Μπακλαβάδες με αποξηραμένα φρούτα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μπακλαβάδες με αποξηραμένα φρούτα, περιγράφοντας αναλυτικά τη διαδικασία παρασκευής τους. Η συνταγή περιλαμβάνει 15 φύλλα μπακλαβά, βούτυρο, αμύγδαλα, καρύδια, αποξηραμένα βερίκοκα και φοινίκια, ροδόσταγμα και κανέλα.

Η προετοιμασία περιλαμβάνει την παρασκευή σιροπιού με νερό, ζάχαρη, λεμόνι, κανέλα, γαρύφαλλο και μέλι. Ακολουθεί το λιώσιμο του βουτύρου και η προετοιμασία της γέμισης με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.

Τα φύλλα του μπακλαβά κόβονται και γεμίζονται με την πάστα, τυλίγονται τριγωνικά και ψήνονται. Τέλος, οι μπακλαβάδες περιχύνονται με χλιαρό σιρόπι και αφήνονται να απορροφήσουν τη γεύση του.

Διαβάστε παρακάτω

12 ΑΤΟΜΑ / 50’ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ / 30’ ΨΗΣΙΜΟ / ΔΥΣΚΟΛΟ

Υλικά
• 15 φύλλα μπακλαβά
• 1 πακέτο βούτυρο (250γρ.)
• 1 φλιτζ. αμύδγαλα ασπρισμένα
• 1 φλιτζ. καρυδόψυχα
• ½ φλιτζ. βερίκοκα παστά
• ½ φλιτζ. φοινίκια παστά (χωρίς κουκούτσι)
• 2 κουταλιές ροδόσταγμα Αγρού
• 1/3 κουταλάκι κανέλα σκόνη
Για το σιρόπι
• 1 φλιτζ. νερό
• 2 φλιτζ. ζάχαρη
• 2 κομμάτια φλούδα λεμονιού
• 2 ξυλάκια κανέλας
• 4-5 καρφιά γαρύφαλλο
• 1 κουταλιά μέλι

Eκτέλεση
Για το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι. Ανακατεύετε καλά και ανάβετε την εστία. Μόλις ζεσταθεί το σιρόπι στην κατσαρόλα ψήνεται για 10’ και μετά σβήνεται την εστία.
Λιώσιμο βουτύρου:

  1. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να λιώσει. Αφού λιώσει το βούτυρο χαμηλώνεται την εστία κατά το ήμισυ και ψήνεται για 5’.
  2. Αφήνεται στην άκρη να ξεκουραστεί για 10’-15’.
  3. Ακολούθως με ένα κουτάλι αφαιρείται από πάνω τα γαλακτώματα του βουτύρου. Μεταφέρεται σιγά-σιγά το λάδι του βουτύρου σε ένα μπολ. Προς το τέλος της μεταφοράς προσέξτε να μην βάλετε από τον πυθμένα της κατσαρόλας τα γαλακτώματα στο λάδι.

Για την προετοιμασία των μπακλαβάδων:

  1. Στο μπλέντερ βάζετε όλους τους ξηρούς καρπούς, τα παστά, το ροσόσταγμα και την κανέλα και αλέθετε μέχρι να γίνουν μια πάστα.
  2. Τοποθετείτε τα φύλλα του μπακλαβά κατά πλάτος και κόβετε σε τρία ίσα μέρη κάθετα.
  3. Βάζετε μπροστά σας ένα κομμάτι φύλλο μπακλαβά, αλείφετε με βούτυρο και τοποθετείτε ακόμα ένα φύλλο πάνω.
  4. Βάζετε ένα κουταλάκι από την πάστα ξηρών καρπών πάνω άκρη της δεξιάς πλευράς του φύλλου.
  5. Ξεκινάτε και τυλίγετε τριγωνικά το φύλλο. Τοποθετείτε μέσα σε βουτυρωμένο ταψί και επαναλαμβάνετε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα από τους ξηρούς καρπούς.
  6. Αλείφεται τα τρίγωνα μπακλαβάκια με βούτυρο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 25’-30’ ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από πάνω.
  7. Tέλος βγάζετε από το φούρνο ζεστό και περιλούζεται από πάνω με το σιρόπι το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό. Η ποσότητα σιρόπι που θα βάλετε είναι ανάλογα των δικών σας προτιμήσεων.
  8. Σκεπάζεται από πάνω με ένα ταψί για 10’, ακολούθως το ξεσκεπάζεται και αφήνετε να απορροφήσει το σιρόπι.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιλαμβάνει 15 φύλλα μπακλαβά, βούτυρο, αμύγδαλα, καρύδια, αποξηραμένα βερίκοκα, φοινίκια, ροδόσταγμα και κανέλα.
  • Προετοιμάζεται σιρόπι με νερό, ζάχαρη, λεμόνι, κανέλα, γαρύφαλλο και μέλι, ενώ το βούτυρο λιώνεται και αφαιρούνται τα γαλακτώματα.
  • Τα φύλλα του μπακλαβά κόβονται, γεμίζονται με πάστα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων, τυλίγονται και ψήνονται.
  • Οι μπακλαβάδες περιχύνονται με χλιαρό σιρόπι και αφήνονται να απορροφήσουν τη γεύση του.
Διαβάστε επίσης

Μπρουσκέτα με λούντζα και τυρί παρμεζάνα

Το άρθρο παρουσιάζει μια απλή και γευστική συνταγή για μπρουσκέτα με λούντζα και παρμεζάνα. Απαιτεί λίγα υλικά, όπως ψιλοκομμένη λούντζα, μπαγκέτα, βασιλικό, ντοματίνια, παρμεζάνα, ελαιόλαδο και βαλσάμικο ξύδι. Η διαδικασία...

Γίγαντες στο φούρνο με κυπριακό λουκάνικο και φέτα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για γίγαντες στο φούρνο με κυπριακό λουκάνικο και φέτα, μια γευστική και θρεπτική πρόταση για το τραπέζι. Η διαδικασία ξεκινά με το μούλιασμα και...

Shakshuka με λουκάνικα από Φρανκφούρτη

Η συνταγή παρουσιάζει έναν εναλλακτικό τρόπο παρασκευής της παραδοσιακής shakshuka, προσθέτοντας λουκάνικα Φρανκφούρτης για επιπλέον γεύση. Τα λουκάνικα σοτάρονται με κόκκινη πιπεριά και ντοματίνια, ενώ η φέτα προσθέτει μια...

Φυστικοβούτυρο μπράουνι απόλαυση

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για μπράουνι με επικάλυψη φυστικοβούτυρου, παρουσιάζοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Η συνταγή περιλαμβάνει συστατικά όπως φυστικοβούτυρο, ζάχαρη άχνη, βούτυρο, αυγά, καστανή ζάχαρη,...

Τερίν µε τυρί, ελιές και πιπεριές για γευστική απόλαυση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τερίν με τυρί, ελιές και πιπεριές, προσφέροντας μια γευστική και εύκολη στην παρασκευή επιλογή για ορεκτικό. Χρησιμοποιούνται κόκκινες πιπεριές, κατσικίσιο τυρί ή φέτα...

Γλυκό με βατόμουρα

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για ένα γλυκό με βατόμουρα, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Τα κύρια συστατικά περιλαμβάνουν βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, αλεύρι, γιαούρτι και βατόμουρα. Η...

Βίδες με ψητά ντοματίνια και φέτα μαριναρισμένη

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για βίδες με ψητά ντοματίνια και μαριναρισμένη φέτα. Η φέτα μαρινάρεται με ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι και νιφάδες τσίλι, καλυμμένη με ελαιόλαδο, και διατηρείται στο...

Η εξέλιξη του brunch: Από τη βικτωριανή Αγγλία στις σύγχρονες πόλεις

Το brunch, ένας συνδυασμός πρωινού και μεσημεριανού γεύματος, ξεκίνησε στη βικτωριανή Αγγλία του 19ου αιώνα ως χαλαρή εναλλακτική στο τυπικό αγγλικό πρωινό. Καθιερώθηκε το 1895 από τον Γκάι Μπέριντζερ...

Λαβράκι με άρωμα τζίντζερ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λαβράκι με άρωμα τζίντζερ, εξηγώντας βήμα προς βήμα την προετοιμασία του πιάτου. Χρησιμοποιούνται φρέσκα υλικά όπως κρεμμυδάκια και τζίντζερ, ενώ η σόγια σος και...

Αχλαδένια σαρλότα με σάλτσα βατόμουρου

Η αχλαδένια σαρλότα με σάλτσα βατόμουρου είναι ένα εκλεπτυσμένο γλυκό από την Pastry Chef Εύη Ιωάννου Χιώτη. Η συνταγή περιλαμβάνει αχλάδια Ουίλιαμς, ζάχαρη, χυμό λεμονιού, corn flour, γάλα, κρόκους...

Φανταχτερή σαλάτα με ζυμαρικά

Η φανταχτερή σαλάτα με ζυμαρικά είναι μια δροσερή και γευστική επιλογή που συνδυάζει νουντλς με πολύχρωμα λαχανικά όπως κόκκινη πιπεριά, φρέσκο κρεμμύδι, μωβ λάχανο και καρότο, μαζί με γιαπωνέζικα...

Μπάρες με βρώμη και καρύδια

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για την παρασκευή μπάρες με βρώμη και καρύδια, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά που απαιτούνται και τη διαδικασία εκτέλεσης. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν βιολογική βρώμη,...

Κινέζικα Χοιρινά Παϊδάκια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για κινέζικα χοιρινά παϊδάκια, ξεκινώντας με την προετοιμασία μιας πλούσιας μαρινάδας που περιλαμβάνει σάλτσα Hoisin, σόγιας και γλυκιά σάλτσα τσίλι, καθώς και αρωματικά όπως...

Μικρές υγρές πουτίγκες καραμέλας

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για μικρές υγρές πουτίγκες καραμέλας, ιδανικές για 12 μερίδες. Για την παρασκευή των μίνι κέικ, χρησιμοποιούνται χουρμάδες, βραστό νερό, άρωμα βανίλιας, αλεύρι, μαγειρική σόδα,...

Λεμονάτο κοτόπουλο στο φούρνο με τραγανές πατάτες

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για λεμονάτο κοτόπουλο στο φούρνο με τραγανές πατάτες. Αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και τοποθετούμε τις πατάτες και τις ροδέλες λεμονιού σε ένα...

Τσιπούρα φιλέτο με φακές και αρωματική σάλτσα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τσιπούρα φιλέτο με φακές και αρωματική σάλτσα. Τα υλικά περιλαμβάνουν φακές beluga και φιλέτα τσιπούρας, ενώ η μαρινάδα αποτελείται από ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού,...

Γλυκό σοκολατένιο κέικ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα γλυκό σοκολατένιο κέικ, ξεκινώντας με τα απαραίτητα υλικά όπως κακάο, σοκολάτα γάλακτος, βούτυρο, ζάχαρη και αυγά. Στη συνέχεια, περιγράφει τη διαδικασία εκτέλεσης, η...

Μικρά σπανακοπιτάκια

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή μικρών σπανακοπιτών. Αρχικά, αναφέρονται τα υλικά για τη γέμιση, όπως το σπανάκι, το φρέσκο κρεμμύδι, ο δυόσμος, η γραβιέρα και η...

Κοτόπουλο Τεριγιάκι στο φριτέζα αέρα

Το άρθρο παρέχει μια απλή και γρήγορη συνταγή για κοτόπουλο τεριγιάκι που μαγειρεύεται στο φριτέζα αέρα. Χρησιμοποιώντας τέσσερα μπούτια κοτόπουλο χωρίς δέρμα και μια σάλτσα από σόγια σος, μέλι, σησαμέλαιο...

Κολοκυθοκεφτέδες με το Air Fryer

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για κολοκυθοκεφτέδες που προετοιμάζονται εύκολα και υγιεινά με τη χρήση του Air Fryer. Η διαδικασία περιλαμβάνει το τρίψιμο και στράγγισμα των κολοκυθιών, ανάμειξη με...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ