Το φεστιβάλ Καννών του 2025 εισήγαγε μια νέα πολιτική που απαγορεύει το γυμνό στο κόκκινο χαλί, επιδιώκοντας να επιστρέψει την προσοχή στην τέχνη του κινηματογράφου. Ωστόσο, η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις και περισσότερο ενδιαφέρον για τις εμφανίσεις των σταρ, αντί να εστιάσει στο κινηματογραφικό περιεχόμενο.
Οι καλεσμένοι, παρά την απαγόρευση, εμφανίστηκαν με κομψά φορέματα που περιλάμβαναν στοιχεία «γύμνιας», αψηφώντας τις προσδοκίες της διοργάνωσης. Το άρθρο εξετάζει την υποκρισία γύρω από την απαγόρευση και τη συζήτηση που προκλήθηκε σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης και τους κανόνες ενός ελιτίστικου φεστιβάλ.
Διαβάστε παρακάτω
Φέτος, το κόκκινο χαλί των Καννών είχε μια ξεκάθαρη αλλαγή πλεύσης. Η διοργάνωση του διάσημου Φεστιβάλ Κινηματογράφου αποφάσισε ότι φέτος θα ήταν μια καλή χρονιά για να σταματήσουμε πια να μιλάμε για τις εμφανίσεις των διασήμων στον κόκκινο χαλί και να αρχίσουμε να μιλάμε για την έβδομη τέχνη. Για τον λόγο δηλαδή που στα αλήθεια συγκεντρώνει κάθε τέτοια εποχή, μια φορά το χρόνο, όλο αυτό τον κόσμο. Και η προσπάθειά τους αυτή, απέτυχε!
Γιατί από όταν βγήκε στο φως της δημοσιότητας, ότι μόλις 24 ώρες πριν την έναρξη της λαμπερής διοργάνωσης, η ανακοίνωση πως «το γυμνό απαγορεύεται στο κόκκινο χαλί, όπως και σε οποιονδήποτε άλλο χώρο του φεστιβάλ», επικαλούμενη λόγους ευπρέπειας… ε, όλοι ασχολήθηκαν με τις εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί. Μια κίνηση που όσο κι αν στόχευε στην επαναφορά του κύριου σκοπού του φεστιβάλ στο προσκήνιο, στην ουσία πυροδότησε ακόμα περισσότερο την περιέργεια για το τι θα φορούσαν οι σταρ. Και φυσικά, η συζήτηση για το στιλ, για το ποιος τόλμησε να αψηφήσει τον άγραφο αυτό νόμο και ποιος ακολούθησε πιο διακριτικούς δρόμους κομψότητας, κυριάρχησε.
Μπράβο λοιπόν στη διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, κατάφερε γι’ ακόμη μια χρονιά να γίνει ντόρος για το φεστιβάλ παγκοσμίως. Για τους λάθος λόγους. Αλλά τι να κάνεις… ο σκοπός αγιάζει τα Μέσα!
Τις τελευταίες τρεις ημέρες που έχουν ξεκινήσει οι εμφανίσεις στο φεστιβάλ, διαβάζω με ενδιαφέρον πολλά κείμενα και τοποθετήσεις. Και δεν ξέρω τι να πρωτοπώ. Σκέφτομαι πολλά και παρακάτω, θα προσπαθήσω να σας τα παραθέσω. Γιατί έχει ενδιαφέρον που όλος ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί εναντίον αυτής της απαγόρευσης. Ας δούμε όμως τι στα αλήθεια έγραφε ολόκληρη η ανακοίνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.
«Για τις γκαλά προβολές στο Grand Théâtre Lumière που πραγματοποιούνται περίπου στις 7 και 10 μ.μ., στις οποίες παρευρίσκονται οι καλλιτεχνικές ομάδες, απαιτείται επίσημο βραδινό ένδυμα (μακρύ φόρεμα, σμόκιν). Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να φορέσετε ένα «μικρό μαύρο φόρεμα», ένα κοκτέιλ φόρεμα, ένα σκουρόχρωμο παντελόνι-κοστούμι, ένα κομψό τοπ με μαύρο παντελόνι· κομψά παπούτσια και πέδιλα με ή χωρίς τακούνι (όχι αθλητικά)· ένα μαύρο ή σκούρο μπλε κοστούμι με παπιγιόν ή σκουρόχρωμη γραβάτα. Τσάντες tote, σακίδια ή μεγάλες τσάντες απαγορεύονται κατά τη διάρκεια των γκαλά προβολών. Θυρίδες, ανοιχτές μέχρι τις 00:30 π.μ., είναι διαθέσιμες κοντά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό (Gare Maritime).
Για λόγους ευπρέπειας, η γύμνια απαγορεύεται στο Κόκκινο Χαλί, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο χώρο του Φεστιβάλ.
Ογκώδη ρούχα, ιδίως αυτά με μεγάλη ουρά, που εμποδίζουν την ομαλή ροή των επισκεπτών και δυσκολεύουν την τοποθέτηση στις θέσεις του θεάτρου, δεν επιτρέπονται.
Οι ομάδες υποδοχής του Φεστιβάλ θα είναι υποχρεωμένες να απαγορεύσουν την πρόσβαση στο Κόκκινο Χαλί σε όποιον δεν σέβεται αυτούς τους κανόνες.
Για όλες τις άλλες προβολές, αρκεί ένα ευπρεπές ντύσιμο.»
Θα με χαρακτήριζα φιλελεύθερο, καμιά φορά αρκετά ακραίο ως προς τις ελευθερίες άτομο και όσοι με διαβάζετε χρόνια, και με παρακολουθείτε μέσα από τα κείμενα στο InStyle Greece, μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι λατρεύω κάθε είδους αντισυμβατική ή αντικομφορμιστική κίνηση απέναντι σε οτιδήποτε καταπιέζει. Ωστόσο, για να είμαι ειλικρινής, διαβάζοντας την ίδια την ανακοίνωση στον πίνακα ανακοινώσεων (ανάμεσα σε ένα κάρο άλλες ανακοινώσεις) από την πηγή και όχι από άλλα Μέσα, δε νιώθω ιδιαίτερη οργή με κάτι. Δε νιώθω ότι επιστρέφουμε σε συντηρητικά μονοπάτια. Δε νιώθω ότι κάποιος μας καταπατά (σε εμάς τις γυναίκες και τις θηλυκότητες) ελευθερίες. Γιατί όμως όλοι οι υπόλοιποι το νιώθουν;
Και γιατί ενώ είμαι ένα κορίτσι του σήμερα, με αποψάρα και «μεγάλο» στόμα, δεν γίνομαι έξαλλη;
Μάλλον γιατί αναγνωρίζω ότι μια διοργάνωση έχει ένα πλαίσιο για να λειτουργήσει. Υπάρχουν κανόνες. Και εν προκειμένω υπάρχει και dress code –κανόνες σχετικοί με το ντύσιμο. Και ας είμαστε ειλικρινείς, μιλάμε για ένα φεστιβάλ κινηματογράφου, που όλα τα χρόνια της ύπαρξής του πλασάρεται ως την πιο εμβληματική, high-end (θα λέγαμε μοδίστικα) και ελιτίστικη σχετική διοργάνωση στον κόσμο. Δεν είναι τα Όσκαρς, δεν είναι τα MTV Awards και δεν είναι το MET Gala. Το ότι οι καλεσμένοι και οι άνθρωποι που παρακολουθούν και τα μεν και τα δε είναι οι ίδιοι (μαϊντανούς το λέμε μοδίστικα), θα έπρεπε να απασχολεί την ίδια τη διοργάνωση του Φεστιβάλ των Καννών. Και να αναρωτηθεί ίσως γιατί έχει γίνει ένα κόκκινο χαλί «σούπα».
Στα δικά μας όμως τώρα… Το dress code ήταν συγκεκριμένο. Κανείς δεν έγινε έξαλλος που απαγορεύονταν μεταξύ άλλων οι τσάντες, τα αθλητικά παπούτσια ή τα φορέματα με ουρές. Αυτό δεν είναι στέρηση ελευθερίας;
Μα γιατί; Αφού δεν μπορείς να πάς όπως ακριβώς θες! Μπορεί κάποιος να μην έχει ένα μακρύ φόρεμα στην ντουλάπα του και ούτε σμόκιν. Γιατί να μην πάει με τζιν και αθλητικά; Αυτά όμως δεν μας πείραξαν και δεν καταχωρήθηκαν στη συνείδηση κάποιου ως «συντηρητισμός και καταπάτηση ελευθεριών». Όλοι έγιναν ταύροι σε υαλοπωλείο για τον όρο “nudity”. Φωνές για τις φωνές. Αντιμαχίες για τα κλικς και για τις εντυπώσεις. Ξεχάσαμε ότι αν κάτι δεν συμφωνεί με τις δικές σου αξίες και θέλω, μπορείς να το απορρίψεις. Αν δεν συμφωνείς με τους κανόνες της διοργάνωσης, σε απλά λόγια, μην πας! Ή μην παίξεις content από το κόκκινο χαλί του. Ή μη βάλεις διαφήμιση αν δεν μοιράζεσαι κοινές αξίες.
Όμως, φίλες και φίλοι, μίντια, καναλάρχες, μάρκετερς και και και… νοιάζεστε για τον φεμινισμό και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των αδυνάμων τόσο όσο νοιάζεστε για το αν έκανε το αυγό την κότα ή η κότα το αυγό.
Αυτή η δήθεν ευαισθησία σας και η ευθιξία σας πάει χέρι-χέρι με την απελπισμένη προσπάθεια της διοργάνωσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου να ανακτήσει την παλιά του αίγλη και να επιβληθεί στο star system που το έχει καταπιεί. Η υπόθεση είναι lose-lose.
Ας δούμε τώρα 5 διάσημες που εμφανίστηκαν με τα πιο ωραία, σέξι, μαύρα, μακριά φορέματα που και «γύμνια» είχαν και δεν της πέταξε κανείς από το κόκκινο χαλί, όπως υπαγορεύει ο κανονισμός «Οι ομάδες υποδοχής του Φεστιβάλ θα είναι υποχρεωμένες να απαγορεύσουν την πρόσβαση στο Κόκκινο Χαλί σε όποιον δεν σέβεται αυτούς τους κανόνες», όχι γιατί έκαναν κάποιο αντάρτικο και πήγαν στο φεστιβάλ παραβλέποντας τους κανόνες (όπως πολλοί συνάδελφοι σχολίασαν στον κόσμο, κάνοντας οριακά επαναστατικά σύμβολα στα μάτια του κόσμου περσόνες που κάθε άλλο παρά τέτοια είναι), αλλά επειδή ακριβώς ακολούθησαν το dress code.
*Σε κάθε περίπτωση το ευπρεπές ντύσιμο δεν το κάνει ούτε το αθλητικό, ούτε η παρουσία διαφάνειας.
Η Irina Shayak με Ellie Saab
Η Bella Hadid με σατέν μακρύ φόρεμα Saint Laurent με άπειρα και ενδιαφέροντα κοψίματα
Η Juliette Armanet με Celine
Η Pom Klementieff με Loewe
H Luma Grothe με PatBo