Το επικίνδυνο λάδι που καταστρέφει τον οργανισμό μας περισσότερο από τη ζάχαρη – Κρύβεται στα περισσότερα “υγιεινά” σνακ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο αναδεικνύει την επικινδυνότητα του σογιέλαιου, το οποίο, παρά την ευρεία χρήση του σε «υγιεινά» σνακ και τρόφιμα, μπορεί να είναι πιο επιβλαβές για την υγεία από τη ζάχαρη.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση σογιέλαιου σχετίζεται με αύξηση βάρους, λιπαρό συκώτι και αντίσταση στην ινσουλίνη, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό μας.

Οι ειδικοί προτείνουν την αντικατάσταση του σογιέλαιου με πιο υγιεινές εναλλακτικές, όπως το ελαιόλαδο ή το λάδι καρύδας, προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία μας.

Διαβάστε παρακάτω

Για χρόνια πιστεύαμε ότι αυτό το λάδι ήταν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Το προσθέταμε στις σαλάτες, ψήναμε με αυτό, το βρίσκαμε σε «κατάλληλα» προϊόντα και χωρίς δισταγμό απολαμβάναμε την πεποίθηση ότι κάναμε κάτι καλό για το σώμα μας. Όμως η επιστήμη είναι – όπως πάντα – γεμάτη εκπλήξεις, και αυτή τη φορά αποκαλύπτει μια μάλλον δυσάρεστη αλήθεια.

Σε ποιο λάδι όμως αναφερόμαστε; Μια νέα ανακάλυψη διακεκριμένων ερευνητών έθεσε υπό αμφισβήτηση ένα από τα πιο διαδεδομένα συστατικά της σύγχρονης διατροφής. Και όχι, δεν πρόκειται για τη ζάχαρη ή τα κορεσμένα λιπαρά – αλλά για κάτι που συχνά κρύβεται κάτω από την αθώα ετικέτα του «φυτικού ελαίου», αλλά μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στον οργανισμό σας απ’ ό,τι φαντάζεστε.

Credit: Freepik

Το σογιέλαιο είναι σαν εκείνον τον παλιό γνώριμο που συνειδητοποιείς μόνο μετά από χρόνια ότι κλέβει αθόρυβα την ενέργειά σου – και την υγεία σου. Αν και πιθανώς δεν το πασπαλίζετε στις σαλάτες (τουλάχιστον όχι συνειδητά), είναι πανταχού παρόν: σε επεξεργασμένα τρόφιμα, σνακ, αρτοσκευάσματα, ακόμα και στις «fit» μπάρες που παίρνουμε μαζί μας στις πεζοπορίες στα βουνά.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται τώρα κάτι αρκετά τολμηρό – ότι θα μπορούσε να είναι το σογιέλαιο ακόμη πιο επιβλαβές και από τη ζάχαρη. Ναι, καλά διαβάσατε. Η ζάχαρη που όλοι κατηγορούμε για τα περισσότερα προβλήματα υγείας της σύγχρονης εποχής.

Γιατί είναι βλαβερό το σογιέλαιο;

Το σογιέλαιο, αυτός ο σιωπηλός βασιλιάς των βιομηχανικών συστατικών, αντιπροσωπεύει το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής φυτικών ελαίων. Αν αυτό δεν ακούγεται αρκετά ανησυχητικό, ας προσθέσουμε: συχνά κρύβεται πίσω από μια αθώα ετικέτα. «φυτικό έλαιο» στη συσκευασία.

Διάφορα σπορέλαια σε τραπέζι κουζίνας
Credit: 123RF

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “PLOS One”, αποκάλυψε μερικά αρκετά ανησυχητικά ευρήματα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας δοκίμασαν τις επιδράσεις διαφορετικών λιπαρών σε ποντίκια εργαστηρίου – όχι από μαγειρική περιέργεια, αλλά για να κατανοήσουν πώς το σώμα μας ανταποκρίνεται σε διαφορετικούς τύπους ελαίων.

Καρύδα έναντι σόγιας: Ο νικητής αναπάντεχα δεν είναι αυτός που περιμένετε

Τα ποντίκια χωρίστηκαν σε ομάδες – η μία ομάδα κατανάλωνε κορεσμένα λίπη από λάδι καρύδας, η άλλη ακόρεστα λίπη από λάδι σόγιας. Οι επιστήμονες ήταν πεπεισμένοι ότι η φρουκτόζη θα ήταν εκείνη που θα έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά. Αλλά όχι – η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν το σογιέλαιο.

Τα ποντίκια που το απόλαυσαν, εμφάνισαν τα εξής χαρακτηριστικά:

  • 25% περισσότερο βάρος από εκείνα που κατανάλωναν λάδι καρύδας,
  • είχαν λιπαρό συκώτι,
  • και ανέπτυξαν αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη – που σημαίνει μεγαλύτερη ευαισθησία στον διαβήτη τύπου 2.

Ο επικεφαλής ερευνητής, Dr. Poonamjot Deol, περιέγραψε το αποτέλεσμα ως «εκπληκτικό», δεδομένου ότι η ζάχαρη έχει δαιμονοποιηθεί και τα φυτικά έλαια έχουν διαφημιστεί ως υγιεινή τροφή.

Γιατί το σογιέλαιο βρίσκεται παντού;

Η Αυστραλή διατροφολόγος Lindy Cohen εξηγεί ότι το σογιέλαιο είναι δημοφιλές κυρίως επειδή είναι φθηνό και ευέλικτο. Η βιομηχανία το λατρεύει – και το καταναλώνουμε, συχνά χωρίς καν να το γνωρίζουμε.

Και ας μην ξεχνάμε: όταν στην ετικέτα αναγράφεται «φυτικά έλαια», υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πρόκειται – το μαντέψατε – για σογιέλαιο.

Τι σημαίνει αυτό για εμάς;

Παρόλο που η έρευνα διεξήχθη σε ποντίκια, πολλοί γενετικοί μηχανισμοί ταιριάζουν με τους δικούς μας. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας θα μπορούσε επίσης να αντιδράσει παρόμοια – με περισσότερο βάρος, φτωχότερο μεταβολισμό και προβλήματα με την ινσουλίνη.

Λάδι καρύδας
Credit: Freepik

Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συμβουλεύουν: Αντί για σογιέλαιο, επιλέξτε φιλικότερες εναλλακτικές λύσεις, όπως: ελαιόλαδο (το οποίο δεν βγαίνει ποτέ από τη μόδα), ή το λάδι καρύδας, το οποίο αξίζει λίγο μεγαλύτερη αναγνώριση ύστερα από αυτή τη μελέτη.

Συμπέρασμα: Ώρα να ανανεώσετε τα ντουλάπια της κουζίνας σας

Όπως και πολλά άλλα προϊόντα, έτσι και το σογιέλαιο χρειάστηκε δεκαετίες για να τεθεί υπό έλεγχο. Παρόλο που για πολύ καιρό προωθήθηκε ως υγιεινή επιλογή, τώρα γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες – ειδικά όταν καταναλώνεται τακτικά και σε μεγάλες ποσότητες.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα δείτε στην ετικέτα ενός σνακ, «φυτικά έλαια», φέρτε στο μυαλό σας την εικόνα ενός ποντικιού με λιπαρό συκώτι και πείτε στον εαυτό σας: «Ευχαριστώ, αλλά προτιμώ το ελαιόλαδο».

Διαβάστε επίσης

Αντιμέτωπα με έλλειψη γιατρών για 48 ώρες τα νοσοκομεία – Παραμένουν κλειστά την Παρασκευή τα ιδιωτικά εργαστήρια

Τα νοσοκομεία της Ελλάδας αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις λόγω της 48ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών και της πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Οι κινητοποιήσεις αυτές, που περιλαμβάνουν συγκεντρώσεις...

Πώς οι μυρωδιές μας συνδέουν στενά με τις αναμνήσεις μας;

Το άρθρο αναλύει τη στενή σχέση μεταξύ μυρωδιών και αναμνήσεων, εξηγώντας πώς οι οσμές μπορούν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα και αναμνήσεις λόγω της άμεσης σύνδεσής τους με το μεταιχμιακό...

«Αγκαλιάζοντας τη στιγμή και τον ρόλο»: Η Ειρήνη Μάκιου αποκαλύπτει την τέχνη του μακιγιάζ στην Parallaxi

Η Ειρήνη Μάκιου, μια επιτυχημένη make up artist, μοιράζεται το πάθος της για το μακιγιάζ, μια τέχνη που πιστεύει ότι αξίζει μεγαλύτερη αναγνώριση. Με συνεργασίες που περιλαμβάνουν διάσημους καλλιτέχνες...

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Γιατί πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους, με τους επιστήμονες να εξετάζουν την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ως πιθανό παράγοντα. Παρά τη μείωση των κρουσμάτων σε ηλικίες...

ΜΕΛΕΤΗ: Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Νοσοκομεία με σοβαρές ελλείψεις

Το άρθρο αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καταδεικνύοντας την αντίθεση μεταξύ της εικόνας που παρουσιάζει το υπουργείο Υγείας και της πραγματικότητας...

Υπνική παράλυση: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται;

Η υπνική παράλυση είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από προσωρινή απώλεια ελέγχου των μυών, συνοδευόμενη συχνά από ανησυχητικές ψευδαισθήσεις και αίσθημα ασφυξίας. Τα επεισόδια διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα...

Καινοτόμα μέσα διάγνωσης και θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη

Το άρθρο εξετάζει τις τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στους άνδρες. Παρουσιάζονται νέες διαγνωστικές τεχνικές, όπως η...

ΙΣΘ: Στους… δρόμους οι γιατροί της Ελλάδας

Οι εργαστηριακοί γιατροί στην Ελλάδα κινητοποιούνται ενάντια στο μέτρο του "clawback", το οποίο θεωρούν άδικο και καταστροφικό για τη βιωσιμότητα των ιατρείων τους. Το μέτρο αυτό επιβάλλει την επιστροφή...

“Τα 7 σφάλματα που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο”

Το άρθρο επισημαίνει τα επτά κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο για να εξασφαλίσουν ασφαλείς και αποτελεσματικές προπονήσεις. Η σωστή άσκηση είναι ζωτικής...

“Η μούχλα στα τρόφιμα προκαλεί καρκίνο και νευρικές βλάβες”

Το άρθρο επισημαίνει τους κινδύνους που προκύπτουν από την κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων, τα οποία μπορεί να περιέχουν τοξίνες που προκαλούν σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο και νευρικές βλάβες. Οι μύκητες και...

Ερευνητές ανακάλυψαν μέθοδο για καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο

Ερευνητές από το King's College του Λονδίνου έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για επεμβατικές...

Κρυολόγημα, γρίπη ή κορονοϊός: Πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα

Το άρθρο εξετάζει πώς να ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορονοϊού, καθώς αυτά συχνά αλληλεπικαλύπτονται. Η γρίπη χαρακτηρίζεται από ξαφνική εμφάνιση, εξάντληση, πυρετό και ξηρό...

Πώς η πνευμονική εμβολή κόστισε τη ζωή της 16χρονης στο Γκάζι

Η 16χρονη στο Γκάζι έχασε τη ζωή της από πνευμονική εμβολή, μια σοβαρή κατάσταση όπου ένας θρόμβος αίματος μεταφέρεται στους πνεύμονες, προκαλώντας απόφραξη της πνευμονικής αρτηρίας. Η πάθηση αυτή...

Μελέτη: 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν παχυσαρκία και καπνίζουν

Μια νέα μελέτη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αποκαλύπτει ότι 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας και καπνίζουν, ποσοστά που είναι σημαντικά υψηλότερα από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η έρευνα,...

Μελέτη: Η κατανάλωση ζάχαρης στην παιδική ηλικία επηρεάζει την καρδιακή υγεία ως ενήλικες

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The BMJ» υπογραμμίζει ότι η περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών...

Πώς το ιαπωνικό περπάτημα κατέκτησε τη σκηνή του fitness;

Το ιαπωνικό περπάτημα, μια μέθοδος διαλειμματικής άσκησης που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία πριν από είκοσι χρόνια, έχει κατακτήσει τη σκηνή του fitness λόγω της απλότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Απαιτεί...

Αιτίες των συνεχόμενων ιατρικών σφαλμάτων στα κρατικά νοσοκομεία

Το άρθρο αναλύει τα συνεχόμενα ιατρικά λάθη στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, επισημαίνοντας σοβαρά περιστατικά όπως η χορήγηση λάθος φαρμάκων και οι λάθος μεταγγίσεις αίματος. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτά τα...

Δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods που προστατεύουν τον οργανισμό σαν «ασπίδα»

Το άρθρο παρουσιάζει δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods, την κολοκύθα και τις γλυκοπατάτες, που λειτουργούν ως «ασπίδα» για τον οργανισμό. Η κολοκύθα, πλούσια σε νερό, βιταμίνη Α και β-καροτίνη, ενυδατώνει,...

Αιματολογική εξέταση εντοπίζει πάνω από 50 είδη καρκίνου

Μια νέα ελπιδοφόρα αιματολογική εξέταση, γνωστή ως Galleri, έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει πάνω από 50 τύπους καρκίνου, επιταχύνοντας τη διάγνωσή τους, σύμφωνα με μελέτη στη Βόρεια Αμερική. Η...

Πιπίλες: Ανακαλύφθηκε χημική ουσία που σχετίζεται με καρκίνο και υπογονιμότητα

Χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA), η οποία συνδέεται με διαταραχές υγείας όπως καρκίνος και υπογονιμότητα, βρέθηκε σε πιπίλες από τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι διαφημίζονταν ως...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ