Αυτά τα τρόφιμα προκαλούν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο εξετάζει πώς ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, επηρεάζοντας την παραγωγικότητα. Τροφές πλούσιες σε τυραμίνη, αλάτι, ζάχαρη, λιπαρά, αλκοόλ και καφεΐνη μπορεί να εντείνουν την κόπωση λόγω της επίδρασής τους στη διάθεση και την ενεργητικότητα.

Συγκεκριμένα, ώριμα τυριά, καπνιστά κρέατα, αλμυρά και τουρσί τρόφιμα, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και τηγανητά φαγητά συνδέονται με αυξημένη υπνηλία. Για την αντιμετώπισή της, προτείνονται η κατανάλωση περισσότερου νερού, η επιλογή ολόκληρων τροφών και μικρών, συχνών γευμάτων.

Διαβάστε παρακάτω

Η υπνηλία ή το αίσθημα της συνεχούς κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας, που μερικές φορές μπορεί να καταστρέφει την παραγωγικότητά μας, δεν προκαλείται μόνο από τον κακό ύπνο τη νύχτα ή από θέματα υγείας. Οι τροφές που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη διάθεση και την ενεργητικότητά μας.

Πρόσφατες μελέτες καταδεικνύουν ότι ορισμένα δημοφιλή τρόφιμα, τα οποία είναι πλούσια σε τυραμίνη, αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά, ενδέχεται να προκαλέσουν ή να εντείνουν την υπνηλία. Πιο συγκεκριμένα:

Ώριμα τυριά και καπνιστά κρέατα στη διατροφή

Η τυραμίνη, μία ουσία που βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως το ώριμο τυρί (τσένταρ, φέτα, παρμεζάνα) και τα επεξεργασμένα κρέατα (σαλάμι, μπέικον, λουκάνικα), έχει συσχετιστεί με την αύξηση των επιπέδων της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αίσθηση κόπωσης και υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αλμυρά και τουρσί φρούτα και λαχανικά

Τρόφιμα όπως το τουρσί, τα αλμυρά και τα αποξηραμένα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία του νερού στο σώμα και να προκαλέσει αφυδάτωση. Η αφυδάτωση είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ενέργεια και την ικανότητα του σώματος να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της ημέρας. Η κατανάλωση αλμυρών τροφίμων λοιπόν ενδέχεται να προκαλέσει μια αίσθηση κούρασης και ατονίας.

Ζάχαρη και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες (όπως γλυκά, μπισκότα, λευκό ψωμί και ζυμαρικά), τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας αυξάνονται απότομα. Ωστόσο, αυτή η αύξηση συνοδεύεται από απότομη πτώση της γλυκόζης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα κούρασης και υπνηλίας. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτές οι «διακυμάνσεις» του σακχάρου στο αίμα μπορεί να επιδεινώσουν την υπνηλία και να δημιουργήσουν αίσθημα αδυναμίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αλκοόλ και καφεΐνη

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου και να προκαλέσει υπνηλία την επόμενη μέρα. Το αλκοόλ προκαλεί προσωρινή αίσθηση χαλάρωσης, αλλά υπονομεύει την ποιότητα του ύπνου. Έτσι, ξυπνάμε πιο κουρασμένοι. Η καφεΐνη μπορεί να φαίνεται σαν μία άμεση λύση για την κόπωση, αλλά όταν καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες ή αργά το απόγευμα, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη φυσική ανάγκη για ύπνο και να προκαλέσει δυσκολίες στην ποιότητά του.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά (όπως τηγανητά φαγητά, fast food κ.λπ.) μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα κόπωσης. Τα λιπαρά αυτά επιβραδύνουν την πέψη, με αποτέλεσμα το σώμα να αναγκάζεται να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια για να τα επεξεργαστεί. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αίσθηση ατονίας, κάτι που εντείνει την υπνηλία.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την υπνηλία μέσω της διατροφής;

Ορισμένες στρατηγικές περιλαμβάνουν:

  • Κατανάλωση περισσότερου νερού: Η αφυδάτωση είναι, όπως αναφέρθηκε, μια από τις βασικές αιτίες υπνηλίας. Η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί επομένως να βοηθήσει στη διατήρηση της ενέργειας και να αποτρέψει την αίσθηση κούρασης.
  • Επιλογή ολόκληρων τροφών: Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ολικής άλεσης υδατάνθρακες και τα άπαχα πρωτεϊνικά τρόφιμα είναι καλές επιλογές για την πρόληψη της υπνηλίας. Αυτά τα τρόφιμα βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας τις απότομες αυξομειώσεις της ενέργειας.
  • Μικρά και συχνά γεύματα: Η κατανάλωση μικρών, θρεπτικών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της υπνηλίας, αποτρέποντας την υπερφόρτωση του πεπτικού συστήματος.

Πηγή: Vita

Συνοπτικά

  • Ορισμένα τρόφιμα όπως ώριμα τυριά και καπνιστά κρέατα μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία λόγω της τυραμίνης που περιέχουν.
  • Η υψηλή κατανάλωση αλατιού από τουρσί και αλμυρά τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, επηρεάζοντας την ενεργητικότητα.
  • Τα τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσουν διακυμάνσεις στο σάκχαρο, οδηγώντας σε κούραση.
  • Η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου και να αυξήσει την υπνηλία την επόμενη μέρα.
Διαβάστε επίσης

Ποιοι κίνδυνοι κρύβονται στη μακροχρόνια χρήση συμπληρωμάτων μελατονίνης;

Νέα ευρήματα που θα παρουσιαστούν στο Επιστημονικό Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας 2025 υποδεικνύουν ότι η μακροχρόνια χρήση συμπληρωμάτων μελατονίνης μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και...

«Επανεμφάνιση» ιλαράς και ερυθράς στην Ευρώπη – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Η ιλαρά και η ερυθρά παραμένουν προκλήσεις για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη, παρά την πρόοδο στον εμβολιασμό. Η Ελλάδα καταγράφει χαμηλά περιστατικά ιλαράς και ερυθράς, αλλά η εμβολιαστική...

Αντιμέτωπα με έλλειψη γιατρών για 48 ώρες τα νοσοκομεία – Παραμένουν κλειστά την Παρασκευή τα ιδιωτικά εργαστήρια

Τα νοσοκομεία της Ελλάδας αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις λόγω της 48ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών και της πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Οι κινητοποιήσεις αυτές, που περιλαμβάνουν συγκεντρώσεις...

Πώς οι μυρωδιές μας συνδέουν στενά με τις αναμνήσεις μας;

Το άρθρο αναλύει τη στενή σχέση μεταξύ μυρωδιών και αναμνήσεων, εξηγώντας πώς οι οσμές μπορούν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα και αναμνήσεις λόγω της άμεσης σύνδεσής τους με το μεταιχμιακό...

«Αγκαλιάζοντας τη στιγμή και τον ρόλο»: Η Ειρήνη Μάκιου αποκαλύπτει την τέχνη του μακιγιάζ στην Parallaxi

Η Ειρήνη Μάκιου, μια επιτυχημένη make up artist, μοιράζεται το πάθος της για το μακιγιάζ, μια τέχνη που πιστεύει ότι αξίζει μεγαλύτερη αναγνώριση. Με συνεργασίες που περιλαμβάνουν διάσημους καλλιτέχνες...

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Γιατί πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους, με τους επιστήμονες να εξετάζουν την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ως πιθανό παράγοντα. Παρά τη μείωση των κρουσμάτων σε ηλικίες...

ΜΕΛΕΤΗ: Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Νοσοκομεία με σοβαρές ελλείψεις

Το άρθρο αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καταδεικνύοντας την αντίθεση μεταξύ της εικόνας που παρουσιάζει το υπουργείο Υγείας και της πραγματικότητας...

Υπνική παράλυση: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται;

Η υπνική παράλυση είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από προσωρινή απώλεια ελέγχου των μυών, συνοδευόμενη συχνά από ανησυχητικές ψευδαισθήσεις και αίσθημα ασφυξίας. Τα επεισόδια διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα...

Καινοτόμα μέσα διάγνωσης και θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη

Το άρθρο εξετάζει τις τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στους άνδρες. Παρουσιάζονται νέες διαγνωστικές τεχνικές, όπως η...

ΙΣΘ: Στους… δρόμους οι γιατροί της Ελλάδας

Οι εργαστηριακοί γιατροί στην Ελλάδα κινητοποιούνται ενάντια στο μέτρο του "clawback", το οποίο θεωρούν άδικο και καταστροφικό για τη βιωσιμότητα των ιατρείων τους. Το μέτρο αυτό επιβάλλει την επιστροφή...

“Τα 7 σφάλματα που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο”

Το άρθρο επισημαίνει τα επτά κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο για να εξασφαλίσουν ασφαλείς και αποτελεσματικές προπονήσεις. Η σωστή άσκηση είναι ζωτικής...

“Η μούχλα στα τρόφιμα προκαλεί καρκίνο και νευρικές βλάβες”

Το άρθρο επισημαίνει τους κινδύνους που προκύπτουν από την κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων, τα οποία μπορεί να περιέχουν τοξίνες που προκαλούν σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο και νευρικές βλάβες. Οι μύκητες και...

Ερευνητές ανακάλυψαν μέθοδο για καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο

Ερευνητές από το King's College του Λονδίνου έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για επεμβατικές...

Κρυολόγημα, γρίπη ή κορονοϊός: Πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα

Το άρθρο εξετάζει πώς να ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορονοϊού, καθώς αυτά συχνά αλληλεπικαλύπτονται. Η γρίπη χαρακτηρίζεται από ξαφνική εμφάνιση, εξάντληση, πυρετό και ξηρό...

Πώς η πνευμονική εμβολή κόστισε τη ζωή της 16χρονης στο Γκάζι

Η 16χρονη στο Γκάζι έχασε τη ζωή της από πνευμονική εμβολή, μια σοβαρή κατάσταση όπου ένας θρόμβος αίματος μεταφέρεται στους πνεύμονες, προκαλώντας απόφραξη της πνευμονικής αρτηρίας. Η πάθηση αυτή...

Μελέτη: 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν παχυσαρκία και καπνίζουν

Μια νέα μελέτη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αποκαλύπτει ότι 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας και καπνίζουν, ποσοστά που είναι σημαντικά υψηλότερα από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η έρευνα,...

Μελέτη: Η κατανάλωση ζάχαρης στην παιδική ηλικία επηρεάζει την καρδιακή υγεία ως ενήλικες

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The BMJ» υπογραμμίζει ότι η περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών...

Πώς το ιαπωνικό περπάτημα κατέκτησε τη σκηνή του fitness;

Το ιαπωνικό περπάτημα, μια μέθοδος διαλειμματικής άσκησης που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία πριν από είκοσι χρόνια, έχει κατακτήσει τη σκηνή του fitness λόγω της απλότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Απαιτεί...

Αιτίες των συνεχόμενων ιατρικών σφαλμάτων στα κρατικά νοσοκομεία

Το άρθρο αναλύει τα συνεχόμενα ιατρικά λάθη στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, επισημαίνοντας σοβαρά περιστατικά όπως η χορήγηση λάθος φαρμάκων και οι λάθος μεταγγίσεις αίματος. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτά τα...

Δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods που προστατεύουν τον οργανισμό σαν «ασπίδα»

Το άρθρο παρουσιάζει δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods, την κολοκύθα και τις γλυκοπατάτες, που λειτουργούν ως «ασπίδα» για τον οργανισμό. Η κολοκύθα, πλούσια σε νερό, βιταμίνη Α και β-καροτίνη, ενυδατώνει,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ