Αποκαλυπτικά δεδομένα της UNICEF για την παιδική παχυσαρκία – Τριπλασιάστηκαν τα ποσοστά από το 2000

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η έκθεση της UNICEF αποκαλύπτει ότι η παιδική παχυσαρκία έχει τριπλασιαστεί από το 2000, ξεπερνώντας το ποσοστό των λιποβαρών παιδιών και εφήβων παγκοσμίως. Η παχυσαρκία πλέον αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή υποσιτισμού, επηρεάζοντας την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών, με κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η έκθεση επισημαίνει την ευθύνη των εταιρειών που προωθούν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, επηρεάζοντας τις διατροφικές επιλογές των παιδιών. Η UNICEF καλεί τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση, όπως το Μεξικό, με μέτρα που περιλαμβάνουν περιορισμούς στο μάρκετινγκ ανθυγιεινών προϊόντων και βελτίωση των διατροφικών περιβαλλόντων στα σχολεία.

Διαβάστε παρακάτω

Ενώ στη Γάζα και όχι μόνο, τα παιδιά ουρλιάζουν για να εξασφαλίσουν μου κουταλιά σούπα, στη χώρα μας και σε πολλές χώρες του κόσμου, γονείς βγαίνουν από σούπερ μάρκετ με καρότσια, φορτωμένα με συσκευασμένες κοτοκροκέτες, σοκολάτες σε προσφορά ή γευστικά αλλαντικά. Έκθεση όμως της UNICEF αποκαλύπτει πως για πρώτη φορά στην ιστορία, χάρη και στο μάρκετινγκ, η παχυσαρκία ξεπέρασε τα λιποβαρή παιδιά ως η συνηθέστερη μορφή υποσιτισμού σε παιδιά και εφήβους παγκοσμίως.

Βασισμένη σε δεδομένα από περισσότερες από 190 χώρες η έκθεση «Feeding Profit: How Food Environments are Failing Children» («Τρέφοντας το κέρδος: Πώς τα διατροφικά περιβάλλοντα αποτυγχάνουν απέναντι στα παιδιά») δείχνει πως 1 στα 10 παιδιά ηλικίας 5 έως 19 ετών -188 εκατομμύρια παγκοσμίως- ζουν πλέον με παχυσαρκία.

Κάτι τέτοιο όμως θέτει σε αυξημένο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

«Όταν μιλάμε για υποσιτισμό, δεν μιλάμε πλέον μόνο για λιποβαρή παιδιά», δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Κάθριβ Ράσελ. «Η παχυσαρκία είναι ένα αυξανόμενο ζήτημα που μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αντικαθιστούν ολοένα και περισσότερο τα φρούτα, τα λαχανικά και τις πρωτεΐνες σε μια περίοδο που η διατροφή διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη, τη γνωστική εξέλιξη και την ψυχική υγεία των παιδιών», πρόσθεσε.

Ένα στα πέντε υπέρβαρο

Τα παιδιά θεωρούνται υπέρβαρα όταν ζυγίζουν σημαντικά περισσότερο από ό,τι είναι υγιές για την ηλικία, το φύλο και το ύψος τους.

Η παχυσαρκία είναι μια σοβαρή μορφή υπέρβαρου και οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αντίστασης στην ινσουλίνη και υπέρτασης, καθώς και απειλητικών για τη ζωή ασθενειών αργότερα, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και ορισμένων καρκίνων.

Από το 2000, το ποσοστό των λιποβαρών μεταξύ των 5-19 ετών έχει μειωθεί από σχεδόν 13% σε 9,2%.

Ποσοστό εφήβων ηλικίας 15–19 ετών (α) που καταναλώνουν αναψυκτικά, περισσότερα από ένα ζαχαρούχα τρόφιμα ή ποτά και περισσότερα από ένα αλμυρά επεξεργασμένα τρόφιμα· (β) που δεν καταναλώνουν λαχανικά ή φρούτα και δεν καταναλώνουν αυγά ή τρόφιμα ζωικής σάρκας (κρέας/ψάρι), ανά περιφέρεια της UNICEF και παγκοσμίως. Πηγή: Έρευνες Gallup World Poll, 2021–2024.

Την ίδια περίοδο, η παχυσαρκία έχει τριπλασιαστεί, από 3% σε 9,4%. Σήμερα, τα ποσοστά παχυσαρκίας υπερβαίνουν τα ποσοστά λιποβαρούς σε κάθε περιοχή, εκτός από την υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οξεία στα νησιά του Ειρηνικού, όπου οι παραδοσιακές διατροφές έχουν εκτοπιστεί από φτηνές εισαγόμενες τροφές. Ωστόσο, και οι χώρες υψηλού εισοδήματος δεν εξαιρούνται: στη Χιλή το 27% των παιδιών, και στις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 21%, επηρεάζονται.

Παγκοσμίως, 1 στα 5 παιδιά και εφήβους -ή 391 εκατ.- είναι υπέρβαρα, με σχεδόν τα μισά πλέον να ταξινομούνται ως παχύσαρκα.

Ευθύνες μάρκετινγκ και οικονομικό κόστος 3,42 τρισ. Ευρώ

Σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF, μεγάλη ευθύνη αυτής της κατάστασης φέρουν οι εταιρείες που παρασκευάζουν υπερεπεξεργασμένα και «γρήγορα» τρόφιμα, πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι, ανθυγιεινά λιπαρά και πρόσθετα, κυριαρχούν στη διατροφή των παιδιών και προωθούνται επιθετικά, επηρεάζοντας τις διατροφικές τους επιλογές.

Το παγκόσμιο δίκτυο εταιρειών, συνδεδεμένων οργανώσεων και ομάδων συμφερόντων της βιομηχανίας υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και ποτών.

Σε δημοσκόπηση της UNICEF σε 64.000 νέους σε 170 χώρες, το 75% ανέφερε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είδε διαφημίσεις για ζαχαρούχα ποτά, σνακ ή φαστ φουντ.

Το 60% δήλωσε ότι οι διαφημίσεις τους έκαναν να θέλουν να καταναλώσουν τα προϊόντα. Ακόμη και σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις, το 68% των νέων είπε ότι εκτέθηκε σε αυτές τις διαφημίσεις.

Αυτά τα πρότυπα, προειδοποιεί η UNICEF, έχουν τεράστιες οικονομικές συνέπειες. Έως το 2035, το παγκόσμιο κόστος των επιπέδων υπέρβαρου και παχυσαρκίας εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 3,42 τρισ. ευρώ ετησίως. Μόνο στο Περού, τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία θα μπορούσαν να κοστίσουν πάνω από 210 δισ. δολάρια μέσα σε μία γενιά.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν

Κάποιες κυβερνήσεις, πάντως, αναλαμβάνουν δράση. Το Μεξικό -όπου τα ζαχαρούχα ποτά και τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν το 40% των ημερήσιων θερμίδων των παιδιών- έχει απαγορεύσει την πώλησή τους στα δημόσια σχολεία, βελτιώνοντας το διατροφικό περιβάλλον για περισσότερα από 34 εκατ. παιδιά.

Το παραάδειγμα του Μεξικό πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες κυβερνήσεις λέει η UNICEF. Για παράδειγμα να υπάρχουν: υποχρεωτική επισήμανση τροφίμων, περιορισμούς στο μάρκετινγκ και φόρους σε ανθυγιεινά προϊόντα· απαγορεύσεις «σκουπιδοτροφών» στα σχολεία, ισχυρότερα προγράμματα κοινωνικής προστασίας· και δικλίδες ασφαλείας για να προστατευθεί η χάραξη πολιτικής από παρεμβάσεις της βιομηχανίας.

«Σε πολλές χώρες βλέπουμε το διπλό βάρος του υποσιτισμού: τη συνύπαρξη καθυστέρησης ανάπτυξης και παχυσαρκίας», είπε η Ράσελ.

«Θρεπτικές και προσιτές τροφές πρέπει να είναι διαθέσιμες σε κάθε παιδί για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και την εξέλιξή του. Χρειαζόμαστε επειγόντως πολιτικές που να βοηθούν γονείς και φροντιστές να έχουν πρόσβαση σε υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα για τα παιδιά τους», κατέληξε.

Πηγή: in.gr (Βαγγέλης Γεωργίου)

Συνοπτικά

  • Η παιδική παχυσαρκία έχει τριπλασιαστεί από το 2000, ξεπερνώντας τα ποσοστά λιποβαρών παιδιών παγκοσμίως.
  • Η έκθεση της UNICEF επισημαίνει την ευθύνη των εταιρειών που προωθούν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, επηρεάζοντας τις διατροφικές επιλογές των παιδιών.
  • Η UNICEF καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν δράση με μέτρα όπως περιορισμούς στο μάρκετινγκ ανθυγιεινών προϊόντων και βελτίωση των διατροφικών συνθηκών στα σχολεία.
  • Το κόστος της παχυσαρκίας εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 3,42 τρισ. ευρώ ετησίως έως το 2035, με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.
Διαβάστε επίσης

ΕΝΙΘ: Καταγγελία για στοχοποίηση ψυχιάτρων στο «Παπανικολάου» νοσοκομείο

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) εξέφρασε την έντονη αντίδρασή της για την προσαγωγή δύο ψυχιάτρων του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» σε προανακριτική διαδικασία, μετά από μήνυση αστυνομικών για «απείθεια»...

Το 95% των αυτοκτονιών στην Ελλάδα θα μπορούσε να είχε αποτραπεί

Το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ αναδεικνύει την κρίσιμη σημασία της πρόληψης αυτοκτονιών στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι το 95% των περιπτώσεων θα μπορούσε να είχε αποτραπεί....

Συνελήφθη επικεφαλής μεγάλου κρατικού νοσοκομείου για «φακελάκι» – Απαιτούσε έως και 5.000 ευρώ

Ο διευθυντής της καρδιοχειρουργικής κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου στην Αθήνα συνελήφθη από τις Αρχές, καθώς κατηγορείται ότι απαιτούσε χρηματικά ποσά από ασθενείς για την παροχή φροντίδας και παρακολούθησης μετά...

Καρκίνος: Ποια δίαιτα καθυστερεί την εξέλιξη των εγκεφαλικών όγκων

Το άρθρο εξετάζει πώς μια δίαιτα μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη των εγκεφαλικών όγκων, εστιάζοντας στο γλοιοβλάστωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του...

ΠΟΥ: Στα βασικά φάρμακα τα σκευάσματα κατά της παχυσαρκίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενέταξε φάρμακα τύπου GLP-1 στη λίστα με τα βασικά φάρμακα, προκειμένου να βελτιώσει την παγκόσμια πρόσβαση σε αυτά, ειδικά στις φτωχότερες χώρες. Αυτά περιλαμβάνουν...

Οι καλύτερες τροφές για έναν πιο ξεκούραστο ύπνο!

Το άρθρο εξετάζει πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου, προτείνοντας ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και τρυπτοφάνη μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο. Συγκεκριμένα, τρόφιμα...

ΠΟΥ: Τέλος συναγερμού για την ευλογιά των πιθήκων – «Δεν είναι πια έκτακτη ανάγκη»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η ευλογιά των πιθήκων (Mpox) δεν θεωρείται πλέον διεθνής έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία, λόγω της σημαντικής μείωσης των κρουσμάτων σε χώρες...

Ο ΕΟΦ κρούει τον κώδωνα για ραγδαία αύξηση στις πωλήσεις παράνομων φαρμάκων στην ΕΕ

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για την αυξημένη πώληση παράνομων φαρμάκων στην ΕΕ, ιδιαίτερα στην κατηγορία των αγωνιστών GLP-1, όπως η σεμαγλουτίδη, η λιραγλουτίδη και η τιρζεπατίδη, που χρησιμοποιούνται για την...

Στυτική δυσλειτουργία: Καινοτόμος θεραπεία με βλαστοκύτταρα από το ΑΠΘ

Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί συχνό πρόβλημα για άνδρες όλων των ηλικιών, ιδιαίτερα μετά τα 70. Στην Ελλάδα, καταγράφονται ετησίως 300.000 νέες περιπτώσεις. Οι θεραπείες συνήθως είναι συμπτωματικές, όμως μια καινοτόμος...

«Απάτη και κοροϊδία» – Οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης διαδηλώνουν πριν τη ΔΕΘ

Οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν πριν τα εγκαίνια της 89ης ΔΕΘ, ζητώντας βελτιώσεις στη δημόσια υγεία και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Με κεντρικό σύνθημα «Ασφάλεια στην περίθαλψη – αξιοπρέπεια στην εργασία»,...

Από πράσινο τσάι μέχρι κανέλα: 8 βότανα «φρούριο» για τη χοληστερίνη

Το άρθρο επικεντρώνεται στη χρήση οκτώ βοτάνων που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της χοληστερίνης, προτείνοντας εναλλακτικές φυσικές λύσεις για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Αναφέρει το πράσινο τσάι, ταραξάκο,...

Το “άγχος της διατροφής” στα social: Τι καταναλώνουμε για το Instagram αντί για τον εαυτό μας

Το άρθρο εξετάζει το αυξανόμενο "άγχος της διατροφής" που προκαλείται από την επιρροή των social media, όπως το Instagram και το TikTok, στις διατροφικές συνήθειες των χρηστών. Πολλοί influencers,...

Καρδιακή ανακοπή: Τα δύο σημάδια που προειδοποιούν μία μέρα πριν

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Digital Health, η καρδιακή ανακοπή μπορεί να μην είναι τόσο αιφνίδια όσο πιστεύεται, καθώς ένας στους δύο πάσχοντες παρουσίασε τουλάχιστον ένα...

Ο κίνδυνος πίσω από την «ιδανική» γυμναστική των social media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μετατραπεί σε πηγή γυμναστικής έμπνευσης, αλλά κρύβουν και κινδύνους για τη σωματική και ψυχική υγεία των χρηστών, ιδιαίτερα των νέων. Πολλοί influencers, χωρίς πιστοποίηση,...

Ερευνητές του ΑΠΘ ανακαλύπτουν λύσεις για καρδιακές ασθένειες μέσω οργανοειδών

Ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αξιοποιούν οργανοειδή, δηλαδή μικροσκοπικά αντίγραφα ιστών που δημιουργούνται από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα, για να βρουν λύσεις στις καρδιακές παθήσεις, οι οποίες αποτελούν κύρια...

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές

Περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να προειδοποιεί για την ανάγκη επείγουσας και συντονισμένης δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ψυχικές...

Ποιες ψυχικές ασθένειες μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια ζωής έως και 20 χρόνια

Το άρθρο αναδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η σχιζοφρένεια, και της μειωμένης διάρκειας ζωής, κυρίως λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σύμφωνα με μελέτη που...

Ανησυχία στον ΠΟΥ: Ένας στους 100 θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε αυτοκτονία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι οι αυτοκτονίες αποτελούν το 1% των θανάτων παγκοσμίως, με περίπου 727.000 θανάτους το 2021. Παρά την παγκόσμια προσπάθεια,...

Επιστήμη: Είναι εφικτή η μετατροπή των καρκινικών κυττάρων σε υγιή;

Νοτιοκορεάτες επιστήμονες στο KAIST, με επικεφαλής τον καθηγητή Kwang-Hyun Cho, ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο επαναπρογραμματισμού καρκινικών κυττάρων, μετατρέποντάς τα σε υγιή χωρίς τη χρήση χημειοθεραπείας ή ακτινοβολίας. Χρησιμοποιώντας υπολογιστικά...

Αυτά τα τρόφιμα προκαλούν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Το άρθρο εξετάζει πώς ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, επηρεάζοντας την παραγωγικότητα. Τροφές πλούσιες σε τυραμίνη, αλάτι, ζάχαρη, λιπαρά, αλκοόλ και καφεΐνη μπορεί...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ