“Πόσο βλαβερές είναι για την υγεία μας οι τηγανιτές πατάτες”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι τηγανητές πατάτες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal. Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση τριών μερίδων τηγανητών πατατών την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά πάνω από 20%, ενώ άλλοι τύποι πατάτας, όπως οι βραστές ή οι ψητές, δεν έχουν την ίδια επίδραση.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η αντικατάσταση των τηγανητών πατατών με όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και μη αμυλούχα λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα πιθανά τοξικά προϊόντα της αντίδρασης Maillard και τα λίπη που χρησιμοποιούνται στο τηγάνισμα μπορεί να είναι επιβαρυντικοί παράγοντες, ενώ τα πατατάκια δεν συνδέονται με την ίδια αύξηση κινδύνου.

Διαβάστε παρακάτω

«Επιστήμη- τηγανητές πατάτες σημειώσατε 1, χάσαμε: πάνω από 20% μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη αν τρως τρεις μερίδες τηγανητές πατάτες την εβδομάδα», αναφέρει σε ανάρτησή του ο παθολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γ. Παππάς, παρουσιάζοντας μελέτες που έχουν γίνει γύρω από το θέμα.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του σημειώνει:

Μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο παραδοσιακά σημαντικό British Medical Journal εξέτασε σε βάθος δεκαετιών και σε χιλιάδες άτομα, την επίδραση της κατανάλωσης πατάτας στον κίνδυνο να εμφανίσει κανείς σακχαρώδη διαβήτη. Μακροχρόνια παρακολούθηση με διάκριση μεταξύ κατανάλωσης βραστής πατάτας, ψητής πατάτας, τηγανητής πατάτας, πουρέ, ακόμη και για τα πατατάκια κοίταξαν. Δυσάρεστο αποτέλεσμα για τους κανονικούς ανθρώπους που τους αρέσουν οι τηγανητές πατάτες: ενώ κάθε άλλο είδος μαγειρέματος της πατάτας, ακόμη και τα πατατάκια!, δεν συνδέονται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, όσο περισσότερες τηγανητές πατάτες τρως σήμερα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εμφανίσεις σακχαρώδη διαβήτη σε 12-20 χρόνια. Με τις τρεις μερίδες την εβδομάδα αυξήθηκε περισσότερο από 20% ο κίνδυνος, και προσοχή: πώς εννοούνται οι μερίδες; το πολύ 10-15 πατάτες η μερίδα (που με τόσες πατάτες κάνουμε σχεδιάκια στο πιάτο που είναι άδειο- τρεις μερίδες τρώμε ορισμένοι για εφάπαξ ορεκτικό). Αν φας περισσότερες μερίδες, ο κίνδυνος αυξάνεται γραμμικά.

Οι ερευνητές δεν σταμάτησαν εκεί: Προχώρησαν σε μεταανάλυση αντίστοιχων μελετών από το παρελθόν (όλες μικρότερων αριθμητικά πληθυσμών και ορισμένες με μεθοδολογικά προβλήματα) και συνολικά επιβεβαίωσαν το εύρημα αυτό- μόνο μια μελέτη από την Δανία “αθώωσε” κάπως τις τηγανητές πατάτες (οπότε ίσως οι τηγανητές πατάτες Δανίας να πρέπει να γίνουν η νέα διαιτητική μόδα) .

Οι ερευνητές συνέχισαν ακόμη περισσότερο, και μελέτησαν αν η αντικατάσταση της τηγανητής πατάτας με άλλα τρόφιμα επέφερε ελάττωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη: νέο πλήγμα αφού συμπέραναν ότι αν αντί για τις τρεις μερίδες τηγανητής πατάτας την εβδομάδα φας όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, μη αμυλούχα λαχανικά (μπρόκολα και κολοκυθάκια και πρασινάδες εννοούν), άντε και κάποια αμυλούχα λίγο (γλυκοπατάτες, αρακά, καλαμπόκι), τότε ο κίνδυνος για διαβήτη υποστρέφει. Και το ρύζι το μελέτησαν αλλά αυτό πήγε χειρότερα κι από τις υπόλοιπες πατάτες.

Ενδέχεται να έπαιζε ρόλο ο τρόπος με τον οποίο τηγανίζονταν οι πατάτες στην φριτέζα παλαιότερα; Μιλάνε οι ερευνητές για τα πιθανά τοξικά προϊόντα της αντίδρασης Maillard (σάκχαρα με αμινοξέα, δίνουν ωραίο χρυσοκίτρονο χρώμα εδώ) αλλά και των λιπών και ελαίων που χρησιμοποιήθηκαν ιστορικά στις φριτέζες αυτού του κόσμου. Θέλει μελέτη αυτό.

Θα μου πεις, σκέψη θέλει ότι οι τηγανητές πατάτες βλάπτουν εν τέλει; Όχι, αλλά άμα σου το λέει με τόσους τρόπους μια καλά οργανωμένη μελέτη, ε, μια θλίψη προκαλείται. Από την άλλη, αθωώθηκαν τα πατατάκια, το οποίο βέβαια χρήζει επανεκτίμησης.

Συνοπτικά

  • Οι τηγανητές πατάτες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κατά πάνω από 20% αν καταναλώνονται τρεις φορές την εβδομάδα.
  • Η αντικατάσταση των τηγανητών πατατών με όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και μη αμυλούχα λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη.
  • Τα πιθανά τοξικά προϊόντα της αντίδρασης Maillard και τα λίπη που χρησιμοποιούνται στο τηγάνισμα θεωρούνται επιβαρυντικοί παράγοντες.
  • Άλλοι τύποι πατάτας, όπως οι βραστές ή οι ψητές, καθώς και τα πατατάκια, δεν συνδέονται με την ίδια αύξηση του κινδύνου διαβήτη.
Διαβάστε επίσης

Ποιοι κίνδυνοι κρύβονται στη μακροχρόνια χρήση συμπληρωμάτων μελατονίνης;

Νέα ευρήματα που θα παρουσιαστούν στο Επιστημονικό Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας 2025 υποδεικνύουν ότι η μακροχρόνια χρήση συμπληρωμάτων μελατονίνης μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και...

«Επανεμφάνιση» ιλαράς και ερυθράς στην Ευρώπη – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Η ιλαρά και η ερυθρά παραμένουν προκλήσεις για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη, παρά την πρόοδο στον εμβολιασμό. Η Ελλάδα καταγράφει χαμηλά περιστατικά ιλαράς και ερυθράς, αλλά η εμβολιαστική...

Αντιμέτωπα με έλλειψη γιατρών για 48 ώρες τα νοσοκομεία – Παραμένουν κλειστά την Παρασκευή τα ιδιωτικά εργαστήρια

Τα νοσοκομεία της Ελλάδας αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις λόγω της 48ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών και της πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Οι κινητοποιήσεις αυτές, που περιλαμβάνουν συγκεντρώσεις...

Πώς οι μυρωδιές μας συνδέουν στενά με τις αναμνήσεις μας;

Το άρθρο αναλύει τη στενή σχέση μεταξύ μυρωδιών και αναμνήσεων, εξηγώντας πώς οι οσμές μπορούν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα και αναμνήσεις λόγω της άμεσης σύνδεσής τους με το μεταιχμιακό...

«Αγκαλιάζοντας τη στιγμή και τον ρόλο»: Η Ειρήνη Μάκιου αποκαλύπτει την τέχνη του μακιγιάζ στην Parallaxi

Η Ειρήνη Μάκιου, μια επιτυχημένη make up artist, μοιράζεται το πάθος της για το μακιγιάζ, μια τέχνη που πιστεύει ότι αξίζει μεγαλύτερη αναγνώριση. Με συνεργασίες που περιλαμβάνουν διάσημους καλλιτέχνες...

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Γιατί πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους, με τους επιστήμονες να εξετάζουν την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ως πιθανό παράγοντα. Παρά τη μείωση των κρουσμάτων σε ηλικίες...

ΜΕΛΕΤΗ: Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Νοσοκομεία με σοβαρές ελλείψεις

Το άρθρο αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καταδεικνύοντας την αντίθεση μεταξύ της εικόνας που παρουσιάζει το υπουργείο Υγείας και της πραγματικότητας...

Υπνική παράλυση: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται;

Η υπνική παράλυση είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από προσωρινή απώλεια ελέγχου των μυών, συνοδευόμενη συχνά από ανησυχητικές ψευδαισθήσεις και αίσθημα ασφυξίας. Τα επεισόδια διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα...

Καινοτόμα μέσα διάγνωσης και θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη

Το άρθρο εξετάζει τις τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στους άνδρες. Παρουσιάζονται νέες διαγνωστικές τεχνικές, όπως η...

ΙΣΘ: Στους… δρόμους οι γιατροί της Ελλάδας

Οι εργαστηριακοί γιατροί στην Ελλάδα κινητοποιούνται ενάντια στο μέτρο του "clawback", το οποίο θεωρούν άδικο και καταστροφικό για τη βιωσιμότητα των ιατρείων τους. Το μέτρο αυτό επιβάλλει την επιστροφή...

“Τα 7 σφάλματα που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο”

Το άρθρο επισημαίνει τα επτά κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο για να εξασφαλίσουν ασφαλείς και αποτελεσματικές προπονήσεις. Η σωστή άσκηση είναι ζωτικής...

“Η μούχλα στα τρόφιμα προκαλεί καρκίνο και νευρικές βλάβες”

Το άρθρο επισημαίνει τους κινδύνους που προκύπτουν από την κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων, τα οποία μπορεί να περιέχουν τοξίνες που προκαλούν σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο και νευρικές βλάβες. Οι μύκητες και...

Ερευνητές ανακάλυψαν μέθοδο για καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο

Ερευνητές από το King's College του Λονδίνου έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για επεμβατικές...

Κρυολόγημα, γρίπη ή κορονοϊός: Πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα

Το άρθρο εξετάζει πώς να ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορονοϊού, καθώς αυτά συχνά αλληλεπικαλύπτονται. Η γρίπη χαρακτηρίζεται από ξαφνική εμφάνιση, εξάντληση, πυρετό και ξηρό...

Πώς η πνευμονική εμβολή κόστισε τη ζωή της 16χρονης στο Γκάζι

Η 16χρονη στο Γκάζι έχασε τη ζωή της από πνευμονική εμβολή, μια σοβαρή κατάσταση όπου ένας θρόμβος αίματος μεταφέρεται στους πνεύμονες, προκαλώντας απόφραξη της πνευμονικής αρτηρίας. Η πάθηση αυτή...

Μελέτη: 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν παχυσαρκία και καπνίζουν

Μια νέα μελέτη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αποκαλύπτει ότι 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας και καπνίζουν, ποσοστά που είναι σημαντικά υψηλότερα από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η έρευνα,...

Μελέτη: Η κατανάλωση ζάχαρης στην παιδική ηλικία επηρεάζει την καρδιακή υγεία ως ενήλικες

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The BMJ» υπογραμμίζει ότι η περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών...

Πώς το ιαπωνικό περπάτημα κατέκτησε τη σκηνή του fitness;

Το ιαπωνικό περπάτημα, μια μέθοδος διαλειμματικής άσκησης που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία πριν από είκοσι χρόνια, έχει κατακτήσει τη σκηνή του fitness λόγω της απλότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Απαιτεί...

Αιτίες των συνεχόμενων ιατρικών σφαλμάτων στα κρατικά νοσοκομεία

Το άρθρο αναλύει τα συνεχόμενα ιατρικά λάθη στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, επισημαίνοντας σοβαρά περιστατικά όπως η χορήγηση λάθος φαρμάκων και οι λάθος μεταγγίσεις αίματος. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτά τα...

Δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods που προστατεύουν τον οργανισμό σαν «ασπίδα»

Το άρθρο παρουσιάζει δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods, την κολοκύθα και τις γλυκοπατάτες, που λειτουργούν ως «ασπίδα» για τον οργανισμό. Η κολοκύθα, πλούσια σε νερό, βιταμίνη Α και β-καροτίνη, ενυδατώνει,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ