Η Σαρακοστή στην υπηρεσία της Υγείας: Χοληστερίνη και νηστίσιμες επιλογές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Σαρακοστή προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για υγιεινή διατροφή, καθώς η αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη.

Η κατανάλωση οσπρίων, ξηρών καρπών και λαχανικών αυξάνει τα ωφέλιμα λιπαρά και τις φυτικές ίνες, ενώ τα θαλασσινά, παρά την περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη, δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα χοληστερίνης, εφόσον μαγειρεύονται σωστά.

Η υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και η παχυσαρκία είναι οι κύριες αιτίες αύξησης της χοληστερόλης, καθιστώντας τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους σημαντική για την υγεία.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Τη Σαρακοστή μάς δίνεται μια εξαιρετική ευκαιρία ώστε να απέχουμε από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, με αποτέλεσμα να απολαύσουμε όλες τις θετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει αυτή η διατροφή για την υγεία μας.

Aπό την Αναστασία Δούλγερη, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc Διατροφής αθλητών, πτυχιούχος Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

Η νηστεία, κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, σε γενικές γραμμές αποτελεί ίσως τον ιδανικό τρόπο διατροφής για να μειώσετε τη χοληστερίνη σας. Η απουσία της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων μειώνει την πρόσληψη κορεσμένου λίπους, ενώ παράλληλα η κατανάλωση περισσότερων οσπρίων, ξηρών καρπών και λαχανικών αυξάνει την πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, με αποτέλεσμα τη μείωση της ολικής και την αύξηση της καλής χοληστερόλης.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα, το σουσάμι, το ταχίνι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν στον οργανισμό αυξημένο ποσό φυτικών ινών, με σημαντική υποχοληστερολαιμική δράση.

Ξηροί καρποί διάφοροι
Credit: Shutterstock.com

Κατά καιρούς τα μαλάκια, όπως το καλαμάρι, το χταπόδι και οι σουπιές αλλά και τα οστρακοειδή, όπως ο αστακός, οι γαρίδες, οι καραβίδες, τα μύδια και τα στρείδια έχουν κατηγορηθεί για τα μεγάλα ποσά διαιτητικής χοληστερόλης που περιέχουν και ότι δεν θα πρέπει να καταναλώνονται από άτομα που πάσχουν από δυσλιπιδαιμίες (αυξημένη χοληστερόλη, LDL, τριγλυκερίδια) καθώς και από άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Χταπόδι ξιδάτο με λευκή ταραμοσαλάτα
Credit: real taste & style

Ωστόσο, πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν ότι η κύρια αιτία αύξησης της χοληστερόλης του πλάσματος από διαιτητικούς παράγοντες είναι η συγκέντρωση των τροφίμων σε κορεσμένο λίπος και τρανς λιπαρά οξέα. Ετσι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος, όπως το κόκκινο κρέας και τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και τα γλυκά που παρασκευάζονται με αυτά, αλλά και τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά οξέα, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι σφολιάτες και η μαργαρίνη, είναι η βασικότερη αιτία για ένα κακό λιπιδαιμικό προφίλ.

Credit: Shutterstock / Photoshut

Συνεπώς, ενώ τα θαλασσινά περιέχουν όντως μεγάλα ποσά χοληστερόλης, η κατανάλωσή τους δεν φαίνεται να επηρεάζει τη χοληστερόλη του αίματος, καθώς είναι φτωχά σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Επιπλέον, τα λιπαρά που περιέχονται σε όλα τα θαλασσινά τρόφιμα είναι κυρίως μονοακόρεστα (όπως στο ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα (ω3-ω6) που ως γνωστόν έχουν αγγειοπροστατευτική δράση, ενώ επιπλέον συντελούν και στη μείωση της ολικής χοληστερόλης.

Ωμά θαλασσινά
Credit: Shutterstock / Sutsaiy

Επιπλέον τα θαλασσινά είναι πλούσια σε θρεπτικές στερόλες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση της χοληστερίνης, και έχουν υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και βιταμίνη Β12.

Θαλασσινά και Χοληστερόλη

Καλαμάρι: Στα 100 γρ. έχει Χοληστερόλη – 233

Γαρίδες: Στα 100 γρ. έχει Χοληστερόλη – 211

Καραβίδες: Στα 100 γρ. έχει Χοληστερόλη – 114

Στρείδι: στα 100 γρ. έχει Χοληστερόλη – 100

Καβούρι: Στα 100 γρ. έχει Χοληστερόλη – 97

Χταπόδι: Στα 100 γρ. έχει Χοληστερόλη – 96

Αστακός: Στα 100 γρ. έχει Χοληστερόλη – 90

Χτένι: Στα 100 γρ. έχει Χοληστερόλη – 41

Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν εφόσον τα θαλασσινά μαγειρευτούν σωστά με ελαιόλαδο και όχι με μαργαρίνες. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το τηγάνισμα είναι μια τεχνική μαγειρέματος που οδηγεί στον σχηματισμό κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων και ως εκ τούτου στην αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα.

Τηγανιτό φαγητό
Credit: 123RF

Στην πραγματικότητα αυτά που αυξάνουν τις περισσότερες φορές τη χοληστερίνη του αίματος είναι το αυξημένο σωματικό βάρος και η παχυσαρκία. Γι’ αυτόν τον λόγο, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους αποτελεί σημαντικό στόχο για όσους προσπαθούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους στο αίμα. Έχει παρατηρηθεί ότι για κάθε κιλό που χάνει ένα άτομο με αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, υπάρχει παράλληλη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, εφόσον βέβαια δεν συνυπάρχουν κληρονομικοί παράγοντες στους οποίους να οφείλεται η αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα.

Πηγή: real taste & style τεύχος Μαρτίου 2025

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Επιστήμονας αποκαλύπτει τα μυστικά του σαπουνιού

Ο Paul E. Richardson, χημικός, αποκαλύπτει τα μυστικά του σαπουνιού, το οποίο ανακαλύφθηκε πριν από 5.000 χρόνια στην αρχαία Βαβυλώνα. Το σαπούνι, που συνδυάζει υδρόφιλα και υδρόφοβα μόρια, έχει την...

Αόρατες απειλές στα καθαρά ρούχα – Τι παραμένει μετά το πλύσιμο

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου De Montfort, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "PLOS One", αποκαλύπτει ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που πλένουν τις στολές τους στο σπίτι...

Οι ιδανικές ήπιες ασκήσεις για να υποδεχτείτε το καλοκαίρι… fit και χωρίς τραυματισμούς!

Το άρθρο αναδεικνύει τις ιδανικές ήπιες ασκήσεις για την προετοιμασία του σώματος ενόψει του καλοκαιριού, επικεντρωμένο στις χαμηλής έντασης δραστηριότητες που προσφέρουν οφέλη χωρίς κινδύνους τραυματισμών. Με την καθοδήγηση...

Το έμφραγμα χτυπά αθόρυβα τους διαβητικούς ασθενείς

Το άρθρο αναδεικνύει την επικινδυνότητα των καρδιακών επεισοδίων στους διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι συχνά δεν εκδηλώνουν τα κλασικά συμπτώματα του εμφράγματος, όπως ο έντονος πόνος στο στήθος, λόγω βλαβών...

Σαραντάρης με διαβήτη; Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 στη μέση ηλικία αυξάνει κατά 30% τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι διαβητικοί που είναι...

Τα δέκα αθόρυβα σημάδια που αποκαλύπτουν κρυφά προβλήματα υγείας

Το άρθρο αναφέρεται σε δέκα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία συχνά παραβλέπονται. Αυτά περιλαμβάνουν την ανεξήγητη απώλεια βάρους, την επίμονη κόπωση, αλλαγές στο...

Ιστορική απόφαση για εμβολιασμό με AstraZeneca: 50.000 ευρώ αποζημίωση για παρενέργεια στην Ελλάδα

Η ελληνική δικαιοσύνη προχώρησε σε μια ιστορική απόφαση, καταδικάζοντας το ελληνικό κράτος να καταβάλει 50.000 ευρώ αποζημίωση σε άνδρα που εμφάνισε το σπάνιο σύνδρομο Γκιλέν – Μπαρέ μετά τον...

12 υπερτροφές που θωρακίζουν τη μνήμη μας

Το άρθρο αναλύει τη σημασία της χολίνης για τη μνήμη και τη γνωσιακή λειτουργία, επισημαίνοντας ότι η έλλειψή της μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ. Διάφορες τροφές...

Το αυξημένο σάκχαρο στην εφηβεία εκτοξεύει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

Μια νέα μελέτη αναδεικνύει την ανησυχητική σύνδεση μεταξύ του αυξημένου σακχάρου στο αίμα και της καρδιακής βλάβης κατά την εφηβεία. Επιστήμονες από διάφορες χώρες παρακολούθησαν 1.595 εφήβους και διαπίστωσαν...

Απελευθέρωσε τη μέση σου: Η μαγική τεχνική των ειδικών σε 3 κινήσεις

Το άρθρο αναλύει τον χρόνιο πόνο στη μέση, ο οποίος πλήττει πολλούς ανθρώπους και επηρεάζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Παρουσιάζει τρεις απλές ασκήσεις από την εκπαιδεύτρια πιλάτες και γιόγκα Kristina...

Μεταμοσχεύσεις: Μαζική πρόσκληση μέσω SMS στους πολίτες για δωρεά οργάνων

Η Ελλάδα προχωρά σε σημαντικές αλλαγές στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, όπως αναδείχθηκε στην εκδήλωση OrganMeetings στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Με τη στήριξη του υπουργείου Υγείας και άλλων φορέων, προγραμματίζεται...

Διαβήτης: Αναγνωρίστε τα κρίσιμα σημάδια που σας προειδοποιούν

Ο διαβήτης αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, σκοτώνοντας περισσότερους ανθρώπους από τον καρκίνο και το AIDS. Περίπου 7,9 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως διατρέχουν κίνδυνο λόγω κακής διατροφής και...

Οι κρυφοί ένοχοι πίσω από τα σκαμπανεβάσματα του διαβήτη

Το άρθρο αναλύει τις συνήθειες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, ενδεχομένως προκαλώντας σκαμπανεβάσματα στον διαβήτη. Οι ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος,...

Ελλάδα: Αυτός ο ιός προκαλεί πάνω από 1.000 περιστατικά καρκίνου και 443 θανάτους κάθε χρόνο

Ο ιός HPV προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία στην Ελλάδα, με πάνω από 1.100 νέα περιστατικά καρκίνου και 443 θανάτους ετησίως, κυρίως από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Παρά...

Οι ειδικοί κρούουν συναγερμό: Μηδενική έκθεση σε οθόνες για παιδιά κάτω των έξι ετών

Πέντε γαλλικές επιστημονικές ενώσεις προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης σε οθόνες για παιδιά κάτω των έξι ετών, ζητώντας την απαγόρευσή της. Υποστηρίζουν ότι οι οθόνες επηρεάζουν την υγεία...

Οι ειδικοί κρούουν συναγερμό: «Να απαγορευτούν οι οθόνες σε παιδιά κάτω των 6 ετών»

Πέντε γαλλικές επιστημονικές ενώσεις προειδοποιούν για τους κινδύνους που προκαλεί η χρήση οθονών σε παιδιά κάτω των έξι ετών, ζητώντας την απαγόρευσή τους, καθώς επηρεάζουν αρνητικά την υγεία και...

Οι ειδικοί κρούουν συναγερμό: Μηδενική έκθεση σε οθόνες για παιδιά κάτω των έξι ετών

Πέντε γαλλικές επιστημονικές ενώσεις προειδοποιούν ότι η έκθεση σε οθόνες πρέπει να απαγορευτεί για τα παιδιά κάτω των έξι ετών, καθώς μπορεί να έχει μόνιμες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία...

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα δωρεάν αιματολογικών εξετάσεων χωρίς ραντεβού – Δείτε τα Κέντρα Υγείας

Στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάστηκε πρόγραμμα δωρεάν αιματολογικών εξετάσεων λιπιδαιμικού προφίλ, χωρίς ραντεβού, για πολίτες ηλικίας 30 έως 70 ετών, στο πλαίσιο της πρόληψης και αντιμετώπισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει...

Επικίνδυνη χημική ουσία σε πλαστικά αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Lancet eBiomedicine» αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις, ιδιαίτερα τη DEHP που χρησιμοποιείται σε πλαστικά, σχετίζεται με περισσότερους από 368.000 θανάτους...

Έρευνα: Η θέση εμβολιασμού επηρεάζει καθοριστικά την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, δημοσιευμένη στο περιοδικό Cell, αποκαλύπτει ότι η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου στο ίδιο μπράτσο με την πρώτη δόση μπορεί...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ