Πώς θα αλλάξει το σώμα σου αν σταματήσεις τη ζάχαρη;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο αναλύει τις επιπτώσεις της ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών στην υγεία, υπογραμμίζοντας ότι η κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με κινδύνους όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, ενώ τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να επηρεάσουν τις γνωστικές λειτουργίες. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η μείωση της ζάχαρης στη διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, την υγεία του δέρματος και τη γνωστική λειτουργία.

Προτείνεται η κατανάλωση φυσικών σακχάρων από φρούτα και μέλι, ενώ οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή προστιθέμενων σακχάρων, τα οποία χαρακτηρίζονται ως "κενές θερμίδες". Η μείωση της ζάχαρης μπορεί να ενισχύσει την αθλητική αντοχή και να βελτιώσει τη συνολική υγεία.

Διαβάστε παρακάτω

Με ταχύτερο ρυθμό γνωστικής εξασθένησης σχετίζεται η κατανάλωση των τεχνητών υποκατάστατων της ζάχαρης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η οκταετής μεγάλη μελέτη που έγινε στη Βραζιλία σε 12.772 άτομα και δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology», έδειξε πως η κατανάλωση τεχνητών υποκατάστατων της ζάχαρης προκάλεσε μείωση λειτουργιών του εγκεφάλου, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες βλάβες.

Η μελέτη αυτή, αν και δεν αποτελεί επίσημη οδηγία για αποφυγή αυτών των ουσιών, τάραξε τα νερά στην ασφάλεια των γλυκαντικών, που μπορεί να επηρεάζουν τη μνήμη μας, την ικανότητα μάθησης και τις γνωστικές μας λειτουργίες, όπως δήλωσε στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο κλινικός διαιτολόγος, βιολόγος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο ΓΝΑ Λαϊκό, Χάρης Δημοσθενόπουλος.

Η ζάχαρη δεν είναι εθιστική και δεν παχαίνει

Ερωτηθείς για το πόσο βλαβερή είναι τελικά η ζάχαρη που όλο και περισσότεροι την αντικαθιστούν με γλυκαντικά και γιατί θεωρείται εθιστική, ο κ. Δημοσθενόπουλος, ανέφερε: «Δεν θα μπορούσαμε σίγουρα να της αποδώσουμε εθιστική δράση, όπως συμβαίνει με άλλες ουσίες, όπως είναι το αλκοόλ, η νικοτίνη κλπ. Αλλά σίγουρα αυτό που νιώθουμε είναι ότι κάποιες φορές την έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη, που μπορεί να βγούμε από το σπίτι για να πάμε να την αναζητήσουμε με κάθε τρόπο. Αυτό όμως, που κυρίως νιώθουμε είναι συμπεριφορική εξάρτηση. Δηλαδή, νιώθουμε έντονη επιθυμία να φάμε κάτι γλυκό, κυρίως σαν ανταμοιβή, σαν μία πηγή άμεσης ευχαρίστησης, δεδομένου ότι γνωρίζουμε πως η απελευθέρωση ντοπαμίνης ακολουθεί την κατανάλωση της ζάχαρης. Και πάντως, η ζάχαρη κακώς έχει ενοχοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό για παχυσαρκία, καθώς δεν έχει τόσο μεγάλο θερμιδικό φορτίο. Ξέρουμε ότι οι υδατάνθρακες είναι 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, άρα ένα κουταλάκι του γλυκού έχει 20 θερμίδες, που δεν είναι ένα τεράστιο θερμιδικό φορτίο, το οποίο μπορεί να ανατρέψει όλη την ενεργειακή μας ισορροπία. Αλλά επειδή συνήθως η ζάχαρη βρίσκεται μέσα σε γλυκά που ταυτόχρονα έχουν και πολλά λιπαρά, ή είναι μέσα σε τρόφιμα που δεν μας χορταίνουν, αυτό μας προκαλεί πείνα. Άρα, αυτή είναι η διασύνδεση της ζάχαρης με την παχυσαρκία και όχι μία άμεση σύνδεση. Το σίγουρο πάντως, είναι ότι η ζάχαρη χαλάει τα δόντια».

Μαύρη ζάχαρη εναντίον γλυκαντικού σημειώσατε μελάσα

Ποια είναι τα συμπτώματα που νιώθουμε όταν σταματήσουμε τη ζάχαρη και τι καλό συμβαίνει στον οργανισμό μας;

«Τις πρώτες μέρες έχουμε ίσως περισσότερες λιγούρες, ή νιώθουμε λίγο πιο έντονο πονοκέφαλο, αλλά αυτό περνάει πολύ γρήγορα. Στη συνέχεια, υπάρχει μία καλύτερη ισορροπία στα επίπεδα γλυκόζης και στα επίπεδα της έκκρισης ινσουλίνης, (μηχανισμός που σε έναν άνθρωπο που δεν έχει διαβήτη, είναι σημαντικός και για τη ρύθμιση του βάρους). Μειώνονται οι λιγούρες και η ανάγκη κανείς να τσιμπολογάει κι έτσι ακολούθως μειώνονται και οι θερμίδες και αυτό με έμμεσο τρόπο ισορροπεί το βάρος μας και άλλους μεταβολικούς δείκτες».

Κλείνοντας, ο κ. Δημοσθενόπουλος συμβουλεύει να καταναλώνουμε φυσικές πηγές σακχάρων από φρούτα, μέλι, ή σιρόπι σφενδάμου. Στο ερώτημα, δε, μαύρη ζάχαρη ή γλυκαντικό απαντά ότι η μαύρη ζάχαρη είναι σαν την άσπρη και αντιπροτείνει μελάσα, που μπορεί να μην είναι όπως λέει πολύ ωραία σε γεύση, αλλά είναι απόλυτα υγιεινή, έχει πολύ σίδηρο και ρυθμίζει πολύ καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης.

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν κόψεις τη ζάχαρη

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης δεν κάνει καλό: συνδέεται με κινδύνους για την υγεία, όπως η παχυσαρκία, η λιπώδης νόσος του ήπατος, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Η ζάχαρη βρίσκεται ψηλά στις λίστες των βασικότερων αιτιών που μπορούν να προκαλέσουν τις περισσότερες βλάβες στον οργανισμό.

Αλλά αποδεικνύεται ότι η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης όχι μόνο σας βοηθά να αποφύγετε τις βλάβες της υπερκατανάλωσης – μπορεί επίσης να επιφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα χωρίς αναμονή Ακόμα και μέσα σε λίγες ημέρες. Σε αυτά περιλαμβάνονται «η βελτιωμένη διάθεση, η υγεία του δέρματος, η οδοντική υγιεινή, η γνωστική λειτουργία, ακόμα και η αθλητική απόδοση», λέει στο National Geographic η Amy Goodson, διατροφολόγος και εγγεγραμμένη διαιτολόγος με έδρα το Ντάλας.

Τι είδους ζάχαρη είναι κακή

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι δεν είναι όλη τα είδη ζάχαρης κακά για εσάς, επειδή υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των φυσικών σακχάρων και των προστιθέμενων σακχάρων. Τα φυσικά σάκχαρα, όπως η γλυκόζη στο ψωμί, η φρουκτόζη στα φρούτα (και σε πολλά λαχανικά) και η λακτόζη στο γάλα, είναι φυσικής προέλευσης. Δεν παρέχουν μόνο ενέργεια, αλλά προσφέρουν επίσης γλυκύτητα και γεύση για να μας δελεάσουν να φάμε τις τροφές που περιέχουν σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα κι άλλα θρεπτικά συστατικά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά αντισταθμίζουν τη ζάχαρη που περιέχουν.

Τα μάνγκο, για παράδειγμα, περιέχουν περισσότερα φυσικά σάκχαρα από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο φρούτο -περισσότερα από 20 γραμμάρια σε ένα μεσαίου μεγέθους φρούτο. Αλλά το ίδιο μάνγκο περιέχει επίσης πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη C και, το σημαντικότερο, πολλές φυτικές ίνες που «επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης ώστε να είναι πιο εύκολο για τον οργανισμό να την διαχειριστεί», λέει η Alice Lichtenstein, ανώτερη επιστήμονας και επικεφαλής του τμήματος διατροφής και πρόληψης χρόνιων ασθενειών στο Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging στο Πανεπιστήμιο Tufts.

Με άλλα λόγια, ναι, τρώτε πολλή ζάχαρη, αλλά λαμβάνετε επίσης πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας μαζί με φυτικές ίνες για να διασφαλίσετε ότι απορροφάται αργά αυτή η ζάχαρη, ελαχιστοποιώντας έτσι τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα και βοηθώντας την ενέργειά σας να διαρκέσει.

Τα προστιθέμενα σάκχαρα, από την άλλη πλευρά, «είναι σάκχαρα που εισάγονται στα τρόφιμα ή τα ποτά κατά την επεξεργασία, το μαγείρεμα ή στο τραπέζι», λέει η Goodson. Αυτά εμφανίζονται ως «πρόσθετα σάκχαρα» στην ετικέτα με τα διατροφικά στοιχεία ενός τροφίμου – και η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά τον περιορισμό της κατανάλωσής τους στα 50 γραμμάρια την ημέρα.

Υπάρχουν περισσότερα από 260 ονόματα για διάφορα πρόσθετα σάκχαρα στις ετικέτες των τροφίμων (κάθε συστατικό που τελειώνει με «ose» ή «syrup» είναι ένας τύπος ζάχαρης), τα οποία προστίθενται για να διατηρήσουν ένα τρόφιμο, να αυξήσουν την υφή ή τον όγκο και, πιο συχνά, για να γλυκάνουν ή να βελτιώσουν τη γεύση των συχνά ανθυγιεινών και εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων. Ακόμα χειρότερα, τα τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα δεν παρέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών, μετάλλων ή φυτικών ινών για να τα αντισταθμίσουν.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα πρόσθετα σάκχαρα αναφέρονται συχνά ως «κενές θερμίδες», καθώς πρόκειται για θερμίδες που στερούνται θρεπτικών συστατικών», εξηγεί η Katherine Zeratsky, εγγεγραμμένη διαιτολόγος-διατροφολόγος στην Mayo Clinic.

Πώς βελτιώνεται η υγεία

Οι βλάβες που σχετίζονται με την κατανάλωση υπερβολικά πολλών προστιθέμενων σακχάρων είναι σημαντικές και περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων διαταραχών, όπως η νόσος του Crohn και η σκλήρυνση κατά πλάκας, υψηλότερη αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης περισσότερων από δώδεκα διαφορετικών καρκίνων. Μια μελέτη του 2023 του BMC Medicine δείχνει επίσης ότι ακόμη και μια αύξηση κατά 5% των προστιθέμενων σακχάρων συνοδεύεται από 6% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και 10% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τέτοιες βλάβες συμβαίνουν επειδή κάθε καταναλισκόμενη ζάχαρη που δεν χρησιμοποιείται για ενέργεια αποθηκεύεται ως λίπος, «γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και αντίσταση στην ινσουλίνη – οδηγώντας σε διαβήτη, παχυσαρκία και συναφή δυσμενή αποτελέσματα», λέει η Elaine Hon, κλινική διαιτολόγος και πιστοποιημένη ειδική σε θέματα φροντίδας και εκπαίδευσης για τον διαβήτη στο Stanford Health Care.

Η Goodson λέει ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένη αποθήκευση λίπους στο συκώτι, συμβάλλοντας σε ουλές και περιορισμένη λειτουργικότητα του ζωτικού οργάνου – μια κατάσταση γνωστή ως λιπώδης ηπατική νόσος.

Τα προστιθέμενα σάκχαρα τροφοδοτούν επίσης τα κακά βακτήρια στο έντερο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή και ανισορροπία των υγιών οργανισμών. «Αυτό έχει συνδεθεί με πλήθος προβλημάτων ψυχικής υγείας», λέει η Uma Naidoo, διατροφική ψυχίατρος που ασκεί το επάγγελμα στη Μασαχουσέτη και συγγραφέας του βιβλίου This is Your Brain on Food.

Τα εκπληκτικά οφέλη

Η μείωση ή ο περιορισμός των προστιθέμενων σακχάρων στη διατροφή μπορεί όχι μόνο να σας βοηθήσει να αποφύγετε τέτοια αποτελέσματα, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας, επειδή η κατανάλωση λιγότερης ζάχαρης μειώνει την παραγωγή μιας ομάδας επιβλαβών μορίων γνωστών ως AGEs, τα οποία σχετίζονται με την πρόωρη γήρανση και χρόνιες παθήσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

«Όταν υπάρχει περίσσεια ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να συνδεθεί με λιπίδια ή πρωτεΐνες όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη και να συμβάλει στη γήρανση του δέρματος, όπως οι ρυτίδες και η απώλεια ελαστικότητας», λέει η Jen Messer, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και πρόεδρος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας του New Hampshire.

Αυτός είναι ένας λόγος που η κατανάλωση λιγότερης ζάχαρης έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την υγεία του δέρματός σας. Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι η ζάχαρη επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου, καθώς υπερδιεγείρει τον εγκέφαλο, προκαλώντας πτώση του σακχάρου στο αίμα, η οποία μπορεί να σας ξυπνήσει με δίψα, πείνα ή ανάγκη για χρήση του μπάνιου. Και επειδή η ζάχαρη μπορεί να μπλοκάρει χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που βοηθούν στη ρύθμιση των συναισθημάτων, μπορεί να επηρεάσει και τη διάθεσή σας. Είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο ο περιορισμός της κατανάλωσης μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα άγχους.

«Η μείωση των προστιθέμενων σακχάρων μπορεί επίσης να ενισχύσει την αθλητική αντοχή σταθεροποιώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», προσθέτει η Goodson.

Συμβουλές για τη μείωση της ζάχαρης

Για να αποκομίσετε οφέλη για την υγεία σας, ξεκινήστε εντοπίζοντας πού μπορεί να καταναλώνετε πολλά πρόσθετα σάκχαρα.

Μακράν το πιο σημαντικό βήμα είναι να αποφύγετε τη σόδα ή άλλα ροφήματα με ζάχαρη -ή να τα καταναλώνετε μόνο περιστασιακά. Πράγματι, ένα μόνο μπουκάλι Coca-Cola περιέχει 65 γραμμάρια προστιθέμενων σακχάρων -30% περισσότερα από το συνολικό ημερήσιο όριο των περισσότερων ανθρώπων.

Η Messer λέει επίσης ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συνηθίσετε να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων για την περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη και να έχετε υπόψη σας ότι πολλοί από εμάς τρώμε περισσότερες από μία μερίδα ανά γεύμα.

Προτείνει επίσης τη σταδιακή μείωση της ποσότητας ζάχαρης που χρησιμοποιείται σε συνταγές ή την αντικατάστασή της με μπαχαρικά όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο, βανίλια ή εκχύλισμα αμυγδάλου. «Αυτά προσθέτουν γεύση χωρίς την ανάγκη για επιπλέον ζάχαρη», λέει.

«Κάνοντας μικρές, συνεπείς αλλαγές για να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης», επαναλαμβάνει η Goodson, «θα αισθάνεστε καλύτερα, θα έχετε περισσότερη ενέργεια και θα βελτιώσετε την υγεία σας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα».

Πηγή: ΑΠΕ, National Geographic

Συνοπτικά

  • Η μείωση της ζάχαρης μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, την υγεία του δέρματος και τις γνωστικές λειτουργίες.
  • Η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις γνωστικές λειτουργίες και τη μνήμη.
  • Τα προστιθέμενα σάκχαρα χαρακτηρίζονται ως "κενές θερμίδες" και συνδέονται με παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας.
  • Προτείνεται η κατανάλωση φυσικών σακχάρων από φρούτα και μέλι αντί για προστιθέμενα σάκχαρα και τεχνητά γλυκαντικά.
Διαβάστε επίσης

FDA: Συνδέει τους θανάτους 10 παιδιών με τα εμβόλια για τον κορονοϊό

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προκαλεί ανησυχία, καθώς σε εσωτερικό υπόμνημα αναφέρει ότι τουλάχιστον 10 παιδιά μπορεί να πέθαναν λόγω εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, πιθανόν εξαιτίας μυοκαρδίτιδας....

Η κρυφή όψη του διαλογισμού: Από την ηρεμία στην ψύχωση

Το άρθρο εξετάζει την κρυφή πλευρά των σιωπηλών σεμιναρίων διαλογισμού Vipassana, τα οποία, αν και προσελκύουν χιλιάδες ανθρώπους ετησίως για την επίτευξη ψυχικής γαλήνης, ενδέχεται να οδηγήσουν σε σοβαρές...

Ινστιτούτο Παστέρ: Η μετάλλαξη του ιού της γρίπης των πτηνών ενδέχεται να προκαλέσει πανδημία πιο σοβαρή από τον κορονοϊό

Το Ινστιτούτο Παστέρ προειδοποιεί για τον κίνδυνο μετάλλαξης του ιού της γρίπης των πτηνών, που θα μπορούσε να προκαλέσει μια πανδημία πιο σοβαρή από την COVID-19, εάν ο ιός...

Ελλάδα: Περίπου το 70% των πολιτών έχει υπερβολικό βάρος – Η επιδημία της παχυσαρκίας

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας, με σχεδόν το 70% των πολιτών να έχει υπερβολικό βάρος, κατατάσσοντάς την υψηλά στην Ευρώπη. Οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη για πρόληψη και...

Η μυστική δίαιτα που μειώνει τη χοληστερίνη

Η δίαιτα portfolio, που αναπτύχθηκε από τον δρ Ντέιβιντ Τζένκινς, βασίζεται στην κατανάλωση διαφόρων τροφών που μειώνουν τη χοληστερίνη, όπως όσπρια, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά. Αυτή η...

Πώς η καρδιακή ανεπάρκεια ενισχύει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας

Η καρδιακή ανεπάρκεια συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας, ιδιαίτερα στους άνδρες, σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια Καρδιολογίας Χριστίνα Χρυσοχόου. Η σχέση αυτή οφείλεται σε μικρά εγκεφαλικά επεισόδια, χαμηλή...

Αγωνία για τη γρίπη: Όσα ξέρουμε για το καινούργιο υποστέλεχος Κ

Η φετινή εποχική γρίπη εμφανίζεται νωρίτερα στην Ευρώπη με την εμφάνιση του νέου υποστελέχους Κ του ιού Α(H3N2), το οποίο ενδέχεται να είναι πιο μεταδοτικό. Τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας...

Πώς εκτοξεύονται οι καρκίνοι σε άτομα 20-49 ετών – Οι εξηγήσεις των ειδικών

Το άρθρο αναλύει την ανησυχητική αύξηση των καρκίνων σε άτομα ηλικίας 20-49 ετών, φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλές χώρες και ειδικά στις ανεπτυγμένες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι καρκίνοι πρώιμης...

Έξαρση ιώσεων τις γιορτές: Ποια είναι η αλήθεια για τα εμβόλια;

Το άρθρο αναφέρεται στην επερχόμενη έξαρση των ιώσεων κατά τη χειμερινή περίοδο, με τον καθηγητή Στέλιο Λουκίδη να επισημαίνει ότι, παρά τις ανησυχίες, δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα αυξημένη δραστηριότητα...

Ξαφνικός καρδιακός θάνατος πλήττει νέους 20 και 30 ετών – Το προειδοποιητικό σύμπτωμα

Το άρθρο αναφέρεται στον ξαφνικό καρδιακό θάνατο νεαρών ατόμων, όπως ο 30χρονος Λούκα Κουίν, που πλήττει άτομα χωρίς εμφανή καρδιακά προβλήματα και αποδίδεται συχνά στο Σύνδρομο Αιφνίδιου Αρρυθμικού Θανάτου...

Ο εφευρέτης του ChatGPT αναπτύσσει το πρώτο χάπι για την… «αιώνια νεότητα»

Η Retro Biosciences, υποστηριζόμενη από τον CEO της OpenAI Σαμ Άλτμαν, ετοιμάζεται να δοκιμάσει ένα πειραματικό χάπι, το RTR242, που ενδέχεται να αναστρέψει το Αλτσχάιμερ και να έχει αντιγηραντική...

Ποιος είναι ο λόγος της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων καρκίνου του θυρεοειδούς παγκοσμίως;

Το άρθρο εξετάζει την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του θυρεοειδούς παγκοσμίως, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα ποσοστά έχουν υπερτριπλασιαστεί από το 1980. Αν και ο καρκίνος του...

Εποχική γρίπη: Πόσες μέρες είναι μεταδοτική – Ποια τα συμπτώματα της

Η εποχική γρίπη φέτος εμφανίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα και νωρίτερα στο νότιο ημισφαίριο, ενώ στη χώρα μας αναμένεται να ξεκινήσει μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας...

Συνήγορος του Καταναλωτή: Ποια τα ζητήματα για ασθενείς στην υγεία και την ιδιωτική ασφάλιση

Στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, η ειδική επιστήμονας του Συνηγόρου του Καταναλωτή, Ελένη Αθανασίου, ανέλυσε τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς-καταναλωτές στις ασφαλιστικές και υγειονομικές υπηρεσίες. Παρά τις...

Η εκτόξευση των πρωτεϊνούχων shakes: Πώς μια «κρεατένια λάσπη» μετατράπηκε σε βιομηχανία δισεκατομμυρίων;

Το άρθρο εξετάζει την εξέλιξη και την άνθηση της βιομηχανίας των πρωτεϊνικών ροφημάτων, που ξεκίνησε το 1865 με προϊόντα από "λιωμένα βοοειδή δέρματα" και σήμερα αποτελεί μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων....

Οι κορυφαίες «έξυπνες» τροφές: Τι να προσθέσετε στο πιάτο σας για ενισχυμένη μνήμη

Το άρθρο εξετάζει πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη και προτείνει την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών για την ενίσχυσή της. Επισημαίνει ότι η κούραση, το άγχος και...

Επικεφαλής ΕΟΔΥ: Ειδική μονάδα κατά των «fake news» – Πρώτη προτεραιότητα τα εμβόλια

Ο ΕΟΔΥ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των fake news στον τομέα της δημόσιας υγείας, με τη δημιουργία του «Γραφείου Εντοπισμού και Αντιμετώπισης Fake News», επικεντρώνοντας αρχικά στα εμβόλια....

Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας ξεκινούν το 2026 – Τοποθεσίες και λειτουργία

Το άρθρο αναφέρεται στη δημιουργία Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας στην Ελλάδα, με τα πρώτα να ξεκινούν τη λειτουργία τους το 2026 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στο Ίλιον. Αυτά τα κέντρα...

Γρίπη: Αυξημένη μεταδοτικότητα και σοβαρότερη νόσηση φέτος

Το άρθρο αναφέρεται στην αυξημένη μεταδοτικότητα και σοβαρότερη νόσηση της γρίπης για τον φετινό χειμώνα, που αναμένεται να έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Οι ειδικοί συστήνουν τον έγκαιρο αντιγριπικό εμβολιασμό, ιδιαίτερα...

ΕΣΥ: Η αναφορά που ξεσκεπάζει την αληθινή κατάσταση, αντίθετα στις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη

Η έκθεση του ΟΟΣΑ «Health at a Glance» για το 2025 αποκαλύπτει την πραγματική κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στην Ελλάδα, αντικρούοντας τις θετικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ