Γιατί θέλουμε να τρώμε γλυκό μετά από το γεύμα μας;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η επιθυμία για γλυκό μετά από ένα γεύμα φαίνεται να έχει νευρολογική βάση, σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο Max Planck. Οι νευρώνες που ρυθμίζουν το αίσθημα κορεσμού, γνωστοί ως POMC, αποδεσμεύουν οπιοειδή σήματα που ενεργοποιούν την επιθυμία για ζάχαρη, ιδιαίτερα όταν οι άνθρωποι αισθάνονται πλήρεις.

Η επικοινωνία μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη ρύθμιση της όρεξης και της κατανάλωσης τροφής εξηγεί γιατί οι άνθρωποι συχνά καταναλώνουν γλυκά ακόμα και όταν δεν πεινούν. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να σχετίζεται με την ευκολία μετατροπής της ζάχαρης σε ενέργεια.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Ακόμα και αν έχουν φουσκώσει από ένα γεύμα, οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν χώρο για ένα γλυκάκι μετά! Γιατί όμως; Σύμφωνα με έρευνα που έγινε οι νευρώνες που είναι υπεύθυνοι για το αίσθημα πληρότητας προκαλούν επίσης την επιθυμία για ζάχαρη. Με άλλα λόγια, φαίνεται να υπάρχει μια νευρολογική βάση για την αγάπη μας για το γλυκό.

Οι νευρώνες που ελέγχουν τον κορεσμό υπεύθυνοι

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φυσικά οπιούχα στον εγκέφαλο παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιθυμία για ζάχαρη. Οι κύριοι παραγωγοί αυτών των οπιοειδών είναι νευρώνες που βρίσκονται σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει την όρεξη, τον μεταβολισμό και τις ορμόνες, που ονομάζεται τοξωτός πυρήνας του υποθαλάμου. Τα κύτταρα αυτά, γνωστά ως νευρώνες της προ-οπιομελανοκορτίνης (POMC), ελέγχουν επίσης το αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό.

Για να κατανοήσουν αν τα κύτταρα αυτά παίζουν ρόλο στην επιθυμία για ζάχαρη, ο Henning Fenselau από το Ινστιτούτο Max Planck για την Έρευνα του Μεταβολισμού στη Γερμανία και οι συνεργάτες του εντόπισαν τα οπιοειδή σήματα που στέλνουν τα κύτταρα POMC στον εγκέφαλο.

Η περιοχή του εγκεφάλου με τη μεγαλύτερη πυκνότητα αυτών των υποδοχέων ήταν ο παρακοιλιακός πυρήνας του θαλάμου (PVT), που είναι γνωστό ότι ρυθμίζει τη σίτιση και άλλες συμπεριφορές. Αυτό υπέδειξε ότι η επιθυμία για ζάχαρη σχετίζεται με την επικοινωνία μεταξύ αυτών των δύο περιοχών του εγκεφάλου – του τοξοειδούς πυρήνα του υποθαλάμου και του PVT.

Έτσι, οι ερευνητές παρακολούθησαν τη δραστηριότητα των νευρώνων σε αυτές τις περιοχές καθώς τα ποντίκια έτρωγαν τη συνηθισμένη τους τροφή. Μετά από 90 λεπτά, τα ζώα έδειχναν να έχουν χορτάσει – τσιμπολογούσαν μόνο επιπλέον τροφή. Σε εκείνο το σημείο, η ομάδα τους έδωσε ένα επιδόρπιο με ζαχαρούχο φαγητό.

Κατά μέσο όρο, η νευρωνική δραστηριότητα μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου περίπου τετραπλασιάστηκε ενώ τα ποντίκια έτρωγαν το επιδόρπιο σε σύγκριση με όταν έτρωγαν το κανονικό τους γεύμα. Η αιχμή ξεκίνησε πριν καν αρχίσουν να τρώνε τα γλυκά, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτή η εγκεφαλική οδός υπαγορεύει την επιθυμία για ζάχαρη.

Οι ερευνητές το επιβεβαίωσαν αυτό χρησιμοποιώντας μια τεχνική ενεργοποίησης και απενεργοποίησης κυττάρων με φως, που ονομάζεται οπτογενετική. Όταν ανέστειλαν τα σήματα από τους νευρώνες POMC προς το PVT, τα ποντίκια κατανάλωσαν 40% λιγότερο γλυκό.

«Οι τύποι κυττάρων, οι οποίοι είναι εξαιρετικά γνωστοί για την προώθηση του κορεσμού, απελευθερώνουν επίσης σήματα που προκαλούν την όρεξη για ζάχαρη, και το κάνουν ιδιαίτερα στην κατάσταση κορεσμού», λέει ο Fenselau. «Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα ζώα – οι άνθρωποι – υπερκαταναλώνουν ζάχαρη όταν στην πραγματικότητα είναι χορτάτοι».

Δεν γνωρίζουμε γιατί αυτή η οδός εξελίχθηκε στα ζώα. Ίσως επειδή η ζάχαρη μετατρέπεται ευκολότερα σε ενέργεια από άλλες πηγές όπως τα λίπη ή οι πρωτεΐνες, λέει ο Fenselau. Η κατανάλωση επιδορπίου θα μπορούσε έτσι να είναι σχεδόν σαν να γεμίζετε το ρεζερβουάρ σας.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης

Πώς οι μυρωδιές μας συνδέουν στενά με τις αναμνήσεις μας;

Το άρθρο αναλύει τη στενή σχέση μεταξύ μυρωδιών και αναμνήσεων, εξηγώντας πώς οι οσμές μπορούν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα και αναμνήσεις λόγω της άμεσης σύνδεσής τους με το μεταιχμιακό...

«Αγκαλιάζοντας τη στιγμή και τον ρόλο»: Η Ειρήνη Μάκιου αποκαλύπτει την τέχνη του μακιγιάζ στην Parallaxi

Η Ειρήνη Μάκιου, μια επιτυχημένη make up artist, μοιράζεται το πάθος της για το μακιγιάζ, μια τέχνη που πιστεύει ότι αξίζει μεγαλύτερη αναγνώριση. Με συνεργασίες που περιλαμβάνουν διάσημους καλλιτέχνες...

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Γιατί πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους, με τους επιστήμονες να εξετάζουν την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ως πιθανό παράγοντα. Παρά τη μείωση των κρουσμάτων σε ηλικίες...

ΜΕΛΕΤΗ: Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Νοσοκομεία με σοβαρές ελλείψεις

Το άρθρο αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καταδεικνύοντας την αντίθεση μεταξύ της εικόνας που παρουσιάζει το υπουργείο Υγείας και της πραγματικότητας...

Υπνική παράλυση: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται;

Η υπνική παράλυση είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από προσωρινή απώλεια ελέγχου των μυών, συνοδευόμενη συχνά από ανησυχητικές ψευδαισθήσεις και αίσθημα ασφυξίας. Τα επεισόδια διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα...

Καινοτόμα μέσα διάγνωσης και θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη

Το άρθρο εξετάζει τις τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στους άνδρες. Παρουσιάζονται νέες διαγνωστικές τεχνικές, όπως η...

ΙΣΘ: Στους… δρόμους οι γιατροί της Ελλάδας

Οι εργαστηριακοί γιατροί στην Ελλάδα κινητοποιούνται ενάντια στο μέτρο του "clawback", το οποίο θεωρούν άδικο και καταστροφικό για τη βιωσιμότητα των ιατρείων τους. Το μέτρο αυτό επιβάλλει την επιστροφή...

“Τα 7 σφάλματα που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο”

Το άρθρο επισημαίνει τα επτά κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο για να εξασφαλίσουν ασφαλείς και αποτελεσματικές προπονήσεις. Η σωστή άσκηση είναι ζωτικής...

“Η μούχλα στα τρόφιμα προκαλεί καρκίνο και νευρικές βλάβες”

Το άρθρο επισημαίνει τους κινδύνους που προκύπτουν από την κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων, τα οποία μπορεί να περιέχουν τοξίνες που προκαλούν σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο και νευρικές βλάβες. Οι μύκητες και...

Ερευνητές ανακάλυψαν μέθοδο για καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο

Ερευνητές από το King's College του Λονδίνου έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για επεμβατικές...

Κρυολόγημα, γρίπη ή κορονοϊός: Πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα

Το άρθρο εξετάζει πώς να ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορονοϊού, καθώς αυτά συχνά αλληλεπικαλύπτονται. Η γρίπη χαρακτηρίζεται από ξαφνική εμφάνιση, εξάντληση, πυρετό και ξηρό...

Πώς η πνευμονική εμβολή κόστισε τη ζωή της 16χρονης στο Γκάζι

Η 16χρονη στο Γκάζι έχασε τη ζωή της από πνευμονική εμβολή, μια σοβαρή κατάσταση όπου ένας θρόμβος αίματος μεταφέρεται στους πνεύμονες, προκαλώντας απόφραξη της πνευμονικής αρτηρίας. Η πάθηση αυτή...

Μελέτη: 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν παχυσαρκία και καπνίζουν

Μια νέα μελέτη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αποκαλύπτει ότι 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας και καπνίζουν, ποσοστά που είναι σημαντικά υψηλότερα από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η έρευνα,...

Μελέτη: Η κατανάλωση ζάχαρης στην παιδική ηλικία επηρεάζει την καρδιακή υγεία ως ενήλικες

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The BMJ» υπογραμμίζει ότι η περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών...

Πώς το ιαπωνικό περπάτημα κατέκτησε τη σκηνή του fitness;

Το ιαπωνικό περπάτημα, μια μέθοδος διαλειμματικής άσκησης που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία πριν από είκοσι χρόνια, έχει κατακτήσει τη σκηνή του fitness λόγω της απλότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Απαιτεί...

Αιτίες των συνεχόμενων ιατρικών σφαλμάτων στα κρατικά νοσοκομεία

Το άρθρο αναλύει τα συνεχόμενα ιατρικά λάθη στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, επισημαίνοντας σοβαρά περιστατικά όπως η χορήγηση λάθος φαρμάκων και οι λάθος μεταγγίσεις αίματος. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτά τα...

Δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods που προστατεύουν τον οργανισμό σαν «ασπίδα»

Το άρθρο παρουσιάζει δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods, την κολοκύθα και τις γλυκοπατάτες, που λειτουργούν ως «ασπίδα» για τον οργανισμό. Η κολοκύθα, πλούσια σε νερό, βιταμίνη Α και β-καροτίνη, ενυδατώνει,...

Αιματολογική εξέταση εντοπίζει πάνω από 50 είδη καρκίνου

Μια νέα ελπιδοφόρα αιματολογική εξέταση, γνωστή ως Galleri, έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει πάνω από 50 τύπους καρκίνου, επιταχύνοντας τη διάγνωσή τους, σύμφωνα με μελέτη στη Βόρεια Αμερική. Η...

Πιπίλες: Ανακαλύφθηκε χημική ουσία που σχετίζεται με καρκίνο και υπογονιμότητα

Χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA), η οποία συνδέεται με διαταραχές υγείας όπως καρκίνος και υπογονιμότητα, βρέθηκε σε πιπίλες από τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι διαφημίζονταν ως...

Επιστήμη: Η ιδανική στιγμή για το βραδινό σου γεύμα

Η ιδανική στιγμή για το βραδινό γεύμα παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, επηρεάζοντας την πέψη, τον ύπνο και το βάρος. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε το δείπνο μεταξύ...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ