Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση πέντε φλιτζανιών φρούτων και λαχανικών καθημερινά μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σε μόλις 24 ώρες.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Sleep Health”, δείχνει ότι οι συμμετέχοντες που υιοθέτησαν αυτή τη διατροφική αλλαγή παρουσίασαν 16% καλύτερη ποιότητα ύπνου, με λιγότερες διακοπές και πιο βαθύ ύπνο.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μικρές διατροφικές αλλαγές μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία του ύπνου, προσφέροντας μια φυσική και οικονομική προσέγγιση για την καταπολέμηση της αϋπνίας.
Διαβάστε παρακάτω
Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τύπου τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να οδηγήσει σε μια “σημαντική αλλαγή” όσον αφορά στην αϋπνία, με αποτελέσματα ορατά μέσα σε μία μόλις μέρα.
Η επαρκής ποσότητα ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία, καθώς ενισχύει την καρδιακή λειτουργία, τη μνήμη και τη ρύθμιση της διάθεσης. Άτομα που κοιμούνται συστηματικά άσχημα, τείνουν να ακολουθούν έναν πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής, επιλέγοντας διατροφή με υψηλά λιπαρά και σάκχαρα, σύμφωνα με μελέτες.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά σοβαρών επιπτώσεων για την υγεία, όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο, είναι λιγότερο γνωστό το πώς ακριβώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.
Σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Health, διαπιστώθηκε ότι η μετάβαση από έναν τρόπο ζωής χωρίς κατανάλωση φρούτων σε ένα πρόγραμμα με πέντε φλιτζάνια φρούτων την ημέρα θα μπορούσε να είναι το κλειδί για έναν ποιοτικό ύπνο. Τα ευρήματα θεωρούνται τα πρώτα που δείχνουν σύνδεση μεταξύ των τροφικών επιλογών μέσα στη μέρα και της ποιότητας του ύπνου τη νύχτα.
«Είναι αξιοσημείωτο που μια τόσο ουσιαστική αλλαγή μπορεί να παρατηρηθεί μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες», δήλωσε η ειδικός ύπνου δρ. Esra Tasali, συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Οι διατροφικές αλλαγές μπορεί να αποτελέσουν μια νέα, φυσική και οικονομική προσέγγιση για καλύτερο ύπνο», πρόσθεσε η δρ. Tasali.
Η μελέτη περιλάμβανε υγιείς νεαρούς ενήλικες, οι οποίοι κατέγραφαν την καθημερινή τους διατροφή μέσω εφαρμογής.
Οι συμμετέχοντες φορούσαν επίσης έναν αισθητήρα στον καρπό, ώστε οι ερευνητές να μπορούν να μετρούν τα πρότυπα ύπνου τους.
Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν συγκεκριμένα στην «κατακερματισμένη δομή του ύπνου» – δηλαδή πόσο συχνά ένα άτομο ξυπνά ή μεταβαίνει από βαθύ σε ελαφρύ ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Διαπίστωσαν ότι η καθημερινή διατροφή σχετίζεται με σημαντικές διαφορές στην ποιότητα του ύπνου την ίδια νύχτα.
Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν πιο βαθύ και λιγότερο διακοπτόμενο ύπνο το βράδυ.
Όσοι επέλεγαν πιο υγιεινούς υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, εμφάνιζαν επίσης καλύτερο ύπνο.
Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι καταναλώνουν πέντε φλιτζάνια φρούτων και λαχανικών την ημέρα μπορούν να έχουν βελτίωση της ποιότητας του ύπνου τους κατά 16% σε σύγκριση με όσους δεν καταναλώνουν καθόλου φρούτα και λαχανικά. «Το 16% είναι μια εξαιρετικά σημαντική διαφορά», δήλωσε η δρ. Esra Tasali.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, φρούτα και λαχανικά είναι η καλύτερη επιλογή για μακροπρόθεσμη υγεία του ύπνου.
«Μικρές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο. Αυτό είναι ενθαρρυντικό – ο καλύτερος ύπνος είναι στο χέρι σου», δήλωσε η Marie-Pierre St-Onge, επίσης συγγραφέας της μελέτης.