“Πόσο βλαβερές είναι για την υγεία μας οι τηγανιτές πατάτες”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι τηγανητές πατάτες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal. Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση τριών μερίδων τηγανητών πατατών την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά πάνω από 20%, ενώ άλλοι τύποι πατάτας, όπως οι βραστές ή οι ψητές, δεν έχουν την ίδια επίδραση.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η αντικατάσταση των τηγανητών πατατών με όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και μη αμυλούχα λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα πιθανά τοξικά προϊόντα της αντίδρασης Maillard και τα λίπη που χρησιμοποιούνται στο τηγάνισμα μπορεί να είναι επιβαρυντικοί παράγοντες, ενώ τα πατατάκια δεν συνδέονται με την ίδια αύξηση κινδύνου.

Διαβάστε παρακάτω

«Επιστήμη- τηγανητές πατάτες σημειώσατε 1, χάσαμε: πάνω από 20% μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη αν τρως τρεις μερίδες τηγανητές πατάτες την εβδομάδα», αναφέρει σε ανάρτησή του ο παθολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γ. Παππάς, παρουσιάζοντας μελέτες που έχουν γίνει γύρω από το θέμα.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του σημειώνει:

Μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο παραδοσιακά σημαντικό British Medical Journal εξέτασε σε βάθος δεκαετιών και σε χιλιάδες άτομα, την επίδραση της κατανάλωσης πατάτας στον κίνδυνο να εμφανίσει κανείς σακχαρώδη διαβήτη. Μακροχρόνια παρακολούθηση με διάκριση μεταξύ κατανάλωσης βραστής πατάτας, ψητής πατάτας, τηγανητής πατάτας, πουρέ, ακόμη και για τα πατατάκια κοίταξαν. Δυσάρεστο αποτέλεσμα για τους κανονικούς ανθρώπους που τους αρέσουν οι τηγανητές πατάτες: ενώ κάθε άλλο είδος μαγειρέματος της πατάτας, ακόμη και τα πατατάκια!, δεν συνδέονται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, όσο περισσότερες τηγανητές πατάτες τρως σήμερα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εμφανίσεις σακχαρώδη διαβήτη σε 12-20 χρόνια. Με τις τρεις μερίδες την εβδομάδα αυξήθηκε περισσότερο από 20% ο κίνδυνος, και προσοχή: πώς εννοούνται οι μερίδες; το πολύ 10-15 πατάτες η μερίδα (που με τόσες πατάτες κάνουμε σχεδιάκια στο πιάτο που είναι άδειο- τρεις μερίδες τρώμε ορισμένοι για εφάπαξ ορεκτικό). Αν φας περισσότερες μερίδες, ο κίνδυνος αυξάνεται γραμμικά.

Οι ερευνητές δεν σταμάτησαν εκεί: Προχώρησαν σε μεταανάλυση αντίστοιχων μελετών από το παρελθόν (όλες μικρότερων αριθμητικά πληθυσμών και ορισμένες με μεθοδολογικά προβλήματα) και συνολικά επιβεβαίωσαν το εύρημα αυτό- μόνο μια μελέτη από την Δανία “αθώωσε” κάπως τις τηγανητές πατάτες (οπότε ίσως οι τηγανητές πατάτες Δανίας να πρέπει να γίνουν η νέα διαιτητική μόδα) .

Οι ερευνητές συνέχισαν ακόμη περισσότερο, και μελέτησαν αν η αντικατάσταση της τηγανητής πατάτας με άλλα τρόφιμα επέφερε ελάττωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη: νέο πλήγμα αφού συμπέραναν ότι αν αντί για τις τρεις μερίδες τηγανητής πατάτας την εβδομάδα φας όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, μη αμυλούχα λαχανικά (μπρόκολα και κολοκυθάκια και πρασινάδες εννοούν), άντε και κάποια αμυλούχα λίγο (γλυκοπατάτες, αρακά, καλαμπόκι), τότε ο κίνδυνος για διαβήτη υποστρέφει. Και το ρύζι το μελέτησαν αλλά αυτό πήγε χειρότερα κι από τις υπόλοιπες πατάτες.

Ενδέχεται να έπαιζε ρόλο ο τρόπος με τον οποίο τηγανίζονταν οι πατάτες στην φριτέζα παλαιότερα; Μιλάνε οι ερευνητές για τα πιθανά τοξικά προϊόντα της αντίδρασης Maillard (σάκχαρα με αμινοξέα, δίνουν ωραίο χρυσοκίτρονο χρώμα εδώ) αλλά και των λιπών και ελαίων που χρησιμοποιήθηκαν ιστορικά στις φριτέζες αυτού του κόσμου. Θέλει μελέτη αυτό.

Θα μου πεις, σκέψη θέλει ότι οι τηγανητές πατάτες βλάπτουν εν τέλει; Όχι, αλλά άμα σου το λέει με τόσους τρόπους μια καλά οργανωμένη μελέτη, ε, μια θλίψη προκαλείται. Από την άλλη, αθωώθηκαν τα πατατάκια, το οποίο βέβαια χρήζει επανεκτίμησης.

Συνοπτικά

  • Οι τηγανητές πατάτες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κατά πάνω από 20% αν καταναλώνονται τρεις φορές την εβδομάδα.
  • Η αντικατάσταση των τηγανητών πατατών με όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και μη αμυλούχα λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη.
  • Τα πιθανά τοξικά προϊόντα της αντίδρασης Maillard και τα λίπη που χρησιμοποιούνται στο τηγάνισμα θεωρούνται επιβαρυντικοί παράγοντες.
  • Άλλοι τύποι πατάτας, όπως οι βραστές ή οι ψητές, καθώς και τα πατατάκια, δεν συνδέονται με την ίδια αύξηση του κινδύνου διαβήτη.
Διαβάστε επίσης

Ο Άδωνις στράφηκε στο Chat GPT για το Σισμανόγλειο: «Δεν γίνεται να τα έχουμε όλα»

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αντιμετώπισε κριτική για την έλλειψη νευρολογικής κλινικής στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, μετά τον θάνατο της κόρης του Αντώνη Σαμαρά. Ο Γεωργιάδης απάντησε υποστηρίζοντας ότι δεν είναι...

Ποιος είναι ο λόγος που οι νοσηλευτές εγκαταλείπουν διακριτικά το επάγγελμά τους;

Η σιωπηρή αποχώρηση των νοσηλευτών, ένα φαινόμενο που αναπτύσσεται ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύει την ψυχοσυναισθηματική απόσυρση από το επάγγελμα λόγω εξουθένωσης και έλλειψης αναγνώρισης. Οι νοσηλευτές, παρά την αφοσίωσή...

Πώς επηρεάζονται οι μεσήλικες άνδρες όταν διακόπτουν ξαφνικά την άσκηση;

Μια τυχαιοποιημένη μελέτη από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά, εξέτασε τις επιπτώσεις της απότομης διακοπής της σωματικής άσκησης...

Αντιμετωπίστε το φούσκωμα – Συμβουλές από γαστρεντερολόγο του Χάρβαρντ

Το άρθρο από το Ygeiamou.gr παρουσιάζει συμβουλές για την αντιμετώπιση του φουσκώματος, το οποίο είναι συχνό φαινόμενο λόγω της επιβράδυνσης της πέψης με την ηλικία. Ο Δρ. Kyle Staller, γαστρεντερολόγος,...

Επιληψία: Τι είναι και πώς να την αντιμετωπίσετε – Πότε μπορεί να γίνει απειλητική

Η επιληψία είναι μια συχνή νευρολογική πάθηση που επηρεάζει περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, προκαλώντας επιληπτικούς σπασμούς λόγω διαταραχής στην ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Παρά το γεγονός ότι το...

Συμπτώματα, κίνδυνοι και πρόληψη: Η αλήθεια για τον COVID το 2025

Το άρθρο του κ. Γιώργου Παππά, παθολόγου και διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναλύει την κατάσταση του COVID-19 το 2025, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ατομικής ευθύνης για...

Ιός Δυτικού Νείλου: 26 επιβεβαιωμένα περιστατικά – Ποιοι δήμοι είναι σε «επιφυλακή» λόγω αυξημένου κινδύνου

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 26 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στην Αττική, ενώ σημαντικά κρούσματα παρατηρούνται και...

Μπορεί η χημική ρύπανση να είναι εξίσου καταστροφική με την κλιματική αλλαγή; Πόσο απειλητικά είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε;

Το άρθρο εξετάζει τη χημική ρύπανση ως μια σοβαρή απειλή για την υγεία μας, συγκρίσιμη με την κλιματική αλλαγή. Παρά τη μεγάλη συζήτηση για την κλιματική κρίση, η χημική...

Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή στους διαβητικούς – Κίνδυνος λάθους στη χρήση γνωστού φαρμάκου

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προειδοποιεί τους διαβητικούς για πιθανό κίνδυνο λάθους στη χρήση του φαρμάκου Rybelsus, λόγω αλλαγής του σκευάσματος που περιέχει σεμαγλουτίδη. Το νέο σκεύασμα απορροφάται καλύτερα,...

Καρκίνος του πνεύμονα: Οι διατροφικές επιλογές που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Thorax αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση υπέρ-επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα κατά 41%, ανεξαρτήτως καπνίσματος. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν επιβλαβείς...

Ποτά που ενισχύουν τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας

Μια εκτεταμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS Medicine αναδεικνύει τη θετική συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και αυξημένου κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος. Η έρευνα, που βασίστηκε σε δεδομένα από 30...

Από εγκεφαλικά έως αναπτυξιακές διαταραχές: πώς οι καύσωνες πλήττουν τον εγκέφαλό μας

Το άρθρο αναλύει τις επιπτώσεις των καυσώνων στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ιδιαίτερα σε άτομα με νευρολογικές παθήσεις. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν επιδείνωση παθήσεων όπως η επιληψία, το εγκεφαλικό...

Ο ΕΟΦ αποσύρει παρτίδα διάσημου αντιβιοτικού για δερματικές λοιμώξεις

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αποφάσισε την ανάκληση της παρτίδας C97096 του αντιβιοτικού φαρμάκου Fucidin Tablet 250mg λόγω μη κανονικών ευρημάτων σε έλεγχο σταθερότητας. Αυτή η απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ