Πώς γίνεται να τρώτε λιγότερο αλλά να αυξάνετε βάρος στις διακοπές;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατά τη διάρκεια των διακοπών, πολλοί παρατηρούν αύξηση βάρους παρά τη μειωμένη όρεξη για φαγητό, κάτι που οφείλεται σε συνδυασμό μεταβολικών, ορμονικών και συμπεριφορικών παραγόντων.

Η μείωση της φυσικής δραστηριότητας οδηγεί σε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο, ενώ οι αλλαγές στον κιρκάδιο ρυθμό επηρεάζουν τις ορμόνες πείνας και κορεσμού, όπως η γκρελίνη και η λεπτίνη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια ψευδή αίσθηση πληρότητας, αλλά χωρίς μείωση στην πρόσληψη θερμίδων από ενεργειακά πυκνές τροφές, οδηγώντας τελικά σε αύξηση βάρους.

Διαβάστε παρακάτω

Οι διακοπές αποτελούν για τους περισσότερους μια πολυπόθητη περίοδο ξεκούρασης, ανανέωσης και ελευθερίας από το άγχος της καθημερινότητας. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλάζουν οι ρυθμοί ζωής, οι προτεραιότητες αλλά και οι συνήθειες κυρίως οι διατροφικές.

Γιατί μειώνεται η Όρεξη αλλά αυξάνεται το Βάρος

Είναι σύνηθες φαινόμενο να επιστρέφει κανείς από τις διακοπές με αυξημένο βάρος, παρά το ότι συχνά αναφέρει μειωμένη όρεξη για φαγητό. Αυτό είναι σίγουρα αντιφατικό φαινόμενο και εξηγείται από έναν συνδυασμό μεταβολικών, ορμονικών, ψυχολογικών και συμπεριφορικών παραγόντων.

Μεταβολική Προσαρμογή και Λιγότερη Κίνηση

Στις διακοπές, ο συνολικός βαθμός φυσικής δραστηριότητας μειώνεται σημαντικά. Ακόμα κι αν η όρεξη φαίνεται μειωμένη, η ενεργειακή δαπάνη ειναι μικρότερη σε σχέση με την πρόσληψη. Αυτό δημιουργεί ένα θετικό ενεργειακό ισοζύγιο, που οδηγεί σε αποθήκευση λίπους.

Αλλαγές στις Ορμόνες Πείνας και Κορεσμού

Η ξεκούραση και οι αλλαγές στον κιρκάδιο ρυθμό μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες που ελέγχουν την πείνα:Γκρελίνη (ορμόνη πείνας): μπορεί να μειωθεί προσωρινά λόγω μειωμένου στρες.Λεπτίνη (ορμόνη κορεσμού): συχνά αυξάνεται, προκαλώντας ψευδή αίσθηση πληρότητας.

Αποτέλεσμα: λιγότερη όρεξη, αλλά χωρίς μείωση στην πρόσληψη θερμίδων από ενεργειακά πυκνές τροφές.

Πηγή: mednutrition.gr

Συνοπτικά

  • Κατά τη διάρκεια των διακοπών, πολλοί παρατηρούν αύξηση βάρους παρά τη μειωμένη όρεξη, λόγω μεταβολικών, ορμονικών και συμπεριφορικών παραγόντων.
  • Η μείωση της φυσικής δραστηριότητας οδηγεί σε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο, ενώ οι αλλαγές στον κιρκάδιο ρυθμό επηρεάζουν τις ορμόνες πείνας και κορεσμού.
  • Η ξεκούραση μπορεί να μειώσει τη γκρελίνη και να αυξήσει τη λεπτίνη, προκαλώντας ψευδή αίσθηση πληρότητας.
  • Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων από ενεργειακά πυκνές τροφές και τελικά σε αύξηση βάρους.
Διαβάστε επίσης

Θεσσαλονίκη: Έναρξη Κέντρου Εξειδίκευσης Συνδρόμων Ενδοθηλιακής Βλάβης στο «Παπανικολάου»

Το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου» εγκαινίασε το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Συνδρόμων Ενδοθηλιακής Βλάβης στο Αιματολογικό Τμήμα, με στόχο την παροχή εξειδικευμένης φροντίδας σε ασθενείς με σπάνια και πολύπλοκα νοσήματα....

ΕΦΕΤ: Αποσύρει κονσέρβα κολεού – Δείτε το προϊόν

Ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε την ανάκληση παρτίδας κονσέρβας κολεού λόγω παρουσίας ισταμίνης σε επίπεδα υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα όρια. Το προϊόν, με την επωνυμία «ΚΟΛΕΟΙ ΑΚΕΦΑΛΟΙ ΛΕΒΑ», παρασκευάζεται από την...

Μπορεί ένα φάρμακο να αυξήσει την αποδοτικότητα της χημειοθεραπείας;

Ένα νέο φάρμακο, το KCL-HO-1i, που αναπτύχθηκε από το King’s College London, υπόσχεται να βελτιώσει την αποδοτικότητα της χημειοθεραπείας ενάντια στον καρκίνο, απενεργοποιώντας έναν αμυντικό μηχανισμό των όγκων. Σε...

Εξάπλωση μυκήτων σε νοσοκομείο μετά τις ανακαινίσεις χειρουργείων – Τι αποκαλύπτουν οι εργαζόμενοι

Σοβαρές καταγγελίες προκύπτουν από τους εργαζομένους του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» σχετικά με την εξάπλωση μυκήτων, όπως ο ασπέργιλλος, λόγω των ανακαινίσεων στα χειρουργεία. Οι κατασκευαστικές εργασίες φαίνεται να...

“Πόσο βλαβερές είναι για την υγεία μας οι τηγανιτές πατάτες”

Οι τηγανητές πατάτες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal. Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση τριών μερίδων τηγανητών...

Ποιο τζελ νυχιών θα απαγορευτεί σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία από την 1η Σεπτεμβρίου

Από την 1η Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει τη χρήση και πώληση προϊόντων τζελ νυχιών που περιέχουν την τοξική ουσία TPO και διμεθυλοτολυλαμίνη, λόγω των κινδύνων που παρουσιάζουν για...

Το CDC κρούει τον κώδωνα για πολιομυελίτιδα σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ εξέδωσαν προειδοποιήσεις για Αμερικανούς ταξιδιώτες σχετικά με τον κίνδυνο πολιομυελίτιδας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες: Φινλανδία, Γερμανία, Πολωνία, Ισπανία και Μεγάλη...

Ο Άδωνις στράφηκε στο Chat GPT για το Σισμανόγλειο: «Δεν γίνεται να τα έχουμε όλα»

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αντιμετώπισε κριτική για την έλλειψη νευρολογικής κλινικής στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, μετά τον θάνατο της κόρης του Αντώνη Σαμαρά. Ο Γεωργιάδης απάντησε υποστηρίζοντας ότι δεν είναι...

Ποιος είναι ο λόγος που οι νοσηλευτές εγκαταλείπουν διακριτικά το επάγγελμά τους;

Η σιωπηρή αποχώρηση των νοσηλευτών, ένα φαινόμενο που αναπτύσσεται ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύει την ψυχοσυναισθηματική απόσυρση από το επάγγελμα λόγω εξουθένωσης και έλλειψης αναγνώρισης. Οι νοσηλευτές, παρά την αφοσίωσή...

Πώς επηρεάζονται οι μεσήλικες άνδρες όταν διακόπτουν ξαφνικά την άσκηση;

Μια τυχαιοποιημένη μελέτη από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά, εξέτασε τις επιπτώσεις της απότομης διακοπής της σωματικής άσκησης...

Αντιμετωπίστε το φούσκωμα – Συμβουλές από γαστρεντερολόγο του Χάρβαρντ

Το άρθρο από το Ygeiamou.gr παρουσιάζει συμβουλές για την αντιμετώπιση του φουσκώματος, το οποίο είναι συχνό φαινόμενο λόγω της επιβράδυνσης της πέψης με την ηλικία. Ο Δρ. Kyle Staller, γαστρεντερολόγος,...

Επιληψία: Τι είναι και πώς να την αντιμετωπίσετε – Πότε μπορεί να γίνει απειλητική

Η επιληψία είναι μια συχνή νευρολογική πάθηση που επηρεάζει περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, προκαλώντας επιληπτικούς σπασμούς λόγω διαταραχής στην ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Παρά το γεγονός ότι το...

Συμπτώματα, κίνδυνοι και πρόληψη: Η αλήθεια για τον COVID το 2025

Το άρθρο του κ. Γιώργου Παππά, παθολόγου και διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναλύει την κατάσταση του COVID-19 το 2025, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ατομικής ευθύνης για...

Ιός Δυτικού Νείλου: 26 επιβεβαιωμένα περιστατικά – Ποιοι δήμοι είναι σε «επιφυλακή» λόγω αυξημένου κινδύνου

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 26 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στην Αττική, ενώ σημαντικά κρούσματα παρατηρούνται και...

Μπορεί η χημική ρύπανση να είναι εξίσου καταστροφική με την κλιματική αλλαγή; Πόσο απειλητικά είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε;

Το άρθρο εξετάζει τη χημική ρύπανση ως μια σοβαρή απειλή για την υγεία μας, συγκρίσιμη με την κλιματική αλλαγή. Παρά τη μεγάλη συζήτηση για την κλιματική κρίση, η χημική...

Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή στους διαβητικούς – Κίνδυνος λάθους στη χρήση γνωστού φαρμάκου

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προειδοποιεί τους διαβητικούς για πιθανό κίνδυνο λάθους στη χρήση του φαρμάκου Rybelsus, λόγω αλλαγής του σκευάσματος που περιέχει σεμαγλουτίδη. Το νέο σκεύασμα απορροφάται καλύτερα,...

Καρκίνος του πνεύμονα: Οι διατροφικές επιλογές που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Thorax αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση υπέρ-επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα κατά 41%, ανεξαρτήτως καπνίσματος. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν επιβλαβείς...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ