Η Σαρακοστή στην υπηρεσία της Υγείας: Χοληστερίνη και νηστίσιμες επιλογές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Σαρακοστή προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για υγιεινή διατροφή, καθώς η αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη.

Η κατανάλωση οσπρίων, ξηρών καρπών και λαχανικών αυξάνει τα ωφέλιμα λιπαρά και τις φυτικές ίνες, ενώ τα θαλασσινά, παρά την περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη, δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα χοληστερίνης, εφόσον μαγειρεύονται σωστά.

Η υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και η παχυσαρκία είναι οι κύριες αιτίες αύξησης της χοληστερόλης, καθιστώντας τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους σημαντική για την υγεία.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Τη Σαρακοστή μάς δίνεται μια εξαιρετική ευκαιρία ώστε να απέχουμε από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, με αποτέλεσμα να απολαύσουμε όλες τις θετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει αυτή η διατροφή για την υγεία μας.

Aπό την Αναστασία Δούλγερη, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc Διατροφής αθλητών, πτυχιούχος Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

Η νηστεία, κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, σε γενικές γραμμές αποτελεί ίσως τον ιδανικό τρόπο διατροφής για να μειώσετε τη χοληστερίνη σας. Η απουσία της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων μειώνει την πρόσληψη κορεσμένου λίπους, ενώ παράλληλα η κατανάλωση περισσότερων οσπρίων, ξηρών καρπών και λαχανικών αυξάνει την πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, με αποτέλεσμα τη μείωση της ολικής και την αύξηση της καλής χοληστερόλης.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα, το σουσάμι, το ταχίνι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν στον οργανισμό αυξημένο ποσό φυτικών ινών, με σημαντική υποχοληστερολαιμική δράση.

Ξηροί καρποί διάφοροι
Credit: Shutterstock.com

Κατά καιρούς τα μαλάκια, όπως το καλαμάρι, το χταπόδι και οι σουπιές αλλά και τα οστρακοειδή, όπως ο αστακός, οι γαρίδες, οι καραβίδες, τα μύδια και τα στρείδια έχουν κατηγορηθεί για τα μεγάλα ποσά διαιτητικής χοληστερόλης που περιέχουν και ότι δεν θα πρέπει να καταναλώνονται από άτομα που πάσχουν από δυσλιπιδαιμίες (αυξημένη χοληστερόλη, LDL, τριγλυκερίδια) καθώς και από άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Χταπόδι ξιδάτο με λευκή ταραμοσαλάτα
Credit: real taste & style

Ωστόσο, πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν ότι η κύρια αιτία αύξησης της χοληστερόλης του πλάσματος από διαιτητικούς παράγοντες είναι η συγκέντρωση των τροφίμων σε κορεσμένο λίπος και τρανς λιπαρά οξέα. Ετσι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος, όπως το κόκκινο κρέας και τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και τα γλυκά που παρασκευάζονται με αυτά, αλλά και τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά οξέα, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι σφολιάτες και η μαργαρίνη, είναι η βασικότερη αιτία για ένα κακό λιπιδαιμικό προφίλ.

Credit: Shutterstock / Photoshut

Συνεπώς, ενώ τα θαλασσινά περιέχουν όντως μεγάλα ποσά χοληστερόλης, η κατανάλωσή τους δεν φαίνεται να επηρεάζει τη χοληστερόλη του αίματος, καθώς είναι φτωχά σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Επιπλέον, τα λιπαρά που περιέχονται σε όλα τα θαλασσινά τρόφιμα είναι κυρίως μονοακόρεστα (όπως στο ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα (ω3-ω6) που ως γνωστόν έχουν αγγειοπροστατευτική δράση, ενώ επιπλέον συντελούν και στη μείωση της ολικής χοληστερόλης.

Ωμά θαλασσινά
Credit: Shutterstock / Sutsaiy

Επιπλέον τα θαλασσινά είναι πλούσια σε θρεπτικές στερόλες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση της χοληστερίνης, και έχουν υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και βιταμίνη Β12.

Θαλασσινά και Χοληστερόλη

Καλαμάρι: Στα 100 γρ. έχει Χοληστερόλη – 233

Γαρίδες: Στα 100 γρ. έχει Χοληστερόλη – 211

Καραβίδες: Στα 100 γρ. έχει Χοληστερόλη – 114

Στρείδι: στα 100 γρ. έχει Χοληστερόλη – 100

Καβούρι: Στα 100 γρ. έχει Χοληστερόλη – 97

Χταπόδι: Στα 100 γρ. έχει Χοληστερόλη – 96

Αστακός: Στα 100 γρ. έχει Χοληστερόλη – 90

Χτένι: Στα 100 γρ. έχει Χοληστερόλη – 41

Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν εφόσον τα θαλασσινά μαγειρευτούν σωστά με ελαιόλαδο και όχι με μαργαρίνες. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το τηγάνισμα είναι μια τεχνική μαγειρέματος που οδηγεί στον σχηματισμό κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων και ως εκ τούτου στην αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα.

Τηγανιτό φαγητό
Credit: 123RF

Στην πραγματικότητα αυτά που αυξάνουν τις περισσότερες φορές τη χοληστερίνη του αίματος είναι το αυξημένο σωματικό βάρος και η παχυσαρκία. Γι’ αυτόν τον λόγο, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους αποτελεί σημαντικό στόχο για όσους προσπαθούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους στο αίμα. Έχει παρατηρηθεί ότι για κάθε κιλό που χάνει ένα άτομο με αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, υπάρχει παράλληλη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, εφόσον βέβαια δεν συνυπάρχουν κληρονομικοί παράγοντες στους οποίους να οφείλεται η αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα.

Πηγή: real taste & style τεύχος Μαρτίου 2025

Διαβάστε επίσης

Πώς οι μυρωδιές μας συνδέουν στενά με τις αναμνήσεις μας;

Το άρθρο αναλύει τη στενή σχέση μεταξύ μυρωδιών και αναμνήσεων, εξηγώντας πώς οι οσμές μπορούν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα και αναμνήσεις λόγω της άμεσης σύνδεσής τους με το μεταιχμιακό...

«Αγκαλιάζοντας τη στιγμή και τον ρόλο»: Η Ειρήνη Μάκιου αποκαλύπτει την τέχνη του μακιγιάζ στην Parallaxi

Η Ειρήνη Μάκιου, μια επιτυχημένη make up artist, μοιράζεται το πάθος της για το μακιγιάζ, μια τέχνη που πιστεύει ότι αξίζει μεγαλύτερη αναγνώριση. Με συνεργασίες που περιλαμβάνουν διάσημους καλλιτέχνες...

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Γιατί πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους, με τους επιστήμονες να εξετάζουν την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ως πιθανό παράγοντα. Παρά τη μείωση των κρουσμάτων σε ηλικίες...

ΜΕΛΕΤΗ: Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Νοσοκομεία με σοβαρές ελλείψεις

Το άρθρο αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καταδεικνύοντας την αντίθεση μεταξύ της εικόνας που παρουσιάζει το υπουργείο Υγείας και της πραγματικότητας...

Υπνική παράλυση: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται;

Η υπνική παράλυση είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από προσωρινή απώλεια ελέγχου των μυών, συνοδευόμενη συχνά από ανησυχητικές ψευδαισθήσεις και αίσθημα ασφυξίας. Τα επεισόδια διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα...

Καινοτόμα μέσα διάγνωσης και θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη

Το άρθρο εξετάζει τις τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στους άνδρες. Παρουσιάζονται νέες διαγνωστικές τεχνικές, όπως η...

ΙΣΘ: Στους… δρόμους οι γιατροί της Ελλάδας

Οι εργαστηριακοί γιατροί στην Ελλάδα κινητοποιούνται ενάντια στο μέτρο του "clawback", το οποίο θεωρούν άδικο και καταστροφικό για τη βιωσιμότητα των ιατρείων τους. Το μέτρο αυτό επιβάλλει την επιστροφή...

“Τα 7 σφάλματα που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο”

Το άρθρο επισημαίνει τα επτά κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο για να εξασφαλίσουν ασφαλείς και αποτελεσματικές προπονήσεις. Η σωστή άσκηση είναι ζωτικής...

“Η μούχλα στα τρόφιμα προκαλεί καρκίνο και νευρικές βλάβες”

Το άρθρο επισημαίνει τους κινδύνους που προκύπτουν από την κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων, τα οποία μπορεί να περιέχουν τοξίνες που προκαλούν σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο και νευρικές βλάβες. Οι μύκητες και...

Ερευνητές ανακάλυψαν μέθοδο για καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο

Ερευνητές από το King's College του Λονδίνου έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για επεμβατικές...

Κρυολόγημα, γρίπη ή κορονοϊός: Πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα

Το άρθρο εξετάζει πώς να ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορονοϊού, καθώς αυτά συχνά αλληλεπικαλύπτονται. Η γρίπη χαρακτηρίζεται από ξαφνική εμφάνιση, εξάντληση, πυρετό και ξηρό...

Πώς η πνευμονική εμβολή κόστισε τη ζωή της 16χρονης στο Γκάζι

Η 16χρονη στο Γκάζι έχασε τη ζωή της από πνευμονική εμβολή, μια σοβαρή κατάσταση όπου ένας θρόμβος αίματος μεταφέρεται στους πνεύμονες, προκαλώντας απόφραξη της πνευμονικής αρτηρίας. Η πάθηση αυτή...

Μελέτη: 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν παχυσαρκία και καπνίζουν

Μια νέα μελέτη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αποκαλύπτει ότι 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας και καπνίζουν, ποσοστά που είναι σημαντικά υψηλότερα από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η έρευνα,...

Μελέτη: Η κατανάλωση ζάχαρης στην παιδική ηλικία επηρεάζει την καρδιακή υγεία ως ενήλικες

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The BMJ» υπογραμμίζει ότι η περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών...

Πώς το ιαπωνικό περπάτημα κατέκτησε τη σκηνή του fitness;

Το ιαπωνικό περπάτημα, μια μέθοδος διαλειμματικής άσκησης που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία πριν από είκοσι χρόνια, έχει κατακτήσει τη σκηνή του fitness λόγω της απλότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Απαιτεί...

Αιτίες των συνεχόμενων ιατρικών σφαλμάτων στα κρατικά νοσοκομεία

Το άρθρο αναλύει τα συνεχόμενα ιατρικά λάθη στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, επισημαίνοντας σοβαρά περιστατικά όπως η χορήγηση λάθος φαρμάκων και οι λάθος μεταγγίσεις αίματος. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτά τα...

Δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods που προστατεύουν τον οργανισμό σαν «ασπίδα»

Το άρθρο παρουσιάζει δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods, την κολοκύθα και τις γλυκοπατάτες, που λειτουργούν ως «ασπίδα» για τον οργανισμό. Η κολοκύθα, πλούσια σε νερό, βιταμίνη Α και β-καροτίνη, ενυδατώνει,...

Αιματολογική εξέταση εντοπίζει πάνω από 50 είδη καρκίνου

Μια νέα ελπιδοφόρα αιματολογική εξέταση, γνωστή ως Galleri, έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει πάνω από 50 τύπους καρκίνου, επιταχύνοντας τη διάγνωσή τους, σύμφωνα με μελέτη στη Βόρεια Αμερική. Η...

Πιπίλες: Ανακαλύφθηκε χημική ουσία που σχετίζεται με καρκίνο και υπογονιμότητα

Χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA), η οποία συνδέεται με διαταραχές υγείας όπως καρκίνος και υπογονιμότητα, βρέθηκε σε πιπίλες από τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι διαφημίζονταν ως...

Επιστήμη: Η ιδανική στιγμή για το βραδινό σου γεύμα

Η ιδανική στιγμή για το βραδινό γεύμα παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, επηρεάζοντας την πέψη, τον ύπνο και το βάρος. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε το δείπνο μεταξύ...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ