Το άρθρο αναδεικνύει τα υγιεινά οφέλη του ποπ κορν, ενός δημοφιλούς σνακ που συχνά θεωρείται ανθυγιεινό. Σύμφωνα με τον ειδικό υγείας Dan Buettner, το ποπ κορν, όταν παρασκευάζεται χωρίς πρόσθετα, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες και βιταμίνες, προσφέροντας σημαντικά οφέλη για την υγεία και συμβάλλοντας στη μακροχρόνια ευεξία.
Ιδιαίτερα, οι πολυφαινόλες του ποπ κορν είναι περισσότερες από αυτές στα φρούτα και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο υπέρτασης. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα έτοιμα ποπ κορν περιέχουν συχνά πρόσθετα, γι’ αυτό συνιστάται η κατανάλωσή του σε φυσική μορφή, με προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα 1-2 φλιτζανιών.
Διαβάστε παρακάτω
Η κατανάλωση υγιεινών και ισορροπημένων γευμάτων αποτελεί το κλειδί για μια βελτιστοποιημένη υγεία. Και αυτός ο κανόνας ισχύει ακόμη και για τα καθημερινά μας σνακ. Αν και δεν συνιστάται το συνεχές τσιμπολόγημα μέσα στη μέρα, ορισμένα σνακ είναι αρκετά υγιεινά και θρεπτικά ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα διατροφικής εξισορρόπησης.
Συνήθως θεωρείται ανθυγιεινό, αλλά αυτό το προϊόν που καταναλώνουμε συχνά μπροστά από μια καλή ταινία στο σινεμά, φαίνεται να είναι στην πραγματικότητα ευεργετικό για την υγεία. Όταν παρασκευάζεται με φυσικό τρόπο και χωρίς πρόσθετα, διαθέτει ιδιαίτερα χορταστικές ιδιότητες και μπορεί ακόμη και να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής. Πρόκειται για το ποπ κορν. Προερχόμενο από τη θέρμανση κόκκων καλαμποκιού, το ποπ κορν έχει γίνει το αγαπημένο σνακ των σινεφίλ.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;
Πέρα από τον διασκεδαστικό του χαρακτήρα, το ποπ κορν έχει και πολλά οφέλη. «Είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες, περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες και έχει ακόμη περισσότερα πολυφαινόλες από τα λαχανικά. Ο καθένας μπορεί να το αγοράσει, είναι εύκολο στην παρασκευή, πρακτικό στην αποθήκευση και νόστιμο», εξηγεί ο Dan Buettner, ειδικός σε θέματα υγείας και μακροζωίας, μέσω του λογαριασμού του στο Instagram. Προσθέτει μάλιστα ότι πρόκειται για το: «καλύτερο σνακ για να ζήσεις μέχρι τα 100».
Πράγματι, το ποπ κορν περιέχει βιταμίνες όπως η Β1 (θειαμίνη) και η Β2 (ριβοφλαβίνη), καθώς και μέταλλα όπως ο σίδηρος — θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την παραγωγή ενέργειας, την υποστήριξη και τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Επιπλέον, περιέχει σημαντικά αντιοξειδωτικά, που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με μελέτη της American Chemical Society (ACS), το ποπ κορν περιέχει έως και 300 mg πολυφαινολών ανά μερίδα, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο από τα φρούτα, τα οποία περιέχουν κατά μέσο όρο 160 mg.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φλοιώδη μέρη του ποπ κορν περιέχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πολυφαινολών και φυτικών ινών, καταπολεμώντας έτσι τις ελεύθερες ρίζες, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων. Συνεπώς, η κατανάλωση ποπ κορν χωρίς βούτυρο και αλάτι θα μπορούσε να προλάβει την υπέρταση.
Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης διευκρινίζουν ότι το ποπ κορν μπορεί πράγματι να είναι ωφέλιμο για την υγεία μόνο όταν παρασκευάζεται με υγιεινό τρόπο.

Το καλαμπόκι που σκάει (ποπ κορν) έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αρκεί να έχει παρασκευαστεί με αέρα (air-popped), κάτι που δεν ισχύει για τα έτοιμα ποπ κορν στο σούπερ μάρκετ, καθώς αυτά είναι συνήθως πλούσια σε προσθήκες ζάχαρης ή αλατιού.
Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για ποπ κορν χωρίς πρόσθετα είναι 1 έως 2 φλιτζάνια (περίπου 30 έως 50 γραμμάρια). Για να του προσθέσετε λίγη παραπάνω γεύση χωρίς να επηρεάσετε τον γλυκαιμικό δείκτη, μπορείτε, για παράδειγμα, να το πασπαλίσετε με λίγο κουρκουμά, προσθέτοντας έτσι και αντιοξειδωτικές ιδιότητες καθώς και βιοενεργά προστατευτικά συστατικά.