Η επιθυμία για γλυκά μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, η λαχτάρα για αναψυκτικά και σοκολάτες συσχετίζεται με ανεπάρκειες σε ασβέστιο και μαγνήσιο, ενώ η επιθυμία για γλυκά μπορεί επίσης να προέρχεται από έλλειψη χρωμίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β.
Αυτές οι ελλείψεις μπορεί να οδηγούν σε κόπωση, άγχος και διαταραχές στο σάκχαρο του αίματος. Συνίσταται η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά και η συμβουλή ενός γιατρού για πιθανή συμπλήρωση.
Διαβάστε παρακάτω
Η επιθυμία για κατανάλωση ζάχαρης μπορεί συχνά να υποδηλώνει, ότι ο οργανισμός σας έχει έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο το είδος του γλυκού που επιθυμείτε, αποκαλύπτει σε ποια βιταμίνη έχετε πιθανώς ανεπάρκεια.
Η έλλειψη ασβεστίου και μαγνησίου προκαλεί λιγούρες για γλυκό
Εάν επιθυμείτε συχνά να καταναλώσετε αναψυκτικά, μπορεί να είναι σημάδι ότι ο οργανισμός σας έχει έλλειψη ασβεστίου και μαγνησίου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και έλλειψη εγρήγορσης. Η καφεΐνη, που βρίσκεται συχνά στα ανθρακούχα ποτά, μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε ξύπνιοι, αλλά είναι επίσης εθιστική. Ωστόσο, η κατανάλωση αναψυκτικών δεν αναπληρώνει αυτά τα ζωτικά μέταλλα, ενώ μπορεί μάλιστα να τα εξαντλήσει περαιτέρω.

Ομοίως, η επιθυμία για σοκολάτες μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη μαγνησίου. Τα αισθήματα άγχους, στρες ή ακόμη και κατάθλιψης μπορεί επίσης να συνδέονται με την έλλειψη μαγνησίου.
Για να παραμείνετε ξύπνιοι και να καταπολεμήσετε αυτές τις επιθυμίες, μπορείτε να καταναλώσετε μία μικρή ποσότητα σοκολάτας. Μελέτες απέδειξαν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας κάθε μέρα (100g – 400g την ημέρα) μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Ωστόσο είναι σημαντικό να επιλέγετε μαύρη σοκολάτα αντί για σοκολάτα γάλακτος.
Η ανεπάρκεια χρωμίου οδηγεί σε έλλειψη ενέργειας
Η ανεπάρκεια χρωμίου μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα σας, οδηγώντας σε αίσθημα χαμηλής ενέργειας και στη συνέχεια να επιθυμείτε γλυκά.

Στο σώμα μας, το χρώμιο και η ινσουλίνη παίζουν ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στον έλεγχο του βάρους και στη διέγερση της όρεξης. Η υπογλυκαιμία ή η διαταραχή του σακχάρου στο αίμα λόγω έλλειψης χρωμίου μπορεί να ωθήσει το σώμα σας να αναζητήσει ζαχαρούχα τρόφιμα.
Ωστόσο, για να αποφύγετε την ανθυγιεινή αύξηση βάρους και τον πιθανό διαβήτη, είναι καλύτερο να αποφύγετε τα γλυκά. Αντ’ αυτού, ενσωματώστε τροφές πλούσιες σε χρώμιο, όπως δημητριακά, αυγά, θαλασσινά (όπως στρείδια) και φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, όπως κεράσια και σταφύλια.
Ανεπάρκεια βιταμινών Β
Η λαχτάρα για γλυκά σε στιγμές έντασης, θλίψης ή κυκλοθυμίας μπορεί να οφείλεται σε σοβαρή έλλειψη βιταμινών Β. Οι βιταμίνες Β, συμπεριλαμβανομένων των B1 (θειαμίνη), B2 (ριβοφλαβίνη), B3 (νιασίνη) και B5 (παντοθενικό οξύ), είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας.

Όταν ο εγκέφαλος στερείται ενέργειας, το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη επιθυμία για ζαχαρούχα τρόφιμα για να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση, καθώς και σε τάση κατανάλωσης περισσότερων λιπαρών. Αυτό το μοτίβο μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους με την πάροδο του χρόνου. Για να αποφύγετε αυτή τη συνέπεια, αντί να καταφεύγετε στα γλυκά, σκεφτείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β, όπως η σόγια, τα φιστίκια, το ιχθυέλαιο και ο χυμός πορτοκαλιού.
Εάν αντιμετωπίζετε συχνά επιθυμίες για γλυκά τρόφιμα παράλληλα με συμπτώματα όπως κόπωση, άγχος, στρες ή έλλειψη εγρήγορσης, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ελλείψεις σε κρίσιμα μέταλλα, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, χρώμιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να εξετάσετε το ενδεχόμενο συμπλήρωσης με μικροθρεπτικά συστατικά.