Καρκίνος: Ποια δίαιτα καθυστερεί την εξέλιξη των εγκεφαλικών όγκων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο εξετάζει πώς μια δίαιτα μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη των εγκεφαλικών όγκων, εστιάζοντας στο γλοιοβλάστωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσαν ότι τα καρκινικά κύτταρα του εγκεφάλου μεταβολίζουν τη γλυκόζη διαφορετικά από τα υγιή κύτταρα, χρησιμοποιώντας τη για την ανάπτυξη νέων καρκινικών κυττάρων.

Μια δίαιτα χαμηλή σε ορισμένα αμινοξέα, όπως η σερίνη και η γλυκίνη, βελτίωσε την αντίδραση των ποντικιών στη θεραπεία και οδήγησε σε μικρότερους όγκους. Οι ερευνητές σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές για να αξιολογήσουν αν τέτοιες δίαιτες μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς με γλοιοβλάστωμα.

Διαβάστε παρακάτω

Το γλοιοβλάστωμα, γνωστό και ως πολύμορφο γλοιοβλάστωμα (GBM), αποτελεί την πιο επιθετική και θανατηφόρα μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, με το προσδόκιμο ζωής των ασθενών να μην ξεπερνά, κατά μέσο όρο, τα δύο χρόνια. Μέσα σε αυτούς τους όγκους, τα φυσιολογικά εγκεφαλικά κύτταρα διαμορφώνουν τη συμπεριφορά τους, πολλαπλασιάζονται γρήγορα και εξαπλώνονται στους γύρω ιστούς. Σε αντίθεση με τα υγιή κύτταρα, τα καρκινικά, επεξεργάζονται τα θρεπτικά συστατικά με έναν θεμελιωδώς διαφορετικό τρόπο.

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν- συμπεριλαμβανομένων ειδικών από το Rogel Cancer Center και τα τμήματα Νευροχειρουργικής και Βιοϊατρικής Μηχανικής του πανεπιστημίου- διερεύνησαν πώς τα κύτταρα του γλοιοβλαστώματος μεταβολίζουν τη γλυκόζη. Τα ευρήματα έδειξαν ότι αυτοί οι όγκοι βασίζονται σε διαφορετικά μονοπάτια θρεπτικών συστατικών σε σχέση με τον φυσιολογικό εγκεφαλικό ιστό. Αυτή η διαπίστωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές στρατηγικές.

Οι συμβατικές θεραπείες περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, ακολουθούμενη από ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Ωστόσο, οι όγκοι συχνά επανεμφανίζονται και γίνονται ανθεκτικοί στη θεραπεία. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η αντοχή οφείλεται σε μεταβολικό επαναπρογραμματισμό των καρκινικών κυττάρων.

Πώς μεταβολίζουν τη γλυκόζη τα καρκινικά κύτταρα του εγκεφάλου

Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία με την οποία το σώμα μας διασπά μόρια όπως οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες ώστε τα κύτταρα να τα χρησιμοποιήσουν είτε για ενέργεια είτε για την κατασκευή νέων μορίων. Αν και τόσο τα υγιή όσο και τα καρκινικά κύτταρα του εγκεφάλου εξαρτώνται από τη γλυκόζη, η ερευνητική ομάδα ήθελε να διαπιστώσει εάν τη χρησιμοποιούν με διαφορετικό τρόπο. Αρχικά, ενέχυσαν μικρές ποσότητες ζάχαρης σε ποντίκια αλλά και σε ασθενείς με εγκεφαλικού όγκους.

«Για να κατανοήσουμε πραγματικά αυτούς τους καρκίνους του εγκεφάλου και να βελτιώσουμε τις θεραπείες, έπρεπε να μελετήσουμε τους όγκους στους ίδιους τους ασθενείς και όχι μόνο στο εργαστήριο», εξήγησε ο συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Γουάτζντ Αλ-Χολού, νευροχειρουργός και συνδιευθυντής της Διεπιστημονικής Κλινικής Όγκων Εγκεφάλου του Μίσιγκαν (Michigan Multidisciplinary Brain Tumor Clinic).

Διαπιστώθηκε ότι, παρόλο που τόσο οι υγιείς ιστοί όσο και τα καρκινικά κύτταρα κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, τη χρησιμοποιούσαν για διαφορετικούς σκοπούς.

«Είναι σαν ένα μεταβολικό σταυροδρόμι», εξηγεί ο Δρ. Άντριου Σκοτ, ερευνητής στο εργαστήριο του Γουάλ.

«Ο εγκέφαλος διοχετεύει τη ζάχαρη στην παραγωγή ενέργειας και νευροδιαβιβαστών για τη σκέψη και την υγεία, αλλά οι όγκοι τη χρησιμοποιούν για να φτιάξουν υλικά που χρειάζονται για να δημιουργήσουν περισσότερα καρκινικά κύτταρα» συνεχίζει.

Η ομάδα διαπίστωσε πως οι υγιείς ιστοί χρησιμοποιούσαν τη ζάχαρη για να παράγουν ενέργεια και χημικές ουσίες που βοηθούν τον εγκέφαλο να λειτουργεί κανονικά. Αντίθετα, τα γλοιοβλαστώματα απενεργοποιούσαν αυτές τις διαδικασίες και μετέτρεπαν τη ζάχαρη σε μόρια όπως τα νουκλεοτίδια- τα δομικά στοιχεία του DNA και του RNA– που τα βοηθούσαν να αναπτυχθούν και να εισβάλουν στους γειτονικούς ιστούς.

Δίαιτες χαμηλές σε αμινοξέα ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε ποντίκια

Οι ερευνητές εντόπισαν και άλλες σημαντικές διαφορές. Ο υγιής εγκέφαλος χρησιμοποιούσε τη ζάχαρη για να παράγει αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών. Ωστόσο, τα καρκινικά κύτταρα φαίνεται να απενεργοποιούν αυτήν την οδό και αντ’ αυτού προμηθεύονται τα αμινοξέα από το αίμα. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να εξετάσουν αν η μείωση των επιπέδων ορισμένων αμινοξέων στο αίμα θα μπορούσε να επηρεάσει τον καρκίνο του εγκεφάλου χωρίς να επηρεάσει τον υγιή εγκέφαλο. Πραγματοποίησαν ένα πείραμα κατά το οποίο τα ποντίκια ακολουθούσαν διατροφή χαμηλή σε αμινοξέα.

«Όταν αφαιρέσαμε τα αμινοξέα σερίνη και γλυκίνη από τη διατροφή των ποντικιών, η αντίδρασή τους στην ακτινοβολία και τη χημειοθεραπεία ήταν καλύτερη, και οι όγκοι ήταν μικρότεροι σε σχέση με εκείνων που τρέφονταν κανονικά», δήλωσε ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Ντίπακ Νάγκραθ, καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής.

Με βάση τις μετρήσεις στα ποντίκια, η ομάδα ανέπτυξε μαθηματικά μοντέλα που παρακολουθούν πώς χρησιμοποιείται η γλυκόζη σε διαφορετικά μεταβολικά μονοπάτια, ώστε να εντοπίσουν πιθανούς νέους φαρμακευτικούς στόχους.

Ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Κώστας Λυσσιώτης, Καθηγητής Μοριακής και Ολοκληρωμένης Φυσιολογίας, παρομοίασε τα μεταβολικά μονοπάτια με δρόμους, και τα φάρμακα με οδοφράγματα.

«Αν βάλεις ένα οδοφράγμα σε έναν αυτοκινητόδρομο με πολλή κίνηση, η επίδραση θα είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι αν τοποθετήσεις το ίδιο οδόφραγμα σε έναν επαρχιακό δρόμο με λίγα αυτοκίνητα», εξήγησε.

«Στον υγιή εγκέφαλο, η πρόσληψη της σερίνης από το αίμα είναι σαν ένας αργός επαρχιακός δρόμος. Όμως, στον καρκίνο του εγκεφάλου είναι σαν μια πολυάσχολη εθνική οδός, δίνοντάς μας την ευκαιρία να στοχεύσουμε επιλεκτικά τον καρκίνο» πρόσθεσε.

Η ομάδα προετοιμάζει ήδη κλινικές δοκιμές για να αξιολογήσει εάν οι ειδικές δίαιτες που περιορίζουν τη σερίνη στο αίμα μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με γλοιοβλάστωμα.

ΠΗΓΗ: SciTechDaily

Συνοπτικά

  • Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα καρκινικά κύτταρα του εγκεφάλου μεταβολίζουν τη γλυκόζη διαφορετικά από τα υγιή κύτταρα, χρησιμοποιώντας τη για ανάπτυξη νέων καρκινικών κυττάρων.
  • Η δίαιτα χαμηλή σε σερίνη και γλυκίνη βελτίωσε την αντίδραση των ποντικιών στη θεραπεία, οδηγώντας σε μικρότερους όγκους.
  • Οι ερευνητές σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές για να αξιολογήσουν αν οι δίαιτες που περιορίζουν αυτά τα αμινοξέα μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς με γλοιοβλάστωμα.
  • Τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν διαφορετικά μεταβολικά μονοπάτια, παρέχοντας νέες στρατηγικές για στοχευμένες θεραπείες.
Διαβάστε επίσης

Ποιοι κίνδυνοι κρύβονται στη μακροχρόνια χρήση συμπληρωμάτων μελατονίνης;

Νέα ευρήματα που θα παρουσιαστούν στο Επιστημονικό Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας 2025 υποδεικνύουν ότι η μακροχρόνια χρήση συμπληρωμάτων μελατονίνης μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και...

«Επανεμφάνιση» ιλαράς και ερυθράς στην Ευρώπη – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Η ιλαρά και η ερυθρά παραμένουν προκλήσεις για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη, παρά την πρόοδο στον εμβολιασμό. Η Ελλάδα καταγράφει χαμηλά περιστατικά ιλαράς και ερυθράς, αλλά η εμβολιαστική...

Αντιμέτωπα με έλλειψη γιατρών για 48 ώρες τα νοσοκομεία – Παραμένουν κλειστά την Παρασκευή τα ιδιωτικά εργαστήρια

Τα νοσοκομεία της Ελλάδας αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις λόγω της 48ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών και της πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Οι κινητοποιήσεις αυτές, που περιλαμβάνουν συγκεντρώσεις...

Πώς οι μυρωδιές μας συνδέουν στενά με τις αναμνήσεις μας;

Το άρθρο αναλύει τη στενή σχέση μεταξύ μυρωδιών και αναμνήσεων, εξηγώντας πώς οι οσμές μπορούν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα και αναμνήσεις λόγω της άμεσης σύνδεσής τους με το μεταιχμιακό...

«Αγκαλιάζοντας τη στιγμή και τον ρόλο»: Η Ειρήνη Μάκιου αποκαλύπτει την τέχνη του μακιγιάζ στην Parallaxi

Η Ειρήνη Μάκιου, μια επιτυχημένη make up artist, μοιράζεται το πάθος της για το μακιγιάζ, μια τέχνη που πιστεύει ότι αξίζει μεγαλύτερη αναγνώριση. Με συνεργασίες που περιλαμβάνουν διάσημους καλλιτέχνες...

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Γιατί πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους, με τους επιστήμονες να εξετάζουν την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ως πιθανό παράγοντα. Παρά τη μείωση των κρουσμάτων σε ηλικίες...

ΜΕΛΕΤΗ: Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Νοσοκομεία με σοβαρές ελλείψεις

Το άρθρο αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καταδεικνύοντας την αντίθεση μεταξύ της εικόνας που παρουσιάζει το υπουργείο Υγείας και της πραγματικότητας...

Υπνική παράλυση: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται;

Η υπνική παράλυση είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από προσωρινή απώλεια ελέγχου των μυών, συνοδευόμενη συχνά από ανησυχητικές ψευδαισθήσεις και αίσθημα ασφυξίας. Τα επεισόδια διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα...

Καινοτόμα μέσα διάγνωσης και θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη

Το άρθρο εξετάζει τις τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στους άνδρες. Παρουσιάζονται νέες διαγνωστικές τεχνικές, όπως η...

ΙΣΘ: Στους… δρόμους οι γιατροί της Ελλάδας

Οι εργαστηριακοί γιατροί στην Ελλάδα κινητοποιούνται ενάντια στο μέτρο του "clawback", το οποίο θεωρούν άδικο και καταστροφικό για τη βιωσιμότητα των ιατρείων τους. Το μέτρο αυτό επιβάλλει την επιστροφή...

“Τα 7 σφάλματα που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο”

Το άρθρο επισημαίνει τα επτά κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο για να εξασφαλίσουν ασφαλείς και αποτελεσματικές προπονήσεις. Η σωστή άσκηση είναι ζωτικής...

“Η μούχλα στα τρόφιμα προκαλεί καρκίνο και νευρικές βλάβες”

Το άρθρο επισημαίνει τους κινδύνους που προκύπτουν από την κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων, τα οποία μπορεί να περιέχουν τοξίνες που προκαλούν σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο και νευρικές βλάβες. Οι μύκητες και...

Ερευνητές ανακάλυψαν μέθοδο για καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο

Ερευνητές από το King's College του Λονδίνου έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για επεμβατικές...

Κρυολόγημα, γρίπη ή κορονοϊός: Πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα

Το άρθρο εξετάζει πώς να ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορονοϊού, καθώς αυτά συχνά αλληλεπικαλύπτονται. Η γρίπη χαρακτηρίζεται από ξαφνική εμφάνιση, εξάντληση, πυρετό και ξηρό...

Πώς η πνευμονική εμβολή κόστισε τη ζωή της 16χρονης στο Γκάζι

Η 16χρονη στο Γκάζι έχασε τη ζωή της από πνευμονική εμβολή, μια σοβαρή κατάσταση όπου ένας θρόμβος αίματος μεταφέρεται στους πνεύμονες, προκαλώντας απόφραξη της πνευμονικής αρτηρίας. Η πάθηση αυτή...

Μελέτη: 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν παχυσαρκία και καπνίζουν

Μια νέα μελέτη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αποκαλύπτει ότι 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας και καπνίζουν, ποσοστά που είναι σημαντικά υψηλότερα από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η έρευνα,...

Μελέτη: Η κατανάλωση ζάχαρης στην παιδική ηλικία επηρεάζει την καρδιακή υγεία ως ενήλικες

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The BMJ» υπογραμμίζει ότι η περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών...

Πώς το ιαπωνικό περπάτημα κατέκτησε τη σκηνή του fitness;

Το ιαπωνικό περπάτημα, μια μέθοδος διαλειμματικής άσκησης που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία πριν από είκοσι χρόνια, έχει κατακτήσει τη σκηνή του fitness λόγω της απλότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Απαιτεί...

Αιτίες των συνεχόμενων ιατρικών σφαλμάτων στα κρατικά νοσοκομεία

Το άρθρο αναλύει τα συνεχόμενα ιατρικά λάθη στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, επισημαίνοντας σοβαρά περιστατικά όπως η χορήγηση λάθος φαρμάκων και οι λάθος μεταγγίσεις αίματος. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτά τα...

Δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods που προστατεύουν τον οργανισμό σαν «ασπίδα»

Το άρθρο παρουσιάζει δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods, την κολοκύθα και τις γλυκοπατάτες, που λειτουργούν ως «ασπίδα» για τον οργανισμό. Η κολοκύθα, πλούσια σε νερό, βιταμίνη Α και β-καροτίνη, ενυδατώνει,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ