Η Skytrax δημοσίευσε την κατάταξη των καθαρότερων αεροπορικών εταιρειών για το 2025, με την EVA Air από την Ταϊβάν να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ακολουθούμενη από την ιαπωνική All Nippon Airways και την Cathay Pacific του Χονγκ Κονγκ. Η έρευνα αξιολόγησε την καθαριότητα στοιχείων όπως καθίσματα και τουαλέτες, με τις περισσότερες κορυφαίες θέσεις να καταλαμβάνονται από ασιατικές εταιρείες.
Παρά την αυξημένη έμφαση στην καθαριότητα κατά την πανδημία, ο κλάδος γενικά επικεντρώνεται περισσότερο στην ταχεία επαναχρησιμοποίηση των αεροσκαφών, γεγονός που επηρεάζει την καθαριότητα. Οι επιβάτες έχουν συνήθως χαμηλές προσδοκίες σε αυτόν τον τομέα, αν και η Delta Air Lines αναγνωρίστηκε ως η καθαρότερη στη Βόρεια Αμερική.
Διαβάστε παρακάτω
Η Skytrax, ο διεθνής οργανισμός αξιολόγησης αεροπορικών μεταφορών, δημοσίευσε πρόσφατα λίστα με τις καθαρότερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο, αξιολογώντας περισσότερες από 325 αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο.
Οι έρευνες διεξήχθησαν σε εθελοντική βάση από τον Σεπτέμβριο του 2024 έως τον Μάιο του 2025 και οι επιβάτες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την εμφάνιση των καθισμάτων, των τραπεζιών, των χαλιών, των πάνελ της καμπίνας και των τουαλετών.
Οι τρεις καθαρότερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο για το 2025 έχουν όλες την έδρα τους στην Ασία. Η Eva Air με έδρα την Ταϊβάν ανακηρύχθηκε η καθαρότερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο, ανεβαίνοντας από την τρίτη θέση στην κατάταξη του περασμένου έτους. Η ιαπωνική αεροπορική εταιρεία All Nippon Airways (ANA) κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ενώ η αεροπορική εταιρεία Cathay Pacific του Χονγκ Κονγκ κατέλαβε την τρίτη θέση φέτος.
Εκτός από τις τρεις πρώτες θέσεις, 10 επιπλέον αεροπορικές εταιρείες με έδρα την Ασία κατάφεραν να μπουν στην πρώτη εικοσάδα της παγκόσμιας λίστας καθαριότητας, όπως και αεροπορικές εταιρείες από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αυστραλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία αεροπορική εταιρεία των ΗΠΑ δεν κατάφερε να μπει στην παγκόσμια λίστα, αλλά η Delta Air Lines αναγνωρίστηκε ως η καθαρότερη αεροπορική εταιρεία της Βόρειας Αμερικής.
Αυτή η δέσμευση για καθαριότητα δεν είναι πολύ συνηθισμένη σε έναν κλάδο που εστιάζει σε αυστηρά δρομολόγια για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη. «Επί του παρόντος, οι αεροπορικές εταιρείες εστιάζουν περισσότερο στην ταχεία επαναχρησιμοποίηση των αεροσκαφών», λέει ο Gary Leff, ειδικός στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών και συγγραφέας του blog για την αεροπορία View From the Wing. «Όταν τα αεροσκάφη δεν πετούν, δεν βγάζουν χρήματα. Έτσι, συχνά δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να μαζευτούν τα σκουπίδια μεταξύ των πτήσεων. Οι αεροπορικές εταιρείες πιστεύουν ότι βγάζουν περισσότερα χρήματα αν κάνουν οικονομία στον καθαρισμό».
Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι επιβάτες έχουν χαμηλές προσδοκίες όσον αφορά το επίπεδο καθαριότητας όταν επιβιβάζονται σε ένα αεροπλάνο. «Νομίζω ότι η καθαριότητα ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για τους επιβάτες πριν από πέντε χρόνια», λέει ο Leff, αναφερόμενος στην πανδημία, όταν η απολύμανση ήταν προτεραιότητα για πολλούς ταξιδιώτες και οι αεροπορικές εταιρείες προωθούσαν τις στρατηγικές καθαρισμού και απολύμανσης.
Αν θέλετε να αποφύγετε βρώμικα καθίσματα, κολλώδη τραπεζάκια και ακατάστατες τουαλέτες στην επόμενη πτήση σας, εδώ είναι η πλήρης λίστα της Skytrax με τις καθαρότερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο για το 2025.
- EVA Air
- ANA All Nippon Airways
- Cathay Pacific Airways
- Qatar Airways
- Singapore Airlines
- Hainan Airlines
- Starlux Airlines
- Japan Airlines
- Korean Air
- China Southern Airlines
- China Airlines
- Malaysia Airlines
- Hong Kong Airlines
- Asiana Airlines
- Finnair
- Swiss International Air Lines
- Austrian Airlines
- Qantas Airways
- Lufthansa
- Saudia
Πηγή: money-tourism.gr
Συνοπτικά
- Η Skytrax κατέταξε την EVA Air, την All Nippon Airways και την Cathay Pacific ως τις καθαρότερες αεροπορικές για το 2025.
- Η έρευνα αξιολόγησε την καθαριότητα καθισμάτων, τραπεζιών, χαλιών, πάνελ καμπίνας και τουαλετών από περισσότερες από 325 αεροπορικές εταιρείες.
- Η Delta Air Lines αναγνωρίστηκε ως η καθαρότερη στη Βόρεια Αμερική, χωρίς όμως να μπει στην παγκόσμια λίστα.
- Η βιομηχανία αεροπορικών επικεντρώνεται περισσότερο στην ταχεία επαναχρησιμοποίηση αεροσκαφών παρά στην καθαριότητα, επηρεάζοντας τις προσδοκίες των επιβατών.