Ιρλανδικό σφουγγάρι: Τα οφέλη και όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το «θαυματουργό» τρόφιμο ομορφιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το ιρλανδικό σφουγγάρι, γνωστό και ως Chondrus crispus, είναι ένα θαλάσσιο φυτό που έχει κερδίσει δημοτικότητα στον τομέα της διατροφής και της ομορφιάς. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο και ιώδιο, έχει συνδεθεί με οφέλη όπως η απώλεια βάρους, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού και η βελτίωση της επιδερμίδας.

Παρόλο που οι επιστημονικές έρευνες συνεχίζονται, πολλοί χρήστες αναφέρουν θετικά αποτελέσματα. Το σφουγγάρι μπορεί να καταναλωθεί σε smoothies, σούπες ή να χρησιμοποιηθεί ως καλλυντικό.

Εν τέλει, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στη διατροφή, αν και απαιτεί προσοχή και μέτρο.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Το τελευταίο διάστημα, το σφουγγάρι θάλασσας (ή Irish Moss) έχει γίνει μία από τις μεγαλύτερες τάσεις στον κόσμο της διατροφής και της ευεξίας. Αν δεν το έχετε συναντήσει ακόμα στο TikTok ή σε κάποια trendy boutique τροφίμων, μπορεί να το ακούσατε από φίλους ή στην τηλεόραση. Αλλά τι είναι ακριβώς αυτό το θαλάσσιο φυτό και γιατί έχει αρχίσει να κλέβει την παράσταση; Ας το δούμε από κοντά!

Τι είναι το σφουγγάρι θάλασσας;

Το σφουγγάρι θάλασσας είναι ένα είδος κόκκινου άλγους που συναντάμε στα νερά του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού. Συνήθως το βρίσκουμε με την επιστημονική του ονομασία Chondrus crispus, αλλά πολλές φορές το αποκαλούμε και ιρλανδικό σφουγγάρι. Αυτό το φυτικό «θαύμα» μοιάζει με άλλα βρώσιμα φύκια όπως το νόρι, και είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά.

Μπορούμε να το βρούμε σε διάφορες μορφές: φρέσκο, αποξηραμένο, σε σκόνη, κάψουλες ή ακόμη και σε τζελ. Ό,τι και να διαλέξουμε, το σφουγγάρι θάλασσας είναι βέβαιο ότι έχει καταφέρει να τραβήξει την προσοχή μας λόγω των πολλών υποτιθέμενων ωφελειών του για την υγεία.

Τα οφέλη για την υγεία: Ουσιαστικά ή απλώς μόδα;

Ένα από τα βασικότερα σημεία που κάνουν το σφουγγάρι θάλασσας να ξεχωρίζει είναι η πλούσια θρεπτική του αξία. Είναι γεμάτο με σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, ιώδιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνες. Επιπλέον, έχει συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως:

Απώλεια βάρους. Οι φυτικές ίνες του σφουγγαριού θάλασσας βοηθούν στην ενίσχυση του αισθήματος κορεσμού. Κάτι που μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος. Η πλούσια περιεκτικότητά του σε ιώδιο και βιταμίνες υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Λαμπερή επιδερμίδα. Πολλοί το χρησιμοποιούν για να ενυδατώσουν και να βελτιώσουν την υφή του δέρματος, κατά τη διάρκεια της καθημερινής τους ρουτίνας ομορφιάς.

Φυσικά, όλα αυτά τα οφέλη είναι υπέροχα, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε την αλήθεια. Αν και η επιστημονική έρευνα είναι σε εξέλιξη, πολλοί που έχουν δοκιμάσει το σφουγγάρι θάλασσας αναφέρουν θετικά αποτελέσματα. Παρ’ όλα αυτά, όπως και με κάθε άλλη τάση υγιεινής διατροφής, είναι καλό να διατηρούμε μια ισχυρή δόση αμφιβολίας. Γιατί άλλωστε κάθε οργανισμός πιθανόν να έχει διαφορετική αντίδραση.

Ιρλανδικό σφουγγάρι
Credit: 123RF

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σφουγγάρι θάλασσας;

Αν αποφασίσουμε να το ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας, το σφουγγάρι θάλασσας είναι εξαιρετικά ευέλικτο. Μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους:

Σε smoothies και χυμούς: Απλά προσθέτουμε λίγη σκόνη ή τζελ στο αγαπημένο μας ρόφημα.

Σε σούπες ή φαγητά: Είναι ιδανικό για να προσθέσουμε θρεπτικά συστατικά σε σούπες ή άλλες μαγειρικές δημιουργίες.

Ωμό: Αν θέλουμε να το δοκιμάσουμε με την πιο φυσική του μορφή, μπορούμε να το καταναλώσουμε απευθείας από το τζελ ή τη σκόνη του.

Ως καλλυντικό: Οι γυναίκες (και άνδρες!) το χρησιμοποιούν ακόμα και σε μάσκες προσώπου ή ως ενυδατική, λόγω των ιδιοτήτων του.

Ιρλανδικό σφουγγάρι
Credit: 123RF

Γεύση και υφή: Το σφουγγάρι θάλασσας έχει όντως όλη αυτή την υποσχόμενη γεύση;

Τι γεύση έχει το σφουγγάρι θάλασσας; Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει έντονη γεύση. Αν το καταναλώσουμε ωμό ή ως τζελ, θα παρατηρήσουμε ότι η γεύση του είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Έχει μία ελαφριά αίσθηση αλμύρας ή θάλασσας, αλλά τίποτα που να μας εντυπωσιάσει. Επομένως, η γεύση του δεν είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει, καθώς δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τα υπόλοιπα φαγητά ή ποτά.

Αξίζει τον κόπο;

Το σφουγγάρι θάλασσας είναι σίγουρα μία από τις πιο ενδιαφέρουσες τροφές των τελευταίων χρόνων, γεμάτο με θρεπτικά συστατικά και υποσχέσεις για βελτίωση της υγείας και της ομορφιάς. Ενώ τα οφέλη του εξακολουθούν να εξετάζονται από τους επιστήμονες, πολλοί το θεωρούν ως μία καλή προσθήκη στη διατροφή και την προσωπική τους φροντίδα. Ανεξαρτήτως από το αν πιστεύουμε ότι έχει όλα αυτά τα οφέλη, σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσουμε. Και φυσικά, να δούμε πώς επηρεάζει τον οργανισμό μας. Όπως και με κάθε νέα τάση, το σημαντικό είναι να το ενσωματώσουμε με μέτρο και να παρακολουθούμε πάντα τις αντιδράσεις του σώματός μας.

Διαβάστε επίσης

Πώς οι μυρωδιές μας συνδέουν στενά με τις αναμνήσεις μας;

Το άρθρο αναλύει τη στενή σχέση μεταξύ μυρωδιών και αναμνήσεων, εξηγώντας πώς οι οσμές μπορούν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα και αναμνήσεις λόγω της άμεσης σύνδεσής τους με το μεταιχμιακό...

«Αγκαλιάζοντας τη στιγμή και τον ρόλο»: Η Ειρήνη Μάκιου αποκαλύπτει την τέχνη του μακιγιάζ στην Parallaxi

Η Ειρήνη Μάκιου, μια επιτυχημένη make up artist, μοιράζεται το πάθος της για το μακιγιάζ, μια τέχνη που πιστεύει ότι αξίζει μεγαλύτερη αναγνώριση. Με συνεργασίες που περιλαμβάνουν διάσημους καλλιτέχνες...

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Γιατί πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους, με τους επιστήμονες να εξετάζουν την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ως πιθανό παράγοντα. Παρά τη μείωση των κρουσμάτων σε ηλικίες...

ΜΕΛΕΤΗ: Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Νοσοκομεία με σοβαρές ελλείψεις

Το άρθρο αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καταδεικνύοντας την αντίθεση μεταξύ της εικόνας που παρουσιάζει το υπουργείο Υγείας και της πραγματικότητας...

Υπνική παράλυση: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται;

Η υπνική παράλυση είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από προσωρινή απώλεια ελέγχου των μυών, συνοδευόμενη συχνά από ανησυχητικές ψευδαισθήσεις και αίσθημα ασφυξίας. Τα επεισόδια διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα...

Καινοτόμα μέσα διάγνωσης και θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη

Το άρθρο εξετάζει τις τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στους άνδρες. Παρουσιάζονται νέες διαγνωστικές τεχνικές, όπως η...

ΙΣΘ: Στους… δρόμους οι γιατροί της Ελλάδας

Οι εργαστηριακοί γιατροί στην Ελλάδα κινητοποιούνται ενάντια στο μέτρο του "clawback", το οποίο θεωρούν άδικο και καταστροφικό για τη βιωσιμότητα των ιατρείων τους. Το μέτρο αυτό επιβάλλει την επιστροφή...

“Τα 7 σφάλματα που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο”

Το άρθρο επισημαίνει τα επτά κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο για να εξασφαλίσουν ασφαλείς και αποτελεσματικές προπονήσεις. Η σωστή άσκηση είναι ζωτικής...

“Η μούχλα στα τρόφιμα προκαλεί καρκίνο και νευρικές βλάβες”

Το άρθρο επισημαίνει τους κινδύνους που προκύπτουν από την κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων, τα οποία μπορεί να περιέχουν τοξίνες που προκαλούν σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο και νευρικές βλάβες. Οι μύκητες και...

Ερευνητές ανακάλυψαν μέθοδο για καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο

Ερευνητές από το King's College του Λονδίνου έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για επεμβατικές...

Κρυολόγημα, γρίπη ή κορονοϊός: Πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα

Το άρθρο εξετάζει πώς να ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορονοϊού, καθώς αυτά συχνά αλληλεπικαλύπτονται. Η γρίπη χαρακτηρίζεται από ξαφνική εμφάνιση, εξάντληση, πυρετό και ξηρό...

Πώς η πνευμονική εμβολή κόστισε τη ζωή της 16χρονης στο Γκάζι

Η 16χρονη στο Γκάζι έχασε τη ζωή της από πνευμονική εμβολή, μια σοβαρή κατάσταση όπου ένας θρόμβος αίματος μεταφέρεται στους πνεύμονες, προκαλώντας απόφραξη της πνευμονικής αρτηρίας. Η πάθηση αυτή...

Μελέτη: 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν παχυσαρκία και καπνίζουν

Μια νέα μελέτη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αποκαλύπτει ότι 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας και καπνίζουν, ποσοστά που είναι σημαντικά υψηλότερα από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η έρευνα,...

Μελέτη: Η κατανάλωση ζάχαρης στην παιδική ηλικία επηρεάζει την καρδιακή υγεία ως ενήλικες

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The BMJ» υπογραμμίζει ότι η περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών...

Πώς το ιαπωνικό περπάτημα κατέκτησε τη σκηνή του fitness;

Το ιαπωνικό περπάτημα, μια μέθοδος διαλειμματικής άσκησης που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία πριν από είκοσι χρόνια, έχει κατακτήσει τη σκηνή του fitness λόγω της απλότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Απαιτεί...

Αιτίες των συνεχόμενων ιατρικών σφαλμάτων στα κρατικά νοσοκομεία

Το άρθρο αναλύει τα συνεχόμενα ιατρικά λάθη στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, επισημαίνοντας σοβαρά περιστατικά όπως η χορήγηση λάθος φαρμάκων και οι λάθος μεταγγίσεις αίματος. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτά τα...

Δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods που προστατεύουν τον οργανισμό σαν «ασπίδα»

Το άρθρο παρουσιάζει δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods, την κολοκύθα και τις γλυκοπατάτες, που λειτουργούν ως «ασπίδα» για τον οργανισμό. Η κολοκύθα, πλούσια σε νερό, βιταμίνη Α και β-καροτίνη, ενυδατώνει,...

Αιματολογική εξέταση εντοπίζει πάνω από 50 είδη καρκίνου

Μια νέα ελπιδοφόρα αιματολογική εξέταση, γνωστή ως Galleri, έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει πάνω από 50 τύπους καρκίνου, επιταχύνοντας τη διάγνωσή τους, σύμφωνα με μελέτη στη Βόρεια Αμερική. Η...

Πιπίλες: Ανακαλύφθηκε χημική ουσία που σχετίζεται με καρκίνο και υπογονιμότητα

Χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA), η οποία συνδέεται με διαταραχές υγείας όπως καρκίνος και υπογονιμότητα, βρέθηκε σε πιπίλες από τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι διαφημίζονταν ως...

Επιστήμη: Η ιδανική στιγμή για το βραδινό σου γεύμα

Η ιδανική στιγμή για το βραδινό γεύμα παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, επηρεάζοντας την πέψη, τον ύπνο και το βάρος. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε το δείπνο μεταξύ...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ