν τουλάχιστον κάποια ποσότητα, ενώ υπάρχουν και αρκετά που παρέχουν σημαντικές ποσότητες.

«Ωστόσο, μερικές φορές οι ηλικιωμένοι αρχίζουν να τρώνε λιγότερες θερμίδες ή λιγότερο ποικίλη διατροφή. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα».

Τα συμπληρώματα μπορεί επίσης να είναι καλή ιδέα για άτομα που ακολουθούν μια διατροφή κυρίως φυτικής προέλευσης, καθώς πολλά από τα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε χολίνη είναι ζωικά προϊόντα.

Ωστόσο, μπορεί να μην είναι δυνατό να βασιστείτε σε ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε χολίνη, καθώς ορισμένες μάρκες περιέχουν ελάχιστη ή καθόλου ποσότητα του θρεπτικού συστατικού.

Αν σκοπεύετε να πάρετε συμπλήρωμα, ο Shea συνιστά να επιλέξετε ένα που περιέχει περίπου 300 mg. Όπως με κάθε συμπλήρωμα, θα πρέπει να το συζητήσετε προηγουμένως με τον γιατρό σας.

Οι κορυφαίες διατροφικές πηγές χολίνης

Μπορείτε να βρείτε χολίνη σε διάφορα τρόφιμα, όπως:

  • Συκώτι βοδινού, 100 γρ. (426 mg)
  • Αυγό, 1 μεγάλο (169 mg)
  • Κόντρα φιλέτο βοδινού (μπριζόλα), 100 γρ. (103 mg)
  • Στήθος γαλοπούλας, 100 γρ. (84 mg)
  • Μπούτι κοτόπουλου, 100 γρ. (75 mg)
  • Σολομός, 100 γρ. (79 mg)
  • Μπρόκολο ή λαχανάκια Βρυξελλών, 1 φλιτζάνι (63 mg)
  • Κόκκινη πατάτα, 1 μεγάλη (57 mg)
  • Φασόλια, μισό φλιτζάνι (45 mg)
  • Γάλα 2%, 1 φλιτζάνι (45 mg)
  • Τυρί cottage, 1 φλιτζάνι (37 mg)
  • Γιαούρτι άπαχο, 1 φλιτζάνι (35 mg)

Πηγή: news247.gr

Πηγή Εικόνας: pexels

Διαβάστε επίσης

ΠΟΥ: Στα βασικά φάρμακα τα σκευάσματα κατά της παχυσαρκίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενέταξε φάρμακα τύπου GLP-1 στη λίστα με τα βασικά φάρμακα, προκειμένου να βελτιώσει την παγκόσμια πρόσβαση σε αυτά, ειδικά στις φτωχότερες χώρες. Αυτά περιλαμβάνουν...

Οι καλύτερες τροφές για έναν πιο ξεκούραστο ύπνο!

Το άρθρο εξετάζει πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου, προτείνοντας ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και τρυπτοφάνη μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο. Συγκεκριμένα, τρόφιμα...

ΠΟΥ: Τέλος συναγερμού για την ευλογιά των πιθήκων – «Δεν είναι πια έκτακτη ανάγκη»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η ευλογιά των πιθήκων (Mpox) δεν θεωρείται πλέον διεθνής έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία, λόγω της σημαντικής μείωσης των κρουσμάτων σε χώρες...

Ο ΕΟΦ κρούει τον κώδωνα για ραγδαία αύξηση στις πωλήσεις παράνομων φαρμάκων στην ΕΕ

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για την αυξημένη πώληση παράνομων φαρμάκων στην ΕΕ, ιδιαίτερα στην κατηγορία των αγωνιστών GLP-1, όπως η σεμαγλουτίδη, η λιραγλουτίδη και η τιρζεπατίδη, που χρησιμοποιούνται για την...

Στυτική δυσλειτουργία: Καινοτόμος θεραπεία με βλαστοκύτταρα από το ΑΠΘ

Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί συχνό πρόβλημα για άνδρες όλων των ηλικιών, ιδιαίτερα μετά τα 70. Στην Ελλάδα, καταγράφονται ετησίως 300.000 νέες περιπτώσεις. Οι θεραπείες συνήθως είναι συμπτωματικές, όμως μια καινοτόμος...

«Απάτη και κοροϊδία» – Οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης διαδηλώνουν πριν τη ΔΕΘ

Οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν πριν τα εγκαίνια της 89ης ΔΕΘ, ζητώντας βελτιώσεις στη δημόσια υγεία και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Με κεντρικό σύνθημα «Ασφάλεια στην περίθαλψη – αξιοπρέπεια στην εργασία»,...

Από πράσινο τσάι μέχρι κανέλα: 8 βότανα «φρούριο» για τη χοληστερίνη

Το άρθρο επικεντρώνεται στη χρήση οκτώ βοτάνων που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της χοληστερίνης, προτείνοντας εναλλακτικές φυσικές λύσεις για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Αναφέρει το πράσινο τσάι, ταραξάκο,...

Το “άγχος της διατροφής” στα social: Τι καταναλώνουμε για το Instagram αντί για τον εαυτό μας

Το άρθρο εξετάζει το αυξανόμενο "άγχος της διατροφής" που προκαλείται από την επιρροή των social media, όπως το Instagram και το TikTok, στις διατροφικές συνήθειες των χρηστών. Πολλοί influencers,...

Καρδιακή ανακοπή: Τα δύο σημάδια που προειδοποιούν μία μέρα πριν

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Digital Health, η καρδιακή ανακοπή μπορεί να μην είναι τόσο αιφνίδια όσο πιστεύεται, καθώς ένας στους δύο πάσχοντες παρουσίασε τουλάχιστον ένα...

Ο κίνδυνος πίσω από την «ιδανική» γυμναστική των social media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μετατραπεί σε πηγή γυμναστικής έμπνευσης, αλλά κρύβουν και κινδύνους για τη σωματική και ψυχική υγεία των χρηστών, ιδιαίτερα των νέων. Πολλοί influencers, χωρίς πιστοποίηση,...

Ερευνητές του ΑΠΘ ανακαλύπτουν λύσεις για καρδιακές ασθένειες μέσω οργανοειδών

Ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αξιοποιούν οργανοειδή, δηλαδή μικροσκοπικά αντίγραφα ιστών που δημιουργούνται από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα, για να βρουν λύσεις στις καρδιακές παθήσεις, οι οποίες αποτελούν κύρια...

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές

Περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να προειδοποιεί για την ανάγκη επείγουσας και συντονισμένης δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ψυχικές...

Ποιες ψυχικές ασθένειες μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια ζωής έως και 20 χρόνια

Το άρθρο αναδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η σχιζοφρένεια, και της μειωμένης διάρκειας ζωής, κυρίως λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σύμφωνα με μελέτη που...

Ανησυχία στον ΠΟΥ: Ένας στους 100 θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε αυτοκτονία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι οι αυτοκτονίες αποτελούν το 1% των θανάτων παγκοσμίως, με περίπου 727.000 θανάτους το 2021. Παρά την παγκόσμια προσπάθεια,...

Επιστήμη: Είναι εφικτή η μετατροπή των καρκινικών κυττάρων σε υγιή;

Νοτιοκορεάτες επιστήμονες στο KAIST, με επικεφαλής τον καθηγητή Kwang-Hyun Cho, ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο επαναπρογραμματισμού καρκινικών κυττάρων, μετατρέποντάς τα σε υγιή χωρίς τη χρήση χημειοθεραπείας ή ακτινοβολίας. Χρησιμοποιώντας υπολογιστικά...

Αυτά τα τρόφιμα προκαλούν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Το άρθρο εξετάζει πώς ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, επηρεάζοντας την παραγωγικότητα. Τροφές πλούσιες σε τυραμίνη, αλάτι, ζάχαρη, λιπαρά, αλκοόλ και καφεΐνη μπορεί...

Ποια είναι τα αρχικά ευρήματα για την αποτίμηση των υπηρεσιών υγείας στα κρατικά νοσοκομεία

Ένα νέο ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσοκομεία τέθηκε σε λειτουργία στις 14 Ιουλίου, επιτρέποντας στους ασθενείς να εκφράσουν την εμπειρία τους. Μέχρι στιγμής,...

Το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα εμβόλια κατά του έρπητα ζωστήρα μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, με τους εμβολιασμένους ενήλικες να έχουν 18% χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρών...

Αυξημένη χοληστερόλη: Μπορεί να είναι κληρονομική;

Η αυξημένη χοληστερόλη μπορεί να είναι κληρονομική, ιδιαίτερα στην περίπτωση της οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας (FH), όπου η αιτία είναι γενετική. Η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών,...

Αυτές οι 4 τροφές μειώνουν την πίεση

Η υπέρταση αποτελεί μια από τις πιο συχνές και επικίνδυνες παθήσεις, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η αντιμετώπισή της μπορεί να ενισχυθεί μέσω της διατροφής, με συγκεκριμένες τροφές να συμβάλλουν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ