Όταν έχετε πονοκέφαλο, μην καταναλώνετε αυτές τις τροφές- Επιδεινώνουν τον πόνο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο εξετάζει τη σύνδεση μεταξύ ορισμένων τροφών και την επιδείνωση των πονοκεφάλων.

Αναφέρεται ότι πολλά τρόφιμα, όπως επεξεργασμένα προϊόντα, παλαιωμένα τυριά, αλκοόλ και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή νάτριο, μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τον πόνο.

Επισημαίνεται η σημασία της διατροφής στην εμφάνιση των πονοκεφάλων και προτείνεται η αποφυγή συγκεκριμένων τροφών, καθώς και η κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων και επαρκούς νερού για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Έχετε συχνά πονοκεφάλους; Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι ο πόνος χειροτερεύει μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών;

Οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι ήπιοι και παροδικοί ή σοβαροί και μακροχρόνιοι, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής. Πολλοί αποδίδουν τα αίτια στο στρες, την κούραση και τις καιρικές αλλαγές, αλλά η επίδραση των τροφίμων συχνά ξεχνιέται.

Γυναίκα με πονοκέφαλο
Credit: 123RF

Οι πονοκέφαλοι μπορεί να οφείλονται σε διάφορες αιτίες, όπως το άγχος, η αφυδάτωση και η έλλειψη ύπνου. Ωστόσο, συχνά παραβλέπουμε την επίδραση της διατροφής, η οποία παίζει βασικό ρόλο στην εμφάνιση και την ένταση του πόνου.

Ορισμένες τροφές περιέχουν συστατικά που διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία ή πυροδοτούν χημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο, οι οποίες μπορεί να επιδεινώσουν τους πονοκεφάλους. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον κατάλογο των τροφίμων που μπορούν να επιδεινώσουν αυτά τα προβλήματα.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και τεχνητά πρόσθετα

Τα τρόφιμα που είναι γεμάτα συντηρητικά, τεχνητά χρώματα και γεύσεις μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία σας και να προκαλέσουν δυσάρεστους πονοκεφάλους. Το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG), το οποίο βρίσκεται συχνά σε fast food, στιγμιαίες σούπες και σνακ, μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς πονοκεφάλους. Είναι επίσης καλή ιδέα να αποφεύγετε τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, καθώς μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα.

Credit: Freepik

Παλαιωμένα τυριά και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Αν και τα τυριά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ασβέστιο, ορισμένα είδη μπορεί να περιέχουν τυραμίνη, μια ένωση που σχηματίζεται όταν τα τρόφιμα παλαιώνουν. Η τυραμίνη μπορεί να προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόκλησης πονοκεφάλου. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το λάχανο τουρσί, το kimchi και η σάλτσα σόγιας, έχουν παρόμοιες ιδιότητες, οπότε είναι καλύτερο να τα περιορίσετε αν έχετε συχνούς πονοκεφάλους.

πιατέλα με τυριά
Credit: 123RF

Αλκοολούχα ποτά

Το αλκοόλ όχι μόνο συνδέεται συχνά με πονοκεφάλους από hangover, αλλά ακόμη και μικρές ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Το κόκκινο κρασί, η μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά περιέχουν θειώδη άλατα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες αντιδράσεις σε ευαίσθητους ανθρώπους. Το αλκοόλ αφυδατώνει επίσης τον οργανισμό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω οι πονοκέφαλοι.

Credit: 123RF

Καφεΐνη – βοηθά ή βλάπτει;

Η καφεΐνη μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι. Ενώ μικρές ποσότητες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τους πονοκεφάλους, η υπερβολική κατανάλωση καφέ, ενεργειακών ποτών και μαύρου τσαγιού μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο στέρησης, όταν ο οργανισμός ξαφνικά σταματήσει να λαμβάνει τη συνήθη δόση καφεΐνης. Εάν έχετε συνηθίσει να πίνετε πολύ καφέ και ξαφνικά το μειώσετε, μπορεί να αντιμετωπίσετε σοβαρούς πονοκεφάλους και κόπωση.

Γυναίκα πίνει καφέ ή τσάι
Credit: 123RF

Ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά

Οι ξαφνικές διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, ιδίως σε όσους έχουν ευαίσθητο μεταβολισμό. Οι υψηλές ποσότητες εξευγενισμένης ζάχαρης σε ζαχαρούχα ποτά, γλυκά και επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσουν σε ταχεία άνοδο και στη συνέχεια πτώση του σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας συχνά πονοκεφάλους. Τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η σακχαρίνη ή η ασπαρτάμη, μπορούν να λειτουργήσουν ως χημικοί εκλυτικοί παράγοντες πόνου.

Λευκή ζάχαρη αλεσμένη και κυβάκια μέσα σε ξύλινη κουτάλα
Credit: 123RF

Επεξεργασμένο κρέας και νιτρικά άλατα

Πολλά προϊόντα κρέατος, όπως λουκάνικα, σαλάμια, hot dog και ζαμπόν, περιέχουν νιτρώδη και νιτρικά άλατα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά. Οι ουσίες αυτές μπορεί να προκαλέσουν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και να προκαλέσουν σφυροκοπήματα, ιδίως σε άτομα που είναι ευαίσθητα σε αυτά. Αν έχετε συχνά πονοκεφάλους, είναι προτιμότερο να επιλέγετε φρέσκο κρέας ή σπιτικά προϊόντα κρέατος χωρίς πρόσθετα συντηρητικά.

Κατεργασμένα κρέατα λουκάνικα ζαμπόν
Credit: 123RF

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι

Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών στο σώμα, η οποία μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει πονοκεφάλους. Τα αλμυρά σνακ, τα φαστ φουντ και τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι γεμάτα νάτριο, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του πονοκεφάλου. Για να μειώσετε τον κίνδυνο, επιλέξτε φρέσκα υλικά και αντικαταστήστε το αλάτι με φυσικά μπαχαρικά.

Διάφορα σνακς
Credit: 123RF

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας;

Πιείτε περισσότερο νερό. Τρώτε ισορροπημένα γεύματα με αρκετές πρωτεΐνες, υγιεινά λίπη και σύνθετους υδατάνθρακες. Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη ζάχαρη και τα τεχνητά πρόσθετα. Δώστε προσοχή στα τρόφιμα που προκαλούν πονοκεφάλους και προσπαθήστε να τα αποφύγετε.

Διαβάστε επίσης

Πώς οι μυρωδιές μας συνδέουν στενά με τις αναμνήσεις μας;

Το άρθρο αναλύει τη στενή σχέση μεταξύ μυρωδιών και αναμνήσεων, εξηγώντας πώς οι οσμές μπορούν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα και αναμνήσεις λόγω της άμεσης σύνδεσής τους με το μεταιχμιακό...

«Αγκαλιάζοντας τη στιγμή και τον ρόλο»: Η Ειρήνη Μάκιου αποκαλύπτει την τέχνη του μακιγιάζ στην Parallaxi

Η Ειρήνη Μάκιου, μια επιτυχημένη make up artist, μοιράζεται το πάθος της για το μακιγιάζ, μια τέχνη που πιστεύει ότι αξίζει μεγαλύτερη αναγνώριση. Με συνεργασίες που περιλαμβάνουν διάσημους καλλιτέχνες...

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Γιατί πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους, με τους επιστήμονες να εξετάζουν την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ως πιθανό παράγοντα. Παρά τη μείωση των κρουσμάτων σε ηλικίες...

ΜΕΛΕΤΗ: Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Νοσοκομεία με σοβαρές ελλείψεις

Το άρθρο αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καταδεικνύοντας την αντίθεση μεταξύ της εικόνας που παρουσιάζει το υπουργείο Υγείας και της πραγματικότητας...

Υπνική παράλυση: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται;

Η υπνική παράλυση είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από προσωρινή απώλεια ελέγχου των μυών, συνοδευόμενη συχνά από ανησυχητικές ψευδαισθήσεις και αίσθημα ασφυξίας. Τα επεισόδια διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα...

Καινοτόμα μέσα διάγνωσης και θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη

Το άρθρο εξετάζει τις τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στους άνδρες. Παρουσιάζονται νέες διαγνωστικές τεχνικές, όπως η...

ΙΣΘ: Στους… δρόμους οι γιατροί της Ελλάδας

Οι εργαστηριακοί γιατροί στην Ελλάδα κινητοποιούνται ενάντια στο μέτρο του "clawback", το οποίο θεωρούν άδικο και καταστροφικό για τη βιωσιμότητα των ιατρείων τους. Το μέτρο αυτό επιβάλλει την επιστροφή...

“Τα 7 σφάλματα που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο”

Το άρθρο επισημαίνει τα επτά κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο για να εξασφαλίσουν ασφαλείς και αποτελεσματικές προπονήσεις. Η σωστή άσκηση είναι ζωτικής...

“Η μούχλα στα τρόφιμα προκαλεί καρκίνο και νευρικές βλάβες”

Το άρθρο επισημαίνει τους κινδύνους που προκύπτουν από την κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων, τα οποία μπορεί να περιέχουν τοξίνες που προκαλούν σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο και νευρικές βλάβες. Οι μύκητες και...

Ερευνητές ανακάλυψαν μέθοδο για καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο

Ερευνητές από το King's College του Λονδίνου έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για επεμβατικές...

Κρυολόγημα, γρίπη ή κορονοϊός: Πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα

Το άρθρο εξετάζει πώς να ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορονοϊού, καθώς αυτά συχνά αλληλεπικαλύπτονται. Η γρίπη χαρακτηρίζεται από ξαφνική εμφάνιση, εξάντληση, πυρετό και ξηρό...

Πώς η πνευμονική εμβολή κόστισε τη ζωή της 16χρονης στο Γκάζι

Η 16χρονη στο Γκάζι έχασε τη ζωή της από πνευμονική εμβολή, μια σοβαρή κατάσταση όπου ένας θρόμβος αίματος μεταφέρεται στους πνεύμονες, προκαλώντας απόφραξη της πνευμονικής αρτηρίας. Η πάθηση αυτή...

Μελέτη: 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν παχυσαρκία και καπνίζουν

Μια νέα μελέτη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αποκαλύπτει ότι 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας και καπνίζουν, ποσοστά που είναι σημαντικά υψηλότερα από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η έρευνα,...

Μελέτη: Η κατανάλωση ζάχαρης στην παιδική ηλικία επηρεάζει την καρδιακή υγεία ως ενήλικες

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The BMJ» υπογραμμίζει ότι η περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών...

Πώς το ιαπωνικό περπάτημα κατέκτησε τη σκηνή του fitness;

Το ιαπωνικό περπάτημα, μια μέθοδος διαλειμματικής άσκησης που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία πριν από είκοσι χρόνια, έχει κατακτήσει τη σκηνή του fitness λόγω της απλότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Απαιτεί...

Αιτίες των συνεχόμενων ιατρικών σφαλμάτων στα κρατικά νοσοκομεία

Το άρθρο αναλύει τα συνεχόμενα ιατρικά λάθη στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, επισημαίνοντας σοβαρά περιστατικά όπως η χορήγηση λάθος φαρμάκων και οι λάθος μεταγγίσεις αίματος. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτά τα...

Δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods που προστατεύουν τον οργανισμό σαν «ασπίδα»

Το άρθρο παρουσιάζει δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods, την κολοκύθα και τις γλυκοπατάτες, που λειτουργούν ως «ασπίδα» για τον οργανισμό. Η κολοκύθα, πλούσια σε νερό, βιταμίνη Α και β-καροτίνη, ενυδατώνει,...

Αιματολογική εξέταση εντοπίζει πάνω από 50 είδη καρκίνου

Μια νέα ελπιδοφόρα αιματολογική εξέταση, γνωστή ως Galleri, έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει πάνω από 50 τύπους καρκίνου, επιταχύνοντας τη διάγνωσή τους, σύμφωνα με μελέτη στη Βόρεια Αμερική. Η...

Πιπίλες: Ανακαλύφθηκε χημική ουσία που σχετίζεται με καρκίνο και υπογονιμότητα

Χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA), η οποία συνδέεται με διαταραχές υγείας όπως καρκίνος και υπογονιμότητα, βρέθηκε σε πιπίλες από τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι διαφημίζονταν ως...

Επιστήμη: Η ιδανική στιγμή για το βραδινό σου γεύμα

Η ιδανική στιγμή για το βραδινό γεύμα παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, επηρεάζοντας την πέψη, τον ύπνο και το βάρος. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε το δείπνο μεταξύ...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ