Το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» εισάγει ένα νέο σύστημα ιχνηλάτησης ασθενών στα επείγοντα περιστατικά μέσω ενός QR code που θα παρέχεται σε κάθε ασθενή κατά την είσοδό του. Αυτή η καινοτομία στοχεύει στη βελτίωση της διαφάνειας και της διαχείρισης των ροών των ασθενών, επιτρέποντας την παρακολούθηση της αναμονής και την άμεση παρέμβαση του προσωπικού.
Το σύστημα θα επεκταθεί σε 12 ακόμη νοσοκομεία το καλοκαίρι, με στόχο την πανελλαδική εφαρμογή έως το 2026. Παράλληλα, προχωρούν και άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως η πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων, η ένταξη Κέντρων Υγείας στις εφημερίες και η ανακαίνιση των ΤΕΠ, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας.
Διαβάστε παρακάτω
Σε «μεταρρυθμιστικό αναβρασμό» βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κυρίως στον τομέα που έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι πρώτες μεγάλες αλλαγές που ξεκίνησαν να υλοποιούνται από τις αρχές του χρόνου θα αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά λίγο μετά το Πάσχα, όπως ακριβώς είχε αναφέρει επανειλημμένα ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης.
Από τη σημερινή γενική εφημερία του νοσοκομείου της Αθήνας «Ευαγγελισμός» ξεκινά το νέο σύστημα της λεγόμενης «ιχνηλάτησης» των προσερχομένων ασθενών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) των ιδρυμάτων, το επονομαζόμενο «βραχιολάκι», το οποίο θα είναι στην πραγματικότητα ένα χαρτάκι με έναν μοναδικό QR code για καθέναν από τους προσερχόμενους στο ΤΕΠ ασθενείς.
Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού βραχιολιού με QR code, που τοποθετείται στον ασθενή κατά την είσοδο στα ΤΕΠ, σηματοδοτεί τη στροφή του ΕΣΥ προς τη διαφάνεια και τον καλύτερο ψηφιακό έλεγχο της κινητικότητας των ασθενών στα Επείγοντα.
Το σύστημα επιτρέπει:
- σε ασθενείς να βλέπουν σε οθόνες, τοποθετημένες στις αίθουσες αναμονής, τον υπολειπόμενο χρόνο έως την ώρα της σειράς τους για εξέταση,
- στο προσωπικό του νοσοκομείου να εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο σημεία συμφόρησης και καθυστερήσεων, με σκοπό την άμεση παρέμβασή του,
- το υπουργείο Υγείας να παρακολουθεί τη ροή δεδομένων κεντρικά, με σκοπό την παρέμβαση για την επιδιόρθωση λαθών.
Μέσα στο καλοκαίρι, η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος θα επεκταθεί σε 12 επιπλέον νοσοκομεία («Λαϊκό», ΚΑΤ, «Παπανικολάου», «Αγλαΐα Κυριακού», ΠΓΝ Ρίου, Ιωαννίνων κ.ά.), ενώ στόχος είναι η πανελλαδική εφαρμογή έως το 2026.
Αλλες 3 παρεμβάσεις
Εκτός από την παραπάνω εμβληματική παρέμβαση, ακόμη τρεις μεταρρυθμίσεις που ήδη «τρέχουν» αναμένεται να δείξουν τη δυναμική τους.
Είναι οι εξής:
- Προσλήψεις στα ΤΕΠ: 500 τραυματιοφορείς στη «μάχη» της αναμονής
Εχει ήδη ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός κι έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση 500 νέων τραυματιοφορέων, οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες των πιο επιβαρυμένων ΤΕΠ της χώρας («Ευαγγελισμός», «Γεννηματάς», «Αττικόν», «Παπαγεωργίου», ΠΓΝ Πατρών κ.ά.) με σκοπό να επεκταθεί η τοποθέτησή τους εντός του 2025. Η παρουσία τους αναμένεται να επιταχύνει τη μεταφορά των περιστατικών εντός των νοσοκομείων, μειώνοντας τις καθυστερήσεις. Οι συμβάσεις τους είναι 12μηνες και οι αποδοχές τους φτάνουν έως 1.050 ευρώ.
- Τα Κέντρα Υγείας στις εφημερίες: 10.000 επείγοντα περιστατικά σε τρεις εβδομάδες
Τέσσερα Κέντρα Υγείας (Αλεξάνδρας, Καλλιθέας, Αμαρουσίου, Ραφήνας) εντάχθηκαν στις εφημερίες και εξυπηρέτησαν πάνω από 10.000 επείγοντα σε τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Στην επόμενη φάση, εντός του καλοκαιριού, προστίθενται άλλα πέντε Κ.Υ. (Βάρη, Μέγαρα, Κερατσίνι, Ελευσίνα, Περιστέρι), με 150 επιπλέον άτομα προσωπικό να ενισχύουν τη λειτουργία τους.
- Ανακαινίσεις και επεκτάσεις για σύγχρονα ΤΕΠ
Τα έργα ανακαίνισης σε ΤΕΠ και χειρουργεία βρίσκονται σε φάση εντατικοποίησης. Στην 1η ΥΠΕ Αττικής υλοποιούνται παρεμβάσεις ύψους 155 εκατ. ευρώ, με στόχο την αύξηση του χώρου των Επειγόντων και τη βελτίωση του τρόπου διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών και της ροής των ασθενών. Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μήνες αναμένεται να οδηγήσουν σε πιο λειτουργικά ΤΕΠ, με σύγχρονο εξοπλισμό και νέα κτιριακή αντίληψη. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτει την Υγεία και την καθημερινότητα των πολιτών ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα κι αυτό θα φανεί ξεκάθαρα το επόμενο διάστημα, καθώς θα παραστεί σε αρκετά εγκαίνια νέων ΤΕΠ.
Αξιολόγηση μέσω SMS
Τον Μάιο, επίσης, εγκαινιάζεται μια νέα λειτουργία στο ΕΣΥ: η αξιολόγηση, η οποία θα φέρει και τις απαιτούμενες βελτιώσεις στο σύστημα Υγείας. Οι ασθενείς μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, θα λαμβάνουν ένα SMS στο κινητό τους, το οποίο θα παραπέμπει σε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, με στόχο την αξιολόγηση της εμπειρίας τους. Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει 36 ερωτήσεις που καλύπτουν τομείς όπως η καθαριότητα, η εξυπηρέτηση, η ταχύτητα απόκρισης και η συνολική εμπειρία.