Σφουγγάρι για τα πιάτα: Ο παράδεισος των βακτηρίων – Πώς να τα εξοντώσετε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα οικιακά σφουγγάρια, αν και απαραίτητα για την καθαριότητα, φιλοξενούν επικίνδυνα βακτήρια όπως σαλμονέλα και E. coli, με κάποιες έρευνες να δείχνουν ότι μπορεί να περιέχουν μέχρι 362 διαφορετικά είδη μικροβίων.

Παρά την παρουσία τους, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πλειονότητα αυτών δεν συνδέεται με σοβαρές ασθένειες και είναι συνήθως αβλαβή για υγιείς ανθρώπους. Ωστόσο, η σωστή χρήση και συντήρηση των σφουγγαριών είναι κρίσιμη για την αποφυγή κινδύνων, με προτάσεις να περιλαμβάνουν την τακτική αντικατάσταση τους, τον καθαρισμό τους στο πλυντήριο πιάτων ή στο φούρνο μικροκυμάτων, καθώς και την αποφυγή αποθήκευσης τους σε υγρούς χώρους.

Εναλλακτικά, οι βούρτσες πλυσίματος φαίνεται να προσφέρουν καλύτερη υγιεινή, με λιγότερη ανάπτυξη βακτηρίων.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Ποικιλία επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία βακτηρίων περιέχονται σε οικιακά σφουγγάρια. Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, οι επιστήμονες εντόπισαν σαλμονέλα, καμπυλοβακτήρια, λιστέρια, σταφυλόκοκκο και E. coli. Μάλιστα, τα τελευταία, διαπιστώθηκε ότι μπορούν να επιβιώσουν έως και 16 ημέρες στο εσωτερικό των σφουγγαριών. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, το σφουγγάρι που πλένουμε τα πιάτα, τα ποτήρια και γενικά τα οικιακά σκεύη είναι γεμάτο βακτήρια. Για αυτό θέλει μεγάλη προσοχή στον τρόπο που το χρησιμοποιούμε.

Ο μικροβιολόγος Markus Egert από το γερμανικό Πανεπιστήμιο Furtwangen ανακάλυψε το 2017, τον επιβλητικό αριθμό των 362 διαφορετικών ειδών μικροβίων στα συγκεκριμένα σφουγγάρια. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε ορισμένα σημεία, η πυκνότητα των βακτηρίων έφτασε μέχρι και 54 δισεκατομμύρια ανά τετραγωνικό εκατοστό. «Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη ποσότητα, είναι παρόμοια με τον αριθμό των βακτηρίων που θα βρίσκατε σε ένα δείγμα ανθρώπινων κοπράνων», επισημαίνει BBC News, ο Egert.

Τα σφουγγάρια είναι γεμάτα από τρύπες και θύλακες, όπου εγκαθίστανται κοινότητες μικροβίων. Ο συνθετικός βιολόγος Lingchong You από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Duke, χρησιμοποίησε υπολογιστές για να μοντελοποιήσει το πολύπλοκο περιβάλλον ενός σφουγγαριού σε μια μελέτη του 2022. Διαπίστωσε ότι τα σφουγγάρια με θύλακες διαφορετικών μεγεθών εμφάνιζαν μεγαλύτερη μικροβιακή ανάπτυξη.

«Αυτό έχει νόημα, επειδή υπάρχουν βακτήρια που τους αρέσει να αναπτύσσονται μόνα τους, και βακτήρια που χρειάζονται την παρέα άλλων. Μέσα σε ένα σφουγγάρι έχουν τόσες πολλές διαφορετικές δομές να επιλέξουν, ώστε όλα είναι ευχαριστημένα», εξηγεί ο Egert.

γυναίκα καθαρίζει τον πάγκο της κουζίνας με σφουγγάρι
Credit: 123RF

Bέβαια, το ότι τα σφουγγάρια είναι ιδανικά «σπίτια» για τα βακτήρια δεν σημαίνει ότι αποτελούν απαραίτητα κίνδυνο για την υγεία μας. Βακτήρια υπάρχουν παντού – στο δέρμα μας, στο έδαφος και στον αέρα γύρω μας. Δεν είναι όλα επιβλαβή, άλλωστε πολλά από αυτά τα χρειαζόμαστε.

Στη μελέτη του Egert το 2017, αλληλουχήθηκε το DNA των πιο κοινών ειδών βακτηρίων. Πρέπει να σημειωθεί ότι κανένα από τα βακτήρια που βρήκε ο Egert δεν συνδέεται με τροφική δηλητηρίαση ή σοβαρή ασθένεια. Στην πραγματικότητα, το 90% των νοσηλειών από τροφιμογενή νοσήματα μπορεί να αποδοθεί σε πέντε μόνο παθογόνα, τρία από τα οποία είναι βακτήρια: Εσερίχια κόλι (κολοβακτηρίδιο), σαλμονέλα και καμπυλοβακτηρίδιο. Ευτυχώς, αυτά είναι αρκετά σπάνια στα σφουγγάρια.

«Βρήκαμε μόνο δυνητικά παθογόνα βακτήρια, δηλαδή βακτήρια που μπορεί να είναι επικίνδυνα για άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή για ηλικιωμένους ή για παιδιά», λέει ο Egert. «Συνήθως, για ένα υγιές άτομο, τα βακτήρια μέσα στο σφουγγάρι της κουζίνας δεν είναι επιβλαβή».

Το 2017 η Jennifer Quinlan, καθηγήτρια ασφάλειας τροφίμων στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Prairie View A&M και οι συνεργάτες της, συνέλεξαν σφουγγάρια κουζίνας από 100 σπίτια στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Διαπίστωσε ότι μόνο το 1-2% αυτών των σφουγγαριών περιείχαν βακτήρια που συνδέονται με τροφική δηλητηρίαση στον άνθρωπο. Και αυτά, σε μικρές ποσότητες.

γυναίκα καθαρίζει με γάντια το μάτι ηλεκτρικής κουζίνας
Credit: 123RF

Μελέτη του νορβηγικού ινστιτούτου έρευνας τροφίμων Nofima το 2022 συνέκρινε τα βακτήρια που βρέθηκαν σε σφουγγάρια και βούρτσες πλυσίματος. Βρήκε ένα κοινό σύνολο αβλαβών μη παθογόνων βακτηρίων και στα δύο είδη σκευών, ωστόσο, οι βούρτσες περιείχαν συνολικά πολύ λιγότερα βακτήρια.

«Η συντριπτική πλειονότητα των βακτηρίων στα σφουγγάρια δεν προκαλούν ασθένεια, απλώς θα τα κάνουν να μυρίζουν, κάτι που γίνεται δυσάρεστο με την πάροδο του χρόνου», λέει η Quinlan. «Ωστόσο, αν χρησιμοποιήσετε ένα σφουγγάρι για να σκουπίσετε ωμό κρέας ή κοτόπουλο, υπάρχει πιθανότητα να μεταφέρετε σε αυτό παθογόνα βακτήρια». Και αν ένα παθογόνο βακτήριο όπως η σαλμονέλα περάσει σε ένα σφουγγάρι, θα βρει ιδανικό μέρος για να αναπτυχθεί.

Στη μελέτη του Nofima, όταν οι ερευνητές εισήγαγαν βακτήρια σαλμονέλας σε σφουγγάρια κουζίνας αυτά ευδοκίμησαν, αλλά όταν τα έβαλαν σε βούρτσες, πέθαναν. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι βούρτσες στεγνώνουν πιο αποτελεσματικά μεταξύ των χρήσεων, σκοτώνοντας τα βακτήρια σαλμονέλας, ενώ τα σφουγγάρια παραμένουν υγρά στο εσωτερικό τους εάν χρησιμοποιούνται καθημερινά.

Σφουγγάρια και πετσέτες καθαριστικές
Credit: 123RF

Πώς θα εξοντώσουμε τα βακτήρια

Το ιδανικό θα ήταν να αλλάζουμε το σφουγγαράκι της κουζίνας κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με την Quinlan. Υπάρχουν όμως και κάποια κόλπα για να παρατείνουμε την αντοχή τους.

«Μπορείτε να τα πλύνετε στο πλυντήριο πιάτων ή να τα βάλετε στον φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό μέχρι να δείτε ατμό να βγαίνει. Αυτό θα σκοτώσει την πλειονότητα των παθογόνων μικροοργανισμών», λέει.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δύο παραπάνω τρόποι μπορούν να μειώσουν το βακτηριακό φορτίο και είναι πιο αποτελεσματικοί από το να μουλιάσουμε το σφουγγάρι μας σε χλωρίνη. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να δημιουργήσει πιο ανθεκτικά στελέχη βακτηρίων και ο καθαρισμός να γίνει λιγότερο αποτελεσματικός.

Όσον αφορά τη μείωση παθογόνων όπως η σαλμονέλα, πιο αποτελεσματική προσέγγιση θεωρείται η τοποθέτηση ενός σφουγγαριού σε βραστό νερό με απολυμαντικό.

Επίσης, να μην αφήνουμε το σφουγγάρι στον νεροχύτη, για να μπορεί να στεγνώνει καλύτερα μεταξύ των χρήσεων, να αφαιρούμε τυχόν υπολείμματα τροφίμων από πάνω του και να το στραγγίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε.

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι τα σφουγγάρια θα πρέπει να αντικατασταθούν με βούρτσες, οι οποίες περιέχουν λιγότερα βακτήρια και είναι πιο εύκολο να καθαριστούν και να στεγνώσουν.

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Τα δέκα αθόρυβα σημάδια που αποκαλύπτουν κρυφά προβλήματα υγείας

Το άρθρο αναφέρεται σε δέκα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία συχνά παραβλέπονται. Αυτά περιλαμβάνουν την ανεξήγητη απώλεια βάρους, την επίμονη κόπωση, αλλαγές στο...

Ιστορική απόφαση για εμβολιασμό με AstraZeneca: 50.000 ευρώ αποζημίωση για παρενέργεια στην Ελλάδα

Η ελληνική δικαιοσύνη προχώρησε σε μια ιστορική απόφαση, καταδικάζοντας το ελληνικό κράτος να καταβάλει 50.000 ευρώ αποζημίωση σε άνδρα που εμφάνισε το σπάνιο σύνδρομο Γκιλέν – Μπαρέ μετά τον...

12 υπερτροφές που θωρακίζουν τη μνήμη μας

Το άρθρο αναλύει τη σημασία της χολίνης για τη μνήμη και τη γνωσιακή λειτουργία, επισημαίνοντας ότι η έλλειψή της μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ. Διάφορες τροφές...

Το αυξημένο σάκχαρο στην εφηβεία εκτοξεύει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

Μια νέα μελέτη αναδεικνύει την ανησυχητική σύνδεση μεταξύ του αυξημένου σακχάρου στο αίμα και της καρδιακής βλάβης κατά την εφηβεία. Επιστήμονες από διάφορες χώρες παρακολούθησαν 1.595 εφήβους και διαπίστωσαν...

Απελευθέρωσε τη μέση σου: Η μαγική τεχνική των ειδικών σε 3 κινήσεις

Το άρθρο αναλύει τον χρόνιο πόνο στη μέση, ο οποίος πλήττει πολλούς ανθρώπους και επηρεάζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Παρουσιάζει τρεις απλές ασκήσεις από την εκπαιδεύτρια πιλάτες και γιόγκα Kristina...

Μεταμοσχεύσεις: Μαζική πρόσκληση μέσω SMS στους πολίτες για δωρεά οργάνων

Η Ελλάδα προχωρά σε σημαντικές αλλαγές στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, όπως αναδείχθηκε στην εκδήλωση OrganMeetings στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Με τη στήριξη του υπουργείου Υγείας και άλλων φορέων, προγραμματίζεται...

Διαβήτης: Αναγνωρίστε τα κρίσιμα σημάδια που σας προειδοποιούν

Ο διαβήτης αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, σκοτώνοντας περισσότερους ανθρώπους από τον καρκίνο και το AIDS. Περίπου 7,9 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως διατρέχουν κίνδυνο λόγω κακής διατροφής και...

Οι κρυφοί ένοχοι πίσω από τα σκαμπανεβάσματα του διαβήτη

Το άρθρο αναλύει τις συνήθειες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, ενδεχομένως προκαλώντας σκαμπανεβάσματα στον διαβήτη. Οι ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος,...

Ελλάδα: Αυτός ο ιός προκαλεί πάνω από 1.000 περιστατικά καρκίνου και 443 θανάτους κάθε χρόνο

Ο ιός HPV προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία στην Ελλάδα, με πάνω από 1.100 νέα περιστατικά καρκίνου και 443 θανάτους ετησίως, κυρίως από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Παρά...

Οι ειδικοί κρούουν συναγερμό: Μηδενική έκθεση σε οθόνες για παιδιά κάτω των έξι ετών

Πέντε γαλλικές επιστημονικές ενώσεις προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης σε οθόνες για παιδιά κάτω των έξι ετών, ζητώντας την απαγόρευσή της. Υποστηρίζουν ότι οι οθόνες επηρεάζουν την υγεία...

Οι ειδικοί κρούουν συναγερμό: «Να απαγορευτούν οι οθόνες σε παιδιά κάτω των 6 ετών»

Πέντε γαλλικές επιστημονικές ενώσεις προειδοποιούν για τους κινδύνους που προκαλεί η χρήση οθονών σε παιδιά κάτω των έξι ετών, ζητώντας την απαγόρευσή τους, καθώς επηρεάζουν αρνητικά την υγεία και...

Οι ειδικοί κρούουν συναγερμό: Μηδενική έκθεση σε οθόνες για παιδιά κάτω των έξι ετών

Πέντε γαλλικές επιστημονικές ενώσεις προειδοποιούν ότι η έκθεση σε οθόνες πρέπει να απαγορευτεί για τα παιδιά κάτω των έξι ετών, καθώς μπορεί να έχει μόνιμες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία...

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα δωρεάν αιματολογικών εξετάσεων χωρίς ραντεβού – Δείτε τα Κέντρα Υγείας

Στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάστηκε πρόγραμμα δωρεάν αιματολογικών εξετάσεων λιπιδαιμικού προφίλ, χωρίς ραντεβού, για πολίτες ηλικίας 30 έως 70 ετών, στο πλαίσιο της πρόληψης και αντιμετώπισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει...

Επικίνδυνη χημική ουσία σε πλαστικά αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Lancet eBiomedicine» αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις, ιδιαίτερα τη DEHP που χρησιμοποιείται σε πλαστικά, σχετίζεται με περισσότερους από 368.000 θανάτους...

Έρευνα: Η θέση εμβολιασμού επηρεάζει καθοριστικά την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, δημοσιευμένη στο περιοδικό Cell, αποκαλύπτει ότι η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου στο ίδιο μπράτσο με την πρώτη δόση μπορεί...

Κινεζική ιατρική: Το μυστικό σημείο που εξαφανίζει στρες, πονοκέφαλο και συναισθηματική πείνα

Το άρθρο εξερευνά τη σημασία του σημείου Yin Tang στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική (TCM), το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα φρύδια και χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από το άγχος, τους...

Τα δίδυμα αναπτύσσουν τις ίδιες αλλεργίες τελικά;

Το άρθρο εξετάζει την πιθανότητα οι δίδυμοι να αναπτύσσουν τις ίδιες αλλεργίες. Παρόλο που οι δίδυμοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να μοιράζονται αλλεργίες λόγω κοινών γονιδίων και περιβάλλοντος, δεν είναι...

Επαναστατική αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ αποκαλύφθηκε χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο αποκάλυψε ότι το γονίδιο PHGDH, που προηγουμένως θεωρούνταν βιοδείκτης για τη νόσο Αλτσχάιμερ, είναι στην πραγματικότητα αιτία της...

Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις Ελλάδος: Ο εμβολιασμός παιδιών σώζει 266 ζωές ετησίως

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) επισημαίνει τη σημασία των εμβολίων στην προστασία της δημόσιας υγείας, αναφέροντας ότι ο εμβολιασμός παιδιών σώζει 266 ζωές ετησίως στη χώρα. Στο πλαίσιο...

«Είναι φυσιολογικό ο κόλπος της γυναίκας να έχει ιδιαίτερο άρωμα»; – Ο Θάνος Παράσχος αποκαλύπτει

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, εξηγεί ότι η φυσιολογική οσμή του κόλπου διαφέρει ανάλογα με τον εμμηνορροϊκό κύκλο, τη διατροφή και άλλες...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ