Αυτή η τροφή επιβαρύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας – νέα έρευνα το επιβεβαιώνει!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “Neurology” επισημαίνει τους κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, το οποίο φαίνεται να επιβαρύνει τη γνωστική λειτουργία και να αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας. Η έρευνα, που περιλάμβανε 133.771 άτομα, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον ένα τέταρτο της μερίδας επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια.

Αντίθετα, η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κρέατος δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο. Οι ειδικοί προτείνουν την αντικατάσταση του επεξεργασμένου κρέατος με πιο υγιεινές επιλογές, όπως ξηρούς καρπούς και ψάρι, για τη μείωση του κινδύνου άνοιας.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Τα περιστατικά άνοιας και πρόωρης άνοιας ακόμα και σε ενήλικες που έχουν συμπληρώσει την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους σημειώνουν ανησυχητική άνοδο σε ολόκληρο τον κόσμο. Αρκετοί επιστήμονες σπεύδουν να εξηγήσουν πως αυτό είναι πιθανόν να συμβαίνει τόσο ως αποτέλεσμα της αύξησης του προσδόκιμου ανθρώπινης ζωής όσο και ως αποτέλεσμα του τρόπου που ζούμε και τρεφόμαστε σε καθημερινή βάση.

Μάλιστα, μία έρευνα που έγινε σε βάθος πολλών δεκαετιών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και δημοσιεύθηκε πρόσφατα διαδικτυακά στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας “Neurology”, έδειξε πως ένα συγκεκριμένο στοιχείο στη διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το γνωστικό μας επίπεδο, όπως και την ικανότητα μας να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες και να ανακαλούμε πράγματα από τη μνήμη μας. Και αυτό δεν είναι άλλο από το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, η κατανάλωση του οποίου θεωρείται πως επιβαρύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Μία έρευνα σε βάθος πολλών ετών

Για τις ανάγκες της έρευνας χρησιμοποιήθηκε δείγμα 133.771 συνολικά ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 49 έτη. Περίπου το 9% από τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα παρουσίασε άνοια κάποια στιγμή στη ζωή του, σε βάθος χρόνου μέχρι και 40 χρόνια αργότερα.

Αυτό που εντόπισαν οι επιστήμονες από το αμερικανικό υγειονομικό σύστημα “Mass General Brigham” του Ηarvard και του Ινστιτούτου Broad του ΜΙΤ ήταν πως τα άτομα τα οποία κατανάλωναν καθημερινά τουλάχιστον ένα τέταρτο της μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ήταν 13% πιο πιθανό να παρουσιάσουν άνοια σε σχέση με τα άτομα που κατανάλωναν λιγότερο από ένα δέκατο της μερίδας κάθε μέρα. Ως μερίδα κόκκινου κρέατος ορίστηκαν περίπου τα 85 γραμμάρια, περίπου όσο το μέγεθος μιας μπάρας σαπουνιού. Από την άλλη, αντίστοιχη μελέτη έγινε και σε άτομα που κατανάλωναν μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρξε καμία διαφορά στον κίνδυνο άνοιας.

Ο μεγάλος κίνδυνος για την ικανότητα της σκέψης μας

Aκόμα, οι μελετητές μπήκαν στη διαδικασία να μετρήσουν τα επίπεδα της γνωστικής λειτουργίας σε δείγμα 17.458 γυναικών με μέσο όρο ηλικία τα 74 έτη, χρησιμοποιώντας διάφορα τεστ μνήμης, σκέψης και αντίληψης, διαπιστώνοντας πως η γνωστική επεξεργασία ήταν χαμηλότερη στις γυναίκες με μεγαλύτερη κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, υπολογίζοντας ότι η γνωστική γήρανση επιταχύνεται κατά περίπου 1,6 χρόνια για κάθε πρόσθετη μερίδα ανά ημέρα.

H επιτάχυνση της άνοιας

Στη συνέχεια, όταν οι ειδικοί εξέτεσαν τη λεγόμενη αυτοαναφερόμενη υποκειμενική γνωστική έκπτωση (SCD) 43.966 ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 78 έτη, κατά την οποία τα άτομα είχαν ήδη αναφέρει προβλήματα μνήμης και σκέψης πριν η οποιαδήποτε γνωστική έκπτωση εμφανιστεί στις εξετάσεις τους, εντόπισαν ότι ο κίνδυνος SCD αυξήθηκε κατά 14% για όσους κατανάλωναν ένα τέταρτο ή περισσότερες μερίδες επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως σε σύγκριση με την ομάδα ελάχιστης κατανάλωσης και κατά 16% για όσους κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες μη επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από μισή μερίδα.

Καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο πως η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος εγκυμονεί κινδύνους για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας, οι ειδικοί συνεχίζουν να πραγματοποιούν έρευνες πάνω στον συγκεκριμένο τομέα. Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με ξηρούς καρπούς και όσπρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά περίπου 19%, με κοτόπουλο κατά 16% και με ψάρι κατά 28%.

Διαβάστε επίσης

Super shoes: Η καινοτομία που μεταμορφώνει το τρέξιμο – αλλά με ποιο τίμημα;

Τα super shoes, ειδικά αθλητικά παπούτσια που πρωτοχρησιμοποιήθηκαν από τον Eliud Kipchoge το 2016, επαναστατούν στο τρέξιμο προσφέροντας ταχύτητα και αποδοτικότητα μέσω τεχνολογιών όπως η πλάκα από ανθρακονήματα και...

Μαραθώνιοι και δόξα: Ελληνίδες celebrities που έχουν τρέξει

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας αποτελεί μια ιστορική και πολιτιστική εκδήλωση που συγκεντρώνει χιλιάδες δρομείς από όλο τον κόσμο, συνδυάζοντας την αθλητική πρόκληση με την κληρονομιά της Ελλάδας. Πέρα...

“20λεπτη ρουτίνα Pilates για το σπίτι”

Το άρθρο παρουσιάζει μια 20λεπτη ρουτίνα Pilates για το σπίτι, σχεδιασμένη από τη Dani Busko, που περιλαμβάνει επτά ασκήσεις χωρίς ανάγκη για ειδικό εξοπλισμό. Το Pilates, μια μέθοδος άσκησης...

Αυχενικός πόνος από λάθος στάση: 5 ασκήσεις για να τον ανακουφίσεις

Το άρθρο αναλύει το πρόβλημα του "τεχνικού λαιμού", μιας κοινής κατάστασης που προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στον αυχένα και τους ώμους λόγω παρατεταμένης χρήσης συσκευών. Προτείνει πέντε ασκήσεις, όπως το...

3 κύριες ασκήσεις για την ενίσχυση της πλάτης

Η ενίσχυση της πλάτης είναι κρίσιμη όσο μεγαλώνουμε, ειδικά μετά τα 50, καθώς η απώλεια μυϊκής μάζας και οστικής πυκνότητας την καθιστούν ευάλωτη. Ευτυχώς, υπάρχουν ασκήσεις που δεν απαιτούν εξοπλισμό...

Η άσκηση που θεωρούσες χαλαρωτική, αλλά στην ουσία δυναμώνει το σώμα

Το άρθρο αναλύει την παραδοσιακή αντίληψη για το stretching, τονίζοντας πως το στατικό stretching μπορεί να είναι αναποτελεσματικό και επιβλαβές, οδηγώντας σε υπερδιάταση και μυϊκούς περιορισμούς. Αντίθετα, προτείνει ενεργητικές διατάσεις...

Χαλαρά μπράτσα: 5 δεκάλεπτες ασκήσεις για σύσφιξη χεριών μετά τα 50 – χωρίς εξοπλισμό

Το άρθρο παρουσιάζει πέντε δεκάλεπτες ασκήσεις που βοηθούν στη σύσφιξη των χεριών για γυναίκες άνω των 50, χωρίς τη χρήση εξοπλισμού. Οι ασκήσεις αυτές, οι οποίες περιλαμβάνουν όρθιους κύκλους...

Πάνω από τα 40: 5 λάθη στην προπόνηση που περιορίζουν τα αποτελέσματα

Το άρθρο αναφέρεται στα πέντε κοινά λάθη που μπορεί να κάνουν οι γυναίκες άνω των 40 ετών κατά την προπόνηση, τα οποία περιορίζουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους. Αυτά περιλαμβάνουν...

Πώς να μειώσεις λίπος με εύκολο περπάτημα

Το άρθρο εξηγεί πώς το τακτικό περπάτημα, όταν γίνεται σωστά, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του λίπους και στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Αντί για εξαντλητικές προπονήσεις, το περπάτημα...

Υποφέρεις από πολύωρη ορθοστασία; 3 ασκήσεις που ανακουφίζουν πόδια, γόνατα και μέση

Το άρθρο αναφέρεται στα προβλήματα που προκαλεί η πολύωρη ορθοστασία, όπως πιασμένα πόδια, πονεμένα γόνατα και ένταση στη μέση, και προτείνει τρεις ασκήσεις διατάσεων για ανακούφιση. Αυτές περιλαμβάνουν τη διάταση...

Πώς να μειώσεις λίπος με εύκολο περπάτημα

Το άρθρο αναδεικνύει το περπάτημα ως μία απλή αλλά αποτελεσματική μέθοδο για τη μείωση του λίπους και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Αντί για εξαντλητικές προπονήσεις, το τακτικό και...

Υποφέρεις από πολύωρη ορθοστασία; 3 διατάσεις που ανακουφίζουν πόδια, γόνατα και μέση

Η πολύωρη ορθοστασία μπορεί να προκαλέσει πιάσιμο στα πόδια, πόνο στα γόνατα και ένταση στη μέση, οδηγώντας σε μυϊκή κόπωση και προβλήματα στάσης του σώματος. Η φυσικοθεραπεύτρια Melissa Prestipino...

Οι 6 κύριες κατηγορίες διατάσεων

Το άρθρο αναλύει τις έξι κύριες κατηγορίες διατάσεων, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της ευελιξίας του σώματος. Παρουσιάζει λεπτομερώς τις δυναμικές, στατικές, παθητικές,...

Καλλισθενική άσκηση: Πώς να “χτίσεις” μύες και ευλυγισία με τη σωματική σου δύναμη (αποκλειστικά)

Η καλλισθενική άσκηση, με ρίζες στην αρχαία Ελλάδα, είναι ένα σύστημα προπόνησης που χρησιμοποιεί το σωματικό βάρος για την ενδυνάμωση και ευλυγισία του σώματος, χωρίς την ανάγκη εξοπλισμού. Ενισχύει...

Ιδανικό σώμα χωρίς γυμναστήριο: 6 ασκήσεις που μεταμορφώνουν τα πάντα!

Το άρθρο από τη δρα Μαρία Βαρσαμά προτείνει έναν απλό και προσιτό τρόπο να αποκτήσει κανείς το ιδανικό σώμα χωρίς την ανάγκη γυμναστηρίου, παρουσιάζοντας έξι βασικές ασκήσεις που μπορούν...

6 απαραίτητες συμβουλές για νέους δρομείς

Το άρθρο της Ελένης Φωτοπούλου παρέχει έξι βασικές συμβουλές για νέους δρομείς, τονίζοντας την απλότητα και τα πολλαπλά οφέλη του τρεξίματος. Αρχικά, προτείνει την επένδυση σε κατάλληλα αθλητικά παπούτσια...

Αύξησε την ευλυγισία σου με 5 εύκολες διατάσεις – Πώς να απολαμβάνεις τα οφέλη

Το άρθρο παρουσιάζει πέντε απλές διατάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την ευλυγισία και να συμβάλλουν στην αποθεραπεία και την ηρεμία. Η Pilates expert Μάντη Περσάκη προτείνει ένα εύκολο πρόγραμμα...

Μυστικά για να κάψετε το λίπος στην κοιλιά: 3 ασκήσεις που αποδίδουν πραγματικά

Η απώλεια λίπους στην κοιλιά είναι δύσκολη αλλά εφικτή μέσω συνολικής μείωσης του σωματικού λίπους. Οι ειδικοί προτείνουν διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) και προπόνηση ενδυνάμωσης για αποτελεσματική καύση...

Η Gisele Bündchen αποκαλύπτει το μυστικό της ευεξίας της – η άσκηση που ακολουθεί εδώ και χρόνια

Η Gisele Bündchen, γνωστή για την επιτυχημένη καριέρα της ως supermodel, αποκαλύπτει ότι το μυστικό της ευεξίας της είναι η κίνηση. Αντιλαμβάνεται τη γυμναστική όχι ως αγγαρεία, αλλά ως...

Άσκηση στο σπίτι: Οι 4 κορυφαίες cardio κινήσεις για να “κάψεις” λίπος

Η cardio προπόνηση είναι ιδανική για να ενεργοποιήσεις το σώμα, να βελτιώσεις την αντοχή και να κάψεις λίπος, χωρίς να χρειάζεσαι γυμναστήριο ή εξοπλισμό. Το άρθρο προτείνει τέσσερις απλές...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ